Οι φίλες μας οι θαλάσσιες χελώνες

Πιτσιρίκο, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στα όξινα σύννεφα της Αφροδίτης το αέριο φωσφίνη, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μικρόβια μπορεί να έχουν εποικήσει τον γειτονικό μας πλανήτη και να υπάρχει έτσι εξωγήινη ζωή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής, αλλά επισημαίνουν ότι η φωσφίνη της γης παράγεται από βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με ελάχιστο οξυγόνο.

Η ύπαρξη εξωγήινης ζωής είναι το αιώνιο και αναπάντητο ερώτημα για την επιστημονική κοινότητα, που αναζητά έμμεσα σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες και φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και πιο μακριά.

Η φωσφίνη είναι μία ένωση που αποτελείται από ένα μέρος φώσφορο και τρία μέρη υδρογόνο και πολύ τοξική για τον άνθρωπο.

Η πυκνότητα με την οποία εντοπίστηκε στην Αφροδίτη είναι 20 μέρη ανά δισεκατομμύριο και οι επιστήμονες ψάχνουν αν οφείλει την παρουσία της εκεί σε μη βιολογικούς παράγοντες, όπως μετεωρίτες, κεραυνούς και διάφορους τύπους χημικών αντιδράσεων, κάτι που είναι, όμως, μάλλον απίθανο.

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο και ο πλησιέστερος πλανήτης στη Γη, με την οποία έχει την ίδια δομή, αλλά είναι λίγο μικρότερη.

Καλύπτεται από μία παχιά και τοξική ατμόσφαιρα που συσσωρεύει θερμότητα, με συνέπεια η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Αφροδίτης να είναι 471 βαθμοί Κελσίου, αρκετοί για να λιώσει ο μόλυβδος.

Καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνειά της, ωστόσο, στα όξινα σύννεφά της, που έχουν ήπιες θερμοκρασίες 30 βαθμών, ενδέχεται να αγκιστρώνονται μικρόβια, ικανά να αντέξουν αυτή την οξίνιση.

Τα σύννεφα της Αφροδίτης έχουν 90% θειικό οξύ και τα μικρόβια της γης δεν μπορούν να επιζήσουν σε αυτές τις συνθήκες.

Ωστόσο, αν μικροοργανισμοί μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο ηλιακό φως και νερό και να επιζούν μέσα σε σταγονίδια, έτσι ώστε να μην αφυδατωθούν, θα ήταν δυνατό να επιβιώσουν εφόσον έβρισκαν κάποιον μηχανισμό για να αποφύγουν τη διάβρωση από το οξύ.

Στη Γη, μικροοργανισμοί σε αναερόβια περιβάλλοντα-οικοσυστήματα, που δεν βασίζονται στο οξυγόνο, παράγουν τη φωσφίνη.

Αυτά είναι εγκαταστάσεις αποχέτευσης, βάλτοι, ορυζώνες, έλη, ιζήματα λίμνης και περιττώματα ζώων.

Για να παράξουν φωσφίνη τα βακτήρια της γης παίρνουν τον φωσφάτη από μέταλλα ή βιολογικά υλικά και προσθέτουν υδρογόνο.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν την παρουσία φωσφίνης στα σύννεφα της Αφροδίτης, που δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ύπαρξη ζωής.

Η Αφροδίτη είναι εχθρική για τη φωσφίνη, η επιφάνεια και η ατμόσφαιρά της την καταστρέφουν.

Υπάρχει, όμως, κάτι που παράγει ξανά και ξανά φωσφίνη στην Αφροδίτη, τόσο γρήγορα, όσο αυτή καταστρέφεται.

Αυτό πρέπει να ανακαλύψουν οι επιστήμονες και, όπως λένε, “ευτυχώς η Αφροδίτη είναι στη διπλανή πόρτα”.

Επιστροφή, όμως, στη Γη και στην Αμερική, όπου οι πλούσιοι αναμένεται να ξοδέψουν περισσότερα για online αγορές δώρων και στολιδιών για τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι η Covid 19 οδήγησε τις πωλήσεις σε χαμηλό δεκαετίας στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η Deloitte εκτιμά ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 1% με 1,5% και σε 1,15 τρισ. δολ. μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, παίρνοντας ώθηση από τις online αγορές, στις οποίες η αύξηση θα είναι 25% με 35%.

Κι ενώ συνολικά οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η Deloitte επισημαίνει μία αύξηση-έκπληξη που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και ότι ο κόσμος έχει αποταμιεύσει χρήματα, κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση θα κινηθεί ανοδικά μεταξύ της εορτής των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων.

“Δεν βλέπουμε πολλούς από όσους έχουν υψηλά και μεσαία εισοδήματα να έχουν επηρεαστεί από την απώλεια θέσεων εργασίας, οπότε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα αυξήσουν τις αγορές τους εν όψει των εορτών κατά 2% με 3%” αναφέρει το στέλεχος της Deloitte, Rod Sides.

Oι αγορές των νοικοκυριών που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα θα παραμείνουν στάσιμες ή θα αυξηθούν κατά 1%, καθώς εξαντλείται και η κρατική βοήθεια για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Μείωση 3% με 4% θα παρουσιάσουν και οι λιανικές πωλήσεις σε καταστήματα.

Η καταναλωτική δαπάνη που αντιπροσωπεύει τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά και τον Ιούλιο ήταν κατά 4,6% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Οι μεγάλες αλυσίδες αναμένεται να είναι οι κερδισμένες των γιορτών, ενώ τα ανεξάρτητα και συνοικιακά μαγαζιά θα δώσουν τον αγώνα της επιβίωσης.

Η Walmart, η Τarget και η Home Depot είχαν ήδη αύξηση των πωλήσεων τους κατά την πανδημία, καθώς τα έσοδα από τα σάιτ τους και τις διάφορες εφαρμογές κινήθηκαν ανοδικά.

Ωστόσο, η αλυσίδα εφοδιασμού τους αναμένεται να βρεθεί υπό μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Πέρσι, οι πωλήσεις στις γιορτές παρουσίασαν αύξηση 4,1%, έναντι πρόβλεψης της Deloitte για 4,5%-5%.

Αυξάνονται επίσης οι θεάσεις θαλάσσιας χελώνας στο Θυμάρι, καθώς την Τρίτη μας επισκέφτηκε ξανά η φίλη από τα -όχι και τόσο- παλιά.

Ξαπόσταινε πάλι στην ίδια ποσειδωνία που την είχα δει και τις προηγούμενες φορές.

Αυτή τη φορά είχαν την τύχη να την δουν σχεδόν όλοι από τους λιγοστούς λουόμενους που ήταν στη μεγάλη αμμουδιά.

Είτε με μάσκες, είτε όταν ανέβαινε για να πάρει ανάσα στα κρυστάλλινα νερά.

Τη χάιδεψα στο καβούκι μερικές φορές, αφού με έχει μάθει πια.

Είναι η πιο μικρόσωμη από τις τρεις θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή από την Π. Φώκαια ως το Θυμάρι και τα Λεγραινά.

Είναι και φίλη μας φυσικά.

Όλες οι θαλάσσιες χελώνες είναι φίλες μας, γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν παιδιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι χελώνες είναι φίλες μας. Γενικά, τα ζώα είναι φίλοι μας. Πρόσφατα, μια φίλη ήταν κάπως απογοητευμένη από τους ανθρώπους και τις σχέσεις της, οπότε της είπα “αν ψάχνεις για αγάπη, πάρε έναν σκύλο”. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.