Οι νέοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία σήμερα

Πιτσιρίκο, όσοι ενοχοποιούν και στοχοποιούν τους νέους, δηλαδή, οι κυβερνήσεις και οι ειδικοί, οι οποίοι καταργούν αυθαίρετα και αυταρχικά θεμελιώδεις ελευθερίες, καλό θα ήταν να διαβάσουν την ακόλουθη έρευνα για να δουν πόσο μεγάλη ζημιά κάνουν.

Η γενιά του 2000, αλλά και όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981-1996 δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία, όπως εφαρμόζεται, μεταδίδει το Reuters.

Επίσης, έχουν λιγότερες αυταπάτες και περισσότερη απογοήτευση σε σχέση με την Generation X (1965-1981), τους Βaby Boomers (1944-1964), αλλά και τους γεννηθέντες κατά τον Μεσοπόλεμο, δηλαδή, από το 1918 ως το 1943.

“Σε όλο τον κόσμο οι νεότερες γενιές δεν είναι μόνο λιγότερο ικανοποιημένες από τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα, αλλά και λιγότερο ικανοποιημένες από παλιότερες γενιές, όταν εκείνες βρίσκονταν στην ηλικία τους” αναφέρει έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Πιο αναλυτικά, η εικόνα είναι πολύ άσχημη στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Αλλά η ικανοποίηση έχει αρχίσει να αυξάνεται στη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και μερικές από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Ο κύριος λόγος πίσω από το τέλος των ψευδαισθήσεων για τη δημοκρατία είναι ότι οι νέοι άνθρωποι βιώνουν την ανισότητα όσον αφορά τον πλούτο και τα εισοδήματα.

Για παράδειγμα, η γενιά του 2000 αντιστοιχεί στο 25% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά απολαμβάνει μόλις το 3% του πλούτου.

Αντίθετα, οι γεννηθέντες μεταξύ 1944 και 1964 απολάμβαναν το 21% του πλούτου, όταν ήταν στην ηλικία των σημερινών νέων.

Η έρευνα του Κέμπριτζ υποστηρίζει ότι η πρόκληση που συνιστά ο λαϊκισμός για τα mainstream πολιτικά κόμματα του κατεστημένου στην πραγματικότητα θα βοηθήσει να βελτιωθεί η δημοκρατία, σοκάροντας τους παραδοσιακούς ηγέτες και υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν ρότα.

Πάνω από 4,8 εκ. άνθρωποι σε 160 χώρες συμμετείχαν μεταξύ 1973 και 2020 στη συλλογή στοιχείων για το Μέλλον της Δημοκρατίας από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Απόλυτα λογικό είναι φυσικά οι νέοι να μην είναι ευχαριστημένοι από την κατ’ επίφαση δημοκρατία που έχουμε σήμερα.

Το σύστημα -για παράδειγμα- στην Ελλάδα είναι μία κοινοβουλευτική ολιγαρχία, όπως έχουν γράψει κατά καιρούς και άλλα παιδιά, Πιτσιρίκο.

Σε επίπεδο θεσμών η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί αν ίσχυε απλή αναλογική -δηλαδή, με 40% η ΝΔ να είχε σήμερα 120 βουλευτές- και στην κυβέρνηση συμμετείχαν όλα τα κόμματα ανάλογα με το ποσοστό τους.

Δηλαδή, η ΝΔ να είχε το 40% των υπουργείων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 30% και το υπόλοιπο 30% αναλογικά με το ποσοστό τους τα υπόλοιπα κόμματα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα χρειαζόταν άλλες 31 ψήφους για να περάσει οποιονδήποτε νόμο στη Βουλή.

Βέβαια, εδώ μας κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προεδρικά διατάγματα και εσχάτως και διαγγέλματα, τα οποία παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα.

Το ίδιο κάνουν και σε άλλες χώρες, μόνο που εκεί υπάρχουν τουλάχιστον αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία.

Εκατοντάδες συγκρούστηκαν, λοιπόν, με την αστυνομία στη Νάπολι, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο του Skynews.

Συγκεκριμένα, έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής διαδήλωσης.

Μόνο στην Ελλάδα ο κόσμος υπομένει στωικά και αδιαμαρτύρητα όλα τα περιοριστικά και αντισυνταγματικά μέτρα.

Στο μεταξύ, επιβλήθηκε υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε 18 περιοχές της χώρας, αλλά σε όλα τα κανάλια τρεις και τέσσερις δημοσιογράφοι και καλεσμένοι κάνουν μαζί εκπομπές σε κλειστούς χώρους και δεν φοράει κανένας μάσκα.

Εδώ που τα λέμε, με τη συμμόρφωση στη χρήση μάσκας να είναι σχεδόν απόλυτη σε εσωτερικούς χώρους, αν το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αποτελεσματικό θα είχε φανεί και δεν θα αυξάνονταν καθημερινά τα κρούσματα, που από μόνα τους δεν λένε κάτι.

Σημασία, έχει μόνο ο αριθμός των θανάτων και των σοβαρά νοσούντων, που στην Ελλάδα -σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλες χώρες- δεν είναι μεγάλος, αλλά δυστυχώς το σύστημα υγείας είναι τόσο απαξιωμένο και ξεχαρβαλωμένο που δεν μπορεί να καλύψει ούτε και μικρούς αριθμούς σοβαρών περιστατικών.

Έτσι, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παίρνουν μέτρα που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, κι ενώ σε 7.000 έρευνες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε μόνο ένα περιστατικό μετάδοσης του ιού σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ δύο χωρικών στην Κίνα.

Επίσης, σε έρευνα μεταξύ ασθενών με κορωνοϊό, διαπιστώθηκε ότι το 70% φορούσε μάσκα, αλλά κόλλησε. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό: 154 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, πολύς κόσμος φορούσε μάσκα ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο ή περπατώντας μόνος στον δρόμο το Σάββατο το πρωί, που πήγα στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Ήταν εκεί και τα τζετ σκι. Αυτά που είχα δει και στο Θυμάρι την Παρασκευή.

Αλλά και οι θαλασσοκόρακες και φωτογράφισα τους τρεις από τους πέντε συνολικά, καθώς στέγνωναν τα φτερά τους κάτω από έναν σχεδόν καλοκαιρινό ήλιο.

Όσο για τον βυθό, απαθανάτισα καλά μόνο ένα ζευγάρι γερμανών. Δύο αγριόσαλπες, δηλαδή, που ήρθαν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά την κατοχή και για αυτό λέγονται και γερμανοί.

Κάποτε οι ειδικοί θεωρούσαν ότι θα εκτοπίσουν τις ενδημικές σάλπες, διότι και τα δύο είδη είναι φυτοφάγα, οπότε σταδιακά θα επικρατούσε το ένα στον ανταγωνισμό για την αναζήτηση τροφής.

Ωστόσο, μια χαρά συμβιώνουν οι σάλπες και οι γερμανοί, αφού η φύση βρίσκει πάντα το σημείο ισορροπίας και δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς ό,τι λένε οι ειδικοί και κυρίως τα προγνωστικά μοντέλα που είναι πολύ αναξιόπιστα στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.

Επίσης δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε το παράλογο, λογικό, όπως λες πολύ σωστά κι εσύ, Πιτσιρίκο.

Έτσι, χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τον κορωνοϊό για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ο νόμος έγινε ακόμα πιο αυστηρός και η έκτρωση στην Πολωνία θα απαγορεύεται πλέον ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γεννηθεί με αναπηρία ή ανίατη ασθένεια το βρέφος, ενώ θα επιτρέπεται μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και αν η εγκυμοσύνη προέκυψε μετά από βιασμό ή αιμομιξία.

Με αυτόν τον τρόπο, θα απαγορεύεται το 96% από τις 1.100 περίπου αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Πολωνία κατά μέσο όρο.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επικύρωσε τον νόμο, αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

“Είναι πόλεμος” ανέφεραν αρκετοί διαδηλωτές, ενώ επισημάνθηκε ότι θα μπει σε κίνδυνο η ζωή πολλών γυναικών, που θα καταφύγουν σε εναλλακτικές και επικίνδυνες μεθόδους, όπως να υποβληθούν σε έκτρωση από άτομα που δεν έχουν την απαραίτητη ιατρική κατάρτιση.

Στη Βαρσοβία χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν μέχρι την οικία του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη Jaroslaw Kaczynski.

Η πρόσβαση στο σπίτι του ήταν, βέβαια, αδύνατη λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ σε άλλες πολωνικές πόλεις οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και εκκλησίες.

Κι ενώ νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της επιτρόπου για τα δικαιώματα του ανθρώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Dunja Mijatovic.

Η ίδια έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ και ο Donald Tusk καταδίκασε την απόφαση.

Αντίθετα, η προεδρία και η επισκοπή της Πολωνίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση.

Κάθε χρόνο 200 χιλιάδες γυναίκες κάνουν παράνομα έκτρωση στην Πολωνία ή ταξιδεύουν στο εξωτερικό για αυτόν τον σκοπό.

Έβαλα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ για την Πολωνία, διότι δείχνει ότι παγκοσμίως όλο και μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και όλο και περισσότερο συνθλίβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είχα γράψει πρόσφατα ότι δεν μας ανήκει πια ούτε το σώμα μας. Το κράτος το κάνει και αυτό ό,τι θέλει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν οι νέοι και πολλοί άλλοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την αστική δημοκρατία, καλό θα ήταν να αντιδράσουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αν περιμένουν καλοσύνη και κατανόηση από τους δυνάστες τους, είναι άξιοι της μοίρας τους. Ωραία μέρα και σήμερα. Η θάλασσα είναι υπέροχη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.