To δεύτερο κύμα είναι αυτό της φτώχειας

Πιτσιρίκο, ο τρόπος αντιμετώπισής της πανδημίας έχει ήδη βυθίσει στη φτώχεια 1 εκ. Γάλλους, κυρίως φοιτητές, άνεργους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και καλλιτέχνες, όπως εκτιμά η Le Monde.

Αυτοί οι άνθρωποι προστέθηκαν στα 9,3 εκ. που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας -με χαμηλότερα εισοδήματα από 1.063 ευρώ μηνιαίως- και ήταν το 14,8% των νοικοκυριών το 2018.

Εκπρόσωποι δέκα οργανώσεων έγιναν δεκτοί από τον Γάλλο πρωθυπουργό Jean Castex, ζητώντας του μία αύξηση των κοινωνικών προγραμμάτων στήριξης και επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους 18χρονους και ανυπομονούν για την επόμενη συνάντησή τους στις 17 Οκτωβρίου, την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας.

Η εκτίμηση για 1 εκ. επιπλέον φτωχών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό είναι, μάλιστα, μετριοπαθής, καθώς 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν ως το τέλος του 2020.

Η Τράπεζα της Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι η ανεργία θα φτάσει στο 10% στο τέλος του 2020 και θα ανέλθει στο 11% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε όλη τη Γαλλία οι δείκτες γίνονται κόκκινοι και δεν πρόκειται για τους επιδημιολογικούς.

Ο αριθμός όσων έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκε κατά 30%, καθώς 8 εκ. άνθρωποι είχαν ανάγκη από δωρεές τροφίμων στις 8 Σεπτεμβρίου, έναντι 5,5 εκ. το 2019 και οι διανομές ήταν κατά 25% περισσότερες.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα την 1η Οκτωβρίου στη Λυών με κόσμο να περιμένει υπό βροχή στην ουρά για λίγα τρόφιμα και μία 34χρονη φοιτήτρια μεταπτυχιακού τίτλου στο κοινωνικό δίκαιο, να λέει ότι θα προμηθευτεί γάλα, ρύζι, αυγά και ζυμαρικά για να βγάλει τη βδομάδα.

H Renata πήγε από τη Βραζιλία στη Γαλλία και δουλεύει τα βράδια στην κοινωνική βοήθεια, αλλά χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε ούτε η ίδια να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τον 46χρονο Juan πατέρα δύο παιδιών, που απολύθηκε και περιμένοντας τη δικαστική απόφαση για να κατοχυρώσει κάποια δικαιώματά του, έρχεται κάθε βδομάδα εδώ και έξι μήνες για να προμηθευτεί λαχανικά και κονσέρβες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού θα βυθίσει στην ακραία φτώχεια 88 ως 115 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια τη μέρα, όπως επισημαίνει η Liberation.

Πρόκειται για ένα ιστορικό πισωγύρισμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων, που βιώνουν ακραία φτώχεια.

Και τα χειρότερα έρχονται, καθώς ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια το 2021, ενώ το ποσό των 1,90 δολαρίων, που είναι το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι ένας άνθρωπος βιώνει ακραία φτώχεια, δεν φτάνει ούτε για ένα καφέ στις προηγμένες χώρες.

Πεινασμένα έμοιαζαν και δύο γατάκια που εντόπισα στη βόλτα με τα σκυλιά.

Για την ακρίβεια, η Κανέλα τα ξετρύπωσε, αφού δεν της ξεφεύγει τίποτα πραγματικά.

Τα γατάκια ήταν ανάμεσα σε χόρτα και συρματοπλέγματα που σχημάτιζαν κάτι σαν φωλιά και η μαμά τους δεν φαινόταν πουθενά εκεί κοντά.

Πήγα σπίτι τη Λίζα και την Κανέλα, που με άκουσαν αμέσως μόλις τους είπα να μην τα πειράξουν, αφού χάρη στη συμβίωση με τη Ζουζού και το Μαμούνι δεν είναι πια επιθετικές με τις γάτες όπως παλιά.

Και επέστρεψα στο σημείο για να αφήσω λίγες κροκέτες και νεράκι στα γατάκια πριν πάω για βουτιά.

Είχε κύμα με τον δυτικό άνεμο και θολά νερά, αλλά οι καλόγριες και τα μελανούρια, που κολυμπούσαν μαζί με μερικές σάλπες, μουρμούρες, κακαρέλους και σαργουδάκια, έσωσαν τα προσχήματα για την υποβρύχια συλλογή για άλλη μία φορά.

Ακόμα ένα καλό νέο είναι επίσης ότι δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε το νέο μερικό lockdown, που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην ισπανική πρωτεύουσα, με την αιτιολογία ότι τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα.

Η περιφερειάρχης Μαδρίτης ζήτησε, ωστόσο, από τους πολίτες να μην βγουν έξω από τα όρια της ισπανικής πρωτεύουσας, παρά τη δικαστική απόφαση, όπως αναφέρει η Liberation.

Συγκεκριμένα η Isabel Diaz Ayuso κάλεσε τους Μαδριλένους να ακολουθούν όλες τις υγειονομικές συστάσεις και να μην βγουν από την πρωτεύουσα της Ισπανίας, ειδικά το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα, που είναι εθνική εορτή.

Λίγο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει το μερικό lockdown στην ισπανική πρωτεύουσα και άλλες εννέα γειτονικές κοινότητες, που είχε επιβληθεί από τις αρχές λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Άντε και στα δικά μας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η φτώχεια εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τον κορωνοϊό. Πρέπει να γίνει ένα μόνιμο lockdown, για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια. Και η μάσκα βοηθάει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.