Από επιστήμη πάμε καλά

Γεια σου, πιτσιρίκο.
Έχουμε μάθει ότι ο κορονοϊός κολλάει από τις πλατείες όπου κάθονται σε παγκάκια και πίνουν μπύρες οι άνθρωποι αλλά δεν κολλάει στα εστιατόρια, όταν ήταν ανοιχτά.

Κολλάει στα παιδιά του λυκείου αλλά όχι του δημοτικού που αγκαλιάζονται συνέχεια και φτύνουν σάλια το ένα στο άλλο.

Κολλάει σε ένα θέατρο με θεατές σε 2 μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλο, αλλά δεν κολλάει στα πλοία, στα αεροπλάνα και στο μετρό που οι άνθρωποι είναι σαν σαρδέλες.

Κολλάει σε γραφεία το Μάρτιο, αλλά όχι το Νοέμβριο.

Και φυσικά, στις κανονικές δουλειές όπως χωράφια, εργοτάξια, εργοστάσια, κουζίνες που οι άνθρωποι καταβάλλουν σωματικό κόπο, ιδρώνουν και λαχανιάζουν, δεν κολλάει.

Να μην μιλήσουμε για υπαλλήλους courier/ντελιβεράδες, σούπερ μάρκετ, σκουπιδιάρηδες και υγειονομικούς που χωρίς αυτούς δεν ζούμε ούτε εβδομάδα. Αυτοί έχουν ανοσία.

Και το τελευταίο και καλύτερο, σε 3 εβδομάδες θα έχει βγει το εμβόλιο, και τα Χριστούγεννα θα είμαστε στην Ερμού και στο Mall να ψωνίζουμε.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Οι φτωχοί που είναι στις κανονικές δουλειές συνέχισαν, τα γραφεία σταμάτησαν ή συνέχισαν δουλειά από το σπίτι.

Οι τεχνικές εταιρείες, όχι μόνο στην Ελλάδα, συνέχισαν να δουλεύουν τα εργοτάξια και στο πρώτο λοκντάουν, αλλά τα γραφεία έκλεισαν.

Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι του εργοταξίου είναι αναλώσιμοι, ενώ στα κεντρικά γραφεία αν το ξεκωλάκι βοηθός λογίστρια αρπάξει τον κορωνοϊό, θα κολλήσει και το αφεντικό, όταν του πάει ένα κωλόχαρτο. Με δυο λόγια, ήταν ξεκάθαρα ταξικό.

Το δεύτερο λοκντάουν δεν διαφέρει πολύ, αλλά, έχοντας την εμπειρία 6 μηνών ότι ένας υγιής άνθρωπος δεν πεθαίνει από αυτό και λαμβάνοντας μέτρα προστασίας και εργασία από το σπίτι, όσοι έχουν λεφτά πάλι προστατεύονται.

Υπάρχει ο αντίλογος, βέβαια, το ερώτημα πώς θα προστατέψεις το σύστημα υγείας και τις ευαίσθητες ομάδες. Ότι το χρειαζόμαστε γιατί αλλιώς θα πεθάνουν οι ηλικιωμένοι μας και οι εξασθενημένοι από άλλες αρρώστιες οργανισμοί.

Γιατί αλλιώς θα έχουμε 5.000-10.000 νεκρούς. Ναι, νοιάζεται η κυβέρνηση για αυτό.Νοιάζεται ο Μητσοτάκης αν θα πεθάνει η μάνα σου ή η γιαγιά σου. Όχι αν, αλλά όταν συμβεί αυτό, παρ’ όλο το λοκντάουν, η ανακοίνωση θα είναι ” η κυβέρνηση πήρε τα απαραίτητα μέτρα και σας προστάτευσε και δεν γίναμε Ιταλία/Γαλλία/Βέλγιο/Αγγλία/Αμερική που έχουν περισσότερους νεκρούς, αριθμητικά και αναλογικά. Αν ο κόσμος τηρούσε τα μέτρα ευλαβικά οι νεκροί θα ήταν ακόμα λιγότεροι. Αλλά πανδημία έχουμε τι να κάνουμε;”.

Και οι δικοί τους ηλικιωμένοι έχουν ο καθένας όροφο και τουαλέτα δική του, όχι είναι ο ένας πάνω στον άλλο σε διαμέρισμα 50-100 τμ. Και κρεββάτι σε νοσοκομείο -κατά προτεραιότητα- αν αρρωστήσουν.

Αν νοιαζόταν η κυβέρνηση για τους ανθρώπους, θα είχε προσλάβει προσωπικό στα νοσοκομεία εδώ και 6 μήνες και θα είχε προμηθευτεί χιλιάδες αναπνευστήρες, η έλλειψη των οποίων πολλαπλασίασε τους νεκρούς στις ευρωπαϊκές χώρες, και θα είχε προσπαθήσει να αντιγράψει κάτι από τις χώρες της Ασίας που αντιμετώπισαν με μεγαλύτερη επιτυχία τον ιό (Σιγκαπούρη, Κίνα κλπ) σε σχέση με τις πεθαμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί λοιπόν λοκντάουν; Ποιος θα κερδίσει από αυτό;

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η κυβέρνηση. Όσο περισσότερο φόβο σπέρνει, τόσο περισσότερο ισχυρή φαίνεται και τόσο περισσότερο ισχυροποιεί την εικόνα της στους ψηφοφόρους. Ειδικά στους δικούς της ψηφοφόρους που καβλώνoυν όταν ακούν για τάξη και ασφάλεια.

Να πάμε λίγο πιο μπροστά; Όταν σταματήσει το λοκντάουν, πόσα μαγαζιά θα έχουν κλείσει για να μην ξανανοίξουν ποτέ;

Οι κύριες δραστήριότητες στην Ελλάδα εκτός γεωργίας και βιομηχανίας είναι τουρισμός, εστίαση, λιανεμπόριο, είδη μπακαλικής και κατασκευές. Σε λοκντάουν περνάνε η εστίαση, ο τουρισμός και η λιανική. Γεωργία, βιομηχανία και κατασκευές κουτσοδουλεύουν.

Δεν έχω ακριβή στοιχεία αλλά η αίσθησή μου είναι ότι η εστίαση είναι 90% σε μικρά μαγαζιά, ο τουρισμός ίσως είναι 50-50% όπως και το λιανεμπόριο, τα είδη μπακαλικής είναι κυρίως σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Στην Αγγλία η εστίαση είναι 90% σε αλυσίδες. Σε κάθε πόλη βρίσκεις τις ίδιες πιτσαρίες, 2-3 αλυσίδες. Μόνο κάτι βρώμικες τρύπες Τούρκων και Κινέζων που κάνουν μόνο ντελίβερι υπάρχουν ανεξάρτητα από αλυσίδες. Το ίδιο με τα ρούχα/παπούτσια. Σπάνια τα ανεξάρτητα μαγαζιά. Το ίδιο με τα ξενοδοχεία. Σε όλες τις πόλεις οι ίδιες αλυσίδες, ελάχιστες εξαιρέσεις που είναι παραδοσιακές παμπ στο ισόγειο και κάτι βρωμερά μικρά δωμάτια στους 2 παραπάνω ορόφους. Αν πεις για φαρμακεία, υπάρχει μόνο μία αλυσίδα. Μονοπώλιο.

Ένα χρόνο δούλεψα και ταξίδεψα αρκετά, μόνο σε ένα κωλοχώρι 500 κατοίκων υπήρχε φαρμακείο εκτός αλυσίδας, όπου προφανώς ήταν ασύμφορο για την αλυσίδα να έχει μαγαζί.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχω βρεθεί μόνο ως επισκέπτης, η αίσθησή μου είναι ότι οι αλυσίδες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ό,τι στην Ελλάδα.

Τους πονάει. Τους πονάει πολύ που η εστίαση είναι σχεδόν όλη σε μικρά μαγαζιά. Τους πονάει που υπάρχουν ακόμα μικρά μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια. Τους πονάει ότι υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεν ελέγχεται όλος ο τουρισμός από αλυσίδες ξενοδοχείων. Τους πονάει πολύ. Στη μπακαλική τα έχουν καταφέρει μια χαρά, τα σούπερ μάρκετ έχουν σαρώσει την αγορά.

Η κατάσταση αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία να τους κλείσουν όλους.

Δεν έχει σημασία ποιος και πώς θα καλύψει το κενό αυτό στην αγορά κι αν θα είναι ο ένας πολυφούρνος ή κάποιο σούπερ μάρκετ ή κάποια αλυσίδα σαντουιτσάδικο που θα ξεκινήσει την επέκταση στην Ελλάδα στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να τρώνε. Δεν έχει σημασία αν και κάποιες αλυσίδες της εστίασης που υπάρχουν τώρα, κλείσουν. Το κενό θα καλυφθεί πάλι από κάποια άλλη αλυσίδα. Λίγοι μικροί θα τολμήσουν να ανοίξουν, κι αν ακόμη έχουν την τόλμη, δεν θα υπάρχουν λεφτά για να ανοίξουν.

Το ίδιο και στη λιανική. Θα αυξήσουν το μερίδιο της αγοράς των αλυσίδων εύκολα, άκοπα, γρήγορα.

Το ίδιο και στον τουρισμό. Δεν έχει σημασία αν κάποια μεγάλη εταιρεία αναλάβει τα σκόρπια ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά ξενοδοχεία ή αν αυτά ρημάξουν επειδή θα χρωστάνε στα ταμεία και στην εφορία και δεν θα τους επιτρέπεται να δουλέψουν. Θα χτιστούν άλλα μεγάλα ξενοδοχεία. Η τουριστική αγορά θα περάσει ολόκληρη στις αλυσίδες.

Επίσης, είναι η ιδανική ευκαιρία να δουλεύουν οι άνθρωποι όπου αυτό γίνεται λόγω της φύσης της εργασίας από τα σπίτια τους, για να μην πληρώνει η εταιρεία ενοίκια, λογαριασμούς κλπ.

Όσο για τον έλεγχο; Στην Ελλάδα δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα πολύ, αλλά θα έρθουν σύντομα οι πλατφόρμες. Πάνε τα email και τα αρχεία word excel που δεν μπορούσες να βγάλεις άκρη εύκολα πότε, πώς και τι. Στην πλατφόρμα γίνεται καταγραφή σε όλα, πότε πήρες την εντολή και πότε παρέδωσες το προϊόν, η οποία είναι κοινοποιημένη παντού. Σε κυνηγάει ο χρόνος ασταμάτητα.

Αυτοί είχαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το εφαρμόζουν μεθοδικά προς όφελός τους. Τώρα που έκατσε η στραβή, επωφελούνται. Εμείς συζητάμε για μάσκες, Κουλοσωτήρηδες και ψεκασμένους.

Όσο για τον κορονοϊό, γιατρός δεν είμαι αλλά όταν ξεκίνησε αρχές του 2020, μπήκα στη wikipedia και διάβασα για να ξεστραβωθώ. Ο ιός, σε αντίθετα με τα μικρόβια, δεν είναι κύτταρο, οριακά μπορεί να θεωρηθεί ζωντανός οργανισμός. Είναι λίγο dna/rna μέσα σε ένα τσόφλι. Το οποίο χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς των δικών μας κυττάρων των ζώων/ανθρώπων για να αναπαραχθεί. Για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο που να τον καταπολεμά και να τον εξολοθρεύει. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται καταπολεμούν τα συμπτώματα των ιώσεων, δεν επιτίθενται στον ιό. Σε αντίθεση με τις βακτηριακές λοιμώξεις που η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια. Επίσης, η οικογένεια των κορωνοϊών περιλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα, που κολλάει εύκολα και, όταν το περάσεις, δεν αποκτάς ανοσία. Τέλος, οι ιοί είναι πολύ μικρότεροι από τα βακτήρια, έως και 100 φορές μικρότεροι και αυτό προκαλεί διάφορες δυσκολίες.

Μοναδικό πραγματικό όπλο της ιατρικής απέναντι στους ιούς είναι τα εμβόλια. Με τη λεπτομέρεια ότι δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για κανένα κορωνοϊό μέχρι τώρα.

Επίσης, ακόμα κι αν και όταν βρεθεί, είναι πιθανόν να μην προσφέρει σχεδόν 100% προστασία -όπως στην ιλαρά- και ίσως να χρειάζεται να το κάνεις κάθε χρόνο όπως της γρίπης λόγω συχνών μεταλλάξεων.

(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%8C%CF%82
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82)

Για μια αναλογία με την Ελλάδα, το πρώτο κύμα του κορωνοιού στην Αυστραλία ήταν συγκεντρωμένο σε μια πολιτεία τη Victoria με πληθυσμό 7-8 εκατομμύρια, η οποία βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη και έχει παρόμοιο κλίμα με την Ελλάδα. Χτύπησε στην αρχή του χειμώνα, Μάιο Ιούνιο. Το μέγιστο ήταν περίπου 2000 κρούσματα τη μέρα. Το πιο στενό πεζοδρόμιο είναι περίπου 7-8μ και οι άνθρωποι μένουν σε μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες είναι ελάχιστες.

Λόγω ιδιοσυγκρασίας οι άνθρωποι δεν αγγίζονται. Ακόμα και στην προ κορωνοϊού εποχή, ούτε αγκαλιές, ούτε φιλιά, ούτε χειραψίες. Ακόμα και όταν μιλάνε η απόσταση μεταξύ τους είναι 1,5μ, όχι 0,5μ που συνηθίζουμε στην Ελλάδα.

Η πρωτεύουσα η Μελβούρνη έμεινε σε σκληρό λοκντάουν για πολλούς μήνες. Μέχρι 5 χλμ από το σπίτι επιτρεπόταν, και όλα τα γραφεία εντελώς κλειστά. Όλα τα σχολεία γυμναστήρια κομμωτήρια εστίαση κλειστά. Μόνο τη λιανική είχαν αφήσει ανοιχτά -κι αυτό όχι παντού- και φυσικά τα σουπερμάρκετ. Μάσκες παντού και πάντα.

Τους πήρε περισσότερο από 3 μήνες για να το μαζέψουν και να ρίξουν σε μονοψήφιο αριθμό τα κρούσματα, οπότε και ξεκίνησε και η άνοιξη.

Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε γαμάτοι σε 3 εβδομάδες θα είναι όλα καλά.

Άντε και καλό Πάσχα, όταν θα ξανανοίξουμε για τον τουρισμό!

Κωνσταντίνος

(Αγαπητέ Κωνσταντίνε, ο κορωνοϊός είναι ευλογία. Δίνει την δυνατότητα στο λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να περάσει στην αντεπίθεση. Το ότι οι εργαζόμενοι κωλοβαράνε -εν μέσω lockdown- στα social media και στις τηλεοράσεις, είναι επιλογή τους. Αυτό σημαίνει ότι γουστάρουν αυτό που τους συμβαίνει. Αν δεν το γούσταραν, θα αντιδρούσαν. Το ότι οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ -η Μαφία δηλαδή- εργαλειοποίησαν τον κορωνοϊό για να αυξήσουν τα κέρδη τους, δείχνει πως οι εργάτες δεν μπόρεσαν να εργαλειοποιήσουν τον κορωνοϊό και πέταξαν μια ακόμα ευκαιρία. Γιατί ο κορωνοϊός είναι ευκαιρία για όλους. Όχι μόνο για τις ελίτ. Είναι προφανές πως οι ελίτ ξέρουν να γυρνάνε κάθε δύσκολη κατάσταση -από πανδημία μέχρι οικονομική κρίση- υπέρ τους. Στον επόμενο κορωνοϊό, μπορεί οι προλετάριοι να έχουν μάθει κάτι και να κάνουν τον κορωνοϊό δικό τους όπλο. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.