Η ίδια η συμπεριφορά του ιού ή και το καλοκαίρι και όχι η καραντίνα σταμάτησαν μάλλον το πρώτο κύμα

Πιτσιρίκο, τελείωσε μετά από 17 μέρες η καραντίνα στην Ουαλία, όπου λαμβάνονται πλέον πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα και συγκεκριμένα απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε καφέ, παμπ, εστιατόρια κ.λ.π., όπως αναφέρει το Skynews.

Ανοίγουν επίσης ξανά τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια και οι χώροι λατρείας, ενώ τα σούπερ μάρκετ μπορούν να πωλούν και είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, αλλά απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 10μ.μ.

Ο κόσμος μπορεί να ταξιδεύει παντού στην Ουαλία, φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις, αλλά μόνο για λόγους εργασίας μπορεί να περάσει τα σύνορά της.

Θα πρέπει επίσης να επιλέγεται η τηλεργασία, όποτε αυτό είναι εφικτό, ενώ περιορίζονται στα 15 άτομα οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους και στα 30 σε εξωτερικούς.

Ο Ουαλός πρωθυπουργός Mark Drakeford είπε ότι επειδή ο κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικός, ειδικά σε καταστάσεις συνωστισμού, “δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον πρότερο τρόπο ζωής μας”.

Συνολικά, στη Βρετανία καταγράφηκαν 156 νέοι θάνατοι ασθενών με συμπτώματα Covid 19 και πάνω από 20 χιλιάδες κρούσματα.

Ωστόσο, το γεγονός το Ηνωμένο Βασίλειο είχε φτάσει και στους 1.000 θανάτους ημερησίως την άνοιξη, δείχνει ότι το δεύτερο κύμα δεν είναι ισχυρότερο, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες χώρες.

Από τη Βρετανία να περάσουμε, όμως, στη Γαλλία, όπου παρά το γεγονός ότι η σύσταση των ειδικών να περιοριστούν οι ηλικιωμένοι, που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό ήταν πάντα πολύ ισχυρή, η κυβέρνηση δεν σκόπευε να εφαρμόσει ποτέ ένα τέτοιο μέτρο, όπως αναφέρει η Liberaton.

Και όπως επιβεβαιώνει και ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Verran, επικαλούμενος λόγους αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Την ίδια τακτική ακολουθούν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ωστόσο, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκθέτουν τους ηλικιωμένους περισσότερο σε κίνδυνο και να καταδικάζουν τους νέους, που δεν κινδυνεύουν από τον ιό, σε φτώχεια και κατάθλιψη.

Δηλαδή, και δεν προστατεύουν τους ηλικιωμένους και “φυλακίζουν” τους νέους και οδηγούν σε επιμήκυνση της πανδημίας με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες θα έχει αυτό για την οικονομία, την κοινωνία και την υγεία.

Άλλωστε, κατά την πρώτη καραντίνα, τα κρούσματα και τα θύματα συνέχιζαν να αυξάνονται δραματικά ακόμα και 1,5-2 μήνες μετά την επιβολή της σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ.

Η ίδια η συμπεριφορά του ιού ή και το καλοκαίρι -και όχι η καραντίνα- σταμάτησαν μάλλον εκείνο το πρώτο κύμα και οδήγησαν στην ύφεση της εξάπλωσης.

Ο ιός κάνει από μόνος του κορυφές και κοιλάδες -όπως όλα τα κύματα γενικότερα- ενώ τα δικά του επιδημικά κύματα είναι και πολύ οξυκόρυφα, δηλαδή, ανεβαίνουν απότομα, αλλά μπορεί να πέσουν απότομα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη.

Παρεμπιπτόντως, στην πολύ ωραία εκπομπή “Αντιθέσεις” του KρήτηTV με τους καθηγητές Ιωαννίδη (Στάνφορντ), Γεροτζιάφα (Σορβόννη), Γώγο (Ρίο) μίλησαν και οι γιατροί Κουρέτας από τη Λάρισα και Φαρσαλινός από την Πάτρα υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε τίποτα επί εφτά μήνες για να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown, και κυρίως μαζικά και τυχαία δειγματοληπτικά κυλιόμενα τεστ, ώστε να υπάρχει γνώση της εξέλιξης της πανδημίας.

Αμφότεροι αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι μπήκαμε σε lockdown, πριν καν την έλευση του χειμώνα και ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε αν το όφελός του είναι τελικά μεγαλύτερο από τη ζημιά που προκαλεί.

Έφεραν και το παράδειγμα της Σλοβακίας που έκανε τεστ σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό της (5 εκ.), απομονώνοντας τους φορείς του ιού και αποφεύγοντας το lockdown.

Επισήμαναν -όπως και ο Ιωαννίδης, που είναι κάθετος ότι το lockdown προκαλεί μόνο βλάβη και δεν θα έχει καμία επίδραση τις επόμενες 2-3 βδομάδες- την ανάγκη να μην συρρέει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία, απλά για να κάνει το τεστ και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ακόμα και να επιστρατευτούν ιδιώτες γιατροί, όπως έχει γίνει στο εξωτερικό.

Ο Ιωαννίδης ανέφερε και ότι το lockdown έχει ανάστροφη προστασία, δηλαδή, προστατεύουμε όσους δεν το χρειάζονται και αφήνουμε απροστάτευτους εκείνους που όντως χρειάζονται προστασία και μαζί του συμφώνησε και ο κ. Κουρέτας, υποστηρίζοντας ότι ο δυτικός κόσμος γενικά κάνει ό,τι και πριν 600 χρόνια με την πανούκλα.

Ο κ. Φαρσαλινός ανέφερε ότι το πρώτο lockdown έγινε χωρίς να υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο κι ενώ ερχόταν καλοκαίρι, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο (υψηλότερο ιικό φορτίο και ακολουθεί χειμώνας).

Καυτηρίασε δε, και την απουσία πλάνου για τη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο.

Αντίθετος με το lockdown, το οποίο επιβλήθηκε δύο μέρες μετά τη λήψη άλλων μέτρων χωρίς να περιμένει η κυβέρνηση να δει αν θα αποδώσουν, ήταν και ο καθηγητής Βανταράκης από την Πάτρα.

Kαι αυτός τάχθηκε κατά των rapid test στις πλατείες, διότι δεν γίνονται σε αντιπροσωπευτικές ομάδες του πληθυσμού και επισήμανε την απουσία σχεδίου για μετά το lockdown, κι ενώ ο ιός δεν θα έχει εξαφανιστεί τον χειμώνα, αλλά και ότι η ιχνηλάτηση στην περιφέρεια πρέπει να γίνει από δομές της περιφέρειας και όχι κεντρικά από τον ΕΟΔΥ, διότι οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι συνάδελφοί του δεν μιλούν με ειλικρίνεια στον κόσμο, με συνέπεια να του δημιουργούν ανασφάλεια, να μην τους έχει εμπιστοσύνη και να μην υπακούει στα μέτρα.

Προειδοποίησε δε, ότι, αν ειδικοί και κυβέρνηση δεν έχουν μαζί τους την κοινωνία, δεν θα εφαρμοστεί καν στην πράξη το lockdown. Διότι ο κόσμος θα βρει τρόπους να σπάσει την καραντίνα.

Κάτι που αποδεικνύεται ήδη στη Γαλλία, η οποία είναι σε καραντίνα από τις 31 Οκτωβρίου, αλλά δέκα και πλέον μέρες μετά η κίνηση δεν έχει μειωθεί και η ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με βάση τις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ10 είναι μόνο 20% αυτή τη φορά, έναντι 70% που είχε υποχωρήσει την περασμένη άνοιξη, όπως αναφέρει η Le Monde.

Επίσης, το διοξείδιο του άνθρακα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είχε μειωθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κατά 70% στη Γαλλία, έναντι μόλις 20% τον Νοέμβριο.

“Αυτή η καραντίνα είναι λιγότερο αυστηρή από εκείνη της άνοιξης, τα σχολεία λειτουργούν, όπως και πολλές επιχειρήσεις” εξηγεί η Airparif, που μετράει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μάλιστα, με το ξεκίνημα της πρώτης καραντίνας οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είχαν ελαττωθεί σχεδόν άμεσα, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

Yπάρχουν, βέβαια, κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες.

Μιας και ο λόγος για τον καιρό για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια “πνίγηκε” από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες η Κρήτη για την οποία όλα τα προγνωστικά μοντέλα, αλλά και οι περισσότεροι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ότι θα έχει ξηρασίες, αλλά τελικά βρέχει συνέχεια στο νησί.

Κάτι που δείχνει ότι επειδή λέει κάτι η πλειοψηφία των ειδικών (π.χ. να κάνουμε lockdown), αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό.

Γενικά οι πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι η πολλή ζέστη και η ξηρασία όπως πίστευαν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι, αλλά οι καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες παγκοσμίως.

Το ίδιο πάει να συμβεί με τον κορωνοϊό, που όπως είπε πολύ εύστοχα ο καθηγητής Ιωαννίδης στην περίπτωση του ιού η λοιμωξιολογία είναι η ουρά του ελέφαντα, κι εμείς ασχολούμαστε, μάλιστα, μόνο με τη φούντα της, αγνοώντας όλο το υπόλοιπο σώμα του ελέφαντα. Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί, δηλαδή, η αντιμετώπιση της πανδημίας με καραντίνες στην οικονομία, την κοινωνία, την ψυχολογία και τελικά και στην υγεία.

Τουλάχιστον στη νότια Αττική παρά τα 7 beaufort την Τρίτη δεν έκανε τόσο κρύο, διότι ο βοριάς δεν ήταν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος κακοκαιρίας, δηλαδή, δεν υπήρχε κίνηση ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να προκαλέσει ψύχρα ή και βροχές σε περίπτωση σύγκρουσης με κάποιο θερμό μέτωπο, ενώ εκτός από κακαρέλο, μουρμούρα και σαργό, φωτογράφισα κι έναν μικρό ροφό.

Καλά, σαν πέρκα ή χειλού ήταν, έχοντας περίπου το 1/10 του μεγέθους ενός άλλου ροφού που είχα δει τις προάλλες.

Κι εκείνος μικρός θα φάνταζε μπροστά στους πραγματικά τεράστιους ροφούς που ζουν στα μεγάλα βάθη.

Στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Περαστικά και από μένα στον Δημήτρη και προσυπογράφω και το πρόσφατο κείμενό του. Έχοντας σχετικά νωπή και την εμπειρία με τον πατέρα μου, που μία φορά τον είχα πάει στα επείγοντα με 1.000 λευκά αιμοσφαίρια (το κατώτατο φυσιολογικό όριο είναι περίπου 4.000 για ενήλικες) και είχαν πέσει στα 400 μέχρι να τον αναλάβουν, καθώς ήταν μπροστά μας άτομα με ένα απλό κόψιμο στο δάχτυλο ή ευκοιλιότητα κ.λ.π., χίλιες φορές σε γερμανικό, παρά σε ελληνικό νοσοκομείο. Άλλωστε, οι Γερμανοί πρέπει να έχουν το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη για να παίρνουν ασθενείς με Covid 19 από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Μόνο και μόνο αυτό με έκανε να τους συμπαθήσω, ενώ παλιότερα δεν τους χώνευα, βασικά λόγω ποδοσφαίρου. Να ήταν 2014 και τώρα και ας έπαιρνε το Μουντιάλ ξανά η Γερμανία. Να ήταν αυτή η μοναδική στενοχώρια. Συχνά συνειδητοποιείς βίαια και απότομα ποια είναι τα σημαντικά στη ζωή. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει και η θάλασσα για να νιώθεις για πάντα παιδί.

(Αγαπητέ φίλε, είναι 11 Νοεμβρίου και ο καιρός είναι ιδανικός για μπάνιο στην θάλασσα. Έχουμε χρέος να κολυμπήσουμε για τους εαυτούς μας και για όλους αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν. Στην θάλασσα λοιπόν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.