Ανταπόκριση από Φινλανδία

Γεια σου φίλε Πιτσιρίκο,
Είπα αυτή τη φορά να γράψω μια ανταπόκριση από τον παγωμένο -λέμε τώρα, 10 βαθμούς έχει ακόμα- βορρά.

Οι συγκρίσεις νομίζω ότι μας βοηθούν να μαθαίνουμε τι κάνουμε σωστά και τι κάνουμε λάθος, κι αν κάποτε θέλουμε να έχουμε μια έστω θεωρητική πιθανότητα να ενωθούμε και να συνεννοηθούμε, καλό είναι να έχουμε μια ευρεία εικόνα των πραγμάτων.

Lockdown εδώ δεν έχουμε, ούτε και την άνοιξη ουσιαστικά είχαμε, με την έννοια ότι μπορούσε ο καθένας να κυκλοφορεί όπου ήθελε, αν και εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλπ. είχαν κλείσει τότε.

Μάσκες φορούν πολλοί, αν και δεν είναι υποχρεωτικές, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να το περιγράφει.

Μάλιστα, σε ερωτήσεις βουλευτών -των «Αληθινών Φινλανδών», καθότι οι ακροδεξιοί παθαίνουν ονείρωξη με κανονισμούς- για το αν θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση, η απάντηση του Οργανισμού Υγείας ήταν ότι δεν συνιστάται, γιατί τότε θα υπήρχαν περισσότεροι που θα φορούσαν μάσκες λάθος, αντί λιγότεροι που θα φορούσαν μάσκες σωστά.

Όπως έχεις πει κι εσύ, αλλά κι άλλοι φίλοι του μπλογκ, το θέμα δεν είναι οι μάσκες, αλλά το πώς αντιδρά και η εκάστοτε κυβέρνηση και οι πολίτες.

Γιατί εγώ βλέπω, όπως είπα, να φορούν μάσκες πάρα πολλοί, κι ας είναι προαιρετικές.

Α, επίσης, οι μάσκες δίνονται και δωρεάν σε όποιον τις ζητήσει, με συγκεκριμένα σημεία διανομής σε κάθε πόλη· κι ας είναι προαιρετικές.

Υπάρχει μάλιστα και ειδική οδηγία του Οργανισμού Υγείας, που ζητάει από τους πολίτες να μην επιβάλλουν τις απόψεις τους για τις μάσκες σε άλλους, καθώς δεν μπορούν να ξέρουν αν αυτοί έχουν λόγο υγείας που δεν τους επιτρέπει να τις φορούν.

Γενικά, επικρατεί μια σοβαρότητα για τα μέτρα αντιμετώπισης, αλλά και μια χαλαρότητα -ή μάλλον ρεαλισμός- για το τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει.

Πώς στο καλό η Φινλανδία έχει νομίζω τα λιγότερα κρούσματα -σχετικά με τον πληθυσμό- στην Ευρώπη, δεν το ξέρω.

Όπως είχα πει και σε προηγούμενο κείμενό μου, νομίζω πως είναι σημαντικό το ότι η χώρα είναι αραιοκατοικημένη.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι βγαίνεις να περπατήσεις, ακόμα και μέσα στην πόλη, και υπάρχει άπλετος χώρος.

Το έχουμε παρακάνει με το να χτίζουμε πόλεις-τέρατα, με εκατομμύρια εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι ο ένας πάνω στον άλλο σε άθλιες συνθήκες.

Συγκριτικά με την ελληνική πραγματικότητα, από τον Ιούνιο ως τώρα εδώ έγιναν προετοιμασίες.

Η εφαρμογή ιχνηλάτησης ετοιμάστηκε και την χρησιμοποιεί ήδη ο μισός πληθυσμός, εκπαιδεύτηκε ιατρικό προσωπικό, και άνοιξαν μονάδες παραγωγής ιατρικού υλικού μέσα στη χώρα.

Λεφτά σε ΜΜΕ δεν δώσαμε· μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε από δύο ανεξάρτητες αρχές αναφορά για το αν έγιναν λάθη την άνοιξη, ώστε αυτά να διορθωθούν.

Τι πάει λιγότερο καλά εδώ;

Αν και η οικονομία γενικά άντεξε, υπάρχει ανησυχία για τον τουρισμό της Λαπωνίας τώρα τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε αυτούς που ζητάνε να ανοίξουν ελεύθερα τα σύνορα για τους τουρίστες, και κάτι μου λέει ότι θα την πατήσει την μπανανόφλουδα και θα δούμε κι εδώ ό,τι είδαμε στην Ελλάδα με τους αλγόριθμους στα αεροδρόμια και τέτοια πράγματα.

Πάντως, υπάρχουν και αρκετές φωνές που αναρωτιούνται αν πραγματικά θέλουμε τέτοιο τουρισμό: να έρχονται οι Άγγλοι και οι Κινέζοι για να βγάλουν φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη και με ταράνδους, και για να αγοράσουν κάτι μπιχλιμπίδια καρακιτσαρίες.

Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά.

Μπας και μαζί με τις πόλεις που πρέπει να γκρεμίσουμε, να γκρεμίζαμε και τα ξενοδοχεία που έχουν μολύνει όλα τα νησιά της Ελλάδας;

Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν πολίτες, όχι φοβισμένα ανθρωπάκια που περνάνε τη μισή μέρα τους στο Facebook και στο Twitter βρίζοντας ο ένας τον άλλο, για να ξεχνούν ότι περνάνε την άλλη μισή μέρα, φιλώντας κατουρημένες ποδιές και κάνοντας τεμενάδες.

Να είσαι καλά,
Χρήστος

Υ.Γ.1 Η φωτογραφία είναι από το Τάμπερε, όπου μένω, μια πόλη 225.000 κατοίκων, το κέντρο της οποίας φαίνεται πάνω δεξιά στη φωτογραφία. Μπορούμε να έχουμε πόλεις ανθρώπινες, με σεβασμό στη φύση -μέρος της οποίας είμαστε και εμείς άλλωστε- αρκεί να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα, το κυριότερο από τα οποία είναι ότι τα υλικά αγαθά δεν είναι το πιο σημαντικό στη ζωή αυτή.

Υ.Γ.2 Όπως είχα πει και σε παλιότερο μήνυμά μου, δεν χρειαζόμαστε lockdown, αλλά lickdown!

(Φίλε Χρήστο, πρέπει να παίζει ρόλο στην διάδοση του ιού το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μια χώρα. Επίσης, το πόσο στριμωγμένοι είναι οι άνθρωποι στις πόλεις και το αν ζουν σε πόλεις με πάρκα, πρέπει να παίζει ρόλο και στη συμπεριφορά τους. Στην Αθήνα -που είναι μια τσιμεντούπολη χωρίς πάρκα και σχέδιο πόλης-, οι άνθρωποι είναι συνεχώς αρπαγμένοι και έτοιμοι για καυγά. Εδώ, στο νησί, είναι όλοι χαλαροί και χαρωποί. Δεν έχω δει τόσες μέρες ανθρώπους να τσακώνονται για τις μάσκες. Βέβαια, πρέπει να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι εδώ δεν υπάρχουν κρούσματα. Ο κορωνοϊός έχει κάνει και καλό γιατί -μεταξύ άλλων- μείωσε τον τουρισμό που είχε πάρει απίστευτες διαστάσεις, εξαιτίας της απληστίας πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Καλό θα είναι να γκρεμιστούν όλα αυτά τα φρικαλέα ξενοδοχεία που έχουν χτιστεί πάνω στις όμορφες ελληνικές παραλίες. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 35 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Και με 15 καλά θα είναι. Να είσαι καλά, Χρήστο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.