Mητσοτάκη, σημασία δεν έχει πώς μπαίνεις σε μία κατάσταση, αλλά πώς βγαίνεις από αυτήν

Πιτσιρίκο, το 55% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη ενδέχεται να έχει βάλει λουκέτο ως τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό έδειξε έρευνα μεταξύ 2.200 τέτοιων επιχειρήσεων στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Η έρευνα έγινε πριν τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που οδήγησε στη λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τα οποία πλήττουν αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται τα 2/3 των Ευρωπαίων εργαζόμενων.

Αλλά και όπως έχει τώρα η κατάσταση, μία στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να κηρύξει πτώχευση τους επόμενους έξι μήνες.

“Αυτό είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος για τον οικονομικό τομέα” υποστηρίζει ο συντάκτης της έρευνας Zdravko Mladenov, κι ενώ οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη το 2021 στην Ευρώπη θα είναι 5%, μετά την ύφεση -8%, με την οποία αναμένεται να κλείσει το 2020.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται όσες έχουν μέχρι 250 υπαλλήλους και στην Ευρώπη απασχολούν συνολικά 90 εκ. ανθρώπους.

Στην Ισπανία το 83% των 85 χιλιάδων επιχειρήσεων που κατέρρευσαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, απασχολούσαν πέντε ή και λιγότερους υπαλλήλους.

Τα μέτρα στήριξης που πήραν κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, βοήθησαν αρκετές επιχειρήσεις να αποφύγουν το κλείσιμο.

Αλλά, καθώς αυτά τα μέτρα πλέον αποσύρονται, η Bundesbank και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιούν για μπαράζ πτωχεύσεων.

“Οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την οικονομική ζημιά της πανδημίας και να αποφύγουν το λάθος που έγινε κατά την οικονομική κρίση, όταν τα μέτρα στήριξης αποσύρθηκαν τότε πρόωρα” ανέφεραν οι δύο τράπεζες, εξηγώντας ότι “η βοήθεια δεν θα πρέπει να περιορίζεται στη χορήγηση ρευστότητας, αλλά και σε διευκολύνσεις για την αναδιάρθρωση χρεών”.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ φοβάται για αναζωπύρωση των κοινωνικών ταραχών στη Λατινική Αμερική, όταν η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι οικονομίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναμένεται να συρρικνωθούν κατά -8,1% (μέσος όρος) και να ανακάμψουν – αλλά όχι ισότιμα – με ρυθμό 3,1% το 2021.

Οι περισσότερες χώρες της περιοχής δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στα επίπεδα προ Covid 19 πριν το 2023.

Αυτό προκαλεί ανησυχία, διότι βγαίνοντας από την πανδημία η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση θα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν, ενώ θα επιδεινωθούν και τα επίπεδα φτώχειας και διανομής εισοδήματος.

Βίαιες διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Κολομβία πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, λόγω του θυμού που υπήρχε στην κοινωνία για την ανισότητα, τη διαφθορά και τις πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν πορείες για την επέτειο του ενός χρόνου από την εξέγερση στη Χιλή, αλλά και επεισόδια στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο.

Στη Χιλή θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα την Κυριακή 25/10 για το αν θα καταργηθεί το σύνταγμα που χρονολογείται από την περίοδο της δικτατορίας, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των διαδηλωτών το 2019.

Το δημοψήφισμα είναι μία απόδειξη ότι η Χιλή προσπαθεί να κατευνάσει τις κοινωνικές ανησυχίες, μέσω μίας συνταγματικής διαδικασίας.

Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επιτρέψει στη Χιλή να συνεχίσει να αναπτύσσεται όπως έκανε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αλλά από αυτή την ανάπτυξη να επωφεληθούν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

Τον δρόμο των χωρών της Λατινικής Αμερικής ακολουθεί και η Ελλάδα, όπου η φτώχεια εξαπλώνεται και διευρύνεται.

Δεν ξέρω αν ήταν συμπτωματικό, αλλά τον τελευταίο καιρό είδα και πάλι ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια (της ανακύκλωσης ως επί το πλείστον), όπως γινόταν και το 2011 κυρίως.

Τα lockdown θα καταστρέψουν και την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τη δημόσια υγεία, χωρίς να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που θα επανέρχεται σταδιακά μετά την άρση τους και έτσι η πανδημία θα επιμηκύνεται. Θα καθυστερήσει να τελειώσει εξαιτίας των lockdown.

Την ίδια στιγμή, η υπομονή των πολιτών θα αρχίσει να εξαντλείται, βλέποντας να τους κυνηγούν με πρόστιμα, τη στιγμή που καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ δίνουν αφειδώς και εκατομμύρια στα κανάλια για την καθημερινή τρομολαγνεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι σημασία δεν έχει πώς μπαίνεις σε μία κατάσταση, αλλά πώς βγαίνεις από αυτήν.

Αρκεί να θυμηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποδοχή 80% στις αρχές του 2015.

Αρκεί να κοιτάξει πού είναι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής. Στα αζήτητα.

Ο Μητσοτάκης θα κινδυνεύσει να επιβεβαιώσει αυτό που είχες γράψει κάποτε, Πιτσιρίκο, ότι θα είναι ο πρωθυπουργός που θα του σκάσει η “βόμβα” στα χέρια.

Ή απλά, θα επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση ότι “πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μία σπάει”.

Κανένας δεν μπορεί να κυβερνήσει για πολύ μόνο με περιορισμούς, απαγορεύσεις και διαγγέλματα αποκλειστικά για ένα θέμα, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα.

Δεν γίνεται να κάνεις για πάντα πολιτική με τον κορωνοϊό και να κρύβεσαι πίσω από μία επιτροπή αποστειρωμένων -από τον πραγματικό κόσμο- ειδικών.

Μπορείς να ξεγελάσεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα.

Σημασία δεν έχει πώς μπαίνεις σε μία κατάσταση, αλλά πώς βγαίνεις από αυτήν.

Κάτι που ισχύει και για την κολύμβηση τη χειμερινή.

Προς το παρόν, βέβαια, το καλοκαιράκι επέστρεψε την Παρασκευή και αυτές τις μέρες θα τα ευχαριστηθείς τα μπάνια, Πιτσιρίκο, πολύ.

Μαζί με την καλοκαιρία ήρθαν και καμιά 50αριά τζετ σκι στην αγαπημένη μου ακτή.

Θα πήγαιναν από το Θυμάρι ως το Π. Φάληρο, τον Φλοίσβο και τον Μπάτη.

Αρκετοί λουόμενοι δυσανασχέτησαν με την παρουσία τους, όμως επειδή αγαπάω πολύ τη θάλασσα, καταλαβαίνω ότι και αυτοί ήθελαν να εξασκήσουν το δικό τους χόμπι.

Τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, αφού υπήρχε σκάφος του λιμενικού και δικά τους συνοδευτικά σκάφη, ενώ όλοι στα τζετ σκι φορούσαν σωσίβια, ειδικές στολές και κράνη.

Χαλάλι τους, λοιπόν, ειδικά σε μία σκοτεινή περίοδο που δυστυχώς έχουμε μπει και κατά την οποία μας στερούν τη μία μετά την άλλη κάθε ψυχαγωγία και διασκέδαση και θα μας καταντήσουν μόνο να δουλεύουμε, να πληρώνουμε και να καταναλώνουμε.

Ή να είμαστε άνεργοι και να φυτοζωούμε. Θα φτάσουμε στο σημείο να βγαίνουμε από τις πολυκατοικίες-“φυλακές” μόνο, όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως θα τον ορίζουν οι χούντες αυτού του κόσμου.

Για αυτό δεν με πείραξαν οι νεαροί με τα τζετ σκι. Κι ας άφησαν λίγο πετρελαιάκι, όταν γκάζωσαν όλοι μαζί.

Άλλωστε, τι είναι λίγο ακόμα -πέρα από αυτό που χύνεται καθημερινά από τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία της γραμμής- πετρέλαιο μπροστά στο απέραντο γαλάζιο.

Τι είναι λίγη βρωμίτσα ακόμα, όταν καθημερινά βρίσκω στον βυθό τόσες σακούλες και πλαστικά; Τουλάχιστον βρήκα και δύο γυαλιστερά αυτάκια αυτή τη φορά.

Ευτυχώς, η θάλασσα έχει -ακόμα- την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται.

Κάτι που αποδείχτηκε το 2017 με την πετρελαιοκηλίδα, όταν αυτοί που τρομοκρατούν σήμερα με τον κορωνοϊό, κινδυνολογούσαν τότε για ολική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Οι υποβρύχιες φωτογραφίες δείχνουν ότι και τότε λάθος έκαναν και τώρα λάθος έχουν.

Και τώρα η φύση θα διαψεύσει τα άψυχα μοντέλα των ανθρώπων, βρίσκοντας και πάλι το σημείο ισορροπίας, ενώ οι κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους και μπροστά σε μία οθόνη θα ψάχνουν να βρουν γιατί ήταν και πάλι λανθασμένες οι εκτιμήσεις των μοντέλων.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός. Σκεφτείτε το λίγο. Οπότε, ξέρουμε τι να περιμένουμε από τους πολίτες μιας χώρας που ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι μια υπέροχη μέρα σήμερα, ο ήλιος λάμπει και θα κάνω το τρίτο μπάνιο σερί. Για εσάς, δεν το συζητάμε. Το σερί σας είναι ρεκόρ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.