O Guardian προσάπτει στην Ελλάδα επαναπροωθήσεις μεταναστών προς την Τουρκία

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία γράφει, Πιτσιρίκο, ο Guardian επικαλούμενος τη μαρτυρία ενός 17χρονου από την Ερυθραία.

Ο ίδιος και άλλοι μετανάστες υποχρεώθηκαν από οκτώ άνδρες του λιμενικού να ανέβουν στο σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.

Στη συνέχεια, οι οπλισμένοι λιμενικοί κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες, βύθισαν τη βάρκα των μεταναστών, σχίζοντάς την με μαχαίρια.

Είπαν στους μετανάστες ότι θα τους μεταφέρουν σε έναν καταυλισμό, αλλά ο 17χρονος ήξερε ότι λένε ψέματα.

Αφού τους κατάσχεσαν ό,τι είχαν και δεν τους επέτρεψαν να πάνε τουαλέτα και να πιουν νερό, τους έβαλαν σε μία σωστική λέμβο, η οποία δεν τους χωρούσε και όλους, με συνέπεια κάποιοι να κολυμπούν και, τελικά, τους περισυνέλεξε η τούρκικη ακτοφυλακή.

Ήταν η έβδομη φορά που βίωσε περιστατικό επαναπροώθησης ο 17χρονος, που έφυγε από την Ερυθραία μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Αλλά και σύμφωνα με έρευνα του Guardian, οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο του 2020.

Είναι μέρος της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.

Συνεντεύξεις με θύματα επαναπροωθήσεων, με μέλη ΜΚΟ, αλλά και βίντεο που έχει ο Guardian στη διάθεσή του, αποδεικνύουν ότι υπάρχει μία οργανωμένη και συστηματική πρακτική άρνησης εισόδου στην Ελλάδα σε αιτούντες ασύλου.

Την επόμενη εβδομάδα, οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δίκτυο Παρατήρησης Συνοριακής Βίας, θα στείλουν ανοιχτή επιστολή, καταδικάζοντας την τακτική των επαναπροωθήσεων και ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν να αναλάβουν δράση ενάντια σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν.

Ο Guardian έχει λάβει γνώση μέρους της επιστολής, που ζητάει πειθαρχικές και ποινικές διώξεις ενάντια σε όσους διαπράττουν αυτές τις έκνομες πράξεις που συνιστούν παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των συνθηκών για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Αυτό που βλέπετε είναι παράνομη μαζική απέλαση προσφύγων από ελληνικό έδαφος” υποστηρίζει ο καθηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διεθνούς Δικαίου για τους Πρόσφυγες στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου Satvinder Juss.

Συχνά, στις επαναπροωθήσεις συμμετέχουν άγνωστα άτομα ντυμένα με μαύρες στολές που σταματούν τις βάρκες των προσφύγων μόλις εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τις στέλνουν πίσω στην Τουρκία.

Μερικές φορές παίρνουν τις μηχανές από τις βάρκες, αφήνοντας τους πρόσφυγες να περιπλανώνται στη θάλασσα, ενώ υπήρξε περιστατικό που μετανάστες -οι οποίοι κατάφεραν να αποφύγουν το μπλόκο-κατέληξαν σε ένα μικρό ακατοίκητο νησί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία χωρίς τροφή για δύο μέρες, πριν τελικά τους διασώσουν.

Η MKO AlarmPhone έχει καταγράψει 55 ανάλογα περιστατικά από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2020.

Υπάρχουν, επίσης, καταγγελίες ότι συνολικά 1.400 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου του 2020, αλλά και φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει φτάσει μία υπόθεση από το 2014, όταν οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν πέθαναν, καθώς η βάρκα τους βυθίστηκε στο Φαρμακονήσι, εξαιτίας μίας επαναπροώθησης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ελλάδα είχε προβλέψει ότι πάνω από 100 χιλιάδες αιτούντες ασύλου θα καταφθάσουν από την Τουρκία το 2020, αλλά, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020, οι αφίξεις μέσω θαλάσσης ήταν 8.860, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για επαναπροωθήσεις και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση “να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τα δικαιώματα όσων αναζητούν διεθνή προστασία”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αρκετά επίσημα βήματα προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα λιγότεροι πρόσφυγες, αναστέλλοντας προσωρινά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, μειώνοντας την προθεσμία για αίτηση ασύλου, επεκτείνοντας τους φράχτες στα σύνορα με την Τουρκία και σκεφτόταν ακόμα και την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο.

Αλλά η κυβέρνηση χαρακτηρίζει fake news από αναξιόπιστες πηγές τους ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις.

“Οι επαναπροωθήσεις συνιστούν βία, όχι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική” υποστηρίζει η δικηγόρος Amelia Cooper, που προσφέρει νομική στήριξη στους επιζώντες αυτών των πρακτικών.

Ωστόσο, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζει ότι οι επιχειρήσεις του είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και καταγγέλλει ότι έχει γίνει στόχος των συστημικών ΜΜΕ και των ΜΚΟ.

Αλλά ο Guardian υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία για τουλάχιστον δύο επαναπροωθήσεις μεταναστών στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές, στις 19 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου.

Όσο για τον 17χρονο από την Ερυθραία, αφού αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές, πλέον κοιμάται σε ένα πάρκο στη Σμύρνη.

“Δεν με νοιάζει αν πεθάνω, δεν έχω την επιλογή να γυρίσω πίσω και χάνω τις ελπίδες μου” λέει ο νεαρός.

Μία είδηση που δεν θα διαβάσουμε ποτέ στα ελληνικά -και άτυπα γραφεία τύπου της κυβέρνησης με το αζημίωτο πάντα- ΜΜΕ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και χειρότερα, καθώς Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι δύο ψαράδες από τη Γάζα σκοτώθηκαν από αιγυπτιακά πυρά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι ψαράδες ήταν αδέρφια και οι σοροί τους επιστράφηκαν στη Γάζα, ενώ ένας ακόμα αδερφός τους τραυματίστηκε από το σκάφος της ακτοφυλακής και χειρουργήθηκε στην Αίγυπτο.

“Δεν υπάρχει δικαιολογία για την κατ’ επανάληψη βίαιη μεταχείριση ανθρώπων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τα παιδιά τους” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ψαράδες είχαν εισέλθει σε αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, κι ενώ η Γάζα είναι και σε ναυτικό αποκλεισμό από το Ισραήλ και υπάρχει συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη, όπου επιτρέπεται η αλιεία.

Η Αίγυπτος περιορίζει επίσης την κίνηση αγαθών και ανθρώπων στα σύνορά της με τη Γάζα.

Σαν φυλακισμένοι ζουν πραγματικά οι άνθρωποι στη Γάζα.

Κρατούμενοι συμμετέχουν, εξάλλου, στις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια, όπως μεταδίδει το BBC.

Μάλιστα, ένας πρώην κρατούμενος πυροσβέστης ο Brandon Smith, βοηθάει τους πρώην φυλακισμένους να βρουν δουλειά στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Για δεκαετίες, κρατούμενοι σβήνουν φωτιές στην Καλιφόρνια, αλλά κάποιοι θέλουν και να ενταχθούν στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά την αποφυλάκισή τους, καθώς δεν βρίσκουν δουλειά.

Μάλιστα, ένας νέος νόμος που μόλις ψηφίστηκε στην Καλιφόρνια θα κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση και εύρεση εργασίας για τους φυλακισμένους.

Μπορεί, επίσης, να αποφυλακιστούν ταχύτερα, αφού συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και θέλουν να τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν αυτό και ως ελεύθεροι πολίτες στη συνέχεια, αφού οι φωτιές στην Καλιφόρνια είναι πολλές και μεγάλες και το προσωπικό της πυροσβεστικής δεν επαρκεί.

Κατά τα άλλα, δυο σαργοί τσακώνονταν τη Δευτέρα στην αγαπημένη μου ακτή.

Στη φωτογραφία φαίνεται σαν να ερωτοτροπούν, αλλά στην πραγματικότητα μαλώνουν.

Και δεν πρόκειται για ερωτικό καυγαδάκι, αλλά για μάχη για την κυριαρχία στην περιοχή, όπως έχω δει σε ντοκιμαντέρ.

Έχω δει, επίσης, live και κακαρέλους να τσακώνονται, όπως οι σαργοί. Αλλά και τσιπούρες.

Ποτέ, όμως, μελανούρια, που δεν είναι οξύθυμα απ’ ό,τι φαίνεται.

Ούτε κυνηγούν τα αφρόψαρα, όπως μοιάζει να κάνει το μεγάλο μελανούρι που με ακολουθεί στις περισσότερες περιηγήσεις μου στο Θυμάρι.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια -και συγκεκριμένα από τις 6/11/2018- είδα και πάλι σμέρνα, αλλά αυτή τη φορά της φωτογράφισα μόνο την ουρά.

Καλύτερα βγήκαν κάτι μικρές σάλπες που κολυμπούσαν στην άκρη του κόλπου στη μεγάλη αμμουδιά.

Βέβαια, επειδή ποιος ξέρει πότε θα ξαναφανεί η ακριβοθώρητη – και άκακη αφού έσπευσε αμέσως να κρυφτεί- σμέρνα, ας επισυνάψω έστω την ουρά της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί στο θέμα των προσφύγων -και όχι μόνο σε αυτό το θέμα- τις διαταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά γίνονται για να μην φτάσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αφού όλοι ξέρουμε πως δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αυτό δεν το γράφω σαν δικαιολογία για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας. Απλά, αναφέρω αυτό που συμβαίνει. Εγώ είμαι με τα μελανούρια που δεν τσακώνονται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.