Η Πορτογαλία είχε τις λιγότερες εντατικές στην ΕE πριν την πανδημία και πλέον διαθέτει διπλάσιες για Covid 19 από την Ελλάδα

Πιτσιρίκο, ιρακινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν αντικυβερνητικό διαδηλωτή και τραυμάτισαν άλλους 40 στη Βασόρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή στη Βασόρα από τον Μάιο του 2020, όταν και ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Mustafa al – Kadhimi.

To υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ επιβεβαίωσε τον θάνατο του διαδηλωτή, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν όπλα και πως θα κάνει έρευνα για το τραγικό συμβάν.

Οι θάνατοι στις διαδηλώσεις, που γίνονται ενάντια στην ιρακινή ελίτ και εξαιτίας των μεγάλων ανισοτήτων, έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που οδήγησαν στην παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού Adel Abdul Mahdi τον Οκτώβριο του 2019, πάνω από 500 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, κυρίως νέοι και άοπλοι.

Αυτή τη φορά, αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βασόρα ζητώντας δουλειές και τις στοιχειώδεις έστω δημόσιες υπηρεσίες.

Είναι εξοργισμένοι με τον Kadhimi, επειδή δεν κατάφερε να βρει λύσεις στα δύο αυτά φλέγοντα ζητήματα, αλλά αντίθετα διέλυσε τα καμπ των διαδηλωτών στη Βασόρα και την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να προστατέψει τους ειρηνικούς διαδηλωτές και να αποδώσει δικαιοσύνη για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά τις περσινές μαζικές κινητοποιήσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βαγδάτη πήραν εντολές να μην χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα στην επέτειο των περσινών κινητοποιήσεων.

Αν είναι ποτέ δυνατόν, πάντως, κι αυτοί οι ανεύθυνοι Ιρακινοί να διαδηλώνουν εν μέσω πανδημίας.

Δεν θέλω να υποψιαστώ ότι οι Έλληνες δεν θα δείξουν ωριμότητα και θα το κάνουν …Ιράκ εδώ.

Τα ίδια χάλια με την Ελλάδα έχει, πάντως, και η Βρετανία που ξεμένει από νοσοκόμες και μόνο στην Αγγλία χρειάζονται 40 χιλιάδες επιπλέον ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου -λόγω κορωνοϊού- χειμώνα, όπως αναφέρει το Skynews.

Mάλιστα, το συνδικάτο των νοσοκόμων ζήτησε από την κυβέρνηση να είναι έντιμη σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν από την υποστελέχωση των νοσοκομείων για τους ασθενείς με Covid 19, οι οποίοι ανέρχονται σε 11 χιλιάδες.

Η κυβέρνηση απαντά ότι γίνεται έξτρα εκπαίδευση των νοσοκόμων για να είναι εφικτή η καλύτερη περίθαλψη των ασθενών από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό.

Κάπως έτσι προέκυψε ένα κενό 40 χιλιάδων νοσοκόμων του NHS μόνο στην Αγγλία.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο εκτελεστικός διευθυντής του NHS Stevens Simons, προειδοποίησε για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, εξηγώντας ότι είναι σαν να έχουν γεμίσει οι ασθενείς με κορωνοϊό 22 νοσοκομεία και απευθυνόμενος στους αρνητές επισήμανε ότι το δεύτερο κύμα είναι και πραγματικό και σοβαρό.

Έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι 30 χιλιάδες μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν τεθεί σε απομόνωση, επειδή κόλλησαν τον ιό.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 13.500 μεταξύ Απριλίου 2019 και Απριλίου 2020, ενώ έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη 50 χιλιάδων επιπλέον νοσοκόμων ως το 2025.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα και η Αγγλία που απαξίωσαν τα συστήματα υγείας τους καταφεύγουν σε καραντίνα, ενώ η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες καταφέρνουν να χειριστούν ιατρικά τον κορωνοϊό, χωρίς χουντικές απαγορεύσεις.

Απαγορεύσεις της κυκλοφορίας από τις 11μ.μ. ως τις 5π.μ. (1π.μ. – 5π.μ. τα ΣΚ) επιβλήθηκαν, εξάλλου, σε τοπικό επίπεδο στην Πορτογαλία, καθώς νοσηλεύονται 2.420 άνθρωποι με Covid 19, εκ των οποίων οι 366 στην εντατική, έναντι 271 τον Απρίλιο του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

H νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει σε συνολικά 121 από τις 308 κοινότητες -μεταξύ των οποίων το Πόρτο και η Λισσαβώνα- όπου κατοικεί το 70% των πολιτών στη χώρα της Ιβηρικής, αλλά θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται τα βράδια και το take away των εστιατορίων.

Η Πορτογαλία με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια, κατέγραψε το Σάββατο 7/11 τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα 6.640.

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 173.540 και τα θύματα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε 2.420.

Το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας είχε πριν την πανδημία τις λιγότερες εντατικές ανά 100 χιλιάδες κατοίκους στην Ευρώπη, αλλά πλέον διαθέτει 800 εντατικές μόνο για ασθενείς με Covid 19, σχεδόν τριπλάσιες από την Ελλάδα.

Δηλαδή, και στην Πορτογαλία ανύπαρκτο ήταν το σύστημα υγείας, αλλά τουλάχιστον εκεί οι άνθρωποι δεν είπαν όσες εντατικές και να είχαμε δεν θα έφταναν, αλλά τις αύξησαν κι ας μην φτάσουν, όταν χειμωνιάσει για τα καλά.

Για αυτό και στην Ελλάδα έχουμε καραντίνα με 2-3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, ενώ στην Πορτογαλία κυκλοφορούν ελεύθερα με 6-7 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα.

Τουλάχιστον εκεί προσπαθούν και αυτό μετράει. Συχνά προσπαθείς κι αποτυγχάνεις, όμως η μοναδική αποτυχία είναι να σταματήσεις να προσπαθείς. Και να σταματήσεις τη ζωή, όπως έκαναν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στην Ελλάδα λοιμωξιολόγοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Το να καταγράφονται ως κρούσματα φορείς που δεν μεταδίδουν τον ιό δεν είναι επιστημονικό και δεν προσφέρει κάτι στην επιδημιολογική μελέτη, ισχυρίζονται οι Γάλλοι γιατροί Patrick Guerin και Didier Sicard με άρθρο τους στη Le Monde. Αμφότεροι υπενθυμίζουν ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κριτήριο για να διαπιστωθεί η βαρύτητα της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, αλλά το φθινόπωρο έχει υιοθετηθεί πλέον το ποσοστό των θετικών τεστ ανά 100 χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, τα μοριακά τεστ PCR για να απλοποιήσουν την απάντηση στο αν κάποιος είναι θετικός, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν το ιικό φορτίο – δηλαδή την ποσότητα ιού που έχει κάποιο άτομο και αν όντως μεταδίδει το κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα, η ζωονόσος Covid 19 προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό Sars Cov 2, αλλά το αντίθετο δεν ισχύει, δηλαδή, η παρουσία υπολειμμάτων του ιού σε έναν άνθρωπο δεν σημαίνει ότι αυτός νοσεί και είναι μεταδοτικός. Οι δύο Γάλλοι γιατροί προτείνουν να λαμβάνεται υπ’ όψιν η κλινική εικόνα (τα συμπτώματα) των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, κάτι που γίνεται σπάνια. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να εντοπίζονται υπολείμματα του ιού σε έναν άνθρωπο που δεν νοσεί και δεν τον μεταδίδει και να τον βγάζουν θετικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υ.Γ.2 Λέγεται επίσης ότι τα μοριακά τεστ σε δείχνουν θετικό ακόμα και αν έχεις και κάποιον από τους κορωνοϊούς που προκαλούν το απλό κρυολόγημα και όχι απαραίτητα τον Sars Cov 2. Aυτό ελέγχεται, πάντως, όπως και το αν έχουν κάποια ανοσία στον νέο κορωνοϊό, όσοι έχουν εκτεθεί στους παλιότερους κορωνοϊούς, με συνέπεια τα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού τους να τον αναγνωρίζουν. Όσο για αυτό που λένε τώρα όλο και πιο πολλοί ότι ο κορωνοϊός δεν είναι γριπούλα, απλά παραβλέπουν ότι η γρίπη σκοτώνει δυστυχώς – και παρά το εμβόλιο – και νέους και παιδιά, κάτι που δεν κάνει η Covid 19.

Υ.Γ.3 Λένε επίσης πολλοί ότι αυτό το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότερο, αλλά οι περισσότερες χώρες -δυστυχώς η Ελλάδα είναι μία από τις εξαιρέσεις- έχουν λιγότερα θύματα τώρα απ’ ό,τι την περασμένη άνοιξη. Επίσης, ο ιός είναι σχεδόν εξαφανισμένος στην Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και σε αποδρομή πια ακόμα και στη Νότια Αμερική.

Υ.Γ.4 Ακόμα μία ψυχρολουσία την Κυριακή, η τρίτη σερί στην αγαπημένη μου ακτή. Νοέμβριος σαν Δεκέμβριος, για να μην πω Ιανουάριος – Φεβρουάριος, και αν συνεχιστούν οι βοριάδες σε λίγο ούτε η θάλασσα θα είναι πια ζεστή. Μένει να αποδειχτεί αν για τρίτη χρονιά σερί θα έχει την πιο ψυχρή ανωμαλία (θερμοκρασίες κάτω από τον μέσο όρο) της Ευρώπης η Αττική και όλη η Ελλάδα η ανατολική. Ήδη, έχουν αρχίσει να το σιγοψιθυρίζουν τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, που κάνουν λόγο για ήπιο χειμώνα σε όλη την Ευρώπη, πλην της νοτιοανατολικής. Πάλι θα ζηλεύουμε τη Φινλανδία του φίλου Χρήστου και την Ισλανδία. Εσύ, Πιτσιρίκο, θα σταθείς, πάντως, τυχερός αφού εκεί που βρίσκεσαι όσο δυνατά κι αν φυσήξει ο βοριάς, δεν φτάνουν τα σύννεφα. Ωραίος τίτλος θα ήταν αυτός: Εκεί που δεν φτάνουν τα σύννεφα.

(Αγαπητέ φίλε, εδώ ο καιρός είναι υπέροχος, δεν υπάρχει σύννεφο ούτε για δείγμα, και η θάλασσα είναι ζεστή. Επίσης, δεν υπάρχουν κρούσματα. Οπότε, ας πάμε για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.