Σχεδόν ανύπαρκτη -πλην Αττικής- η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πιτσιρίκο, ο Donald Trump υποστήριξε ότι ο Joe Biden έπαιρνε ναρκωτικά για να τα βγάλει πέρα στα debate για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όπως γράφει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Αμερικάνος πρόεδρος ισχυρίστηκε για τον αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ότι “υπάρχει η πιθανότητα να έπαιρνε ναρκωτικά για να φέρει σε πέρας τα debate, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ούτε μία πρόταση”.

O Trump θεωρεί επίσης ότι ο Biden πήρε το χρίσμα, διότι διασπάστηκε η ψήφος των Δημοκρατικών, αλλά και επειδή δεν απέσυρε την υποψηφιότητά της η Elizabeth Warren.

“Αν είχε αποσυρθεί, τότε ο Bernie (Sanders) θα είχε κερδίσει το χρίσμα και θα ήταν αυτός αντίπαλός μου, αντί για τον Biden” ανέφερε ακόμα ο Trump.

Tα σχόλιά του έγιναν λίγες μέρες μετά τη διάψευση του γιου του Donald Trump Jr ότι πήρε κοκαϊνη πριν μιλήσει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που ο 74χρονος Trump κατηγορεί τον 77χρονο Biden ότι παίρνει ναρκωτικά.

Τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει να γίνει ντραγκ τεστ, επειδή η καλύτερη εμφάνιση του Biden ήταν απέναντι στον Bernie στο τελευταίο και καθοριστικό debate για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

“Δεν θα πω και ότι ήταν ο Winston Churchill (πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), διότι δεν ήταν, αλλά επρόκειτο για ένα βαρετό debate, όπου τίποτα συνταρακτικό δεν συνέβη και θα ζητήσουμε ντραγκ τεστ, επειδή δεν μπορεί να το κατάφερε έτσι αυτό” είχε πει τότε ο Trump.

Στη συνέντευξη του στο Fox News, ο Αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να καταστείλει τις αριστερές διαδηλώσεις πολύ γρήγορα και εύκολα, αλλά δεν θα το κάνει· ωστόσο, είχε στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Πόρτλαντ και είχε απονείμει τα εύσημα στους αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ύποπτο για τον φόνο ενός ακροδεξιού.

Ο Trump και ο Βiden θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε debate που θα γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κλίβελαντ, στις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι και στις 22 Οκτωβρίου στο Νάσβιλ.

Ο Mike Pence και η Kamala Harris θα έχουν το δικό τους debate στις 7 Οκτωβρίου στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Ο Trump είναι γνωστός για να την απέχθεια του προς τα ναρκωτικά, αλλά η πολιτική του άνοδος ευνοήθηκε από την αγάπη του για την Coca Cola diet και το junk food (πρόχειρο φαγητό από φαστφουντάδικα).

Εκνευρισμένος από τη φημολογία για τη σωματική και πνευματική του υγεία, ο Trump διέψευσε τις φήμες ότι νοσηλεύτηκε στην Ουάσινγκτον μετά από μία σειρά από μίνι εγκεφαλικά τον Νοέμβριο του 2019.

Να μείνουμε, όμως, στις ΗΠΑ, καθώς οι κάτοικοι του Λος Άντζελες αρχίζουν να το εγκαταλείπουν, διότι οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναφέρει το Skynews.

Η ανεργία εκτινάχθηκε επίσης στην αμερικάνικη μεγαλούπολη στο 20%, ενώ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού η αστεγία ήταν στο 16%.

Έτσι, οι σκηνές που στήνονται στα πεζοδρόμια πληθαίνουν, σχηματίζοντας ολόκληρους καταυλισμούς και ιδιοκτήτες σπιτιών τα νοικιάζουν και εγκαταλείπουν το Λος Άντζελες.

Ένας κάτοικος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της στέγασης ήταν υπαρκτό στο Λος Άντζελες και πριν τον κορωνοϊό, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι νέοι γυρίζουν στο πατρικό τους και ένας άστεγος λέει ότι έχασε δύο σπίτια που είχε βάλει υποθήκη για να πάρει δάνειο.

Υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν δάνεια και ενοίκια και εκφράζονται φόβοι ότι 36 χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν στον δρόμο, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός απλά ανέδειξε τις κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν και όλοι μπορούν να παρατηρήσουν ότι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών διευρύνεται.

Στο Λος Άντζελες η ζωή ήταν πάντα ακριβή, τώρα ο κόσμος το εγκαταλείπει, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες αμερικάνικες πόλεις.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η ακραία φτώχεια μπορεί να διπλασιαστεί ως τα Χριστούγεννα στη Βρετανία και 670 χιλιάδες άνθρωποι να στερούνται τα βασικά (τροφή, στέγαση και ρουχισμό) αν η κυβέρνηση αποσύρει τα προγράμματα στήριξης νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Παρά την άνευ προηγουμένου ζήτηση για δωρεές τροφίμων, 100 χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε τράπεζες τροφίμων από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο.

Και αν η κυβέρνηση αποσύρει τα μέτρα στήριξης που πήρε λόγω της πανδημίας Covid 19, θα υπάρχει αύξηση της χρήσης τραπεζών τροφίμων κατά 61% ή κατά 300 χιλιάδες μερίδες φαγητού.

Σημαντική είναι η επίπτωση της αύξησης της ανεργίας των χαμηλόμισθων οικογενειών, που αλλάζει το τοπίο της φτώχειας, της ένδειας και της επισιτιστικής επισφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει την επιδότηση της μισθοδοσίας στα τέλη Οκτώβρη, κάτι που θα αυξήσει την προσέλευση στις τράπεζες τροφίμων κατά 10% και θα ωθήσει 700 χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια.

Αν και όλοι χαιρέτισαν το πακέτο βοήθειας 9 δισ. στερλινών της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού, η αύξηση της χρήσης τραπεζών τροφίμων δείχνει ότι δεν ήταν αρκετό.

Το 43% των ανθρώπων που κατέφευγε σε τράπεζες τροφίμων τον Απρίλιο είχε εισόδημα το οποίο δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει ούτε το ελάχιστο επίπεδο ποιοτικής ζωής.

Οικογένειες με παιδιά και μαύροι Βρετανοί καταφεύγουν κυρίως σε τράπεζες τροφίμων, ενώ μόνο το 4% εξ αυτών είχε επιδότηση στον μισθό του.

Το 56% που χρειάστηκε δωρεές τροφίμων, ανέφερε επίσης μείωση του εισοδήματός του από τον Μάρτιο, ενώ το 32% όσων κατέφυγαν σε τράπεζες τροφίμων είχε χάσει τη δουλειά του.

Σε περιοχές του Λονδίνου που παρέδιδαν 110 γεύματα τη βδομάδα, έφτασαν στα 150 τη μέρα στο αποκορύφωμα του lockdown, ενώ σε άλλα μέρη τετραπλασιάστηκαν από 20 σε 80 οι μερίδες ημερησίως.

Ζητείται, λοιπόν, από την κυβέρνηση να μην σταματήσει τα προγράμματα στήριξης, αλλά εκπρόσωπός της απαντά ότι έχουν ήδη διατεθεί 9,3 δισ. στερλίνες σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη.

Και το άσχημο είναι ότι θα αρχίσει και η ψύχρα σιγά, σιγά στα βρετανικά νησιά.

Αντίθετα, τη Δευτέρα ήταν πολύ καλά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Με με μελανούρια, καλόγριες και ζαργάνες να κολυμπούν κόντρα στον βοριά.


Μερικές ριπές ήταν πολύ δυνατές.

Rafale λέγεται η ριπή του ανέμου στα γαλλικά και από εκεί έχουν πάρει και το όνομά τους τα μαχητικά.

Αυτά που θα αγοράσουμε από τη Γαλλία, μεταχειρισμένα φυσικά.

Το θέμα είναι ότι έγινε τόσος λόγος με τον κορωνοϊό για την ανάγκη θα θωρακιστεί το σύστημα υγείας και να προσληφθούν γιατροί -αλλά και εκπαιδευτικοί- και πάμε και αγοράζουμε πάλι πολεμικά αεροπλάνα και πλοία.

Τι να κάνουμε, αφού πρέπει να πουλήσουν και οι (Γ)άλλοι.

Έτσι, κάνουμε αμυντικές δαπάνες και, αφήνοντας την υγεία ανοχύρωτη, φοράμε στους μαθητές μάσκες.

Γιατί, όμως, να φορούν τα παιδιά μάσκες σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όταν ουσιαστικά διασπορά του κορωνοϊού έχουμε μόνο στην Αττική;

Έτσι, δεν μας λένε κυβερνώντες, δημοσιογράφοι και ειδικοί;

Ότι καθημερινά τα μισά και πλέον κρούσματα είναι στην Αττική.

Και σε όλους τους άλλους νομούς της χώρας είναι μονοψήφια (1-2 στους περισσότερους) σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Κάτι που δείχνει φυσικά ότι με το πού τελείωσε ο τουρισμός η διασπορά του κορωνοϊού -πλην Αττικής- είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Μπορεί, βέβαια, απλά να μην γίνονται πολλά τεστ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά μόνο όπου διαπιστωθεί κάποια συρροή.

Ούτε, πάντως, το γεγονός ότι τα μισά κρούσματα είναι στην Αττική λέει κάτι, καθώς σημασία έχει πόσα είναι αυτά αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Με 100-150 κρούσματα καθημερινά στην Αττική των 5 εκ. η αναλογία είναι 0,00002 με 0,00003.

Η Αττική είναι το τελευταίο οχυρό που έχει απομείνει σε όλους αυτούς που τρομοκρατούν καθημερινά τον κόσμο.

Μερικές φορές δίνουν την εντύπωση ότι, αν τελειώσει η πανδημία, θα πάθουν κατάθλιψη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τι ωραία που είναι η θάλασσα. Αυτές τις μέρες, το σκέφτομαι ακόμα περισσότερο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.