“Αγάπη μου, πέταξα την τηλεόραση!”

Αδέρφι πιτσιρίκο,
Τα νέα της επικαιρότητας είναι γνωστά τόσο σε σένα όσο και στους αναγνώστες-ακροατές του blog, επομένως οποιοδήποτε σχόλιο εκ μέρους μου είναι περιττό. Αυτό που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό, περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, είναι η βλαβερή συνήθεια της ανοιχτής τηλεόρασης (ΟΝ) 20 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι.

Τη συνεισφορά των καναλιών και των τηλεοπτικών σκουπιδιών στην ζωή μας την είδαμε, την ξέρουμε, την βιώσαμε. Λίγο πολύ έχουμε καταλάβει πια τι ρόλο παίζουν όλοι αυτοί οι μαϊντανοί που μας νουθετούν καθημερινά, πότε με βρισιές και φοβέρες, πότε με νόρμες και κορεκτίλες, και φυσικά με κώλoυς και βυζιά, (γιατί πώς να το κάνουμε, ο σεξισμός στην ελλάδα καλά κρατεί).

Είχα πολλά χρόνια να διαβάσω το 1984 του Όργουελ και -δεδομένων των συνθηκών- το ξανάπιασα πριν μερικές μέρες.

Στις πρώτες κιόλας σελίδες, με κατέκλυσε ένα τρομακτικό συναίσθημα απόγνωσης.

Το δυστοπικό σενάριο του συγγραφέα, γραμμένο πάνω από μισόν αιώνα πριν, ομοίαζε σε πάρα πολλά με την σημερινή πραγματικότητα, και αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούν, οι πιθανότητες να επαληθευτεί πλήρως αυτό το σενάριο όλο και αυξάνονται.

Περίπου στα μισά του βιβλίου, ομολογώ πως δεν άντεξα τον ψυχικό πόνο που μου προκαλούσε, τσάκισα τη σελίδα, και το έβαλα στη θέση του (κάπου που να μην το βλέπω).

Για την ακρίβεια, το έδωσα προχθές σε ένα φίλο που δεν το είχε διαβάσει, και τώρα φοβάμαι μην πάθει ψυχολογικά ο άνθρωπος.

Ναι, μου προκάλεσε απίστευτο πόνο η ιδέα, ότι τα καταφέραμε ξανά εμείς οι άνθρωποι να φτάσουμε στο παρά πέντε της αλληλοεξόντωσής μας.

Και μιας και το θέμα είναι η τηλεόραση, θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου πως μέρα με τη μέρα, ολοένα και περισσότεροι σταματούν να ασχολούνται μαζί της.

Ξέρω ότι φταίει εν μέρει η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (μη χέσω), αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό από μόνο του, μιας και ό,τι κάνει κανείς είναι καλύτερο από το να βλέπει τηλεόραση.

Όλοι λοιπόν λίγο πολύ έχουν ψυλλιαστεί τη φάκα δίπλα στο τυράκι.

Όλοι υποψιάζονται πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τα γουρλωμένα μάτια και τα δάχτυλα που απειλούν, τα μοντέλα που παρελαύνουν και τις γλάστρες που χασκογελούν δήθεν αθώα στην κάμερα.

Όλοι μπαίνουν στο ίντερνετ, όπου εκεί όλοι οι παραπάνω μαιντανοί αργά ή γρήγορα ξεμπροστιάζονται κι αποκαλύπτεται ο πραγματικός σκοπός του έργου τους.

Όλοι σε έναν βαθμό είμαστε υποψιασμένοι.

Όλοι; Όχι όλοι. Υπάρχει ακόμα ένα χωριό που αντιστέκεται σε τούτο τον δυνάστη που λέγεται ίντερνετ. Μιλώ για τους ηλικιωμένους της χώρας μας.

Το ήξερες αδέρφι πιτσιρίκο πως οι άνω των 65 στη χώρα μας είναι το 22% του πληθυσμού; Το ήξερες.

Το ήξερες ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί οι αξιοσέβαστοι συνταξιούχοι ψηφίζουν με γνώμονα την θεϊκή και υπεράνω όλων γνώση-γνώμη τους; Φυσικά και το ήξερες.

Όλοι το ξέραμε, εξού και το ρητό “Στις εκλογές, κλειδώστε τους γέρους μέσα”.

Και δεν είναι, αδέρφι πιτσιρίκο, ότι είμαι ρατσιστής απέναντι στους ηλικιωμένους, αλλά ειλικρινά δεν έχω βρει τρόπο να τους πείσω πως, ότι λέει ο Καμπουράκης, ο Αυτιάς, κι όλοι αυτοί οι σαχλαμάρες, όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά έχει σχεδιαστεί εκ των προτέρων για να εξυπηρετήσει συμφέροντα, αντίθετα από αυτά των περισσότερων ηλικιωμένων.

Και πώς να τους πείσω δηλαδή; Εδώ οι συνταξιούχοι τρώνε το ξύλο της αρκούδας από τα ΜΑΤ, και το επόμενο πράγμα που κάνουν είναι να ανοίξουν πάλι την τηλεόραση, για να μάθουν ότι έχουν άδικο που διαμαρτύρονται.

Γιατί τα λέω όλα αυτά αδέρφι πιτσιρίκο;

Γιατί έχω ένα “ευχάριστο” νέο να σας ανακοινώσω. Το νέο του θανάτου. Όσο κι αν με λυπεί, αυτοί οι άνθρωποι, το 22% της χώρας, μια μέρα θα πεθάνουν, όπως άλλωστε θα πεθάνουμε όλοι κάποτε. Έχει σημασία όμως αυτό το συγκεκριμένο 22%.

Αυτό το τελευταίο γαλατικό χωριό που βλακωδώς αντιστέκεται στην εξέλιξη μην αναγνωρίζοντας τον πραγματικό καίσαρα.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ικανοί για όλα, ακόμα και να μας γαμήσουν τη ζωή, προκειμένου να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Δηλαδή, να μην κάνουν τίποτα, όταν δεν τα κάνουν σκατά κάθε 4 χρόνια.

Το ευχάριστο νέο λοιπόν είναι ο επικείμενος θάνατος που θα φέρει τη λύτρωση. Μια εποχή θα φτάσει στο τέλος της, και τότε θα ξεσπάσει ο πραγματικός πόλεμος. Ο διαδικτυακός πόλεμος της προπαγάνδας.

Τις πρώτες κινήσεις του εχθρού τις ξέρουμε ήδη. Fake news και εκατομμύρια πληρωμένα κομματικά τρολ, σκυλιά που γαβγίζουν και δαγκώνουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Τουλάχιστον σε αυτόν τον πόλεμο εύκολα ξεχωρίζεις τους συμμάχους σου, συνήθως είναι αυτοί που απουσιάζουν από τις λίστες Πέτσα.

Θα ‘ναι όμως η αρχή του τέλους για αυτό το φριχτό μέσο καταπίεσης που λέγεται τηλεόραση. Αυτό θέλω να πιστεύω κι εκεί στηρίζω τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο μέλλον. Σίγουρα το 22% έχει σπείρει βαθιά τον σπόρο της ηλιθιότητας, αφού βλέπουμε πως την σιχαμερή αυτή συνήθεια την έχουν υιοθετήσει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, αλλά όσο να ναι οι νεότεροι έχουν εναλλακτικές. Για τους ηλικιωμένους των ημερών μας, η τηλεόραση είναι ΤΙΝΑ.

Κουράγιο λοιπόν, αδέρφια, λίγα χρόνια μείνανε μέχρι να πέσουν κι οι τελευταίοι (καραμανλικοί, μητσοτακικοί, παπανδρεϊκοί) ξέρετε οι παλιοί, οι ορθόδοξοι.

Μετά όλα θα ναι στο χέρι μας, και εύχομαι μόνο να μην είναι πολύ αργά.

Το λέω γιατί το ίδιο το σύστημα ψυχανεμίζεται κι αυτό πως χάνει τους τελευταίους εγκεφαλικά νεκρούς υποστηρικτές του κι όσο πάει αφηνιάζει. Είναι ξεκάθαρο πως δρομολογεί τις εξελίξεις προς την πλευρά της μίας, απόλυτης αρχής, του Μεγάλου Αδερφού.

Τα φιλιά μου σε όλες και όλους.

Νίκος.Σ. Ηράκλειο

Υ.Γ.1 Ο Μεγάλος Αδερφός σε βλέπει. Για αυτό, αν δεν είσαι άνω των 65, ξύπνα πριν να είναι πολύ αργά.

Υ.Γ.2 Όσοι έχετε ακόμα παλιές τηλεοράσεις, μπορείτε να τις αδειάσετε από μέσα και με μια μικρή μετατροπή να έχετε έναν ωραιότατο μοντέρνο κάδο απορριμμάτων. Έτσι θα δίνετε στους καλεσμένους σας ένα πολιτικό μήνυμα και παράλληλα θα βρει επιτέλους αυτή η συσκευή μια χρήσιμη θέση στην κοινωνία μας. Για εσάς που πετάξατε την παλιά στην ανακύκλωση και πήρατε καινούρια φλατ τιβι. μη στεναχωριέστε. Βάλτε πάνω της ένα σεμεδάκι και κολλάτε στην οθόνη τα σημειώματα αντί για την πόρτα του ψυγείου. Τα σημειώματα αυτά είναι οι μόνες χρήσιμες πληροφορίες που θα πάρετε ποτέ από αυτό το μέσο έτσι κι αλλιώς, κι επίσης αναδεικνύετε την παλαιά λαϊκή τέχνη του πλεξίματος. Εσείς που αγοράσατε τεράστιες γιγαντοοθόνες, τι να πω; Ελπίζω να βλέπετε μόνο ταινίες, αλλιώς, περαστικά σας και θα τα πούμε στο μέτωπο.

(Αγαπητέ φίλε, κανείς από τους φίλους μου δεν βλέπει τηλεόραση. Έχουν τη συσκευή για να βλέπουν ταινίες και σειρές στο Netflix. Βέβαια, διαπιστώνω από τα social media πως τηλεόραση βλέπουν και νεότεροι. Υποτίθεται πως το κάνουν στο πλαίσιο του χαβαλέ αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Χαβαλέ κάνεις μια φορά, όχι μια ολόκληρη σεζόν. Δεν θα σας ενοχλούσε τόσο η τηλεόραση, αν υπήρχε και “άλλη” τηλεόραση. Δεν υπάρχει εναλλακτικό τηλεοπτικό κανάλι. Ανήκουν όλα στους μαφιόζους ολιγάρχες και προβάλλουν τα ίδια σκατά. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να κάνουμε δικά μας ΜΜΕ και να τους πάρουμε τα σώβρακα. Μάλλον δεν θέλαμε, ουτε μπορούσαμε. Όσο για το Διαδίκτυο, δεν είναι και πολλές οι διαφορετικές φωνές. Στρατοί από αγορασμένους και ξεπουλημένους και στο Διαδίκτυο. Δεν είναι το μέσο που αλλάζει τα πράγματα. Είναι το πώς το χρησιμοποιείς. Και το πώς το χρησιμοποιείς έχει να κάνει με το ποιος είσαι και τι σκέφτεσαι. Οι Έλληνες έχουν κάνει και το Διαδικτυο τηλεόραση. Γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Κουτσομπολιά, χαβαλές και τέτοια. Αυτό είναι η χώρα, αυτοί είναι οι πολίτες της. Δεν ξέρω γιατί θεωρείτε πως μόλις αποχωρήσουν οι σημερινοί 65ρηδες θα αλλάξει κάτι. Δεν είναι τόσο απλό. Και αδικείτε πολλούς 65ρηδες που δεν έχουν καν τηλεόραση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.