H Λαγκάρντ η σοσιαλίστρια και χειμερινή κολυμβήτρια

Πιτσιρίκο, χάρη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης η Κίνα κατέγραψε ανάπτυξη 4,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, έναντι 3,2% στο δεύτερο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και τελικά η ανάπτυξη ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις για 5,2%, και το 4,9% είναι ένα αξιοπρεπές ποσοστό.

Και δείχνει ότι η οικονομία της Κίνας παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, ωθούμενη από τις εξαγωγές και την καταναλωτική δαπάνη.

Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος μία πιθανή επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη και μία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ να πλήξουν την καταναλωτική δαπάνη και να προκαλέσουν περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, κάτι που θα είναι αρνητικό και για την κινέζικη οικονομία, που στο 9μηνο του 2020 μεγεθύνθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2019.

Αναλυτές από όλο τον κόσμο έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μία ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας, η οποία θα βοηθήσει και στην επανεκκίνηση της ζήτησης σε οικονομίες που παλεύουν με τα lockdown και το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και η Κίνα, ωστόσο, επηρεάστηκε από το δικό της lockdown τους πρώτους μήνες του 2020 και στο τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για +3,2%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Σεπτέμβρη, μετά το πενιχρό +0,5% του Αυγούστου και πάντα σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες το 2019.

Αύξηση 12% σημειώθηκε και στις επενδύσεις στα ακίνητα τον Σεπτέμβριο, χάρη και στις μειώσεις φόρων και επιτοκίων δανεισμού.

Το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προβλέπουν ανάπτυξη 1,9% και 2% αντίστοιχα για το 2020.

Αν επιβεβαιωθούν, η κινέζικη οικονομία θα είναι η μοναδική από τις κυριότερες σε όλο τον κόσμο, που θα μεγεθυνθεί τη χρονιά της πανδημίας, έστω και με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1976.

Πλήρη ανάκαμψη σημείωσαν και οι εγχώριες πτήσεις, παρά το γεγονός ότι τα σύνορα της Κίνας παραμένουν κλειστά σε μεγάλο βαθμό για τους ξένους.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέγραψαν κέρδη για έκτο συνεχόμενο μήνα και αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Τέλος, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Shandong, η Κίνα εξακολουθεί να έχει υπό έλεγχο τον κορωνοϊό εδώ και καιρό.

Για να γίνουν και οι σχετικές συγκρίσεις, η Christine Lagarde προβλέπει μέση ύφεση 8% στην ευρωζώνη για το 2020 -και αυτό αν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση ως τον Δεκέμβριο- ενώ σε συνέντευξή της στη Le Monde υποστηρίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετούν χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία επιβαρύνουν την οικονομία και επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Κι αυτό διότι αυξάνουν την αβεβαιότητα, η οποία εμποδίζει την ανάκαμψη, ενώ το χειρότερο όλων είναι οι απώλειες θέσεων εργασίας, που συνιστούν κίνδυνο για τον κοινωνικό ιστό, για τα έσοδα των νοικοκυριών για τη ζήτηση και για την ανάπτυξη.

Η Lagarde υποστηρίζει, πάντως, ότι “δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα εργαλεία μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης”, υπενθυμίζοντας ότι “η δράση μας μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου δημιούργησε ισοδύναμο ανάπτυξης 1,3%, 0,8 μονάδες πληθωρισμού και διέσωσε 1 εκ. θέσεις εργασίας.

Κοίτα να δεις που θα μας βγει και σοσιαλίστρια η Λαγκάρντ τελικά.

Είναι και χειμερινή κολυμβήτρια η Κριστίν Λαγκάρντ.

Και ένα από τα πρώτα του σκιρτήματα έκανε ο χειμώνας την Τρίτη, που απαθανάτισα και έναν λαβωμένο κακαρέλο στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά.

Φαίνονταν πιο ωραία και τα κοπάδια αθερίνας και γόπας, καθώς η διαύγεια επανήλθε στη θάλασσα για τα καλά.

Το τίμημα ήταν η ψύχρα που κράτησε τον περισσότερο κόσμο μακριά από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα, όμως, αν επικρατούσε συννεφιά.

Ο φετινός Οκτώβρης είναι -με τις όποιες εξαιρέσεις του- σχεδόν καλοκαιρινός.

Και ο κακαρέλος, παρά την πληγή του, ακόμα ζωντανός. Η εμπειρία μου λέει ότι θα τα καταφέρει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το θέμα είναι να σωθεί ο κακαρέλος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.