Παραμένει στον πάτο η -έτσι κι αλλιώς χαμηλή- θνητότητα του κορωνοϊού στην Αφρική

Πολύ μπροστά είναι η Ελλάδα, Πιτσιρίκο, καθώς στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να κλείνουν στις 23:00 (μεσάνυχτα εδώ) τα μπαρ και τα καφέ για να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid 19, όπως αναφέρει η Liberation.

Το μέτρο δεν αφορά, πάντως, και τα εστιατόρια, κάτι που ισχύει και στη Γαλλία.

Ωστόσο, όλα τα άλλα μαγαζιά που πωλούν ποτά και τρόφιμα θα κλείνουν στη βελγική πρωτεύουσα στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας).

Θα απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων στις αγορές, ενώ οι δημοτικές αρχές δεν θα επιτρέπουν τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων, κυρίως μετά το κλείσιμο των μπαρ.

Πλήρης ταύτιση των Βέλγων με τα μέτρα που ισχύουν εδώ και καιρό στην Ελλάδα, αλλά εκεί που μας τα χάλασαν είναι ότι προχωρούν σε κατάργηση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στις Βρυξέλλες από αύριο 1/10/20.

Οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν, ωστόσο, προστατευτική μάσκα και να τη φορούν σε πολυσύχναστα μέρη, όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

Η ουσία είναι ότι σε ελάχιστα μέρη σε όλη την Ευρώπη φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, διότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, αλλά πάνε να πάρουν αυτό το ανώφελο μέτρο στην Αττική οι αποστειρωμένοι λοιμωξιολόγοι και οι ανίκανοι κυβερνώντες.

Όλοι αυτοί που τους πληρώνουμε, δηλαδή, και μετά δίνουν γραμμή στα παπαγαλάκια τους “δημοσιογράφους” να λένε για lockdown κάθε μέρα.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι σχετικά με τη θνητότητα του κορωνοϊού, καθώς -και λόγω των ασυμπτωματικών- παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι τον έχουν κολλήσει, έτσι ώστε να διαπιστωθεί τι ποσοστό αυτών κατέληξε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες τοποθετούν τη θνητότητα από την Covid 19 μεταξύ 0,5% και 1%, ωστόσο, αυτή ποικίλει ανάλογα και με την ηλικία.

Κάτω των 20 ετών πεθαίνει 1 σε 10 χιλιάδες από τον ιό (0,01%), ενώ άνω των 85 χάνει τη ζωή του 1 στους 6 (ποσοστό 16,5%).

(Παραλείπουν, βέβαια, να τονίσουν οι λοιμωξιολόγοι, οι κυβερνώντες και οι δημοσιογράφοι ότι σε τόσο μεγάλες ηλικίες οι άνθρωποι έχουν συνήθως πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία έχουν καταστρέψει σχεδόν όλες τις άμυνες του οργανισμού τους, με συνέπεια να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Ακόμα και τα γηρατειά, άλλωστε, αρρώστια είναι ουσιαστικά).

Κλείνοντας την παρένθεση, να επανέλθω στο άρθρο του Reuters, που επισημαίνει και ότι η θνητότητα επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε στις ΗΠΑ από 6,6% τον Απρίλιο σε 2% τον Αύγουστο, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στην αύξηση των τεστ.

Όπως και στην καλύτερη περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά και την πιο αποτελεσματική προφύλαξη των ομάδων υψηλών κινδύνου.

(Επίσης, μάλλον σταμάτησαν να βάζουν στα νοσοκομεία και τα ήπια περιστατικά, όπως γινόταν πιθανότατα την άνοιξη, με συνέπεια να υπάρξει τότε ενδονοσοκομειακή μετάδοση και να πεθάνουν πολλοί που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους και είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό).

Κλείνοντας και αυτή την παρένθεση, το Reuters γράφει και ότι στη Γαλλία η θνητότητα από τον ιό μειώθηκε κατά 46% από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, αλλά κι εκεί αποδίδεται στην αύξηση των τεστ, με συνέπεια να εντοπίζονται και νεότεροι σε ηλικία φορείς που δεν νοσούν σοβαρά και παραμένει η επαγρύπνηση όσο περισσότεροι άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Οι επιστήμονες προσπαθούν, επίσης, να εξηγήσουν το γεγονός ότι, παρά τις προβλέψεις των Αμερικάνων για 300 χιλιάδες θανάτους και του ΠΟΥ για 190 χιλιάδες νεκρούς στην Αφρική από τον κορωνοϊό, έχουν χάσει τη ζωή τους 35 χιλιάδες άνθρωποι μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η θνητότητα στη Μαύρη Ήπειρο επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 2,4% (δηλαδή, αν τα πραγματικά κρούσματα είναι δεκαπλάσια, τότε υποχωρεί στο 0,24%), έναντι 2,9% στη Βόρεια Αμερική (ή 0,29%) και 4,5% στην Ευρώπη (ή 0,45%).

Μάλιστα, οι εισαγωγές σε πολλά νοσοκομεία αφρικανικών χωρών έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Εμπειρογνώμονες θεωρούν, πάντως, ότι οι θάνατοι από Covid 19 στην Αφρική, όπου γίνονται και τα λιγότερα τεστ παγκοσμίως, μπορεί να έχουν υποτιμηθεί.

Και αναφέρουν το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, όπου καταγράφηκαν 17 χιλιάδες επιπλέον θάνατοι από φυσικά αίτια από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, δηλαδή, μία αύξηση της θνησιμότητας κατά 59%.

Παρ’ όλα αυτά, η θνητότητα της Covid 19 στην Αφρική είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα.

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον νεανικό της πληθυσμό, καθώς στην υποσαχάρια Αφρική το 62% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών και μόλις το 3% άνω των 65.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μόνο το 28% των ανθρώπων είναι κάτω των 25 ετών και υπάρχει κι ένα 18% άνω των 65.

Η Αφρική είχε, επίσης, περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί, αλλά διέθετε και εμπειρία, τεχνογνωσία, ακόμα και εξοπλισμό στα νοσοκομεία από την αντιμετώπιση άλλων επιδημιών, όπως του Έμπολα, που σκότωσε πάνω από 11 χιλιάδες ανθρώπους στα δυτικά της ηπείρου μεταξύ 2013-16.

Επίσης, σε χώρες όπως η Κένυα, έκλεισαν τα σχολεία με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε, στη Νιγηρία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και στις περισσότερες χώρες της Αφρικής περιορίστηκαν πολύ οι διεθνείς πτήσεις, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις.

Τα σύνορα της Νιγηρίας είχαν κλείσει, εξάλλου, από τον Αύγουστο του 2019 για να αποτραπεί το λαθρεμπόριο και αυτό αναχαίτισε και την πανδημία.

Οι αρχές επέβαλαν και υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης, με το σκληρότερο lockdown να εφαρμόζεται στη Νότια Αφρική.

Ίσως να έπαιξε ρόλο και ο εμβολιασμός για τη φυματίωση, που είναι εκτεταμένος στην Αφρική, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει εκτεθεί σε άλλους κορωνοϊούς, οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, αναπτύσσοντας κάποια ανοσία.

Πρόκειται για τη δεύτερη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού, τα λεμφοκύτταρα Τ, που εντοπίζουν τα μολυσμένα από τον κορωνοϊό κύτταρα και τα σκοτώνουν, μαζί με τον ιό.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις, σχετικά με το αν κάποιος μπορεί να έχει ανοσία στον κορωνοϊό χωρίς να έχει αναπτύξει αντισώματα, και τονίζουν ότι είναι πολλοί και σύνθετοι οι παράγοντες, που η Αφρική περνάει ήπια την πανδημία.

Τελικά, μπορεί οι δυσοίωνες προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν να οφείλονται στο γεγονός ότι η Αφρική θεωρείται γενικά ευάλωτη, κάτι που, όμως, διαψεύστηκε στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Οι προβλέψεις των μοντέλων απέτυχαν παταγωδώς με την Αφρική, αλλά, παρ’ όλα αυτά, το σύστημα κυβερνώντων, δημοσιογράφων και λοιμωξιολόγων συνεχίζει να τρομοκρατεί.

Και είχε πάλι κύμα την Τρίτη στην αγαπημένη μου ακτή.

Όχι όσο το Σάββατο, βέβαια, αφού έφτασα άνετα από την παραλία με τις ομπρέλες ως εκεί.

Βλέποντας και φωτογραφίζοντας μελανούρια, καλόγριες, σπάρους, σάλπες και μουρμούρες στη διαδρομή.

Αυτή τη φορά ήταν ο δυτικός άνεμος που προκαλούσε το κυματάκι και επειδή δεν ήταν τόσο μεγάλο, όσο τις προάλλες με τον νοτιά, δεν είχε θολώσει ιδιαίτερα τα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στην θάλασσα εσείς. Την θάλασσα που είναι φάρμακο για ψυχή και σώμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.