To μετέωρο βήμα της ειρήνης

Πιτσιρίκο, εκφράζονται φόβοι για τουλάχιστον 50 νεκρούς από την κατάρρευση αυτοσχέδιου χρυσωρυχείου στον Κονγκό, όπως αναφέρει ο Guardian.

H τραγωδία προκλήθηκε μετά από καταρρακτώδεις βροχές στα ανατολικά της αφρικανικής χώρας, με συνέπεια κανένας από τους χρυσωρύχους να μην προλάβει να βγει από την πρόχειρη κατασκευή, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονταν 50 άτομα.

Φωτογραφίες στα social media έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο που βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου.

Το χρυσωρυχείο δεν βρισκόταν στην περιοχή που εκμεταλλεύεται η καναδική εταιρία Banro Corporation.

Τέτοια δυστυχήματα είναι συνηθισμένα σε αυτοσχέδια ορυχεία που δεν έχουν άδεια στο Κονγκό και κάθε χρόνο πεθαίνουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Κατεβαίνουν, όμως, βαθιά μέσα στη γη για να βρουν χρυσό και τον Οκτώβριο του 2019 άλλοι 16 χρυσωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ 43 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε ορυχείο χαλκού και κοβαλτίου τον Ιούνιο του 2019 και στις δύο περιπτώσεις από κατολισθήσεις.

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, όπου φτωχός κι η μοίρα του, ό,τι και να γράψει κανείς μέσα θα είναι.

Σαν αυτό που έγραψε η ΜΚΟ Meditarranea για το γεγονός ότι μετά από 40 μέρες παραμονής τους σε τάνκερ μεσοπέλαγα, 25 μετανάστες από την Αφρική αποβιβάστηκαν στη Σικελία για λόγους υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

“O πιο μακρόχρονος και πιο ντροπιαστικός αποκλεισμός στη ναυτική ιστορία της Ευρώπης έλαβε τέλος” έγραψε, λοιπόν, στο Twitter η Mediterranea, όταν οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο ιταλικό πλοίο της Mare Jonio.

Για πάνω από έναν μήνα βρίσκονταν στο Maersk Etienne, ένα από τα τάνκερ της εταιρίας Μaersk που ήταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της Μάλτας, αλλά δεν μπορούσαν να παραμείνουν άλλο σε αυτό, λόγω της πολύ κακής φυσικής και ψυχολογικής τους κατάστασης.

Το πλήρωμα του Maersk Etienne είχε διασώσει τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων ήταν και μία έγκυος γυναίκα, στις 4 Αυγούστου από μία ξύλινη βάρκα, που βυθίστηκε αμέσως μετά την επιχείρηση διάσωσης.

Ούτε οι ιταλικές, ούτε οι μαλτέζικες ούτε οι λιβυκές αρχές επέτρεπαν την αποβίβαση των μεταναστών, με τη SOS Mediterranee να κάνει λόγο για “έναν απαράδεκτο 40ήμερο αποκλεισμό”.

Η ΜΚΟ ζητάει επίσης από τις χώρες της ΕΕ να βρουν μία λύση για άλλους 300 μετανάστες που βρίσκονται στο ισπανικό πλοίο Open Arms.

Για χρόνια η Ιταλία είναι η κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες ασύλου και μετανάστες, ενώ η Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης για Αφρικανούς μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί τους είχαν αρχίσει, όμως, να μειώνονται μετά τις προσπάθειες της Ιταλίας να διαλύσει τα δίκτυα των διακινητών και να στηρίξει τις προσπάθειες της Λιβύης να εμποδίζει τις βάρκες να αποπλέουν από τις ακτές της.

Το 2020 παρατηρείται, ωστόσο, νέα αύξηση των μεταναστών που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο.

Mιας και ο λόγος για πρόσφυγες, γίνονται προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν με την κατάπαυση του πυρός και το “ισλαμικό σύστημα” να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν, οι οποίες συνεχίστηκαν την Κυριακή 13/9 στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Στο τραπέζι τέθηκε, επίσης, και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση της Καμπούλ διαμηνύει μέσω του εκπροσώπου της Abdullah Abdullah ότι βασική προϋπόθεση για να μακροημερεύσει ο ενδο – αφγανικός διάλογος είναι μία κατάπαυση του πυρός από ανθρωπιστικής άποψης.

Μία εκεχειρία, αλλά οι Ταλιμπάν είναι επιφυλακτικοί, διότι φοβούνται πως σε μία τέτοια περίπτωση θα χάσουν την επιρροή που έχουν στο Αφγανιστάν.

O Abdullah Abdullah δήλωσε, ωστόσο, στο AFP ότι στο τέλος οι Ταλιμπάν θα συμφωνήσουν με την κατάπαυση του πυρός με ανταλλαγή μία νέα απελευθέρωση κρατουμένων.

Η Καμπούλ έχει ήδη αποφυλακίσει 5.000 Ταλιμπάν, ενώ αντίστοιχα απελευθερώθηκαν 1.000 Αφγανοί στρατιώτες.

Πέρα από αυτό, συζητήσεις γίνονται και για τη φύση που θα έχει η μελλοντική εξουσία στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να επιμένουν για ένα “ισλαμικό σύστημα”.

Η κυβέρνηση Ghani αντιπροτείνει να διατηρηθούν η νεοσύστατη δημοκρατία και το σύνταγμα της χώρας, που έχουν κατοχυρώσει πολλά δικαιώματα ειδικά για τις θρησκευτικές μειονότητες και τις γυναίκες, που θα είναι οι μεγάλες χαμένες σε περίπτωση επιστροφής στα πράγματα των Ταλιμπάν.

Μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία, η θρησκευτική αστυνομία είχε φτάσει στο σημείο ακόμα και χτυπά βίαια γυναίκες που δεν φορούσαν την μπούργκα, αλλά και να εκτελεί δημόσια πριν την προσευχή της Παρασκευής όσες κατηγορούνταν για μοιχεία.

Παρεμπιπτόντως, τέσσερις γυναίκες είναι στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ghani, ο οποίος ζητάει μία ειρήνη διαρκείας μετά από 19 χρόνια πολέμου, αλλά καμία στην ομάδα διαπραγμάτευσης των Ταλιμπάν.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν, πάντως, θετική, αν και όλοι καταλαβαίνουν ότι θα υπάρξουν πολλά εμπόδια στην εξέλιξη των συνομιλιών για να τελειώσει ο πόλεμος που στοιχίζει καθημερινά τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ από το 2001 έχουν σκοτωθεί και 2.400 Αμερικάνοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Tο μετέωρο βήμα της ειρήνης, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο πάντα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας Αφγανιστάν.

Σαν τον θαλασσοκόρακα που φαίνεται να κάνει ένα βήμα στο κενό, ενώ το ταίρι του απογειώνεται από τον αγαπημένο τους βράχο σε μία αρκετά πετυχημένη φωτό.

Για να πέσουν τελικά αμφότεροι στο νερό και να αρχίσουν το κρυφτό.

Ναι, σε “παίζουν” αν καταλάβουν ότι τους ακολουθείς και μία χάνονται στον βυθό, μία βγάζουν το κεφάλι τους με τον λαιμό σαν περισκόπιο στον αφρό.

Είναι σαν να σου λένε “πιάσε με αν μπορείς”.

Φυσικά δεν μπορείς να έχεις ούτε ένα τα καλό πλάνο από τη στιγμή που θα αρχίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά η θάλασσα με αποζημίωσε με μερικές καλές φωτογραφίες με σάλπες και τσιπούρα.


Ένα ακόμα καλό νέο είναι ότι -σύμφωνα με ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου- οι εποχικές εκτιμήσεις των μεγαλύτερων προγνωστικών μοντέλων κάνουν λόγο για ήπιο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, τρία μοντέλα προβλέπουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο του χειμώνα σε όλη την Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – και άλλα τρία κανονικές.

Τέσσερα από τα έξι μοντέλα δίνουν επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες της θάλασσας από τα κανονικά επίπεδα στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία-Σιβηρία, περιοχές για τις οποίες μόνο ένα μοντέλο προβλέπει ότι ο χειμώνας δεν θα είναι πιο ζεστός απ’ ό,τι συνήθως.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μου αρέσουν οι θαλασσοκόρακες που βουτάνε και δεν ξέρεις σε ποιο σημείο θα βγουν ξανά. Αυτή είναι μια ωραία εποχή να παρακολουθείς τα πουλιά. Έχουν τόση ομορφιά και τόσα πράγματα να μας μάθουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.