Αυστραλοί ερευνητές προτείνουν να τρώμε μέδουσες για να σωθούν 90 απειλούμενα είδη ψαριών

Ακόμα ένα θέμα από το περιβάλλον, Πιτσιρίκο, καθώς Αυστραλοί επιστήμονες προτείνουν να τρώμε μέδουσες για να σωθούν 90 απειλούμενα είδη ψαριών, που αλιεύονται παράνομα, όπως μεταδίδει το BBC.

Η υπεραλίευση μοιραία θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην εξαφάνιση ορισμένων ψαριών, κάτι που δεν θα συμβεί, όμως, ποτέ με τις μέδουσες, διότι η γενετική τους ταυτότητα – μάλλον εννοεί τον ριζωμένο πολύποδα στον βυθό (κάτι σαν ανεμώνη) από τον οποίο γεννιούνται – θα συνεχίσει να υπάρχει.

Είναι σαν να κόβεις μήλα από ένα δέντρο. Ακόμα και όλα αν τα πάρεις, η μηλιά θα καρποφορήσει ξανά.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποιες μέδουσες είναι πραγματικά βρώσιμες. Στην Αυστραλία κάνουν λόγο για τις blue και brown blubber, οι οποίες είναι τόσες πολλές που θα μπορούσες να περπατήσεις πάνω στις τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν στη θάλασσα.

Οι μέδουσες έχουν 36 θερμίδες ανά τρεις ουγγιές (85 γραμμάρια), που αποτελούν τη μία μερίδα όπως σερβίρεται, είναι τραγανές και άγευστες, ωστόσο, με την κατάλληλη σάλτσα μπορούν να νοστιμίσουν, όπως λέει μία Αυστραλή επιστήμονας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει ένα μέτρο στην αλίευσή τους για να αποφευχθεί μία νέα διατάραξη του οικοσυστήματος.

Παρεμπιπτόντως, παλιότερες επιστημονικές μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι έτσι κι αλλιώς μία μέρα θα καταλήξουμε να τρώμε μέδουσες και φύκια, αφού τα ψάρια θα έχουν εξαφανιστεί.

Ωστόσο, και η “ελληνική” μέδουσα κοτυλόριζα (το τηγανητό αυγό) κινδυνεύει με εξαφάνιση απ’ ό,τι διάβασα φέτος, που ήταν η πρώτη φορά που δεν είδα ούτε μία στη θάλασσα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, και μέδουσα πελαγία (η ροζ τσούχτρα που τσιμπάει) έχω να δω χρόνια.

Φέτος είδα μόνο μέδουσες χρυσαώρα, οι οποίες ήταν πολλές, αλλά μάλλον προέρχονταν από ένα δεξαμενόπλοιο που πλησίασε κοντά στην ακτή, καθώς μετά από καμιά δεκαριά μέρες εξαφανίστηκαν, αλλά και μία μέδουσα ακουάρια (είναι διάφανη, όπως η αουρέλια και δεν τσιμπάει) τον Απρίλιο, στην καραντίνα.

Και από την καραντίνα, φτάσαμε στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Τη νύχτα που μπήκαν οι χρυσαυγίτες φυλακή (εντάξει, ένας ξέφυγε από την τετραπέρατη αστυνομία – πού να μην είχε και σχέδιο για τις συλλήψεις όπως μας πληροφορούσαν τα αδέκαστα ΜΜΕ στα οποία η κυβέρνηση μοίρασε 20 εκ. για να μας λένε κάθε μέρα να μείνουμε σπίτι), πήραμε μία γεύση από το πώς πρέπει να ήταν στη χούντα, έτσι για να κρατάμε και τις ισορροπίες.

Με έναν ολίγιστο και ολίγον κωμικοτραγικό πρωθυπουργό να εξηγεί ότι θα προσερχόμαστε στην καφετέρια ή το εστιατόριο με μάσκα, αλλά θα τη βγάζουμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι για να πιούμε τον καφέ ή να φάμε.

Με έναν πρωθυπουργό που, όπως είχα γράψει πρόσφατα, έσπευσε να μιμηθεί αμέσως το μέτρο που πήρε ο λιμοκοντόρος Μακρόν πριν λίγες μέρες στη Γαλλία για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.

Τουλάχιστον η Μέρκελ τους έχει ακόμα λάσκα τους Γερμανούς, αλλά ίσως έχει συνηθίσει από την οικονομική κρίση να παίρνει μέτρα μόνο για τους άλλους λαούς.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα τα μέτρα δεν φέρνουν, βέβαια, κανένα αποτέλεσμα, ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ενώ ένα ολικό lockdown, που πιθανόν να επιβληθεί προσεχώς όταν σφίξουν τα κρύα, απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα για μετά.

Ακριβώς, όπως έγινε και με την καραντίνα της άνοιξης. O κίνδυνος είναι να επιμηκυνθεί με τα μέτρα η διάρκεια της πανδημίας.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης υποστήριξε, μάλιστα, ότι η πανδημία μπορεί να κρατήσει ως το 2024 και αλίμονο αν μπαινοβγαίνουμε σε lockdown μέχρι τότε.

Παρεμπιπτόντως, η εκτίμηση του καθηγητή Τούντα ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 200 χιλιάδες, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις Ιωαννίδη για μέση θνητότητα γύρω στο 0,25%, ενώ είναι ακόμα χαμηλότερη (0,03% – 0,04%), όσο μικρότερη είναι η ηλικία.

Παρόλα αυτά κάθε λίγο και λιγάκι υφιστάμεθα αντισυνταγματικά μέτρα, που θα κατέρρεαν σε οποιοδήποτε αξιοπρεπές δικαστήριο, αλλά και διαγγέλματα σχεδόν κάθε μήνα, που παραπέμπουν λίγο και σε απολυταρχικά καθεστώτα και όλα αυτά επειδή δεν αντέχουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Στην Κίνα επέβαλαν, επίσης, σκληρό lockdown, αλλά έχτισαν σε μία εβδομάδα και νοσοκομείο με 10 χιλιάδες κλίνες, ενώ επέκτειναν και άλλα δύο.

Οι “πολιτισμένοι” και “δημοκράτες” Ευρωπαίοι τους περιγελούσαν τότε.

Γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος, βέβαια. Στην Ελλάδα, πάντως, μόνιμα κλαίμε.

Τουλάχιστον επέστρεψε η καλοκαιρία στην Αττική, όπως είπες Πιτσιρίκο κι εσύ που πρέπει να είσαι κάπου στη δυτική Ελλάδα, η οποία δεν επηρεάστηκε καθόλου από αυτό το τελευταίο σύστημα κακοκαιρίας.

Το βοριαδάκι επέμεινε και την Πέμπτη -που ήταν σαφώς καλύτερη, βέβαια, από την Τετάρτη- φέρνοντας και κάποια συννεφάκια στην αγαπημένη μου ακτή.

Είδα και έναν πιτσιρικά ροφό ανάμεσα στα βράχια στον βυθό.

Δεν πρόλαβα, όμως, να τον κάνω διάσημο κι αυτόν, αλλά είχαν τόσο καλή διαύγεια τα νερά, που και οι φωτό με τις καλόγριες και τα μελανουράκια στις ποσειδωνίες ήταν μια χαρά.

Και μαζί με τις μουρμούρες και τα σαργουδάκια στις αμμούδες εμφανίστηκαν και τα μεγάλα κεφαλόπουλα ξανά.

Μιας και έπιασα, όμως, τα του καιρού το Accuweather προβλέπει πολλές καταιγίδες, αλλά λίγα χιόνια για φέτος τον χειμώνα.

Ειδικά για τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο τα συστήματα κακοκαιρίας θα κινούνται από δυτικά προς τα ανατολικά (όπως συμβαίνει και το φθινόπωρο μέχρι στιγμής, δηλαδή), πλήττοντας και πλημμυρίζοντας λόγω της αργής τους κίνησης περιοχές και πόλεις από την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι τα δυτικά Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Τα νέα δεν είναι επίσης καλά για τους λάτρεις του χιονιού, αφού ακόμα και οι Άλπεις στην πλευρά της Ιταλίας μπορεί να μην προσφέρουν φέτος στους σκιέρ το πάλλευκο τοπίο που αποζητούν.

Κάποια χιόνια ενδέχεται να πέσουν τον Δεκέμβριο στην ανατολική Ιταλία και την Κροατία, αλλά οι προοπτικές δεν είναι καλές για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Έτσι, κάποια χιονοδρομικά που άνοιξαν από το φθινόπωρο, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τον χειμώνα σε συνδυασμό και με τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Τα βρετανικά νησιά δεν θα έχουν τόσες καταιγίδες, όσες πέρσι και η πιο δραστήρια περίοδος θα είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ξηρασία αναμένεται στη βόρεια Ευρώπη και ειδικά τη βόρεια Γαλλία και τη δυτική Γερμανία, ενώ η Μόσχα όπου πέρσι καταγράφηκαν θερμοκρασίες 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, θα έχει και πάλι έναν ήπιο χειμώνα, αλλά όχι με τόσο μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία, τις χώρες της Βαλτικής και τμήματα της Ουκρανίας, όπου οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο πάνω από τους χειμερινούς μέσους όρους.

Κατά διαστήματα θα δέχονται ψυχρές εισβολές, αλλά δεν θα λείψουν και θερμοκρασίες 10-15 βαθμών στο Κίεβο.

Τέλος, η ηλιακή δραστηριότητα θα αυξηθεί, καθώς ο ήλιος μεταβαίνει από μία περίοδο χαμηλής δραστηριότητας (solar minimum) σε μία περίοδο υψηλής δραστηριότητας (solar maximum) και αν και απέχει ακόμα αρκετά χρόνια από πικ του, it’s always the sun, που λέει και το τραγούδι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν τρώω τίποτα θαλασσινό, επειδή αγαπάω τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Ποτέ δεν θα πειράξω τα ψάρια με τα οποία κολυμπάω σχεδόν το μισό χρόνο και μαζεύονται στις 7 το πρωί γύρω μου και τα λέμε και κάνουμε παρέα. Κατά τ’ άλλα, εδώ που είμαι δεν παίζουν ούτε μάσκες, ούτε απαγορεύσεις. Δηλαδή, παίζουν αλλά κανείς δεν ασχολείται. Και για να χαρείτε, χτες μπήκα στην θάλασσα μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα, και ενώ ήμουν σίγουρος -λόγω κάποιου προβλήματος- πως φέτος δεν θα έμπαινα ξανά στην θάλασσα. Πάμε γερά για μπάνια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.