Στα σκουπίδια ψάχνουν για φαγητό Παλαιστίνιοι στη Γάζα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία

Στα σκουπίδια ψάχνουν, Πιτσιρίκο, για φαγητό Παλαιστίνιοι στη Γάζα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

H φτώχεια έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα και οι περισσότεροι κάτοικοι στη Γάζα αγωνίζονται πραγματικά για 1-2 γεύματα τη μέρα, τόσο επειδή σταμάτησε η βοήθεια από τον μεγαλύτερο δωρητή τους, τις ΗΠΑ, όσο και επειδή συνεχίζονται οι επιθέσεις και η υπονόμευση από το Ισραήλ της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που λάμβανε τα χρήματα για λογαριασμό των Παλαιστίνιων.

Αν προστεθεί σε αυτά και η απειλή του κορωνοϊού, που σαρώνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής, όπου διαμένουν 5,6 εκ. Παλαιστίνιοι, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Η πανδημία έπληξε, όμως, και την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, που μετά το σκάνδαλο με την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της, ο οποίος κατηγορήθηκε για νεποτισμό, ξεμένει και από ρευστό.

Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω τηλεδιασκέψεων δεν φαίνεται να αποδίδει και με ετήσιο έλλειμμα 100 εκ. δολ. ο Οργανισμός που απασχολεί 30 χιλιάδες υπαλλήλους, απέχει 4-5 εβδομάδες από την πλήρη εξάντληση των πόρων του.

Η οικονομική κρίση άρχισε το 2018, όταν ο Donald Trump αποφάσισε να μειώσει σε 300 εκ. δολ. ετησίως τις δωρεές των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους για έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης.

Αν και η υπηρεσία του ΟΗΕ προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ήταν τελικά οι δωρεές από τον υπόλοιπο κόσμο αυτές που κάλυψαν το χρηματοδοτικό κενό.

Μέχρι πέρσι, όμως, όταν ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των κατηγοριών για κακοδιαχείριση, νεποτισμό, εκδικητικότητα, διακρίσεις και κατάχρηση εξουσίας.

Από τότε ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να υπάρχει διαφάνεια στον Οργανισμό, που αντιμετωπίζει, όμως, και πάλι μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας.

Κι αυτό διότι τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πίεση για όλο και μεγαλύτερη βοήθεια από τον Οργανισμό προς τους Παλαιστίνιους, οι δωρητές του έχουν πληγεί οικονομικά από τα περιοριστικά μέτρα για την Covid 19.

Ένας επαγγελματικός κλάδος που έχει πληγεί πολύ από τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας είναι τα ανθοπωλεία και εκτιμάται ότι το 15% εξ αυτών θα έχει κλείσει στη Γαλλία μέχρι την άνοιξη του 2021, όπως αναφέρει η Liberation.

Κι αυτό παρά την αύξηση της κρατικής ενίσχυσης μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Συγκεκριμένα, θα δικαιούνται οικονομικής βοήθειας οι γαλλικές επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 υπαλλήλους και έχουν 70% απώλειες του κύκλου εργασιών τους, έναντι 80% που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ανάμεσα στους σχεδόν 30 κλάδους που είναι επιλέξιμοι για το νέο πακέτο βοήθειας βρίσκονται, εξάλλου, τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και τα ανθοπωλεία, με το 10% με 20% εξ αυτών να έχει δικαίωμα αποζημίωσης για τις απώλειες εσόδων του.

Ο κλάδος σκέφτεται να ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση και μείωση του ΦΠΑ τόσο για την πώληση λουλουδιών, όσο και λαχανικών.

Να περάσουμε, όμως, και στις ΗΠΑ, καθώς πάνω από 10 εκ. Αμερικάνοι έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

H αύξηση της επιστολικής και πρόωρης ψήφου οφείλεται και στην πανδημία του κορωνοϊού και τροφοδοτείται κυρίως από υποστηρικτές των Δημοκρατικών.

Άλλωστε, ο Donald Trump προσπάθησε να σπείρει τη σύγχυση και τη δυσπιστία για την επιστολική ψήφο, προβαίνοντας σε αβάσιμες κατηγορίες ότι θα οδηγήσει σε εκλογική απάτη υπέρ του αντιπάλου του Joe Biden.

Mέχρι το βράδυ της Δευτέρας 12/10 (πρωί Τρίτης 13/10 για την Ελλάδα) είχαν ψηφίσει, ωστόσο, 10,4 εκ. Αμερικάνοι, έναντι 1,4 εκ. πολιτών των ΗΠΑ που είχαν κάνει το ίδιο στις 16/10/2016, δηλαδή, τρεις βδομάδες και τότε πριν τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα οι επιστολικές ψήφοι στη Μινεσότα, τη Νότια Ντακότα, το Βερμόντ, τη Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν ισοδυναμούν ήδη με το 20% της συμμετοχής στις εκλογές του 2016.

Σχετικά τώρα με την Αμερικανίδα νοσοκόμα, που ανέφερε ότι ο Trump πήρε όταν είχε ήπια συμπτώματα τα φάρμακα που δίνονται σε βαριά ασθενείς και χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονική της κατάρτιση και σεβόμενος το τεράστιο λειτούργημα που κάνει, έχω μερικές ενστάσεις.

Κατ’ αρχάς, δεν ξέρουμε αν ο Trump έγινε καλά λόγω της θεραπείας. Δεν το λέω εγώ, το υποστήριξε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, που ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι το 92% με 93% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών θα ξεπεράσουν την Covid 19, χωρίς θεραπεία (δηλαδή, δεν θα χρειαστούν οξυγονοθεραπεία, ούτε τα ¨βαριά” φάρμακα ρεδεμσιβίρη, δεξαμεθαζόνη κ.λ.π.).

Δεύτερον, πολλοί γιατροί, επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν πει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται βαριά φάρμακα σε ήπια νοσούντες και στην αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο υπήρξαν θάνατοι ανθρώπων στις ΗΠΑ, επειδή έσπευσαν να πάρουν από μόνοι τους χλωροκίνη.

Νοσοκόμα από τη Νέα Υόρκη, επίσης, είχε πει την περασμένη άνοιξη ότι πολλοί ασθενείς διασωληνώθηκαν, ενώ δεν χρειαζόταν – προφανώς λόγω του πανικού που επικρατούσε τότε – και τελικά πέθαναν για αυτόν τον λόγο και όχι εξαιτίας του κορωνοϊού.

Δεν είναι και λίγες, άλλωστε, οι περιπτώσεις -ειδικά στον καρκίνο είναι πολλές- που η θεραπεία και όχι η ασθένεια σκοτώνει τον ασθενή.

Από την άλλη, νοσοκόμα επίσης είχε πει πρόσφατα ότι ο ο ιός έγινε πιο επιθετικός, επειδή στις αρχές του φθινοπώρου έφταναν στα νοσοκομεία πολύ πιο σοβαρά περιστατικά, σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού.

Μα, αυτό ήταν φυσικό από τη στιγμή που τα συνολικά περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία, να αυξηθούν και τα πιο βαριά εξ αυτών.

Σε τελική ανάλυση, πώς είναι δυνατόν να ειπωθεί δημόσια από μία νοσοκόμα -που επαναλαμβάνω υποκλίνομαι στο λειτούργημα που κάνει- ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει πιο επιθετικός, όταν δεν μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα επιστήμονες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται καθημερινά με το συγκεκριμένο θέμα.

Το πραγματικό προνόμιο που είχε ο Trump -κατά τη γνώμη μου πάντα- ήταν ότι είχε το προσωπικό του νοσοκομείο και ένα αποκλειστικό ιατρικό τιμ 24 ώρες τη μέρα από πάνω του να τον παρακολουθεί.

Στην αρχή μας έλεγαν ότι του έγινε μία πειραματική και πρωτοποριακή θεραπεία, που τον έσωσε, τώρα μας λέει η νοσοκόμα ότι πήρε νωρίς τα φάρμακα που δίνονται και στους υπόλοιπους ασθενείς, αλλά σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό και πως δίνονται φάρμακα που καταπολεμούν τα συμπτώματα – ήπια ή βαριά.

Μπορεί να κατηγορήσει για πολλά κανείς τον Trump, όπως για το ότι επί θητείας του αυξήθηκαν οι ανισότητες και διχάστηκε η αμερικάνικη κοινωνία. Δεν φταίει, όμως, αυτός για την πανδημία, επειδή και καλά δεν την πήρε στα σοβαρά. Και στην Ευρώπη που την πήραν στα σοβαρά τι έγινε; Μήπως συνολικά η Ευρώπη έχει περισσότερα θύματα από ΗΠΑ και Καναδά;

Πανδημία έχουμε και θα έχουμε δυστυχώς και πολλά θύματα μέχρι να περάσει ό,τι και να γίνει.

Το ότι οι πλούσιοι έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των φτωχών, ακόμα και σε χώρες με καλά δημόσια συστήματα υγείας είναι φυσικά προφανές.

Δεν είναι, όμως, και πάντα αρκετό, αλλιώς δεν θα πέθαινε από καμία ασθένεια κανένας πλούσιος στον κόσμο.

Να περάσω, όμως, στη “φτωχή”, αλλά πανέμορφη Σαλαμίνα – υπάρχει κι ένα τραγουδάκι, που λέει “πάμε στη Σαλαμίνα, δίπλα απ’ την Αθήνα, να πίνουμε ρετσίνα κι ας τρώμε κι αθερίνα”.

Ψιλή γόπα ήταν, πάντως, αυτή που φωτογράφισα στις Κολώνες και ευτυχώς που έσκασε μύτη το κοπάδι, διότι στα θολά από το κυματάκι νερά δεν έβλεπα και πολλά.

Στα Περιστέρια είχε και ρεύματα στα ρηχά, που δεν ήταν, όμως, υποθαλάσσια, αλλά οφείλονταν στα κύματα που έκαναν καναλισμό και δίνες ανάμεσα στις σειρές από βραχάκια που έχει αρχικά.

Μετά κυριαρχεί η άμμος, όπου εντόπισα και φωτογράφισα ένα χταποδάκι, το οποίο άφησα ελεύθερο κοντά στο ένα νησάκι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα ψάρια που αδιαφορούν για όλα αυτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.