Τα αντισυνταγματικά μέτρα για τον κορωνοϊό φέρνουν συσσίτια στη Γαλλία

Το πού έχουν οδηγήσει, Πιτσιρίκο, τα αντισυνταγματικά μέτρα για τον κορωνοϊό φαίνεται από το γεγονός ότι στη Γαλλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης εθνικής επιτροπής για την καταπολέμηση της επισιτιστικής επισφάλειας, όπως αναφέρει η Liberation.

Θα την απαρτίζουν υπουργοί, συλλογικότητες και κινήματα, που θα συντονίζουν τη βοήθεια προς πληθυσμούς που ζουν σε συνθήκες επισφάλειας, εξαιτίας της κρίσης.

Ο υπουργός Υγείας, Olivier Verran, υποστήριξε ότι θα διατεθούν 100 εκ. ευρώ για τους οργανισμούς που μάχονται κατά της φτώχειας, ενώ το υπουργείο Γεωργίας δεσμεύτηκε για άλλα 30 εκ. ευρώ με στόχο ευάλωτοι πληθυσμοί να μπορούν να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα, μέσω επιδοτήσεων.

Η Emmanuelle Wargon είπε, επίσης, ότι το υπουργείο θα δώσει και 10 εκ. ευρώ για να λειτουργήσουν “κουζίνες αλληλεγγύης” για άτομα που είναι αποκλεισμένα και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Αλλά από τη Γαλλία, ας περάσουμε στην Αυστραλία, όπου η τοπική κυβέρνηση στην πολιτεία Βικτώρια δέχεται δριμεία κριτική μετά την αποκάλυψη ότι δεν είχαν προτείνει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μελβούρνη οι εμπειρογνώμονες υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Daniel Andrews παραδέχτηκε ότι ο ίδιος επέβαλε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, έτσι ώστε να διευκολύνει τον έργο της αστυνομίας σχετικά με την επίβλεψη της τήρησης του lockdown.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Greg Hunt δήλωσε έκπληκτος για το γεγονός.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει να επεκταθεί η καραντίνα -που περιλαμβάνει κλείσιμο επιχειρήσεων και περιορισμό στις μετακινήσεις- στη Βικτώρια περισσότερο από όσο είναι αναγκαία, δεδομένης της ζημιάς που προκαλεί στην οικονομία.

Ζήτησε, μάλιστα, από τις αρχές της πολιτείας να επανεξετάσουν την επέκταση ως τις 28/9 των περιοριστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μελβούρνη.

Κόντρα προέκυψε και ανάμεσα στην κυβερνήτη του Κουίνσλαντ Annastasia Palaszczuk και τον πρωθυπουργό Scott Morrison, που της έκανε επίπληξη επειδή δεν άφησε μία γυναίκα από περιοχή της Αυστραλίας χωρίς επιδημιολογικό φορτίο να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα της.

Εκείνη χαρακτήρισε αποκρουστικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μία οικογενειακή τραγωδία, προσθέτοντας ότι δεν θα του επιτρέψει να της κάνει μπούλινγκ.

Η αντιπαράθεση, ωστόσο, μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των βουλευτών από τις διάφορες πολιτείες της Αυστραλίας για τη χαλάρωση των μέτρων καλά κρατεί.

Tο θέμα είναι ότι τα αυστηρά ως αυταρχικά μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ενώ ουσιαστικά δεν περιορίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη μέχρι σήμερα.

Ο ιός επανέρχεται κάθε φορά που βρίσκει πρόσφορο έδαφος και παρθένο πληθυσμό και αυτό θα συμβαίνει μέχρι να επιτευχθεί κάποια στιγμή η ανοσία της αγέλης, που θα τον καταστήσει πιθανότατα εποχικό.

Toυλάχιστον την Πέμπτη φωτογράφισα έναν θαλασσοκόρακα υποβρυχίως. Και φαινόταν αρκετά καλά.

Ακολουθώντας τις μπουρμπουλήθρες στη φωτό φαίνεται και η πορεία του μετά τη βουτιά, μέχρι να αναδυθεί στον αφρό.

Μέσα στις μπουρμπουλήθρες που σχημάτιζαν οι ριπές του βοριά κολυμπούσαν και τα μελανούρια στα κρυστάλλινα νερά.

Είχε και πάλι 7-8 beaufort και τουλάχιστον πέντε πυροσβεστικά – το ένα μεταφοράς προσωπικού – κατευθύνονταν προς Λεγραινά.

Τα δύο επέστρεψαν, όμως, λίγο μετά, χωρίς οι σειρήνες τους να ηχούν πια.

Μόνο το αέναο τραγούδι της θάλασσας ακουγόταν σε μία σχεδόν άδεια δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μόνο η θάλασσα έχει σημασία. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.