Η πρεμούρα των Αμερικάνων για τις εκλογές – Έχουν ήδη ψηφίσει 6,6 εκ.

Πάνω από 6,6 Αμερικάνοι έχουν ήδη ψηφίσει, Πιτσιρίκο, για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και είναι δεκαπλάσιοι από ό,τι το 2016, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί η πρόωρη και η επιστολική ψήφος, εξαιτίας της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Michael McDonald από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα θεωρεί ότι η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές θα φτάσει τελικά στο 65%, κάτι που έχει να συμβεί από το 1908 και συνολικά 150 εκ. Αμερικάνοι θα ψηφίσουν.

Ο αριθμός της πρόωρης και επιστολικής ψήφου είχε ήδη υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2004 και 2016 και συγκεκριμένα από τα 25 εκ. στα 57 εκ.

Ο Donald Trump είναι, εξάλλου, κάθετα αντίθετος με την επιστολική ψήφο, διότι πιστεύει ότι οδηγεί σε εκλογική απάτη, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ σπάνιο.

Οι ισχυρισμοί του προέδρου είχαν, ωστόσο, ως αποτέλεσμα μόνο το 2% των οπαδών των Ρεπουμπλικάνων να έχει επιλέξει μέχρι στιγμής την επιστολική ψήφο, έναντι 5% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών.

Επίσης, το 58% όσων είναι υπέρ των Δημοκρατικών σχεδιάζουν να ψηφίσουν πριν τις 3 Νοεμβρίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων είναι 40%.

Ο McDonald επισημαίνει ότι, αν και η πρόωρη ψήφος αρχίζει συνήθως δυναμικά, στη συνέχεια υποχωρεί μέχρι να κινηθεί και πάλι ανοδικά λίγο πριν τις εκλογές.

Φέτος, όμως, σε αρκετές πολιτείες το ποσοστό συμμετοχής έχει εκτοξευτεί σχεδόν έναν μήνα πριν τις εκλογές.

Και όλα αυτά ενώ οι Αμερικάνοι έχουν να επιλέξουν ουσιαστικά ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Κρίμα που έγιναν και όλες αυτές οι μαζικές διαδηλώσεις επί τόσους μήνες στις ΗΠΑ για να τρέχουν τώρα κατά εκατομμύρια οι Αμερικάνοι να ψηφίσουν τον Trump ή τον Biden, μην τυχόν και χάσουν το κελεπούρι. Ξέχασα και τον Kanye West, sorry.

Μία συντριπτική αποχή θα έπρεπε να είναι -κατά τη γνώμη μου- το επόμενο βήμα των μαζικών διαδηλώσεων.

Κι αυτό διότι από τη στιγμή που με τις διαδηλώσεις εκατομμύρια Αμερικάνοι αμφισβήτησαν ουσιαστικά ένα σύστημα που παράγει μόνο ανισότητες, τώρα τρέχουν να το στηρίξουν με την ψήφο τους.

Η πρεμούρα τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αν ισχύουν οι παραπάνω αριθμοί.

Αλλά και ότι τόσος κόσμος στις ΗΠΑ περιμένει ότι θα τον σώσει ο Biden ή ότι θα τον ξανασώσει ο Τrump.

Αλλά εδώ, 58 εκ. Αμερικάνοι παρακολούθησαν το debate του Mike Pence με την Kamala Harris, όπως μεταδίδει σε άλλο ρεπορτάζ του το Reuters.

H τηλεθέαση ήταν, μάλιστα, αυξημένη κατά 56% σε σχέση με το αντίστοιχο debate των υποψήφιων αντιπροέδρων το 2016 και τότε του Mike Pence με τον Tim Kaine.

Αυτή τη φορά το κύριο σημείο αντιπαράθεσης του Pence με τη Harris ήταν η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Trump.

Παρεμπιπτόντως, το debate ανάμεσα στον Trump και τον Biden στις 29 Σεπτεμβρίου το είχαν παρακολουθήσει 73 εκ. Αμερικάνοι.

Το debate μεταξύ υποψήφιων αντιπροέδρων που είχε προσελκύσει τους περισσότερους τηλεθεατές και συγκεκριμένα 69,9 εκ., είχε γίνει το 2008 ανάμεσα στον Joe Biden και τη Sarah Palin.

Ωστόσο, οι αριθμοί του φετινού debate μπορεί να είναι και μεγαλύτεροι, καθώς δεν υπολογίζονται όσοι το παρακολούθησαν σε livestreaming στο Twitter, το YouTube και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Όχι ότι είναι κακό να παρακολουθεί κανείς debate και ούτε είμαι φυσικά εγώ αυτός που θα κρίνει τους άλλους και θα τους υποδείξει τι θα κάνουν.

Να επαναλάβω, ωστόσο, ότι μετά τις μαζικές διαδηλώσεις φέτος στις ΗΠΑ, περίμενα κάτι διαφορετικό από τους Αμερικάνους, που φαίνεται να επενδύουν για άλλη μία φορά σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες λύσεις.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, η μαζική αποχή θα έπρεπε να είναι η προφανής επιλογή.

Άλλωστε, και οι πρόεδροι των ΗΠΑ είναι διακοσμητικοί.

Όπως και η τοπική κοινοτική αρχή. Με όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες να έχουν μεταφερθεί, ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Με συνέπεια κάποιοι να στειρώνουν με δικά τους έξοδα τα αδέσποτα.

Παρεμπιπτόντως, πήγα και την Παρασκευή λίγες κροκέτες και άλλαξα το νεράκι στα γατάκια που έχω βρει.

Οι προηγούμενες είχαν φαγωθεί. Ελπίζω από τη μάνα τους, που σίγουρα τα έχει κρύψει εκεί, αλλά, για να επιβιώσουν, πρέπει να είναι κι εκείνη ζωντανή.

Σαν τα δεντράκια που ποτίζουν οι λουόμενοι και ζωντάνεψαν στην αγαπημένη μου ακτή.

Ο δυτικός άνεμος είχε εξασθενήσει σημαντικά την Παρασκευή.

Αλλά έφερνε πολλά σκουπίδια και πλαστικά από τα ανοιχτά και μαζέψαμε λιγοστά.

Τουλάχιστον εμφανίστηκε μικρό μαγιάτικο, για πρώτη φορά Οκτώβριο από το 2017.

Τότε έρχονταν τα πάντα καλοκαιρινά μαγιάτικα μέχρι τον Δεκέμβριο και ακολούθησε ο ήπιος χειμώνας του 2018.

Μακάρι η ιστορία να επαναλαμβάνεται και να μην παρασύρθηκε απλά το μανάλι (έτσι λέγεται το μαγιάτικο σε μικρή ηλικία) στη δαντελένια ακρογιαλιά επειδή κυνηγούσε ένα κοπάδι αθερίνας, όπως και οι γόπες, που κολυμπούσαν στα μεσόνερα μαζί με τα μελανούρια, τις καλόγριες, αλλά και σάλπες, οι οποίες είναι, ωστόσο, φυτοφάγες.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Με όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες στο δικαστήριο για τα ελαφρυντικά και γιατί πρέπει να αναγνωριστούν αυτά στους χρυσαυγίτες, το μόνο που δεν έχουμε ακούσει ακόμα είναι ότι πρόκειται και για εθνικούς ευεργέτες.

(Αγαπητέ φίλε, ό,τι και να ψηφίσουν οι Αμερικανοί, το οικονομικό πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι τεράστιο και η κοινωνία διχασμένη. Μετά τις εκλογές, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ. Και φυσικά, αυτά που θα συμβούν στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν και τις άλλες χώρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.