Με παρηγοριά τα γκολ του Μαραντόνα

Πιτσιρίκο, εξαιτίας των αντισυνταγματικών μέτρων για τον κορωνοϊό, χάθηκαν 34 εκ. θέσεις εργασίας στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, που τον Αύγουστο είχε εκτιμήσει ότι θα χαθούν 14 εκ. θέσεις εργασίας, ζητάει τώρα από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να υιοθετήσουν στρατηγικές έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τουλάχιστον στο τρίτο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε κάποια ανάκαμψη στην απασχόληση, αλλά σε κάθε περίπτωση η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει και δομικά προβλήματα, όπως χαμηλή παραγωγικότητα, εισοδηματική ανισότητα και μαύρη εργασία.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μειώθηκαν επίσης κατά 20,9% οι ώρες εργασίας κατά την πανδημία, έναντι 11,7% στον υπόλοιπo κόσμο.

Αλλά και στη Βρετανία περιμένουν ότι 4 εκ. άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε και η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί στο 13,2%, σύμφωνα με το Skynews.

Mάλιστα, από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο 2,7 εκ. Βρετανοί έκαναν αίτηση για διάφορα βοηθήματα προκειμένου να τα βγάλουν πέρα – μία αύξηση 120,8%.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρουσίασαν ένα νέο πρόγραμμα 2 δισ. στερλινών, ενώ θα κάνουν και 25 χιλιάδες προσλήψεις μέχρι τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου να διαχειριστούν την αύξηση της ανεργίας.

Πολλοί υπουργοί περιμένουν νέα εκτόξευση της ανεργίας, τώρα που λήγει το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης μισθών, ύψους 39 δισ. δολ. και θα αντικατασταθεί από ένα ανάλογο γερμανικό μοντέλο.

Με το νέο σύστημα θα επιδοτούνται μόνο όσοι δουλεύουν για τουλάχιστον το 1/3 του επίσημου ωραρίου τους, κάτι που θα δώσει στους εργοδότες περιθώριο μόλις λίγων εβδομάδων για να αποφασίσουν ποιες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους είναι βιώσιμες.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει έναν χειμώνα ανόδου της ανεργίας, κάτι που παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς η αρμόδια υπουργός Therese Coffey, λέγοντας ότι “ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι θα σώσουμε κάθε θέση εργασίας και κάθε επιχείρηση”.

Περισσότερο θα πληγούν οι νέοι, καθώς η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που θα χαθούν, αναμένεται να είναι στην εστίαση και το λιανεμπόριο.

Για τους νέους 16-24 ετών, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα από την κρίση του 2008, σύμφωνα με το οποίο θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς τους, με αντάλλαγμα να τους προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για έξι μήνες.

H American Airlines και η United Airlines θα προχωρήσουν, εξάλλου, σε 19 χιλιάδες και 13 χιλιάδες απολύσεις αντίστοιχα, όπως αναφέρει η Liberation.

Oι δύο αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ άφησαν, ωστόσο, ανοιχτό ένα παραθυράκι προς τους υπαλλήλους τους, υποστηρίζοντας ότι θα ακυρώσουν τις απολύσεις αν το κράτος βοηθήσει με τη μισθοδοσία πιλότων, αεροσυνοδών και μηχανικών.

Καλούν, λοιπόν, τόσο τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν ένα νέο πλάνο στήριξης, καθώς εξέπνευσε η διάρκεια του προηγούμενου που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρρώστησε με Covid 19 και ο Trump.

Και βγήκαν πάλι γνωστοί και άγνωστοι τρομολάγνοι να πουν ότι κανένας δεν είναι άτρωτος από τον ιό.

Γιατί υπάρχει κανένας στον πλανήτη που δεν κολλάει οποιαδήποτε ίωση, από συνάχι μέχρι γρίπη;

Το θέμα είναι μόνο το ποσοστό που αρρωσταίνει σοβαρά.

Και ευτυχώς, με την Covid 19 τα παιδιά και οι νέοι τουλάχιστον, αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά απ’ ό,τι με τη γρίπη.

Αλλά και με τον Trump δεν πρόκειται να περιμένω φυσικά να πάθει κάτι κακό για να χαρώ, όπως έκαναν πριν μερικά χρόνια κάποιοι Βρετανοί με τη Θάτσερ.

Βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος, αφού η Θάτσερ πέθανε, αλλά η πολιτική της ζει και βασιλεύει και εφαρμόζεται με ακόμα σκληρότερους όρους σήμερα.

Το θέμα ήταν να ηττηθεί η Θάτσερ και βασικά ό,τι αυτή πρέσβευε τη δεκαετία του ’80. Αλλά τότε, δυστυχώς, την είδαμε να νικάει στα Φώκλαντ την Αργεντινή και να συντρίβει την εργατική τάξη στη Βρετανία.

Και μείναμε με παρηγοριά τα δύο γκολ (ναι και εκείνο με το χέρι πανηγυρίσαμε, παιδιά τότε) του Μαραντόνα κόντρα στην Αγγλία και τα τρία της Αργεντινής μετά στον τελικό του Mουντιάλ απέναντι στη Γερμανία.

Ό,τι κι αν γίνει, λοιπόν, ο Trump δεν θα είναι στους χαμένους αυτού του κόσμου.

Toυ ευχήθηκε, άλλωστε, περαστικά ο Biden, επαναφέροντας έτσι τον πολιτικό πολιτισμό που είχε χαθεί στο debate.

Επανήλθα, εξάλλου, κι εγώ μετά από κάνα μήνα στη Σαλαμίνα, πηγαίνοντας επιτέλους για βουτιά στα Περιστέρια και ανεβαίνοντας και πάνω στο ένα νησάκι.

Γύρω του κολυμπούσαν ζαργάνες, κέφαλοι και μαυρολίτσες, ενώ είδα και δύο ψόφια σαλάχια με κομμένα πτερύγια, αλλά και ανεμώνες στον βυθό, την ίδια στιγμή που γλάροι πετούσαν στον ουρανό και συμπαθητικά γατάκια και σκυλιά απολάμβαναν τον καλό καιρό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ξέρουμε γιατί χάνονται οι θέσεις εργασίας. Άντε να χαθούν ακόμα περισσότερες, για να έρθει επιτέλους το Βασικό Εισόδημα. Αν δεν έχετε δει το ντοκιμαντέρ για τον Μαραντόνα, να το δείτε. Εκεί που έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και τον παίρνει η μάνα του τηλέφωνο και του λέει να πάει να ξεκουραστεί, είναι απολαυστικό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.