Ήρθαν και οι ακρίδες (και τα χελιδόνια της θάλασσας)

Πιτσιρίκο, οι πλούσιες χώρες που ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή δεν αποζημιώνουν τις φτωχότερες οι οποίες υφίστανται τις συνέπειές της, όπως αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με την Oxfam, οι πλούσιες χώρες καταβάλλουν στις φτωχότερες μόνο το 1/3 του ποσού για το οποίο είχαν δεσμευτεί επίσημα.

Συγκεκριμένα, οι χώρες του Βορρά είχαν δεσμευτεί το 2009 στην Κοπεγχάγη να χρηματοδοτούν με 100 δισ. δολ. ετησίως τις χώρες του Νότου, ένας στόχος που επαναβεβαιώθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της Oxfam, κράτη, ταμεία και πολυεθνικά ιδρύματα δήλωσαν ότι κατέβαλαν μόνο 59,5 δισ. δολ. μεταξύ 2017-18, εκ των οποίων μόνο 19 με 22,5 δισ. δολ. ήταν η πραγματική τους βοήθεια για το κλίμα.

Ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από τα 15 με 19,5 δισ. δολ. που είχαν καταβληθεί μεταξύ 2015 και 2016.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Αιθιοπία βιώνει τη χειρότερη εισβολή από ακρίδες εδώ και 25 χρόνια και οι κάτοικοι έχουν φτάσει στο σημείο να τις πυροβολούν πάνω στην απελπισία τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αλλά ακόμα κι έτσι δεν μπορούν να τις σταματήσουν και ήδη οι ακρίδες έχουν καταστρέψει 200 χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Μόνο ένα σμήνος, που καταλαμβάνει μία έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, μπορεί να φάει ποσότητα τροφής που θα κατανάλωναν ημερησίως 35 χιλιάδες άνθρωποι.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό επιδείνωσαν την κατάσταση, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας δεν μπόρεσε να κάνει φέτος τη συνήθη διανομή εντομοκτόνων στην ανατολική Αφρική και τις περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας.

Η επιδρομή των ακριδών άρχισε από την Υεμένη, όπου λόγω της εμπόλεμης κατάστασης ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν, ενώ στη συνέχεια οι σφοδρές βροχοπτώσεις τις έστειλαν στην Αιθιοπία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το κόστος για την Υεμένη και την ανατολική Αφρική θα είναι 8,5 δισ. δολ. για το 2020, ενώ η καταστροφή θα συνεχιστεί και το 2021, όταν οι ακρίδες θα κατευθυνθούν και προς την Κένυα.

Να μείνουμε, όμως, σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ετησίως μισό εκατομμύριο μωρά πριν συμπληρώσουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Mάλιστα, τα ρυπογόνα σωματίδια μπορεί να είναι επιβλαβή για τα βρέφη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με συνέπεια πολλά και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες να γεννιούνται πρόωρα και να ζυγίζουν λιγότερο.

Τα 2/3 των 500 χιλιάδων θανάτων οφείλονται σε ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους από καύση ξύλων, κοπριάς ζώων για μαγείρεμα κ.λ.π.

Εμπειρογνώμονες υγείας που προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους ηλικιωμένους, αρχίζουν πλέον να κατανοούν τις αρνητικές επιδράσεις της και στα βρέφη.

Για παράδειγμα όσα γεννιούνται με λιγότερο από το κανονικό βάρος είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και πνευμονία, καθώς οι πνεύμονές τους δεν αναπτύσσονται πλήρως.

Γεννιούνται σε ένα πολύ μολυσμένο περιβάλλον και -ειδικά στην Ινδία, την νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική- η ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να συγκριθεί με αυτή κατά τη βικτωριανή εποχή στο Λονδίνο, πριν 150 χρόνια.

Και το πλήγμα για τα παιδιά δεν περιορίζεται στους θανάτους, καθώς προκαλούνται βλάβες στον εγκέφαλο και άλλα όργανα.

Θα πρέπει, λοιπόν, να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, που συνδέεται και με τον υπερπληθυσμό σε πολλές αναπτυσσόμενες πόλεις, εξαιτίας των οχημάτων που κυκλοφορούν και των εργοστασίων που λειτουργούν.

Οι συντάκτες της έρευνας πιστεύουν ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω των lockdown για τον κορωνοϊό ήταν μικρή και προσωρινή.

Απλά, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είδαν έστω και για ένα μικρό διάστημα καθαρή ατμόσφαιρα, ίσως να άλλαξε την οπτική τους στο όλο θέμα και να συνειδητοποίησαν πώς είναι να βλέπουν έναν όμορφο και γαλάζιο ουρανό.

Κάποιες πρώτες μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι εκτεθειμένοι σε ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από την Covid 19.

Όσο για τους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση, υπολογίζονται σε 6,7 εκ. ετησίως, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, διαβήτη και καρκίνο του πνεύμονα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά το κάπνισμα και την κακή διατροφή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με έπιασε και βροχή με το πού κατέβηκα την Τετάρτη στη δαντελένια – ναι, και του Φαλήρου – ακρογιαλιά.

Ακριβώς, όπως και στις 21-22/10/2015 με την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και τη Le Monde να γράφει τότε ότι με το πού πάτησε ο Γάλλος πρόεδρος το πόδι του στο Ελευθέριος Βενιζέλος κρύφτηκε ο αθηναϊκός ήλιος.

Τουλάχιστον, τότε ακολούθησε ο ήπιος χειμώνας 2015-16, με τη θάλασσα να μην κρυώνει στην πραγματικότητα ποτέ, με εξαίρεση εκείνο το χιονόνερο την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Μακάρι η ιστορία να επαναλαμβάνεται και ο χειμώνας να είναι ήπιος, όπως εκτιμά και το severe-weather.eu για την Ευρώπη φέτος, αν και αυτή τη φορά η βροχή δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Ίσα που θάμπωσε λίγο τις φωτογραφίες με τους -πέντε πάνω στον ίδιο βράχο- θαλασσοκόρακες και τους γλάρους και τα χειμωνιάτικα ξαδέρφια τους, τα χελιδόνια της θάλασσας, που πετούσαν ως τα σύννεφα.

Ούτε οι υποβρύχιες λήψεις με τα σαργουδάκια, τα μελανούρια, τα κεφαλόπουλα και τις καλόγριες ήταν καλύτερες και μόνο μία χειλού με ένα γαϊτανούρι φάνηκαν σχετικά καθαρά στα χλιαρά παρά τον βοριά νερά.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ.1 Ο ΠΟΥ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του -και επομένως υιοθετεί και επίσημα- την έρευνα του καθηγητή Ιωαννίδη από το Στάνφορντ, σύμφωνα με την οποία η μέση θνητότητα από τον κορωνοϊό είναι 0,23% και 0,09% σε ορισμένες περιοχές. Με τα ευρήματα της έρευνας συμφωνούν και πολλοί συνάδελφοι του Ιωαννίδη ανά τον κόσμο, αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αφιέρωσαν έστω μία λέξη για όλα αυτά.

Υ.Γ.2 Όλοι αυτοί που τρομοκρατούν και ενοχοποιούν σε καθημερινή βάση τον κόσμο, αισθάνονται άρα τύψεις που ένας νέος άνθρωπος αυτοκτόνησε;

Υ.Γ.3 Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα επέβαλε μόνο η χούντα.

Υ.Γ.4 Ζούμε στην εποχή που το σώμα μας θεωρείται φονικό όπλο και ουσιαστικά ανήκει πλέον στο κράτος που μπορεί να το κάνει ό,τι θέλει.

(Αγαπητέ φίλε, είναι ξεκάθαρο πια πως ο κορωνοϊός -που είναι μια απειλή για την υγεία των ανθρώπων, όπως και άλλοι ιοί- έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολλών κυβερνήσεων. Προφανώς, είναι βολικό να αποδοθεί η ευθύνη για την οικονομική ύφεση στον κορωνοϊό -και όχι στους πολιτικούς και τους ολιγάρχες- αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ο κορωνοϊός ή θα αντιμετωπιστεί με εμβόλιο, ή θα εξαφανιστεί, όπως εξαφανίστηκαν και άλλοι ιοί. Εν τω μεταξύ, έχει μια υπέροχη μέρα σήμερα εδώ που είμαι και ελπίζω να έχει και στην Αττική. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.