Τα 800 εκ. κρούσματα κορωνοϊού και η θάλασσα του πλαστικού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 35 εκατομμύρια, Πιτσιρίκο, αλλά μπορεί ακόμα και 800 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν κολλήσει κορωνοϊό, μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τον ΠΟΥ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η θνητότητα από τον ιό είναι 0,12%.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια όσων εντοπίζονται, ωστόσο, ακόμα κι αν ισχύει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα ανοσία και είναι ευάλωτοι σε αυτόν.

Άλλωστε, δέκα μήνες μετά την έναρξή της, η πανδημία δεν μοιάζει να φτάνει προς το τέλος της και πολλές χώρες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα.

Ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ, Mike Ryan, που υποστήριξε ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, επισήμανε, εξάλλου, ότι αυτό έχει γίνει δυσανάλογα και το ποσοστό είναι διαφορετικό από τη μία χώρα στην άλλη και από αστικές σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus διευκρίνισε επίσης ότι το 70% των κρουσμάτων και των θυμάτων εντοπίζεται σε δέκα χώρες και το 50% έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, η Covid 19 έχει περίπου ίση θνητότητα με αυτήν της γρίπης, το Facebook κατέβασε και το Τwitter απέκρυψε ανάρτηση του Donald Trump, που έγραφε ακριβώς το ίδιο, όπως αναφέρει το Skynews.

O Aμερικάνος πρόεδρος συμπλήρωνε, μάλιστα, ότι “μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη και μαθαίνουμε να ζούμε και με την Covid 19, που σε πολλούς πληθυσμούς είναι λιγότερο φονική”.

Το Facebook υποστήριξε ότι κατέβασε την ανάρτηση, επειδή περιείχε λανθασμένες πληροφορίες, καθώς οι εμπειρογνώμονες υγείας συμφωνούν ότι ο κορωνοϊός είναι πιο φονικός από τους ιούς που προκαλούν την εποχική γρίπη.

Σε άλλες αναρτήσεις του στο Twitter, o Trump υποστήριξε ότι νιώθει καλά, καθώς αναρρώνει από την Covid 19 και ανυπομονεί για το δεύτερο debate με τον Biden εν όψει των προεδρικών εκλογών, το οποίο θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να μην διεξαχθεί, εξαιτίας της κατάστασης του Trump, αν και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, παροτρύνοντας μέσω βίντεο τους Αμερικάνους να βγουν έξω, να πάνε στις δουλειές τους και να μην φοβούνται τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχει πλέον ανοσία στον ιό, αλλά ορισμένοι ειδικοί δεν συμφωνούν με αυτό και ο Anthony Fauci προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν.

Το ίδιο υποστήριξε μιλώντας στο Skynews και ο πνευμονολόγος Stephen Holgate, δηλαδή, ότι ο Trump μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά από την Covid 19 τις επόμενες 2-3 μέρες, όταν η ασθένεια τον χτυπήσει ξανά.

Πολλοί “ειδικοί”, “δημοσιογράφοι” είχαν, πάντως, για ετοιμοθάνατο τον Trump μόλις μπήκε στο νοσοκομείο και, όταν βγήκε γρήγορα, άρχισαν να εξυφαίνουν ένα σωρό σενάρια συνωμοσίας περί δήθεν “θαυματουργών” φαρμάκων ή ακόμα και ότι δεν είχε αρρωστήσει πραγματικά ο Αμερικάνος πρόεδρος και σκηνοθέτησε την ασθένειά του για πολιτικούς λόγους.

Αλλά από τον κορωνοϊό να περάσουμε στον βυθό, καθώς τουλάχιστον 14 τόνοι πλαστικών κομματιών, μικρότερων των 5 χιλιοστών βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται, μάλιστα, για μία ποσότητα πλαστικού 30 φορές περισσότερη από αυτήν που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε έξι διαφορετικά σημεία σε μία απόσταση 288-349 χιλιομέτρων από τις ακτές της Αυστραλίας και σε βάθη μεταξύ 1.655 και 3.016 μέτρων και οι επιστήμονες αναλύοντας 51 δείγματα εντόπισαν 1,26 κομματάκια πλαστικού σε κάθε γραμμάριο ιζημάτων του βυθού.

Ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί πόσο παλιά ήταν αυτά τα πλαστικά, αλλά και από ποιο αντικείμενο προέρχονταν.

Σύμφωνα με μία άλλη πρόσφατη έρευνα, στους βυθούς των θαλασσών και των ποταμών υπήρχαν 19 ως 23 τόνοι πλαστικού το 2016, ενώ παλιότερη μελέτη είχε εκτιμήσει στα 8,5 εκ. τόνους την ποσότητα πλαστικών που καταλήγει κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Στην επιφάνεια υπολογίζεται ότι επιπλέουν 250 χιλιάδες τόνοι πλαστικού, βάρος που είναι 34 με 57 φορές μικρότερο από αυτό των πλαστικών του πυθμένα.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο βυθός δεν είναι το μέρος που καταλήγει το περισσότερο πλαστικό, αλλά οι ακτογραμμές.

Επίσης, τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια μπορούν να γίνουν θανάσιμη παγίδα για τα πλάσματα της θάλασσας, ενώ τα μικρότερα να καταναλωθούν από μικροοργανισμούς από το (ζωο)πλαγκτόν μέχρι και τις φάλαινες.

Η θαλάσσια βιολόγος Julia Reisser από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Δυτικής Αυστραλίας ίδρυσε έναν οργανισμό που ερευνά πώς μπορούν να κατασκευαστούν νέα πλαστικά με πρώτη ύλη τα φύκη και υποστηρίζει ότι η τελική μοίρα τους θα είναι η βαθιά θάλασσα, αλλά απέχουμε ακόμα από τη μέρα που δεν θα υπάρχουν πλαστικά στις ακτές μας.

Ηγέτες από 70 και πλέον χώρες δεσμεύτηκαν τον Σεπτέμβρη να σταματήσουν την απώλεια της βιοποικιλότητας και την είσοδο πλαστικών στους ωκεανούς ως το 2050.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Αυστραλία δεν υπέγραψαν τη συγκεκριμένη δέσμευση.

Παρεμπιπτόντως, μάζεψα μεταξύ άλλων και δύο παλιά πλαστικά μπουκάλια από τα κρυστάλλινα νερά και τα πέταξα στα σκουπίδια, ενώ έναν αχινό που ήταν εκεί που μπαίνουν οι λουόμενοι τον πήγα στα βαθιά.

Οι αχινοί εκτός από αγκάθια έχουν και βαδιστικούς ποδίσκους, οι οποίοι καταλήγουν σε κάτι βεντούζες, χάρη στις οποίες και προσκολλώνται στα βράχια και μετακινούνται.

Βρίσκονται στο κάτω μέρος του από όπου είναι εφικτό -αν και δύσκολο- να ξεκολλήσεις σιγά, σιγά τον αχινό με τα δάχτυλα, χωρίς να τσιμπηθείς.

Από αυτό το μοναδικό ευάλωτο σημείο του προσπαθούν να τον ξεκολλήσουν και τα πετρόψαρα για να τον φάνε, όπως η πέρκα που εικονίζεται στη φωτό, μαζί με την ουρά μιας σαλιάρας, κι ένα θηλυκό γαϊτανούρι.

Το κάτω μέρος του, λοιπόν, είναι η αχίλλειος πτέρνα του αχινού, που, ειρήσθω εν παρόδω, τα κύτταρά του δεν γερνούν ποτέ και παραμένει νέος μέχρι το τέλος της ζωής του – από πέντε ως εκατό χρόνια, ανάλογα με το είδος.

For ever young, που λέει και το τραγούδι.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Χωρίς να διαφωνώ με όσα γράψατε, Πιτσιρίκο, εσύ και τα άλλα παιδιά με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, νομίζω ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τη σημασία του γεγονότος. Ούτε ήταν δεδομένο ότι θα καταδικαστούν, ειδικά μετά την πρόταση της εισαγγελέως ότι δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, αλλά μεμονωμένα περιστατικά, άλλωστε, για αυτόν τον λόγο πολλοί θεωρούσαν ότι φυλακή θα πάει μόνο ο Ρουπακιάς. Παρεμπιπτόντως, τα “μεμονωμένα” περιστατικά τραμπουκισμών ήταν πάρα πολλά, είχαμε και ένα στα μέρη μας, όπου χρυσαυγίτες έδειραν έναν άνθρωπο επειδή άκουγε Μίκη Θεοδωράκη, αλλά ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής προχώρησε άμεσα τις ποινικές διώξεις και έκλεισαν τον σύνδεσμο που είχαν νύχτα, γιατί εκτός των άλλων είναι και θρασύδειλοι. Είχαν στήσει επίσης και μία βιομηχανία μηνύσεων, σέρνοντας στα δικαστήρια, όποιον υποστήριζαν οι ίδιοι ότι τους συκοφαντούσε. Πόσοι άραγε βρέθηκαν και κερατάδες και δαρμένοι να τους χλευάζει ένα πλήθος από φασίστες έξω από κάποιο δικαστήριο. Είχε αρχίσει να γιγαντώνεται η Χρυσή Αυγή και να διεισδύει βαθιά στην κοινωνία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τον Χίτλερ μπροστινό τον είχε βάλει η τότε ελίτ, αλλά της “ξέφυγε” και ακολούθησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος με πάνω από 50 εκ. νεκρούς. Πολλές είναι, άλλωστε, οι φορές που νομίζουμε ότι έχουμε πιάσει πάτο, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι δυστυχώς έχει και παρακάτω. Αρκεί να κοιτάξουμε τι επικρατεί σε τόσες χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή. Δεν ξέρω αν η Χρυσή Αυγή θα έφτανε μέχρι την εξουσία στην Ελλάδα – διότι στην Ελλάδα τίποτα δεν αποκλείεται και δεν θεωρείται αυτονόητο – αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Παύλος Φύσσας τη σταμάτησε. Ο Παύλος Φύσσας τα κατάφερε, όπως βροντοφώναξε η χαροκαμένη μητέρα του έξω από το δικαστήριο. Η συγκλονιστική και συγκινητική Μάγδα Φύσσα. Η Μάγδα Φύσσα ανέδειξε το μεγαλείο της μάνας.

(Αγαπητέ φίλε, όσο μετράμε πάτους, ουρανό δεν θα δούμε ποτέ. Με το “μη χειρότερα”, τίποτε όμορφο δεν δημιουργήθηκε. Κατά τ’ άλλα, να μην γεράσουμε κι εμείς ποτέ, σαν τους αχινούς. να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.