Oι ήρωες πιλότοι των Canadair και των πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Την εξήγηση στο γεγονός ότι παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη Γαλλία, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι υπολείπονται κατά πολύ από τα επίπεδα της άνοιξης ψάχνει, Πιτσιρίκο, η Le Monde.

“O ιός κυκλοφορεί, αλλά όταν δεν νοσεί πολύς κόσμος, δεν καταλαβαίνω τι επιδημία είναι αυτή, δεν υπάρχει κρίση, δεν υπάρχει δεύτερο κύμα προς το παρόν” δήλωσε σχετικά ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Laurent Τoubiana.

Συνάδελφοί του υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει και εξασθένηση του ιού, διότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στα μέσα Αυγούστου στη Μαλαισία, κυκλοφορούσε στη Γαλλία από τον Μάρτιο, όταν οι θάνατοι ήταν πάρα πολλοί.

Ήταν και πολλά περισσότερα, όμως, τότε τα πραγματικά κρούσματα και εντοπιζόταν μόνο το 1/10 εξ αυτών, καθώς την άνοιξη γινόταν διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό μόνο σε βαριά ασθενείς στα νοσοκομεία.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο γίνονταν κατά μέσο όρο 90 χιλιάδες τεστ τη μέρα, έναντι 5.000 τον Μάρτιο, αν και αυτή η διαφορά δεν αρκεί για να εξηγήσει από μόνη της την αύξηση των κρουσμάτων.

Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί πλέον κυρίως μεταξύ ανθρώπων ηλικίας κάτω των 40 ετών και για αυτό έχει μειωθεί η θνητότητά του κατά 46%, καθώς το 92% όσων έχουν πεθάνει είναι πάνω από 65 χρονών.

Ωστόσο, χρειάζεται να περάσουν τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστωθεί πόσες μολύνσεις θα καταλήξουν τελικά σε θανάτους.

Κι αυτό διότι μεσολαβούν 14 μέρες από τη μόλυνση μέχρι τη νοσηλεία και άλλες 8-16 μέρες για να επέλθει ο θάνατος, οπότε αν ο ιός περάσει σταδιακά σε πιο μεγάλες ηλικίες μπορεί να αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα θύματα.

Και ήδη ο αριθμός των νοσηλειών έχει αρχίσει να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.

Είναι επίσης ανησυχητικό ότι οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο όλες τις εστίες κορωνοϊού στη χώρα.

Το θετικό είναι ότι έχει βελτιωθεί η διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία.

Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την Covid 19, οι γιατροί προσπαθούν να προβλέψουν ποιοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρή νόσο και να την αποτρέψουν.

Σε κάθε περίπτωση η δυναμική της επιδημίας το καλοκαίρι δείχνει ότι δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, ούτε μία αύξηση των θανάτων στα επίπεδα της άνοιξης, σε περίπτωση που συνεχίζει να εξαπλώνεται ο ιός.

Μία ακόμα επίπτωση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι, εξάλλου, ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν οι φοιτήτριες στη Βρετανία που στράφηκαν στην πορvεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως επισημαίνει το Skynews.

Συγκεκριμένα, το 10% θεωρεί τον αγοραίο έρωτα ως έναν τρόπο να βγάλει χρήματα σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έναντι 6% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019.

Το 7% έχει ήδη στραφεί, μάλιστα, στην πορvεία, με το 77% να είναι γυναίκες, το 22% άνδρες και το 1% να μην δηλώνει το φύλο του.

Στο online  σeξ στράφηκε και μία φοιτήτρια με το ψευδώνυμο Rose που έχασε τη δουλειά της σε εστιατόριο, λόγω του lockdown και θεωρεί ασφαλέστερο να εργάζεται μέσω ενός σάιτ αποκλειστικά για συνδρομητές.

Πλέον τα βγάζει πέρα οικονομικά, θεωρεί ότι απελευθερώθηκε, καθώς η ίδια ελέγχει τι θα δείχνει online (τίποτα κάτω από τη μέση), έπαψε να είναι ανορεξική και το αγόρι της την υποστηρίζει σε αυτό που κάνει, αλλά πολλοί συγγενείς της δεν το γνωρίζουν, διότι όπως λέει η Rose “δεν θα καταλάβαιναν”.

Η 20χρονη κερδίζει εκατοντάδες, ενίοτε και χιλιάδες στερλίνες τον μήνα και αισθάνεται και ασφαλής, λόγω των στάνταρντ ασφαλείας του συγκεκριμένου σάιτ.

Οι τομείς της εστίασης και της λιανικής πώλησης επλήγησαν πολύ από την καραντίνα στη Βρετανία και σε αυτούς έβρισκαν δουλειές μερικής απασχόλησης οι φοιτητές.

Πλέον αρκετοί έχασαν το εισόδημά τους, ενώ μειώθηκαν και τα ποσά που τους έδιναν οι γονείς τους, απόρροια της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Ο Tom Allingham από την οργάνωση “Σώστε τους φοιτητές” θεωρεί ότι μπορεί να διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζόμενων στη βιομηχανία του αγοραίου έρωτα το επόμενο έτος και είναι κάτι προβληματικό στην περίπτωση που στρέφονται εκεί εξ ανάγκης, καθώς δεν έχουν καθόλου χρήματα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των φοιτητών από την κυβέρνηση.

Αλλά και τα πανεπιστήμια να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο αυτοί οι φοιτητές δεν θα νιώθουν μόνοι τους.

Η Jessica Griffin έχει δημιουργήσει στο Μάντσεστερ τη μοναδική ομάδα (Support for Student ςex workers) που συμπαραστέκεται στους φοιτητές που αναγκάστηκαν να στραφούν στην πορνεία.

Η ίδια εξηγεί ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων φοιτητών έχει αυξηθεί, διότι έχασαν τις άλλες δουλειές τους και επισημαίνει τον κίνδυνο λόγω έλλειψης πελατών εξαιτίας της κρίσης, να αναγκαστούν να αποδεχτούν πιο επικίνδυνους πελάτες.

Η οργάνωση της προσφέρει στήριξη online και μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε αυτούς τους φοιτητές, με συμβουλές για θέματα χρεών, ασφάλειας και καριέρας.

Όλα αυτά δείχνουν, βέβαια, ότι τα χειρότερα έρχονται και δεν είναι και τα μοναδικά.

Αφού ξέσπασε και πυρκαγιά την Τετάρτη στην Ανάβυσσο στα ορεινά και οι καπνοί έκρυψαν τον ήλιο πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αναμενόμενο με τόσο δυνατό βοριά, που σε συνδυασμό με τη φωτιά άδειασε από κόσμο την παραλία από εκεί που είναι οι ομπρέλες μέχρι τη μεγάλη αμμουδιά.

Αφού πολλοί ήταν αυτοί που είχαν ερεθισμό στα μάτια και τον λαιμό.

Παρά το γεγονός ότι ο θυελλώδης άνεμος – 148 χλμ/ώρα η μέγιστη ριπή που καταγράφηκε – διέλυε και άπλωνε τον καπνό, σκοτεινιάζοντας κατά διαστήματα τον ουρανό.

Αρχές Σεπτέμβρη και ήταν σαν τέλη Δεκέμβρη το σκηνικό.

Μόνο τα Canadair και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα έβλεπες μετά από ένα σημείο πια.

Με τους ήρωες πιλότους τους να τα κουμαντάρουν επιδέξια, παρά τα 8 beaufort πάνω από τα αφρισμένα νερά, που κάνουν τα αεροπλάνα να κουνιούνται σαν ψαρόβαρκες στο κύμα.

Ακόμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που πάντα επικρατεί γαλήνη, έβλεπες κομματάκια στάχτης, που είχαν ταξιδέψει από 10 και 15 χιλιόμετρα μακριά.

Τα μελανούρια ξεγελάστηκαν αρχικά, αλλά ευτυχώς μετά από λίγο έφτυναν τη στάχτη, αφού καταλάβαιναν ότι δεν τρώγεται.

Όμως και τα ψάρια καταπίνουν – όπως κι εμείς εισπνέουμε – τα τοξικά μικροσωματίδια που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Οι έμμεσες συνέπειες της μεγαλύτερης πυρκαγιάς, που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή, μετά από εκείνη του 2012, που είχε περικυκλώσει σαν φωτοστέφανο το Θυμάρι, αφήνοντας σε όλους μας μοναδική διέξοδο τη θάλασσα.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται αντιληπτό το σθένος που έχουν οι πυροσβέστες. Respect.

Μπράβο και στους αστυνομικούς και τους πολίτες που έσωσαν χελώνες και άλλα ζωάκια, όπως και το 2012 στο Θυμάρι.

Το πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο των χρόνων έχει αυξηθεί η βιαιότητα και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, ανάμεσα στα οποία είναι και οι ισχυροί άνεμοι χειμώνα, καλοκαίρι.

Δεν πρόκειται για τα κλασικά μελτέμια, δηλαδή, αφού αυτοί οι βοριάδες συνεχίζουν να φυσούν και τα βράδια, έχοντας σπάσει και αρκετά αντικείμενα και κατασκευές σε σπίτια στο πάντα ανεμοδαρμένο Θυμάρι, αφού δέχεται τις ριπές του Αιγαίου.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει πολύ καθαρή θάλασσα, αλλά πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πεντακάθαρες οι θάλασσες φέτος και η φύση στα καλύτερά της· τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.