Μετρημένοι στα δάχτυλα οι ημερήσιοι θάνατοι από την Covid 19 σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες

Πιτσιρίκο, η Greta Thunberg παρουσιάζεται σε ντοκιμαντέρ, που παρακολουθεί τη ζωή της από τη μέρα που άρχισε τη δράση της για την κλιματική αλλαγή, ως μία ντροπαλή “νερντ” (σπασικλάκι), όπως αναφέρει ο Guardian.

Η ίδια θεωρεί ότι αυτή είναι και η πραγματική της εικόνα, ενώ υποστηρίζει ότι το ντοκιμαντέρ διαψεύδει όσους θεωρούν ότι χειραγωγείται από άλλους.

Συγκεκριμένα, η Thunberg ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ διέλυσε την εικόνα του θυμωμένου και αφελούς παιδιού που είχαν φτιάξει για την ίδια τα ΜΜΕ, αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες άλλοι της έλεγαν τι να πει και της έγραφαν τους λόγους.

O Nathan Grossman που γυρίζει το ντοκιμαντέρ από τον Αύγουστο του 2018, όταν η Greta Thunberg ήταν 15 χρονών και άρχισε τις καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι ήθελε να φέρει τον θεατή πιο κοντά στο κορίτσι, που από το τίποτα έγινε η πιο διάσημη ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή.

Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου, έδειξε σύμφωνα με την Thunberg ότι “μπορώ να μιλήσω και να αποφασίσω μόνη μου”.

Τον περασμένο μήνα η Thunberg επέστρεψε στο σχολείο της στη Σουηδία, επισημαίνοντας ότι η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή που επισκιάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα.

Μιας και ο λόγος, όμως, για την πανδημία, ελάχιστοι ως μηδενικοί είναι πλέον οι ημερήσιοι θάνατοι εξαιτίας της Covid 19 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Για παράδειγμα στη Γερμανία ανακοινώθηκαν 814 νέα κρούσματα, αλλά κανένας θάνατος τη Δευτέρα 6/9, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη Βρετανία τα νέα περιστατικά μόλυνσης με κορωνοϊό ήταν 2.988, τα περισσότερα από τις 23/5, αλλά οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid 19 μόλις δύο, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

H Γαλλία ανακοίνωσε, με τη σειρά της, 7.071 νέα κρούσματα την Κυριακή 6/9, ενώ ο ημερήσιος αριθμός-ρεκόρ ήταν 8.975 την Παρασκευή 4/9, αλλά οι νέοι θάνατοι ήταν μόλις τρεις, όπως αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ του το Reuters.

Τη Δευτέρα το βράδυ, πάντως, οι αντίστοιχοι αριθμοί στη Γαλλία ήταν 4.032 και 25 και οι νοσηλείες σε εντατική 537, κυρίως στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Μασσαλία, ενώ και η Ισπανία και η Ιταλία ανέφεραν 8 και 10 θανάτους αντίστοιχα.

Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει, καθώς οι απώλειες από την Covid 19 στην Ευρώπη είναι πλέον μηδαμινές σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Όσο για την Κίνα, όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από κορωνοϊό από τον Μάιο, αλλά δεν υπάρχουν πλέον και εγχώρια κρούσματα, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκαν μόνο 10 εισαγόμενα και 13 ασυμπτωματικοί φορείς, όπως επισημαίνει το Reuters.

Ο Guardian επιχειρεί, εξάλλου, να δώσει κάποιες πιθανές εξηγήσεις για το γεγονός ότι αν και ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων αυξήθηκε από 574 στις αρχές Ιουλίου σε 1.704 στα τέλη Αυγούστου, οι θάνατοι μειώθηκαν από 37,4 σε 4,6 ημερησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρώτη είναι ότι τα 2/3 των κρουσμάτων αφορούν πλέον ανθρώπους κάτω των 40 ετών, ενώ στο αποκορύφωμα της πανδημίας μόνο το 28% ήταν νεότεροι από 40 χρονών.

Παράλληλα, πολλοί λιγότεροι άνω των 70 ετών βρίσκονται πλέον θετικοί στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα 374 την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, έναντι 10.770 την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Σύμφωνα επίσης με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όσοι νοσηλεύτηκαν τον Απρίλιο είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από όσους μπήκαν στο νοσοκομείο τον Ιούνιο, καθώς οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν πλέον τόσο πολύ τους αναπνευστήρες, που διοχετεύουν απευθείας οξυγόνο στους πνεύμονες των ασθενών, ενώ στεροειδή όπως η δεξαμεθαδόνη και η υδροκορτιζόνη αυξάνουν τις πιθανότητες ανάκαμψης και έχει παίξει ρόλο και ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση πια στις κλινικές.

Επιπλέον γίνονται πια περισσότερα τεστ, σε σχέση με τον Απρίλιο και τον Μάρτιο που ελέγχονταν για κορωνοϊό μόνο οι ασθενείς που νοσηλεύονταν και το προσωπικό και η θνητότητα φάνταζε τότε σημαντική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Carl Heneghan, τα τεστ μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα και να εντοπίζουν μικρά και ανενεργά κομμάτια του ιού σε ανθρώπους που έχουν ήδη αναρρώσει.

Μπορεί επίσης να μεταδίδεται μικρό ιικό φορτίο από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, χάρη στα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συνδέεται με τη θνητότητα από την Covid 19, ενώ έρευνα στο Σικάγο έδειξε ότι άνθρωποι που δεν είχαν αρκετή βιταμίνη D ήταν δύο φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό σε σχέση με όσους την είχαν σε κανονικά επίπεδα στον οργανισμό τους.

Πάντως, το γεγονός ότι η πανδημία ήταν σε έξαρση στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, που οι άνθρωποι προσλαμβάνουν βιταμίνη D από τον ήλιο, αντιβαίνει με όλα τα παραπάνω.

Δεν φαίνεται επίσης να ισχύει ότι έχουν μείνει πια λιγότεροι ευάλωτοι άνθρωποι στον κορωνοϊό -στη Βρετανία υπάρχουν 330 χιλιάδες σε οίκους ευγηρίας και άλλες 350 χιλιάδες που λαμβάνουν ειδική φροντίδα σπίτια τους- ούτε ότι έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης ή ο ιός έχει εξασθενήσει.

Μπορεί επίσης να αποδίδονται πλέον στον κορωνοϊό όσοι θάνατοι οφείλονται όντως σε αυτόν, να προσθέσω ένα ακόμα αίτιο.

Κάτι που δείχνει και το γεγονός ότι στη Βρετανία απέδωσαν σε άλλες αιτίες 5.000 θανάτους που είχαν χρεωθεί αρχικά στην Covid 19 και το ίδιο έκαναν και στην Ισπανία και το Βέλγιο με 1.000 και 120 περιστατικά αντίστοιχα.

Άντε και στα δικά μας.

Και μιας και ο λόγος για Ελλάδα και δαντελένια ακρογιαλιά, ακόμα μία θέαση θαλάσσιας χελώνας είχαμε τη Δευτέρα στα κρυστάλλινα νερά.

Δεν ήταν καμία από τις δύο που είχα δει και φωτογραφίσει τις προάλλες.

Κι αυτό διότι δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα μεγαλόσωμη, ούτε είχε όστρακα στο καβούκι της.

Στο πίσω μέρος του την έπιασα για λίγο, δίνοντάς της μία μικρή ώθηση, γιατί η κακομοίρα είχε λουφάξει σε μία ποσειδωνία, αφού ήμασταν μπάστακες από πάνω της 7-8 άτομα.

Σε λίγο θα κόβουμε και εισιτήριο.

Τελικά, η χελώνα άρχισε να κολυμπάει νωχελικά προς πιο βαθιά νερά, την ακολούθησα για λίγο και μετά την άφησα για να ανέβει και να πάρει αναπνοή, αφού και πάλι την είδα να διστάζει όσο ήμουν κοντά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν εξηγείται με τίποτα πια -τόσους μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού και την εξέλιξη που υπάρχει- η υστερία για τα κρούσματα. Ωραία, υπάρχουν κρούσματα, και λοιπόν; Αφού δεν έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Για την βιταμίνη D, δεν αρκεί να υπάρχει ήλιος. Πρέπει να βλέπει και τους ανθρώπους. Στην Ελλάδα, που την λούζει ο ήλιος σχεδόν όλο τον χρόνο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Επίσης, όπως μου έχει πει ένας γιατρός, καλό είναι να καθόμαστε κάποια λεπτά γυμvοί στον ήλιο. Μιλώντας για τον ήλιο, τα μπάνια θα μας σώσουν. Από όλα τα κακά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.