Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο με τον κορωνοϊό

O Boris Johsnon και η κυβέρνησή του κατηγορούνται, Πιτσιρίκο, ότι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Βρετανούς με τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει το Skynews.

Αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν συμφωνούν, μάλιστα, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία και ούτε με τη δαμόκλειο σπάθη του lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μάλιστα, πάνω από 50 εξ αυτών απείλησαν να μην ψηφίσουν την επέκταση της Coronavirus Αct που δίνει στην κυβέρνηση υπερεξουσίες, προκειμένου να καταφέρει να ελέγξει την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να γίνονται κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία για κάθε νέο περιοριστικό μέτρο για τον κορωνοϊό.

Αρκετοί υπουργοί επιχείρησαν έτσι να ρίξουν τους τόνους, κάνοντας μία εποικοδομητική συζήτηση -όπως είπαν- με γνώμονα μία ικανοποιητική συμφωνία.

Ανάμεσά τους και ο υπουργός Υγείας Μatt Hancock που παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή να έχει τη δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, εξαιτίας μίας πρόβλεψης των μοντέλων ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα πεθαίνουν 200 άνθρωποι τη μέρα τον Νοέμβριο από κορωνοϊό.

Αλλά και ότι με διατάγματα παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή των Βρετανών και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους προς τις αρχές, με το να τους παρουσιάζει το χειρότερο σενάριο, αλλά όχι και τις πιθανότητες να συμβεί αυτό.

Ακόμα και βουλευτές των Συντηρητικών αναρωτήθηκαν, μάλιστα, “θέλουμε να κυβερνήσουμε με τον φόβο”;

Πρώην υπουργοί θεωρούν ότι θα είναι λάθος ένα δεύτερο lockdown, υποστηρίζοντας ότι “θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Covid 19” και εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει μέσω νόμων να ελέγχει τη ζωή των πολιτών, με αφορμή τον κορωνοϊό.

Οι επιπτώσεις των lockdown και των περιοριστικών μέτρων συνεχίζουν, εξάλλου, να είναι δραματικές σε όλο τον κόσμο και μάλιστα η Disney θα απολύσει 28 χιλιάδες υπαλλήλους της, κυρίως σε θεματικά πάρκα των ΗΠΑ, όπου η κίνηση μειώθηκε δραματικά, ενώ στην Καλιφόρνια η Disneyland παραμένει κλειστή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα 2/3 των απολύσεων θα αφορούν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Η Disney είχε κλείσει όλα της τα θεματικά πάρκα, όταν άρχισε η εξάπλωση του κορωνοϊού και μπορεί τα περισσότερα να άνοιξαν ξανά, αλλά με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών και μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Για πολύ δύσκολη απόφαση, έκανε λόγο σχετικά με τη μείωση του προσωπικού ο πρόεδρος των θεματικών πάρκων Josh D’ Amaro, ενώ επικαλέστηκε το γεγονός ότι υπολειτουργούν, αλλά και ότι παραμένει άγνωστο πόσο θα κρατήσει η πανδημία.

(Όσο λαμβάνονται μέτρα και γίνονται lockdown θα παρατείνεται, παρεμπιπτόντως, η διάρκεια της πανδημίας).

Για την Disneyland στην Καλιφόρνια υποστήριξε ότι ήταν αδύνατον να λειτουργήσει ξανά με τα μέτρα που ισχύουν στην πολιτεία.

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους, ο D’ Amaro ανέφερε ότι η διοίκηση προσπάθησε να αποφύγει τις απολύσεις, μειώνοντας τις δαπάνες και ακυρώνοντας πρότζεκτ, ενώ δεσμεύτηκε ότι η εταιρία θα πληρώνει εισφορές υγείας για τους επιδοτούμενους από το κράτος εργαζόμενους από τον Απρίλιο.

H Disney είχε πριν την πανδημία 77 χιλιάδες υπαλλήλους στη Φλόριντα και 32 χιλιάδες στην Καλιφόρνια, όπου αξιωματούχοι θα δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για να ανοίξει ξανά το θεματικό πάρκο εκεί.

Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία και την οικονομία που θα μπορούσαν να προκύψουν αν άνοιγε και έκλεινε επανειλημμένως η Disneyland.

(Κάτι που δείχνει και πόσο αναποτελεσματικό και καταστροφικό είναι το άνοιξε – κλείσε και στην περίπτωση ενός lockdown γενικότερα).

Παρά το γεγονός αυτό συνεχίζουν να συντηρούν τη φημολογία περί lockdown, οπότε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσουν “κυβερνώντες” και “ειδικοί”.

Πάντως, συγκινήσεις την Τετάρτη δεν επιφύλαξε τόσο η αγαπημένη μου ακτή, όπου κολυμπούσαν μελανούρια, καλόγριες, σπάροι, κακαρέλοι, μπαρμπουνάκια και σαργοί, αλλά η μικρή μας η αυλή.

Εκεί που είχε πιάσει ένα φίδι το Μαμούνι το μικρό μας το γατί.

Το είχε αφήσει, όμως, και το φιδάκι είχε κουλουριαστεί.

Σε αντίθεση με τα ψάρια, δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα φίδια, αλλά στο Θυμάρι έχει, ως επί το πλείστον, οχιές και δεντρογαλιές.

Ό,τι κι αν ήταν το έπιασα με μία τσουγκράνα, αφού ακόμα ήταν αποσβολωμένο, αλλά χωρίς κάποιο τραύμα από την επίθεση της γάτας.

Εξυπακούεται ότι δεν θα είχα επιχειρήσει να απομακρύνω το φίδι υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή, αν δεν το είχε αρπάξει πρώτα η γάτα, προκαλώντας του σοκ.

Η ταχύτητα αντίδρασης του φιδιού είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορη από αυτή του ανθρώπου.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ο άνθρωπος είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορος από τον βραδύποδα, ένα συμπαθές ζώο του Αμαζονίου που μοιάζει με ουρακοτάγκο με μεγάλα νύχια και αν το δείτε σε ντοκιμαντέρ, θα νομίζετε ότι η ταινία είναι σε αργό γύρισμα. Στο κολύμπι τα καταφέρνει, πάντως, καλύτερα.

Για αυτό και δεν ρισκάρουμε ποτέ, άλλωστε, μόλις το φιδάκι άρχισε να συνέρχεται μου ξέφυγε, αλλά επειδή σε τσιμέντο ή και στην άσφαλτο δεν κινείται γρήγορα – είναι σαν να κολλάει, αφού είναι φτιαγμένο για να ελίσσεται στο χώμα και τα χόρτα – το έπιασα ξανά.

Τελικά κατάφερα να το πάω μακριά σε έναν αγρό, όπου δεν υπάρχουν σπίτια τριγύρω και να το αφήσω σώο στη φύση, εκεί που ανήκει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, νομίζω πως το φίδι είναι δενδρογαλιά -δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν βλέπω καλά τα μάτια-, οπότε καλά κάνατε και δεν το σκοτώσατε, αν και πρέπει να δώσετε συγχαρητήρια στη γάτα σας. Η δική μου γάτα, όταν ήμασταν στη Ζάκυνθο, τα σκότωνε τα φίδια και μας τα έφερνε. Είχα δει και πώς το έκανε. Μεγάλη τέχνη. Εγώ, πάντως, τις οχιές τις σκοτώνω, όταν είναι κοντά στο σπίτι. Ένα δάγκωμα από οχιά μπορεί να είναι μοιραίο όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τον σκύλο του και τα άλλα ζώα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.