“Ποτέ δεν θα πειράξω τα ζώα τα καημένα”

Μία ακόμα προσφυγή, Πιτσιρίκο – η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες – κατατέθηκε στο διοικητικό δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στη γαλλική πόλη και πρωτεύουσα της Αλσατίας, όπως αναφέρει η Liberation.

O δικηγόρος των 37 πολιτών που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, υποστήριξε ότι δεν έγιναν σεβαστές δύο προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου και ιδιαίτερα εκείνη της 14ης Σεπτεμβρίου.

Στις 28 Αυγούστου είχε επιβληθεί η υποχρεωτική χρήσης μάσκας στο Στρασβούργο, αλλά και σε κοινότητες της ευρύτερης περιοχής με πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο διάταγμα της νομαρχίας κρίθηκε αντισυνταγματικό με δικαστική απόφαση στις 7 Σεπτεμβρίου και με μία ακόμα στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν οι αρχές το επανέφεραν ενδιάμεσα.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, όμως, η νομαρχία επέβαλε και πάλι την υποχρεωτική χρήση μάσκας στη γαλλική πόλη και αναμένεται πλέον η απόφαση του δικαστηρίου μετά τη νέα προσφυγή των 37 κατοίκων του Στρασβούργου.

Η πραγματική είδηση είναι ότι στη Γαλλία το δικαστήριο δικαιώνει τους πολίτες που προσφεύγουν κατά της χρήσης μάσκας, ενώ στην Ελλάδα η εισαγγελία κυνηγάει με αυτόφωρο όσους τάσσονται και παροτρύνουν κι άλλους κατά της μάσκας.

Το περίεργο είναι, επίσης, ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα για σχεδόν σίγουρο lockdown στην Αττική, σύμφωνα τουλάχιστον με τα παπαγαλάκια-λαγούς των ΜΜΕ, διότι στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ειπώθηκε ότι είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από ένα ακόμα lockdown, που θα καταδικάσει πολύ κόσμο στην Αττική σε φτώχεια και κατάθλιψη, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διότι η οικονομία είναι μία αλυσίδα.

Επίσης, το lockdown δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει για μετά.

Και παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας τελικά.

Και αν επιβληθεί από τώρα Σεπτέμβρη-Οκτώβρη γενική καραντίνα (μην την ωραιοποιούμε χαρακτηρίζοντάς την lockdown), είναι δυνατόν να μην διατηρηθεί και τον Δεκέμβρη-Γενάρη, όταν πέρα από τον κορωνοϊό είναι σε έξαρση και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και τα νοσοκομεία γεμάτα;

Δηλαδή, θα πάμε σε καραντίνα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και δεν θα έχουμε κάνει και τίποτα κιόλας.

Διότι θα υπάρχει ένας πληθυσμός παρθένος και άρα ακόμα ευάλωτος στον ιό.

Διαιωνίζουν την πανδημία με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους, που αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, δυστυχώς.

Πιθανότατα γίνεται και ενδονοσοκομειακή μετάδοση, αφού ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι κρατούν για κάποιες μέρες ασυμπτωματικούς ή με πολύ ελαφρά συμπτώματα μετανάστες, διότι δεν τους εμπιστεύονται ότι θα τηρήσουν την καραντίνα αν τους δώσουν εξιτήριο.

Ευτυχώς, κατάλαβαν ότι αυτό είναι λάθος και θα τους φιλοξενούν πλέον σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Μακάρι να καταλάβει η κυβέρνηση ότι θα είναι τεράστιο λάθος ένα δεύτερο γενικό lockdown στην Αττική και να παραδειγματιστεί από το Βελιγράδι, που, υπό την πίεση των διαδηλώσεων εκεί, οι αρχές δεν το επέβαλαν τελικά.

Κι ας είχε η Σερβία 300-350 κρούσματα τη μέρα, όπως κι εμείς τώρα, και κατά μέσο όρο 10 θανάτους ημερησίως, ενώ κι εκεί γέμιζαν τα νοσοκομεία.

Κατάφεραν, όμως, χωρίς lockdown να μειώσουν τα κρούσματα σταδιακά στα 30 ημερησίως, έχοντας, βέβαια, και το πλεονέκτημα ότι μπροστά τους ήταν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο και ο χειμώνας, όπως στην περίπτωσή μας.

Το γεγονός ότι, αν μπούμε σε lockdown, θα πάμε έτσι σχεδόν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αποδεικνύεται και από τη δήλωση του Boris Johnson ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Βρετανία θα κρατήσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Όπως γράφει το Skynews, o Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι “ο κορωνοϊός είναι πια μέρος της ζωής μας”, διπλασιάζοντας στις 200 στερλίνες το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας, που είναι πλέον υποχρεωτική και για τους μπάρμαν και τους σερβιτόρους, αλλά και τους πελάτες που δεν κάθονται σε τραπέζι, τους πωλητές σε καταστήματα, και τους ταξιτζήδες.

Ανακοινώνοντας, ωστόσο, τα μέτρα, ο Johnson υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι δεν θέλει να πάει σε καθολικό lockdown και απλά θα γίνονται συστάσεις στον κόσμο να μένει σπίτι, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια, διότι “η παιδεία είναι πάνω από όλα”.

Θα λειτουργούν, επίσης, και οι επιχειρήσεις με έναν τρόπο, ώστε να μην επιταχύνεται η μετάδοση του ιού και με στόχο να υποχωρήσει.

Ο στρατός θα συνδράμει, εξάλλου, την αστυνομία στην προσπάθεια εφαρμογής των κανόνων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκχωρηθούν περαιτέρω εξουσίες στον στρατό, ούτε ότι θα υποκαταστήσει την αστυνομία.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Keir Starmer ανέφερε από την πλευρά του ότι, αν και το κόμμα του στηρίζει τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, οι πολίτες θεωρούν ότι αυτή δεν έχει στρατηγική.

“Μία μέρα λένε στον κόσμο να πάει στο γραφείο, την άλλη να δουλέψει από το σπίτι” δήλωσε σχετικά, ενώ ζήτησε και επέκταση του προγράμματος επιδότησης μισθών, κάτι που είναι αίτημα και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

O Johnson ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε βδομάδα, ειδικά αν οι πολίτες δεν τα εφαρμόζουν και εξαπλώνεται ο ιός, ενώ κατηγόρησε κι αυτός από την πλευρά του τους Εργατικούς, επειδή ισχυρίζονται ότι το σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης της κυβέρνησης ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα δικά τους μέτρα μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας και σε ορισμένες περιπτώσεις το έχουν κάνει με συνέπεια να είναι ήδη σε κάποια μορφή τοπικού lockdown 13,5 εκ. άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα lockdown στη Βρετανία είναι πιο χαλαρά, βέβαια, από αυτό που λέγεται ότι μας ετοιμάζουν στην Αττική, ειδικά τώρα που μπήκε και το φθινόπωρο.

Σαν καλοκαίρι ήταν, πάντως, η πρώτη μέρα του και τα τζιτζίκια τραγουδούσαν πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά, από όπου μάζεψα και αρκετά σκουπίδια και πλαστικά.

Φτάνοντας ως την άκρη του κόλπου στη μεγάλη αμμουδιά με αποζημίωσε η θαλάσσια χελώνα που εμφανίστηκε ξανά.

Δεν ήταν η πιο μικρόσωμη από τις τρεις, αλλά η μεσαία, καθώς είχε τα δύο χαρακτηριστικά όστρακα στο καβούκι της.

“Τη βλέπω κάθε μέρα και δεν μπορώ να σταυρώσω ψάρι, γιατί τα διώχνει όλα” μου είπε λίγο μετά ένας ψαροτουφεκάς.

Βγάζοντας με για λίγο από το ταξίδι το μαγευτικό, που κάνω κάθε φορά στον βυθό.

Ελπίζω οι δύο τσιπούρες που είχα δει νωρίτερα να κολυμπούν κοντά σε ένα κοπάδι σάλπες, να ξέφυγαν από τη δελφινιέρα του.

Για τα μελανούρια είμαι σχεδόν σίγουρος. Όπως και για ένα χταποδάκι που κρύφτηκε στο θαλάμι του, μόλις με είδε.

Σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστή του My οctopus teacher, Πιτσιρίκο, δεν κατάφερα να κερδίσω ποτέ την εμπιστοσύνη κάποιου χταποδιού ή βασιλικού καβουριού, παρά το γεγονός ότι κάποτε τάισα και κάποια από αυτά τα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας.

Τη θαλάσσια χελώνα προσπαθώ να πιάσω φίλη, αλλά δεν θέλω για πολλούς λόγους να εξοικειωθεί και πάρα πολύ με τους ανθρώπους.

Ειδικά από τη στιγμή που άκουσα να λένε ότι τους διώχνει τα ψάρια.

Αλλά και επειδή δεν πρέπει να δίνουμε τροφή σε άγρια ζώα, γιατί μετά δεν θα είναι σε θέση να τη βρίσκουν μόνα τους.

Αυτό μου το είχε πει ένας καπετάνιος στα Λιχαδονήσια της Εύβοιας, όπου τους παρακολουθούσε η Greenpeace για να διασφαλίσει ότι δεν θα δίνουν φαγητό στις φώκιες.

Το θέμα είναι να μην κακοποιούμε και παρενοχλούμε τα άγρια ζώα και να μην διαταράσσουμε τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν.

Όπως έλεγε και ένα ποίημα που μαθαίναμε στο σχολείο. “Ποτέ δεν θα πειράξω τα ζώα τα καημένα, μην τάχα σαν κι εμένα κι εκείνα δεν πονούν… Αν δεν μιλούν κι εκείνα κι ο λόγος αν τους λείπει, μήπως δεν νιώθουν λύπη δεν νιώθουν και χαρά”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτό τον χειμώνα να προσπαθήσουμε να είμαστε μακριά από τα μέρη που θα επικρατεί υστερία λόγω των μέτρων. Επιστροφή στη φύση. Μέχρι να έρθει το καλοκαίρι και να σταματήσουν τα μέτρα, για να έρθουν οι τουρίστες. Τα ζώα τα αγαπάμε και μας αγαπούν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.