Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν αλυσοδεμένοι (κυριολεκτικά)

Πιτσιρίκο, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ το 60% των Ευρωπαίων έχει κουραστεί ψυχολογικά από τα μέτρα, με συνέπεια ο Οργανισμός να ζητάει από τις κυβερνήσεις να βρουν άλλες λύσεις και καινοτόμα μέσα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά και να ακούσουν την κοινή γνώμη.

Ακόμα και ο ΠΟΥ λέει, δηλαδή, φτάνει πια με τα lockdown, πάρτε το αλλιώς!

Το ίδιο είπαν και χιλιάδες που διαδήλωσαν στη νότια Γερμανία κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι οργανωτές δεν κατάφεραν, ωστόσο, να κινητοποιήσουν 200 χιλιάδες άτομα για να κάνουν μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη λίμνη Constance, όπου έγιναν και αντιδιαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις συμμετείχαν 10.500 και 11 χιλιάδες άνθρωποι και η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Οι τοπικές αρχές έχουν πάρει νέα μέτρα κοινωνικής απόστασης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και έχουν απαγορεύσει και τη χρήση ενός συμβόλου που παραπέμπει στους ναζί.

Οι πορείες προσέλκυσαν ένα ετερόκλητο πλήθος ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπων που είναι ενάντια στα εμβόλια, αλλά και νεοναζί και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, ακόμα και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στο Βερολίνο ενάντια στα μέτρα για τον κορωνοϊό στα τέλη Αυγούστου, διαδηλωτές είχαν φτάσει μέχρι τα σκαλιά του κοινοβουλίου, κρατώντας ναζιστικά σύμβολα, κάτι που καταδικάστηκε από όλες σχεδόν τις πολιτικές παρατάξεις της Γερμανίας.

Αν και η Γερμανία τα έχει πάει καλά με τη διαχείριση της πανδημίας, τα κρούσματα αυξάνονται και νέοι περιορισμοί στη δημόσια ζωή μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά τη χειρότερη ύφεση που βίωσε η χώρα στο πρώτο μισό του 2020.

Στη Γερμανία δεν θα γίνουν, εξάλλου, αυξήσεις φόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ υπάρχει και μία περίπτωση μείωσής τους, κυρίως για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Όσον αφορά τη φορολογία, η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις φόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier.

O ίδιος άφησε ανοιχτό τον ενδεχόμενο μείωσης φόρων για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι “η Γερμανία πρέπει να είναι λογική στο συγκεκριμένο θέμα”.

Ζορίζονται στη Γερμανία, αλλά τι να πουν και στη Βρετανία, όπου τα lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας και το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή, μπορεί να της στοιχίζουν 174 δισ. δολ. τον χρόνο για περίπου μία δεκαετία, όπως εκτιμά το Reuters.

Ο Boris Johnson έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 15η Οκτωβρίου για μία συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί, όταν η Βρετανία αποχωρήσει και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2020.

Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας θα κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο 2,2% του ΑΕΠ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ 3,1% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος θα χαθεί ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία για το Brexit.

Χωρίς συμφωνία, η απώλεια ΑΕΠ θα είναι 3,9% και θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μία μείωση των βρετανικών εξαγωγών κατά 6,3%.

Οι επικριτές του Brexit υποστηρίζουν ότι το κόστος του δεν θα είναι μόνο οικονομικό, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει και σε ισχύ και επιρροή τις επόμενες δεκαετίες.

Οι υποστηρικτές του Brexit θεωρούν, πάντως, ότι το όποιο κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα η Βρετανία θα βγει οικονομικά και πολιτικά κερδισμένη, καθώς θα θέτει πλέον μόνη της τις προτεραιότητές της.

Παρεμπιπτόντως, τη στιγμή που όλοι ασχολούνται καθημερινά και από το πρωί ως το βράδυ με τον κορωνοϊό -για αυτό και πολύ σωστά δήλωσε ο Trump ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον ιό να κυριαρχήσει στις ζωές μας- εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν αλυσοδεμένοι σε δέντρα και κλουβιά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε τουλάχιστον 60 χώρες άνδρες, γυναίκες και παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα περιορίζονται σε πολύ μικρούς χώρους, όπου τρώνε, κοιμούνται και κάνουν την ανάγκη τους.

Κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα στην Κίνα, το Μεξικό και τη Νιγηρία και πρόκειται για μία δεισιδαιμονία να θεωρούνται οι άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα αμαρτωλοί, μάγοι και ότι έχουν τον σατανά μέσα τους, με συνέπεια να τυγχάνουν αυτής της αποτρόπαιας μεταχείρισης.

Πριν από έναν χρόνο οι νιγηριανές αρχές, κάνοντας έφοδο για ναρκωτικά σε μία ισλαμική δομή, βρήκαν αγόρια και άνδρες, που κατήγγειλαν ότι τους είχαν δέσει, τους έδερναν και τους κακοποιούσαν σεξoυαλικά.

Από το 2019 η Ινδονησία έχει απαγορεύσει αυτή την απάνθρωπη πρακτική, που αποτελεί μία επικερδή επιχείρηση και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αλλά ακόμα και οικογένειες, που έχουν θρησκευτικές δεισιδαιμονίες αλυσοδένουν αγαπημένα τους πρόσωπα, διότι φοβούνται μην δραπετεύσουν και κάνουν κακό στους εαυτούς τους ή και σε άλλους.

“Ήμουν αλυσοδεμένος για πέντε χρόνια” λέει ο Κενυάτης Paul, ένας από τους 800 από τους οποίους πήρε συνέντευξη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Έμενα σε ένα μικρό δωμάτιο με άλλους εφτά άνδρες, δεν μου επιτρεπόταν να φοράω ρούχα, αλλά μόνο εσώρουχα, έτρωγα χυλό το πρωί και αν ήμουν τυχερός λίγο ψωμί το βράδυ” ήταν οι συγκλονιστικές καταγγελίες που έκανε ο Αφρικανός.

Σαν δεμένο στο σχοινί μιας παλιάς σημαδούρας στον βυθό μοιάζει, εξάλλου, αυτό το χταποδάκι στη φωτό.

Μάλιστα, ίσως να δέχτηκε και επίθεση λίγο μετά από έναν σκαρμό.

Δεν είμαι και σίγουρος, όμως, διότι μπορεί ο σκαρμός απλά να ήθελε να το διώξει από τα λημέρια του.

Σε κάθε περίπτωση είχαμε επεισόδιο ανάμεσα στο συμπαθές κεφαλόποδο και το μακρόστενο ψάρι που μοιάζει με δράκαινα.

O σκαρμός είναι εξαιρετικός θηρευτής -ίσως καλύτερος και από το μαγιάτικο που επανεμφανίστηκε μετά από καιρό στην αγαπημένη μου ακτή και τον έχω δει να πιάνει και αθερίνα αν και είναι ψάρι του βυθού- αλλά πιθανότατα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήθελε απλά να κάνει bullying στο χταπόδι.

Άλλωστε, ο ροφός και μερικά ακόμα πετρόψαρα είναι οι φυσικοί εχθροί του χταποδιού και σε αυτούς έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια και ο λαγοκέφαλος, όπως μου είχε πει το 2018 καπετάνιος στα Λιχαδονήσια της Εύβοιας.

Βέβαια, οι λαγοκέφαλοι απαντώνται κυρίως στα πιο θερμά νερά της Ρόδου και της Κρήτης, όπου τις δύο τελευταίες μέρες οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πάνω από 37 και 38 βαθμούς τοπικά.

Το καλοκαίρι καλά κρατεί και μακάρι να πάει μέχρι του χρόνου έτσι σερί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ θα με βόλευε το καλοκαίρι να φτάσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.