Η Βρετανία σχεδιάζει offshore για μετανάστες και η UEFA ματς με κόσμο

Σε κέντρο υποδοχής αιτούντων ασύλου σκέφτηκε να μετατρέψει, Πιτσιρίκο, η βρετανική κυβέρνηση το νησί Ascension καταμεσής του Ατλαντικού, που αποτελεί κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως μεταδίδει το BBC.

Κάτι που προέκυψε μετά την προτροπή της υπουργού Εξωτερικών Priti Patel προς αξιωματούχους να μελετήσουν μεταναστευτικές πολιτικές, που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες.

Κάπως έτσι προτάθηκε το νησί Ascension, καθώς οι Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν κάθε επιλογή που θα μπορούσε να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να φτάνουν με βάρκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, το Foreign Office απέρριψε την επιλογή του συγκεκριμένου νησιού.

Για να υλοποιηθεί η ιδέα μίας offshore για μετανάστες, το κλειδί θα είναι να βρεθεί και η κατάλληλη τοποθεσία.

“Το Hνωμένο Βασίλειο έχει μία μακρά και περήφανη ιστορία προσφοράς καταφυγίου σε όσους είχαν ανάγκη προστασίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχτισαν ξανά τις ζωές τους εδώ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ασφαλείς και νόμιμες διεξόδους και στο μέλλον, εμποδίζοντας, ωστόσο, την κατάχρηση αυτού του συστήματος και την εγκληματικότητα που συνδέεται με αυτήν” ανέφεραν Βρετανοί υπουργοί μέσω διαρροών.

Ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Nick Thomas χαρακτήρισε την ιδέα να μεταφέρονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε ένα νησάκι στον μέσον του Ατλαντικού “απάνθρωπη, μη πρακτική και εξαιρετικά δαπανηρή”, ενώ αντίθετο ήταν και το τοπικό συμβούλιο του Ascension.

Για να χορηγηθεί σε κάποιον άσυλο στο Hνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αδύνατη η επιστροφή του στην πατρίδα του λόγω διώξεων που υφίσταται σε αυτήν για φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικούς, πολιτικούς λόγους, αλλά και για τον σεξoυαλικό προσανατολισμό του.

Οι αιτούντες ασύλου λαμβάνουν από την κυβέρνηση 5 στερλίνες ημερησίως και μένουν σε ξενώνες ή κοινόχρηστα διαμερίσματα για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση των αιτήσεών τους, έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα γίνουν δεκτοί στη Βρετανία.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου αυξήθηκαν σημαντικά πέρσι με έναν στους πέντε αιτούντες να περιμένει για έξι ή και περισσότερους μήνες στο τέλος του 2019, έναντι 3-4 μηνών που ήταν το διάστημα αναμονής την ίδια περίοδο το 2018.

Η Αυστραλία στέλνει, επίσης, στα μικρά νησιά του Ειρηνικού Nauru και Manus στην Παπούα Νέα Γουινέα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση για το αν θα τους χορηγηθεί άσυλο, αλλά επικρίνεται επειδή αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και ο ΟΗΕ ζητάει από τη Βρετανία να μην τη μιμηθεί.

Το νησί Ascension, που είναι βρετανική κτήση, απέχει 4.000 μίλια από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει λιγότερους από 1.000 κατοίκους, ενώ χρησιμοποιείται και ως αεροπορική βάση από ΗΠΑ και Βρετανία για την τροφοδοσία και υπεράσπιση των νησιών Φώκλαντ.

Κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1815, όταν Βρετανοί στρατοπέδευσαν στο νησί για να παρακολουθούν τον Ναπολέοντα που ήταν εξόριστος και φυλακισμένος στο νησί Αγία Ελένη, 800 μίλια μακριά.

Να μείνουμε, όμως, στη Βρετανία, όπου 987 χιλιάδες γυναίκες δεν υποβλήθηκαν σε μαστογραφία το 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

Συγκεκριμένα, 838 χιλιάδες στην Αγγλία, 78 χιλιάδες στη Σκωτία, 48 χιλιάδες στην Ουαλία και 23 χιλιάδες στη Βόρεια Ιρλανδία και εκτιμάται ότι 8.600 εξ αυτών μπορεί να έχουν καρκίνο στον μαστό, που δεν έχει διαγνωστεί.

(Να, λοιπόν, γιατί τα lockdown βλάπτουν εξίσου σοβαρά και την υγεία και όχι μόνο την οικονομία).

Οι μαστογραφίες αναβλήθηκαν για ένα διάστημα στη Βρετανία, προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι για το NHS και για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι σχεδόν 1 εκ. γυναίκες δεν υποβλήθηκαν σε μαστογραφία φέτος και το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να πάρει νέα αναβολή ό,τι κι αν γίνει με την Covid 19.

Πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου στο πικ της πανδημίας, αλλά άλλες 400 χιλιάδες κλήθηκαν να κλείσουν ραντεβού μετά την άρση του lockdown και συγκεκριμένα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο 50 χιλιάδες ήταν σε λίστα αναμονής και αυξήθηκαν σε 58 χιλιάδες τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, 6.400 άνθρωποι περίμεναν για πάνω από 100 μέρες για ένα ραντεβού μετά την αναβολή του.

Ακόμα μία απόδειξη του ότι η καραντίνα δεν βλάπτει μόνο την οικονομία -όπως παραπλανητικά λέγεται- αλλά και την υγεία και φυσικά όλη την κοινωνία και είναι καταστροφική.

Τη στιγμή, εξάλλου, που λαμβάνονται σχεδόν παντού αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, η UEFA ανακοίνωσε την επιστροφή των θεατών στους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μεταξύ των οποίων και του τσάμπιονς λιγκ, όπως γράφει η Liberation.

Θα καταλαμβάνεται, πάντως, μόνο το 30% της χωρητικότητας των γηπέδων από τους φιλάθλους σε κάθε αναμέτρηση και υπό τον όρο ότι οι τοπικές αρχές θα το επιτρέψουν.

Επίσης, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων ομάδων δεν έχουν προς το παρόν το δικαίωμα να μετακινηθούν.

Από τα τέλη του χειμώνα του 2020, όλα τα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων έχουν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με εξαίρεση το σούπερ καπ τον Σεπτέμβριο, που ήταν κι ένα τεστ για την επιστροφή των θεατών στα γήπεδα.

Είναι, ωστόσο, οξύμωρο και αντιφατικό, τη στιγμή που μας απειλούν καθημερινά με το αναποτελεσματικό -πλην όλων των άλλων δεινών που προκαλεί- lockdown, διότι απλά μεταθέτει το πρόβλημα για μετά, καθώς ο κορωνοϊός επανέρχεται δυναμικά με την άρση του, να προγραμματίζονται ποδοσφαιρικοί αγώνες με κόσμο στα γήπεδα.

Και μοιραία βάζει τον καθένα να σκεφτεί ότι, όπου μιλάει το χρήμα, τα μέτρα πάνε περίπατο.

Είναι σαν το ρητό με τους νόμους και τον ιστό της αράχνης. “Τα μικρά έντομα πιάνονται, τα μεγάλα τον σπάνε και ξεφεύγουν”.

Και κάπως έτσι μπήκε και ο Οκτώβριος με δυτικό άνεμο θολά νερά και αρκετά σκουπίδια στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μάζεψα μερικά, φωτογραφίζοντας και αθερίνα, γόπες, σάλπες, μελανούρια, καλόγριες και μία μουρμούρα, αλλά κι έναν σαργουδάκο, ένα μπαρμπουνάκι κι έναν γύλο στις πρώτες φωτό για τον Οκτώβριο.

Καλό μήνα, παρεμπιπτόντως.

Τουλάχιστον μέχρι την 1η Οκτωβρίου, εξάλλου, ήταν ανοιχτό το ρεύμα προς Αθήνα στις τρύπες του Καραμανλή και είχαν κλείσει μόνο αυτό προς Σούνιο.

Για όσους μετακινηθούν προς αυτές τις περιοχές, καλύτερα να αποφύγουν τη Βάρκιζα και να πάνε μέσω Βάρης-Κορωπίου και Ευελπίδων.

Περνώντας την ομώνυμη στρατιωτική σχολή, στρίβεις στο πρώτο φανάρι δεξιά για Κίτσι, όπου, πέρα από τις κλασικές πινακίδες, υπάρχει και μία κίτρινη που γράφει “Παράκαμψη” και μετά ένας στενός δρόμος διπλής κατεύθυνσης που θέλει προσοχή, σε πετάει όλο ευθεία στην Αγία Μαρίνα.

Ακολουθούν το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα, ο Αγ. Νικόλαος, η Π. Φώκαια, το Θυμάρι, ο Όρμος Καταφυγή, ο Χάρακας, τα Λεγραινά, το Λιμανάκι του Αλή Πασά και το Σούνιο.

Το τελευταίο σύνορο, πριν το απέραντο γαλάζιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ζούμε σε έναν θαυμαστό νέο κόσμο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.