Το Facebook θα μπλοκάρει πλέον τους αρνητές του Ολοκαυτώματος

To Facebook θα μπλοκάρει πλέον τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, Πιτσιρίκο, αλλάζοντας την πολιτική του στο συγκεκριμένο θέμα, όπως μεταδίδει το BBC.

Πριν από δύο χρόνια, ο Mark Zuckerberg -αν και Εβραίος- είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να διαγράφει αναρτήσεις που αρνούνταν το Ολοκαύτωμα, όμως άλλαξε γνώμη, βρίσκοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και τη ρητορική του μίσους.

O Ζuckerberg, που είχε επικριθεί για την προ διετίας στάση του, υποστήριξε ότι η αλλαγή σκέψης και στάσης του οφείλεται στο γεγονός ότι είδε στοιχεία αύξησης της αντισημιτικής βίας.

“Βάζοντας διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο τι είναι αποδεκτό και τι όχι, πιστεύω ότι τώρα πήραμε τη σωστή απόφαση”.

Νωρίτερα μέσα στο 2020, το Facebook είχε ήδη μπλοκάρει σχόλια μίσους, που είχαν και αντισημιτικό περιεχόμενο, αλλά όχι και τους αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Η αντιπρόεδρος του Facebook Monica Bickert υποστήριξε με τη σειρά της ότι η αλλαγή πολιτικής οφείλεται στην αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, αλλά και τα ανησυχητικά επίπεδα άγνοιας του Ολοκαυτώματος, που έχει κυρίως η νεολαία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το Facebook έχει στόχο να παρέχει στους χρήστες του τις σωστές πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να εκπαιδευτούν τόσο οι υπάλληλοι, όσο και τα αυτόματα συστήματα της πλατφόρμας.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Εβραίων καλωσόρισε την κίνηση του Facebook, επισημαίνοντας ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι ένα εργαλείο για τη διάδοση θεωριών μίσους και συνωμοσίας, ενάντια και σε άλλες μειονότητες και υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει να διαγράφονται τέτοιες αναρτήσεις εδώ και χρόνια.

Επικριτές του Facebook ανέφεραν από την πλευρά τους ότι υπάρχουν ακόμα κενά στη διαδικασία που κινείται αργά.

Το Facebook που μαζί με το Ιnstagram -το οποίο του ανήκει- έχει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, οφείλει να δείχνει υπευθυνότητα και το γεγονός ότι πολλές εταιρίες σταμάτησαν τον Ιούλιο να διαφημίζονται στην πλατφόρμα του -σε ένα είδος μποϋκοτάζ- το έκανε να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τη ρητορική του μίσους.

Ο Zuckerberg ανέκαθεν υποστήριζε ότι η ελευθερία του λόγου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη ρητορική του μίσους, αλλά οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι το Facebook αποδέχεται πλέον ότι πρέπει να πάρει και μερικά προστατευτικά μέτρα.

Από τις ΗΠΑ να περάσουμε, όμως, στη Βρετανία, όπου η ανεργία ανήλθε σε υψηλό τριετίας και συγκεκριμένα στο 4,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, οπότε και έμειναν χωρίς δουλειά άλλες 138 χιλιάδες άνθρωποι, όπως αναφέρει το Skynews.

Μάλιστα, η ανεργία κινήθηκε λίγο πιο ανοδικά από τις εκτιμήσεις, αλλά και από το 4,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, οι άνεργοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται πλέον σε 1,52 εκατομμύρια.

Έγιναν, επίσης, 227 χιλιάδες απολύσεις, οι περισσότερες από το 2009 και την οικονομική κρίση, ενώ μειώθηκαν κατά 153 χιλιάδες όσοι έχουν δουλειά, έναντι προβλέψεων για μόλις 30 χιλιάδες στο τρίτο τρίμηνο.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 673 χιλιάδες λιγότεροι καταγεγραμμένοι εργαζόμενοι σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν και άρχισε η εφαρμογή της καραντίνας στη Βρετανία. Μόνο τον Σεπτέμβριο αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά 20 χιλιάδες.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα βορειοανατολικά (6,6%), στο Λονδίνο (5,3%) και στα νοτιοανατολικά (4,1%), ενώ τα μικρότερα στην Ουαλία (3,8%) και στη Βόρεια Ιρλανδία (3,7%).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι λιγότεροι εργάζονται πλέον, ενώ 200 χιλιάδες αν και δουλεύουν, δεν κερδίζουν καθόλου χρήματα.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας υπάρχει μεγάλη αύξηση και αυτών που δεν ψάχνουν για δουλειά, αλλά και εκείνων που απολύθηκαν.

Τα στοιχεία ήρθαν, εξάλλου, στη δημοσιότητα πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα των επιδοτήσεων μισθών από την κυβέρνηση στις 31 Οκτωβρίου και αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο θα πληρώνονται τα 2/3 των μισθών εργαζόμενων από επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά λόγω των μέτρων.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak υποστήριξε ότι “από την αρχή είχα παραδεχτεί ότι δεν θα μπορέσουμε να διασώσουμε όλες τις θέσεις εργασίας, παρά τις προσπάθειες μας, που συνεχίζονται”.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 7,5% ως το τέλος του έτους.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο, κάτι που δείχνει ότι η ανάκαμψη είναι αργή και σωρευτικά η ύφεση παραμένει στο 9,2% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Σύμφωνα με το Skynews, περισσότερο έχουν πληγεί οι εργαζόμενοι στην αεροπορία, τις λιανικές πωλήσεις και την εστίαση.

Όπως λες, όμως, κι εσύ, Πιτσιρίκο όλα αυτά ελάχιστα απασχολούν τα ψάρια τελικά.

Και σε αντίθεση με το τραγούδι για τη Σαλαμίνα, στο Θυμάρι είχε την Τετάρτη αθερίνα.

Αλλά και γόπες, καλόγριες και μελανούρια που κολυμπούσαν μαζί με τα μικρόψαρα στα μεσόνερα.

Στον βυθό έβοσκαν μερικές μουρμούρες, με λιγοστούς κακαρέλους, σάλπες και κάνα σαργό.

Και κέφαλοι με μαυρολίτσα, κολυμπούσαν εκεί που έσκαγε το κύμα.

Με αφορμή, εξάλλου, τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης σκύλων, το μόνο που έχω να επισημάνω είναι ότι οι ζωές τους δεν αξίζουν λιγότερο από τις δικές μας.

Απλά, επειδή οι άνθρωποι κυριαρχήσαμε στη γη, νομίζουμε ότι η ζωή μας αξίζει περισσότερο από των υπόλοιπων πλασμάτων της.

Και όχι μόνο των σκυλιών και των γατιών, αλλά και όλων των άγριων ζώων, των πουλιών που πετούν στον ουρανό, των ψαριών που κολυμπούν στον βυθό.

Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν όλοι οι άνθρωποι το είχαν συνειδητοποιήσει αυτό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το Facebook με βοήθησε να αντιληφθώ πόσοι ανόητοι και σιχαμένοι υπάρχουν. Τους είχα για λιγότερους. Οι θέσεις εργασίας δεν έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό. Η ύφεση είχε ξεκινήσει πριν τον κορωνοϊό. Αλλά τα ρίχνουν όλα στον κορωνοϊό. Εμείς την προσοχή μας στα ζώα. Γιατί τα ζώα ξέρουν. Τα ζώα ξέρουν αυτό που και οι άνθρωποι ήξεραν κάποτε. Να τα προσέχουμε λοιπόν, για να μαθαίνουμε από αυτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.