Τα lockdown μπορεί να παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας

Πιτσιρίκο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 5,4 εκατομμύρια και υπολείπονται μόνο των 6,7 εκ. που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

H ημερήσια αύξηση στην αχανή ασιατική χώρα ήταν 92.605, ενώ καταγράφηκαν και 1.113 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 86.752.

Η θνητότητα ακόμα και επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι, πάντως, χαμηλή στην Ινδία και συγκεκριμένα 1,6%.

Αν δεχτούμε, λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι δεκαπλάσια από όσα εντοπίζονται -κάτι που υποστηρίζει και ο ΠΟΥ- τότε η θνητότητα του κορωνοϊού στην Ινδία είναι 0,16%, σχεδόν ίση με αυτή της εποχικής γρίπης.

Αλλά από την Ινδία να περάσουμε στην Ισπανία, καθώς στις φτωχότερες συνοικίες της Μαδρίτης, στις οποίες επιβλήθηκε lockdown, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για διακρίσεις σε βάρος τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

To lockdown που αποφάσισε η περιφερειακή κυβέρνηση της ισπανικής πρωτεύουσας, επηρεάζει 850 χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως χαμηλότερου εισοδήματος και σε περιοχές με πολλούς μετανάστες και έγιναν ειρηνικές διαδηλώσεις σε 12 εκ των 37, που αφορά το μέτρο.

Περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Vallecas, όπου σημειώθηκε και ένταση, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο που στεγάζεται η τοπική κυβέρνηση.

“Είναι παράλογο να μπορείς να πας σε πιο πλούσιες συνοικίες, αλλά όχι στη Vallecas, αφού ο κίνδυνος να μεταδώσεις τον ιό είναι ο ίδιος, οπότε κάνουν διακρίσεις” ανέφερε ελεύθερος επαγγελματίας που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Άλλοι διαδηλωτές φώναζαν ότι “η Vallecas δεν είναι γκέτο” και ζητούσαν να παραιτηθεί η περιφερειακή ηγέτης Isabel Diaz Ayuso, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι ο τρόπος ζωής των μεταναστών έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ο δήμαρχος Μαδρίτης Jose Luis Martinez-Almeida αρνήθηκε ότι γίνονται διακρίσεις και πως υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και κάλεσε σε ενότητα.

Οι αρχές της Μαδρίτης, όπου ανιχνεύεται το 1/3 των κρουσμάτων της Ισπανίας, επέβαλαν σκληρά μέτρα στις περιοχές που καταγράφονται 1.000 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται η πρόσβαση σε πάρκα και δημόσιους χώρους, οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα κλείνουν στις 10μ.μ.

Η αστυνομία έχει εγκαταστήσει 60 σημεία ελέγχου για να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων, ενώ τα πρόστιμα κυμαίνονται από 600 ευρώ ως 600 χιλ. ευρώ.

Με ειδική βεβαίωση θα βγαίνουν εκτός των συνοικιών που έχει επιβληθεί το lockdown, όσοι πρέπει να μετακινηθούν για να πάνε στη δουλειά τους.

Τους διαδηλωτές κατηγόρησε για ανευθυνότητα ο επικεφαλής της τοπικής δικαστικής εξουσίας Enrique Lopez.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Μαδρίτης Enrique Ruiz Escudero υποστήριξε ότι αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν, τότε θα γίνει lockdown σε ολόκληρη την πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει αποκλείσει, ωστόσο, ένα lockdown σε ολόκληρη την Ισπανία.

Στη θέση της Ισπανίας θα μπορούσαμε άνετα να βάλουμε την Ελλάδα, αφού ακριβώς την ίδια τακτική ακολουθούν κι εδώ κυβερνώντες και ειδικοί.

Καραντίνα και όποιον πάρει ο χάρος, δηλαδή.

Τουλάχιστον, οι θαλασσοκόρακες δέσποζαν πάνω στο βράχο τους στη δαντελένια ακτή την Κυριακή.

Προσπάθησα να τους απαθανατίσω και υποβρυχίως, αλλά μέχρι να στρίψω είχαν εξαφανιστεί.

Ήταν ακόμα λίγο θολά τα νερά και δεν είχα γενικότερα καλές υποβρύχιες λήψεις με εξαίρεση τις καλόγριες που κολυμπούσαν πάνω από τις ποσειδωνίες, σώζοντας τα προσχήματα για τη φωτογραφική συλλογή.

Είδα και ένα κίτρινο παπαγαλάκι να πετάει πάνω από τη θάλασσα και να αγγίζει το νερό, αλλά δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω κι αυτό.

Δεν ήταν καναρίνι, διότι είχε γαμψό ράμφος και μακρόστενη ουρά.

Δεν ήταν, όμως, και από τους μεγαλούτσικους πράσινους παπαγάλους, που έχουν εποικήσει το Παλαιό Φάληρο και άλλες περιοχές.

Το έσκασαν πριν χρόνια, όταν άνοιξε ένα κοντέινερ στο αεροδρόμιο και γλίτωσαν έτσι τη σκλαβιά, καθώς θα τους έστελναν σε pet shop για να τους αγοράσει μετά ο κόσμος και να τους έχει σε κλουβιά.

Κρίμα που δεν παραδειγματιζόμαστε λιγάκι από τα πουλιά.

Αλλά, αντίθετα, υπάρχει τόσος κόσμος που σχεδόν απαιτεί από την κυβέρνηση να μας κλείσει όλους μέσα.

Πέρα από τις ψυχικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά και τις συνέπειες για την υγεία ανθρώπων, που λόγω καραντίνας δεν λαμβάνουν την περίθαλψη που χρειάζονται, τα lockdown δεν λύνουν και το πρόβλημα, απλά το μεταθέτουν για μετά.

Το μόνο που κάνουν είναι να παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας τελικά.

Γιατί ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Θα επανέλθει -όπως το έκανε ήδη μία φορά- σταδιακά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από την άλλη, αν κάνουν lockdown τον Σεπτέμβρη, τι θα πρέπει να γίνει τον Δεκέμβρη, όταν οι συνθήκες θα είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και άλλων επικίνδυνων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού;

Αν κάνουν lockdown από τις αρχές του φθινοπώρου, η άρση του θα είναι μάλλον αδύνατη τον χειμώνα και την άνοιξη και θα πούμε από τώρα καλό καλοκαίρι.

Δεν μπορούμε να πέσουμε και σε χειμερία νάρκη για μερικούς μήνες, όπως οι αρκούδες, οι σαύρες και τα φίδια.

Χαλαρώστε λίγο, λοιπόν. Δεν το λέω εγώ, το είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Carl Heneghan στα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης που καθημερινά σχεδόν απειλούν τους πολίτες με ένα νέο lockdown, θυμίζοντας αυτό που έλεγαν οι παλιότεροι ότι “το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει η κυβέρνηση να κάνει lockdown μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και να μας κλείσει στα σπίτια μας, ώστε να έρθουν οι τουρίστες τον Ιούνιο του 2021. Δεν λένε όλοι πως η Ελλάδα είναι μόνο για τα καλοκαίρια; Ε, η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.