Οι μικροί που μας δείχνουν τον δρόμο

Πιτσιρίκο, διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή έστησαν σκηνές σε μία πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο στη Βέρνη της Ελβετίας, θυμίζοντας λίγο τους προ δεκαετίας Αγανακτισμένους στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας να τους απομακρύνει κράτησε ώρες, καθώς αρκετοί είχαν αλυσοδεθεί μεταξύ τους με κρυπτονάιτ ποδηλάτων και άλλα μεταλλικά αντικείμενα και -σύμφωνα με το Reuters- χρειάστηκε και η επέμβαση της πυροσβεστικής.

Οι διαδηλωτές που ήταν από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στήσει αυτό το ιδιόμορφο καμπ στο κέντρο της πρωτεύουσας Βέρνης από την περασμένη Δευτέρα 21/9, ζητώντας από την ελβετική κυβέρνηση να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Παρεμπιπτόντως, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2060, αφού πρώτα θα έχουν φτάσει στο πικ τους το 2030, όπως μεταδίδει το BBC.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping και θεωρείται σημαντική στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς η Κίνα εκπέμπει το 28% των παγκόσμιων ρύπων.

Με τη Σύνοδο για το Κλίμα να έχει μετατεθεί για το 2021 λόγω του κορωνοϊού, λιγοστές προσδοκίες υπήρχαν για ουσιαστική πρόοδο στο θέμα κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κινέζος πρόεδρος εξέπληξε, όμως, τους πάντες κάνοντας μία ξεκάθαρη δήλωση για τα σχέδια της χώρας του σχετικά με τις εκπομπές ρύπων.

“Θα φτάσουμε στο πικ των εκπομπών πριν το 2030, αλλά θα πετύχουμε την ουδετερότητά μας από τον άνθρακα πριν το 2060” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Xi Jinping.

Mέχρι τώρα, η Κίνα απέφευγε να δεσμευτεί για αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, ενώ οι εκπομπές ρύπων της συνέχισαν να αυξάνονται το 2018 και το 2019.

Αν και με την κρίση του κορωνοϊού αυτές μειώθηκαν κατά 25% ως τον Ιούνιο του 2020, άρχισαν και πάλι να αυξάνονται έκτοτε με την επαναλειτουργία εργοστασίων καύσης άνθρακα, τσιμέντου και της βαριάς βιομηχανίας γενικότερα.

Διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι με αυτή τη δήλωση ο Κινέζος πρόεδρος θέλει να πάρει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ που είναι απρόθυμες να αναλάβουν δράση για το κλίμα.

“Παίζοντας το χαρτί του κλίματος λίγο διαφορετικά, ο Xi στέλνει το μήνυμα ότι η Κίνα προχωράει ένα βήμα μπροστά, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ και το ερώτημα είναι, η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει;” επισημαίνουν οι διεθνείς παρατηρητές.

Υπάρχουν, πάντως, κι άλλες αναπάντητες ερωτήσεις, όπως το τι ακριβώς σημαίνει ουδετερότητα στον άνθρακα και ποιες θα είναι οι ενέργειες της Κίνας για να φτάσει εκεί.

Θεωρείται, ωστόσο, ενθαρρυντικό ότι έθεσε αυτόν τον στόχο για το 2060, που είναι σχετικά κοντά στο 2050, οπότε και άλλα κράτη θέλουν να έχουν να έχουν μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η Κίνα πέρα από μεγαλύτερος ρυπαντής, είναι και ο κορυφαίος χρηματοδότης και η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας στον κόσμο, οπότε οι αποφάσεις της θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η ανακοίνωση διευκολύνει επίσης την ΕΕ, που μέχρι πρότινος ζητούσε από την Κίνα να κάνει αυτό ακριβώς το βήμα, έτσι ώστε να μείνουν ζωντανές οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ρύπων, κόντρα σε όσα πρεσβεύουν Trump και Bolsonaro.

Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι, βέβαια, όσον αφορά την ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τα σκουπίδια και τα πλαστικά που αυξάνονται και πληθύνονται στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Mάζεψα λιγοστά από τον πυθμένα και τα κρυστάλλινα νερά.

Περιπολούσαν 1-2 ψαροτουφεκάδες κι αυτή τη φορά.

Δεν μπορούν να πιάσουν, βέβαια, το μεγάλο μελανούρι που με ακολουθεί σχεδόν κάθε φορά στα κρυστάλλινα νερά.

Είναι σχεδόν διπλάσιο από τα υπόλοιπα και δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά.

Βέβαια, και τα μικρόψαρα τα καταφέρνουν μια χαρά.

Έτσι, όπως κολυμπούν όλα μαζί, μου θυμίζουν τους μικρούς μαθητές που πάνε σχολείο και είναι αυτοί που μας δείχνουν τον σωστό δρόμο καμιά φορά.

Οι καταλήψεις των μαθητών είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική αντίδραση που υπάρχει στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε.

Ακόμα και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει 3-4 διαγγέλματα για τον κορωνοϊό μέσα σε λίγους μήνες είναι πρωτοφανές.

Και είναι ομολογία αποτυχίας το δίλημμα που έθεσε “αυτοπροστασία ή καραντίνα”.

Μας είπε, δηλαδή, κοιτάξτε να σωθείτε μόνοι σας, διότι το κράτος δεν μπορεί.

Το κράτος είναι μόνο για να συλλέγει φόρους από αυτούς που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, παρεμπιπτόντως, ενώ τελευταία μοιράζει και πρόστιμα.

Το πού πάνε όλα αυτά τα λεφτά από τους φόρους παραμένει άγνωστο. Σίγουρα, πάντως, όχι στην παιδεία και την υγεία.

Και είναι η μισή αλήθεια αυτό που είπε ο αρμόδιος υπουργός ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε δεν θα έφταναν σε μία μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού.

Ας είχαμε περισσότερες ΜΕΘ και ας μην έφταναν. Ας μην έφευγαν για το εξωτερικό τόσοι γιατροί, επειδή αμείβονται με 7-8 κατοστάρικα τον μήνα.

Θα αντιστρέψω, λοιπόν, αυτό που είπε ο αρμόδιος υπουργός. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και ακόμα πιο ήπια να ήταν η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και πάλι θα πελαγώναμε.

Γιατί και πριν τον κορωνοϊό γέμιζαν ασφυκτικά τα νοσοκομεία. Και πριν τον κορωνοϊό, βλέπαμε ασθενείς ξαπλωμένους με τους ορούς στους διαδρόμους.

Δεν άλλαξε κάτι τώρα. Και δυστυχώς το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει και στο μέλλον.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σωστά και σοφά τα γράφετε. Τα ψάρια μας δείχνουν τον δρόμο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.