Η Ελλάδα έχει τα αυστηρότερα μέτρα στον πλανήτη – Επιτέλους και μια πρωτιά

Πιτσιρίκο, όταν ακόμα και ο Anders Tegnell, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, της χώρας που αρνείται να “φυλακίσει” τους κατοίκους της, προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα ταξίδια εν όψει Χριστουγέννων, τότε καλό Πάσχα…

Με καραντίνα μέχρι τότε που δεν θα αναχαιτίσει τον ιό, όπως συνέβη την άνοιξη, απλά διότι τότε έφτιαχνε σταδιακά ο καιρός, ούτε θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία φυσικά.

Εκτός από τη Σουηδία, και η Ιρλανδία και η Γαλλία έσπευσαν να ενημερώσουν τους κατοίκους τους να μην κάνουν σχέδια για τα Χριστούγεννα, ενώ στα 2/3 της Πορτογαλίας εφαρμόζεται πλέον βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως μεταδίδει το BBC.

O βασικός λόγος που ο Tegnell θέλει να μην μετακινηθούν στις γιορτές οι Σουηδοί, είναι για να μην επιβαρυνθούν τα τοπικά συστήματα υγείας σε διάφορες περιοχές της σκανδιναβικής χώρας.

Στη Σουηδία απαγορεύτηκε και η πώληση αλκοόλ μετά τις 22:00, καθώς πολλά κρούσματα οφείλονται σε ιδιωτικά πάρτι, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar ακόμα δεν έχει συμβουλεύσει τους πολίτες της χώρας που ζουν στο εξωτερικό να κλείσουν εισιτήρια επιστροφής για τις γιορτές και το ίδιο κάνει και ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex.

Ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της απάνθρωπης καραντίνας τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμα.

Κάποια μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν ξανά στη Γαλλία από την 1η Δεκέμβρη, αλλά όχι και τα εστιατόρια.

Στην Ιταλία, που δεν έχει καταθλιπτική καραντίνα αλλά απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αυστηρότερα μέτρα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να εναρμονίσουν τους περιορισμούς και στα τέσσερα έθνη που το απαρτίζουν.

Καλά Χριστούγεννα, καλό Πάσχα και καλό καλοκαίρι.

Επί της ουσίας, κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρει όσον αφορά την αποσυμφόρηση του απαξιωμένου συστήματος υγείας η καραντίνα.

Ό,τι μέτρο και να πάρουν, τα ελάχιστα νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση, διότι ο χειμώνας είναι μπροστά.

Την άνοιξη η καραντίνα πέτυχε, διότι πρώτον η διασπορά ήταν πολύ μικρότερη και δεύτερον ακολουθούσε το καλοκαίρι, με τον κόσμο να βρίσκεται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους.

Τώρα, σε εσωτερικούς χώρους πλέον, η εξάπλωση του ιού θα συνεχίζεται σε ενδοοικογενειακό επίπεδο, σε χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες, στα φαρμακεία, στα αστυνομικά τμήματα, στα νοσοκομεία και σε ό,τι μείνει ανοιχτό.

Η Ελλάδα -που με το κλείσιμο και των σχολείων έχει πλέον τα αυστηρότερα μέτρα σε όλο τον κόσμο- πληρώνει ότι έκλεισαν 17 νοσοκομεία στα χρόνια της κρίσης και ότι πάντα απαξίωνε την υγεία και την παιδεία, που δεν αντιμετωπίζονταν ως αυτό που είναι, δηλαδή, αγαθά για μία κοινωνία, αλλά σαν περιττές δαπάνες.

Η απόδειξη είναι ότι χώρες όπως η Γερμανία δεν επέβαλαν καραντίνα -με απαγόρευση κυκλοφορίας και sms- ούτε την άνοιξη, ούτε τώρα, διότι έχουν 30 χιλιάδες εντατικές.

Αντί για καλά Χριστούγεννα, μάλλον θα πούμε κατευθείαν καλό Πάσχα φέτος και μπορεί και καλό καλοκαίρι από τον Νοέμβρη.

Kι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η θνητότητα του ιού έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με το Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο έρευνες στις ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένες έρευνες έδειξαν ότι η θνητότητα στις ΗΠΑ έχει μειωθεί πλέον στο 0,6% το φθινόπωρο από το 0,9% που ήταν την άνοιξη, χάρη στη βελτίωση των θεραπειών με οξυγόνο και αντιπηκτικά αίματος.

Ακόμα και τώρα, πάντως, οι ειδικοί δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τη θνητότητα, δηλαδή, πόσοι πεθαίνουν από όσους μολύνονται, κι αυτό διότι πολλοί φορείς που δεν έχουν συμπτώματα δεν εντοπίζονται ποτέ, κι έτσι είναι άγνωστος ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων.

Αυτό σημαίνει και ότι η πραγματική θνητότητα μπορεί να είναι και χαμηλότερη από το 0,6% και πιο κοντά στο 0,2% που την προσδιορίζει -βάσει μελετών που έχει κάνει- ο καθηγητής του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης.

Η θνητότητα εξαρτάται, ωστόσο, και από άλλους παράγοντες και αυξάνεται, ανάλογα με την ηλικία και την παχυσαρκία, ενώ παρά τη μείωσή της κατά 30% από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν θα υπάρξει αποσυμφόρηση τον χειμώνα στα νοσοκομεία.

Μιας και ο λόγος για ΗΠΑ, ο Donald Trump παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ο Joe Biden μπορεί να είναι ο διάδοχος του στην προεδρία των ΗΠΑ, όταν υποστήριξε ότι δεν θα έβαζε ποτέ τη χώρα σε καραντίνα για τον κορωνοϊό, αλλά μία άλλη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2021 θα μπορούσε να το κάνει, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν το πρώτο σχόλιο του απερχόμενου προέδρου από τότε που ο Biden θεωρείται νικητής των αμερικάνικων εκλογών.

Ο Trump είπε, επίσης, ότι περιμένει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό που θα είναι διαθέσιμο για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021.

Για την ακρίβεια, η δήλωσή του ήταν ότι “η δική μου κυβέρνηση δεν θα έκανε ποτέ lockdown, αλλά ποιος ξέρει ποια θα είναι η κυβέρνηση, ο χρόνος θα δείξει”.

Από τις 3 Νοεμβρίου, οπότε και έγιναν οι αμερικάνικες εκλογές, ο Trump κάνει λόγο για νοθεία, χωρίς να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του.

Πλέον, περιορίζεται, όμως, μόνο σε σχετικά σχόλια στο Twitter και δεν μιλάει δημοσίως για απάτη και νοθεία.

Στην τελευταία του ενημέρωση στον Λευκό Οίκο δύο μέρες μετά τις εκλογές, είπε χωρίς να προσκομίσει και πάλι αποδείξεις, ότι, αν καταμετρηθούν όλες οι νόμιμες ψήφοι, θα είναι εύκολα ο νικητής.

Ωστόσο, ο Biden εξασφάλισε τη νίκη, κερδίζοντας και την πολιτεία της Τζόρτζια και αφήνοντας λίγες ελπίδες στον Trump να ανατρέψει το αποτέλεσμα μέσω της νομικής οδού.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι περιμένει να πάρει σύντομα έγκριση το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, ενώ η ίδια η εταιρία αναφέρει ότι αναμένει τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του την προσεχή εβδομάδα για να κάνει στη συνέχεια αίτηση για έγκριση.

Παρεμπιπτόντως, ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας είπε ότι είναι λανθασμένη η τακτική των συνεχών lockdown εν αναμονή του εμβολίου, τόσο επειδή είναι άγνωστο πότε θα διατεθεί στον γενικό πληθυσμό, όσο και διότι ακόμα και το 100% να εμβολιαστεί, πάλι ένα 30% με 40% -κι αυτό θα είναι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες- δεν θα προστατεύεται, διότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι 60% με 70%.

Όσο είναι και της γρίπης και μάλιστα στις χρονιές που είναι επιτυχημένο το εμβόλιο – διότι κάποιες φορές πέφτει στο 40% με 50% η αποτελεσματικότητά του και αυτό γίνεται όταν οι επιστήμονες δεν προβλέπουν σωστά την άνοιξη που παρασκευάζεται το εμβόλιο, ποιο στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο υπάρχουν θύματα από τη γρίπη και μεταξύ ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Τουλάχιστον, το Σάββατο έσωσα μία μέλισσα από τα κρυστάλλινα -ναι, και του Φαλήρου, όπως αποδεικνύεται από τις υποβρύχιες φωτογραφίες- νερά. Δεν απαθανάτισα, όμως, τα χελιδόνια της θάλασσας, τους γλάρους και τους θαλασσοκόρακες εξίσου καλά. Υποτονική ήταν η κίνηση στον βυθό, αντίθετα είχε αρκετό κόσμο στο μέτωπο το παραλιακό. Και κανέναν αστυνομικό. Μόνο τον αδερφό μου σταμάτησαν, καθώς πήγαινε να δώσει βοήθεια στη μητέρα μας στο Θυμάρι. “Έχετε κάποιο έγγραφο που να βεβαιώνει ότι χρήζει βοήθειας;” τον ρώτησε ο αστυνομικός. “Δεν ήξερα ότι χρειάζεται, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάποιο πρόβλημα, πάω να τη δω για ψυχολογικούς λόγους, δουλεύω όλη τη βδομάδα και μόνο το Σάββατο ή την Κυριακή μπορώ” τους απάντησε ο bro και τον άφησαν να περάσει.

Έκανε κι ο αδερφός μου μπάνιο στο Θυμάρι, άλλωστε, είχε καταπληκτική μέρα σχεδόν σε όλη την Αττική. Σχεδόν καλοκαιρινή. Η νύχτα ήταν λίγο μελαγχολική. Σε αντίθεση με το μεσημέρι και το πρωί, βγήκα μία βόλτα χωρίς μάσκα τη φορά αυτή. Στα σκοτεινά δρομάκια του Φαλήρου θα μπορούσα να τρέξω και να κρυφτώ, αν γινόταν καμιά στραβή. Ναι, το κλεινόν άστυ είναι “φυλακή”. Αλλά δεν υπάρχει και φυλακή από την οποία δεν μπορείς να αποδράσεις. Σαν τις καλόγριες και τα άλλα μικρόψαρα, που μπαινόβγαιναν από τις τρύπες ενός ξεχασμένου στον βυθό του Φαλήρου κιούρτου. Δοχείο για να πιάνει καβούρια ήταν μάλλον – αν κρίνω από τα πόδια κοτόπουλου που είχε για δόλωμα – και γύρισα το στόμιό του στον πυθμένα για να μην μπει κανένα άτυχο πλάσμα μέσα και δεν μπορεί μετά να βγει. Σαν το lockdown ένα πράγμα. Εύκολα μπαίνεις, δύσκολα βγαίνεις. Στο μεταξύ, με μία ανακοίνωση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από χούντα, η αστυνομία απαγόρευσε τις δημόσεις συναθροίσεις 4 και άνω ατόμων ενόψει του Πολυτεχνείου. Τα επόμενα χρόνια ίσως να βρουν κάτι άλλο για να δικαιολογήσουν την επιβολή απαγορεύσεων.Tα τροχαία, το περιβάλλον, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, όπως έγραψε και ο Άρης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει, βέβαια, υπόψιν της ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και τιμωρεί όσους δεν τη σέβονται.

(Αγαπητέ φίλε, το lockdown είναι καταστροφή για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Το ακόμα χειρότερο είναι πως το lockdown είναι άχρηστο και επικίνδυνο, γιατί δημιουργεί προβλήματα, ενώ δεν λύνει προβλήματα· απλά, ίσως, μεταθέτει τη μόλυνση του πληθυσμού για αργότερα, αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο. Τον περασμένο Απρίλιο, στις 7 Απριλίου, έγραψα πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον κορωνοϊό μου θυμίζει την Μικρασιατική Καταστροφή. Πριν από μερικές μέρες, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής, διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, είπε το ίδιο πράγμα (το λέει στο 1:46:39 του βίντεο):
Οι Έλληνες δεν αντιδρούν ούτε σε αυτή την καταστροφή. Το σέβομαι. Αλλά δεν σκάω κιόλας. Αν μια κοινωνία θέλει να αυτοκτονήσει, είναι δικαίωμά της. Εγώ θα πάω και σήμερα για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.