Το σύνδρομο του γάτου

Γεια σου φίλε Πιτσιρίκο,
Δεν σου έγραψα τίποτα εδώ και κάμποσες μέρες, για διάφορους λόγους.

Ο πιο θετικός ήταν το ότι ήμουν απασχολημένος με κάτι δημιουργικό· ο πιο αρνητικός, το ότι η αηδία με τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο με σπρώχνει στην αυτοαπομόνωση.

Κάπου φτάνεις στο αμήν, δηλαδή, και δεν αντέχεις άλλη διπροσωπία κι υποκρισία, ούτε και αυτή την απύθμενη, μοχθηρή και μονοδιάστατη ηλιθιότητα.

Έχουμε πει πολλές φορές στο μπλογκ, ότι το να μην ξέρει κανείς κάτι δεν είναι καθόλου κακό, αφού όλοι στην άγνοια γεννιόμαστε, και μαθαίνουμε στην πορεία κάποια πράγματα.

Το πρόβλημα είναι όταν νομίζουμε ότι ξέρουμε κάτι και, ακόμα χειρότερα, όταν δεν μας περνάει καθόλου από το νου ότι μπορεί να είμαστε εντελώς άσχετοι.

Αποφάσισα να βαφτίσω αυτή την κατάσταση «το σύνδρομο του γάτου» γιατί μου δίνει δικαιολογία να βάλω τη φωτογραφία αυτού του συμπαθέστατου τύπου που πήρα πριν καιρό στη Θεσσαλονίκη.

Ο γάτος της φωτογραφίας είναι ελαφρώς διπρόσωπος, αλλά μόνο στους ανθρώπους αυτό είναι πρόβλημα.

Όπως και το να νομίζεις ότι είσαι γάτος.

Να πω επίσης ότι αφορμή για το κείμενο ήταν κάτι τόσο απίστευτα ηλίθιο που είδα στο ίντερνετ, που διστάζω να το αναφέρω.

Τέλος πάντων, έψαχνα κάποιες πληροφορίες σχετικά με το ποίημα «Οζυμανδίας» του Πέρσι Σέλλεϋ, και διαπίστωσα -που να μην έσωνα- ότι, ναι, η αγαπητή μας Google επιτρέπει στους χρήστες να βαθμολογούν και ποιήματα ανθρώπων πεθαμένων εδώ και 200 χρόνια.

Τα έχω ξαναγράψει για το πόσο ηλίθιο θεωρώ το να βαθμολογούνται στάσεις λεωφορείων και νοσοκομεία, αλλά εδώ μιλάμε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από περιέργεια -που σκοτώνει τις γάτες, διπρόσωπες ή μη- πήγα να δω με ποιο σκεπτικό υπήρχαν τόσες πολλές αρνητικές κριτικές.

«Δεν καταλαβαίνω πώς οι ποιητές βγάζουν λεφτά με τέτοιες αηδίες».

«Δεν κατάλαβα τίποτα, απαίσιο».

«Ηλίθιο ποίημα, δεν βγάζει νόημα».

Ήθελα να ξερα τι θα πάθαιναν τέτοιοι υπερεγκέφαλοι, που βρήκαν το «Οζυμανδίας» δύσκολο, έτσι και διάβαζαν, ξέρω γω, το «Κρίσταμπελ» του Σάμιουελ Κόλεριτζ.

Θα μου πεις, βέβαια, δύσκολο να διαβάσεις κάτι αν είσαι αγράμματος.

Ζούμε στην εποχή που ο Τάσος από τα Τρίκαλα κι ο Bobby Joe από το Τενεσί, που μόλις και τελείωσαν το γυμνάσιο, έχουν άποψη και κριτικάρουν τον Σέλλεϋ, τον Σαίξπηρ, και τον Όμηρο.

Μετά, δηλαδή, γιατί απορούμε που οι Έλληνες ξέρουν ποιες φρεγάτες χρειάζεται το ναυτικό, τι πρέπει να γίνει με τους μετανάστες, και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία;

Η αποθέωση ήταν ένα σχόλιο που είδα, με κάποιον γάτο να κοροϊδεύει τους Τούρκους γιατί, λέει, η Τούρκικη Λίρα καταποντίζεται.

Τουλάχιστον η Τουρκία έχει δικό της νόμισμα, σε αντίθεση με το προτεκτοράτο.

Αλλά πώς να το εξηγήσεις αυτό σε κάποιον που μπερδεύει τη γνώμη με την πεποίθηση;

Γάτοι, όλοι τους!

Να είσαι καλά,

Χρήστος

Υ.Γ.1 Ανταπόκριση από Φινλανδία, μέρος 1: Τα σχολεία είναι ανοιχτά κανονικά. Σε μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις όπου έχουν υπάρξει κρούσματα, έχουν μεταφέρει τα μαθήματα διαδικτυακά. Τα σχολεία εδώ ανοίγουν από 8 Αυγούστου, οπότε είναι ήδη ανοιχτά εδώ και ένα μήνα, χωρίς να φαίνεται κάποια συνέπεια. Να πω, επίσης, ότι υπάρχουν και αρκετά μεγάλες τάξεις· τάξη με σχεδόν 30 παιδιά δεν είναι ανήκουστο. Η τεράστια διαφορά είναι ότι, όσο ο καιρός το επιτρέπει, πολλά μαθήματα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Οι δάσκαλοι εδώ έχουν τεράστια ελευθερία αποφάσεων, οπότε, αν γουστάρει ο δάσκαλος να πάρει την τάξη και να πάει στο δάσος δίπλα για να κάνει μάθημα, το κάνει. Φυσικά, εδώ δάσος βρίσκεις και μέσα στις πόλεις, σημαντικό αυτό.

Υ.Γ.2 Ανταπόκριση από Φινλανδία, μέρος 2. Η πρωθυπουργός είναι σε απομόνωση, γιατί πιθανόν να έχει εκτεθεί. Αυτό το ανέφεραν τα ΜΜΕ. Όπως ανέφεραν και το ότι παντρεύτηκε, ή το ότι είχε δύο μαμάδες. Αυτό που δεν ανέφερε σχεδόν κανένα ΜΜΕ ήταν ότι στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών πριν δυο-τρεις βδομάδες, η πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται επιτέλους να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, με τις ίδιες απολαβές, και πρότεινε 6ωρο εργασίας, δηλαδή 30 ώρες την εβδομάδα. Η πλάκα είναι ότι το συνέδριο απέρριψε την πρόταση -τα πιο φιλελέ κόμματα είναι τα κεντροαριστερά μου φαίνεται- αλλά η ίδια η πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια. Φυσικά, αυτό που κάνουν είναι να ανακαλύπτουν ξανά τον τροχό. Από το 1967 ο κοινωνιολόγος Paavo Seppänen είχε πει ότι χρειαζόμαστε 6ωρο. Η γνώμη μου; Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει, τα 6ωρα ήταν για το 1967. Βασικό εισόδημα εδώ και τώρα.

(Αγαπητέ Χρήστο, εννοείται πως οι Έλληνες τα ξέρουν όλα από τη μέρα που γεννιούνται -οπότε, τα σχολεία είναι περιττά στην Ελλάδα-, ενώ δεν θέλουν να μάθουν τίποτα και δεν αλλάζουν γνώμη ακόμα και όταν η πραγματικότητα τους σκάσει στα μούτρα, αποδεικνύοντάς τους πως είναι λάθος. Χρήστο, οι Φινλανδοί -σύμφωνα με τα όσα λέγονται στην Ελλάδα- είναι ψεκασμένοι, κι ας έχουν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Το εθνικό σπορ στην Ελλάδα είναι η διαρκής προσπάθεια μείωσης του άλλου. Δεν ξέρω τι χαρά δίνει αυτό στους ανθρώπους. Ούτε ποιο νόημα έχει. Χρήστο, Βασικό Εισόδημα σήμερα. Χτες καλύτερα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου. Ο γάτος τέλειος.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.