H νέα γενιά άνεργων Βρετανών και ο πολιτικός νάνος Μακρόν

Πιτσιρίκο, το 11,1% των νέων ως 25 ετών έχει χάσει τη δουλειά του στη Βρετανία από τον Μάρτιο που επιβλήθηκε η καραντίνα, έναντι 4,6% όσων είναι μεγαλύτερης ηλικίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

To 58% των νέων έχει δει επίσης τα εισοδήματά του να μειώνονται, έναντι 42% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, οι γυναίκες, οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι προέρχονται από φτωχές οικογένειες μπορεί να βυθιστούν στην ανεργία ή να υποστούν μειώσεις μισθών.

Μάλιστα, το κρατικό σύστημα επιδότησης μισθών έγινε πιο γενναιόδωρο για τους εργοδότες, που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιχειρηματίες αν και χαιρέτισαν την κίνηση, προειδοποίησαν ότι θα οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κι αυτό διότι το νέο πρόγραμμα θα ενισχύσει με 1,3 δισ. στερλίνες τους αυτοαπασχολούμενους που υπέστησαν μείωση εισοδημάτων, αλλά δεν προβλέπει τίποτα για τις 500 χιλιάδες που έμειναν άνεργοι.

To London School of Economics παρομοιάζει την κατάσταση με τη δεκαετία του 1980, όταν η μακροχρόνια ανεργία αυξανόταν και έπληττε κυρίως εκείνους που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας.

Στην έρευνα με τίτλο “Generation Covid” επισημαίνεται η ανάγκη να έχουν μία εγγυημένη δουλειά και έναν βασικό μισθό όσοι είναι κάτω των 26 ετών, που πλήττονται έτσι κι αλλιώς περισσότερο κάθε φορά που υπάρχει ύφεση, με τις συνέπειες να είναι πολλαπλές και να επηρεάζουν τα εισοδήματά τους σε βάθος 10-15 χρόνων.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους νέους στην εγκληματικότητα και να επιβαρύνει γενικότερα τη δημόσια υγεία.

Και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας μπορεί να επιδεινωθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς εξαιτίας των lockdown το 52% των φτωχών φοιτητών έχασε ώρες διδασκαλίας, έναντι 40% των πλούσιων.

Το 63% υποστηρίζει επίσης ότι η πανδημία επηρέασε την ευζωία του και το 62% ότι θα έχει επίπτωση στα μακροπρόθεσμα σχέδια του.

Σχεδόν 7 στους 10 φοιτητές θεωρούν ότι και οι βαθμοί τους επηρεάστηκαν.

Μία πιο εξειδικευμένη έρευνα για την ανεργία εξαιτίας της καραντίνας παρουσιάζει, εξάλλου, το Reuters, επισημαίνοντας ότι το 19% των νέων 18-24 ετών που μπήκαν σε αναστολή εργασίας ή σε επιδότηση μισθοδοσίας, έχασε τελικά τη δουλειά του.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 22%, όσον αφορά τις μειονότητες και υποχωρεί στο 9% στον υπόλοιπο βρετανικό πληθυσμό.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στους τομείς της εστίασης και της αναψυχής, αλλά και στις δουλειές που ήταν επισφαλείς και πριν την κρίση και στις οποίες απασχολούνται κυρίως νέοι και μη λευκοί.

Πάνω από τους μισούς που έχασαν τις δουλειές τους στην καραντίνα, παραμένουν άνεργοι και σήμερα, κάτι που δείχνει ότι ακόμα κι αν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει σε μερικούς μήνες, δεν θα συμβεί το ίδιο και με την κρίση στην αγορά εργασίας.

Όσοι ψάχνουν για δουλειά σε διαφορετικό τομέα από αυτόν για τον οποίο έχουν εξειδικευτεί, ρισκάρουν επίσης με μακροχρόνια ανεργία, λόγω έλλειψης εμπειρίας.

Συνολικά 9 εκ. θέσεις εργασίας -με το 1/3 εξ αυτών στον ιδιωτικό τομέα- επιδοτήθηκαν στο πικ της πανδημίας, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν το 80% του μισθού τους.

Επιδοτούμενες μερικώς ή ολικώς παραμένουν ακόμα 2 εκ. θέσεις εργασίας.

Η ανεργία στη Βρετανία ήταν 4,5% τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά εκτιμάται ότι ανέβηκε στο 7% τον Σεπτέμβριο, ενώ για τους νέους 18-24 ετών έχει εκτιναχθεί στο 20%.

Τουλάχιστον η βροχή ήταν ποτιστική την 28η Οκτωβρίου στη νότια Αττική.

Παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για καταιγίδες, δεν υπήρχε μεγάλη ραγδαιότητα (είναι η ποσότητα βροχής που πέφτει σε μία ώρα), ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών προειδοποίησε και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Άλλο που δεν ήθελε και η Πολιτική Προστασία, η οποία συνέστησε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, αν δεν είναι άκρως απαραίτητες.

Τελικά, αυτός ο περιορισμός των μετακινήσεων θα γίνει διά πάσα νόσον. Πότε για τον κορωνοϊό, πότε για τον καιρό.

Εντάξει, όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι.

Ωστόσο, για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται πως ό,τι κι αν λένε τα μοντέλα κι οι ειδικοί, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η φύση. Και αργά ή γρήγορα η φύση θα βρει πάντα το σημείο ισορροπίας.

Την Τετάρτη, λοιπόν, ο καιρός δεν ήταν και τόσο κακός τελικά, αφού η βροχή ήταν σιγανή, ενώ κάποιες στιγμές έβγαλε και ήλιο στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Κάτι που αποδεικνύεται και από τις υποβρύχιες φωτογραφίες, που ήταν καθαρές και όχι θαμπές και ξεθωριασμένες, όπως είναι όταν δεν υπάρχει πολύ φως.

Δεν υπήρχαν, βέβαια, και πολλά ψάρια, αλλά ούτε αυτό ήταν κακό, διότι περιπολούσε κι ένας ψαροντουφεκάς που ευτυχώς βγήκε με άδεια χέρια, αν και πρέπει να έμεινε πολλή ώρα στο νερό και είχε και πλήρη εξοπλισμό.

Σε αντίθεση με μένα που μου βγήκε το λουράκι της μάσκας και τη σφήνωνα στη μύτη για να δω και να φωτογραφίσω τον υπέροχο βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Μένει να αποδειχτεί αν ο Μητσοτάκης θα μιμηθεί και πάλι τον Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Le Monde επιτρέπει στους Γάλλους να βγαίνουν πλέον μία ώρα τη μέρα και ένα χιλιόμετρο από το σπίτι τους για να πάρουν αέρα. Δυστυχώς, οι Γάλλοι πολίτες θα βγουν από τη “φυλακή” στο τέλος της άνοιξης, δηλαδή, καλό καλοκαίρι. Εκτός αν περιμένει κανείς ότι θα μειωθεί η διασπορά του ιού χειμωνιάτικα. Παρεμπιπτόντως, πού είναι τα κίτρινα γιλέκα; Δυστυχώς, ανέχονται στη Γαλλία έναν πολιτικό νάνο, που δεν είναι τυχαίο ότι τον εκθείαζε πρόσφατα ακροδεξιό μέσο και ο οποίος νομίζει ότι έκανε τα μούτρα κρέας του Ερντογάν βάζοντας γελοιογραφίες στα κτίρια και στο Charlie Hebdo. Εντάξει, ας δώσει τώρα μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους “ηγέτες” μερικά ακόμα δισεκατομμύρια στον Ερντογάν για να κρατάει τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Δυστυχώς, η Ευρώπη πεθαίνει, Πιτσιρίκο. Το ίδιο και οι ΗΠΑ και όλος ο δυτικός κόσμος γενικότερα. Παρεμπιπτόντως, η Κίνα δεν τελείωσε τον ιό με την καραντίνα. Γιατί καραντίνα επιβλήθηκε σχεδόν παντού, αλλά ο κορωνοϊός επέστρεψε. Η Κίνα απαγορεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα ταξίδια από το εξωτερικό, ενώ έχει καβάτζα και τα τρία νοσοκομεία που έχτισε εν μέσω πανδημίας (ναι, έγινε στην Κίνα αυτό που θεωρούμε αδύνατο στην Ευρώπη, όπου πηγαίνουμε από το ένα lockdown στο άλλο) σε περίπτωση κάποιας νέας χειμωνιάτικης έξαρσης. Στην Κίνα ζουν κανονικά τη ζωή τους. Άντε και στα δικά μας. Μόνο τα καλοκαίρια, όμως, πια, όπως έχεις γράψει κι εσύ Πιτσιρίκο. Η Ελλάδα θα κλείνει πλέον τον χειμώνα και θα ανοίγει το καλοκαίρι για τους τουρίστες. Γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

(Αγαπητέ φίλε, ενώ συμβαίνουν αυτά στην Βρετανία, εδώ έχει Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα, χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα για όλα αυτά. Σήμερα έχει πάλι λιακάδα, οπότε είναι μέρα για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.