Η πρώτη μέρα του χειμώνα – Aν και στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι

Πιτσιρίκο στη Γαλλία που εφαρμόζονται ανάλογα σκληρά μέτρα με την Ελλάδα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου σε απεργία, ζητώντας τάξεις με λιγότερους μαθητές, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ακόμα και τους μισούς από όσους είναι τώρα σε κάθε τμήμα, διότι αλλιώς δεν γίνεται να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων ανάμεσα στους μαθητές όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Mάλιστα, καθηγητές στο Παρίσι έθεσαν ως όρο τη μείωση των μαθητών κατά το ήμισυ στις τάξεις, προκειμένου να κάνουν και πάλι μάθημα.

Κάποιοι επικαλέστηκαν και το δικαίωμά τους να αποχωρήσουν, τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα, όσο και στο Μονπελιέ και το Περπινιάν.

Ούτε το υπουργείο Παιδείας, ούτε το συνδικάτο των εκπαιδευτικών έχουν ανακοινώσει πόσα σχολεία επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, που θα συνεχίζονταν, πάντως, και την Πέμπτη και θα επεκτείνονταν και στην ακαδημία των Βερσαλλιών.

Το εθνικό συνδικάτο εκπαιδευτικών στηρίζει το αίτημα των δασκάλων να μειωθούν στους μισούς οι μαθητές ανά τμήμα, προτείνοντας μία υγειονομική απεργία για την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Ενδέχεται, πάντως, να προκριθεί σε πρώτη φάση το δικαίωμα των καθηγητών να απέχουν από τα καθήκοντά τους και αν δεν φέρει αποτέλεσμα να προκηρυχθεί μετά η απεργία.

Αυτά από τη Γαλλία, για να μην λένε κυβερνώντες, λοιμωξιολόγοι και δημοσιογράφοι ότι είναι εγκάθετοι όσοι ζητούν και εδώ τμήματα με λιγότερους μαθητές και περισσότερα λεωφορεία.

Να περάσουμε, όμως, στην Αγγλία όπου, η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε ήδη 104 άτομα για παραβίαση των κανόνων αναχαίτισης του κορωνοϊού, προαναγέλλοντας, μάλιστα, νέες συλλήψεις, καθώς οι επιχειρήσεις της συνεχίζονται και τη νύχτα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο κεντρικό Λονδίνο, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

“Απόψε πολλοί άνθρωποι αγνόησαν τους περιορισμούς, φέρθηκαν ανεύθυνα και συναντήθηκαν με επικίνδυνο τρόπο, με συνέπεια πάνω από 100 εξ αυτών να έχουν συλληφθεί και να αντιμετωπίζουν τώρα τις συνέπειες των πράξεών τους” ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson επέβαλε και πάλι καραντίνα στην Αγγλία, από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το 1 εκ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και το – ανύπαρκτο κι εκεί – σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Όποια χώρα έχει αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας δεν χρειάζεται και δεν εφαρμόζει καραντίνα, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, αλλά και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικός, μπορεί να προκαλεί σε απόλυτους αριθμούς σαφώς περισσότερα βαριά περιστατικά από τη γρίπη, αλλά, αν μία χώρα έχει αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορεί να τον νικήσει ιατρικά και επιστημονικά και όχι με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, που παραπέμπουν σε χούντα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα με ένα σύστημα υγείας που ερχόταν στα όρια του και κάθε χειμώνα με την εποχική γρίπη, αλλά ακόμα και τα καλοκαίρια, όπου αναγκαζόσουν να κάνεις σλάλομ ανάμεσα στα ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, μπαινοβγαίνει από τη μία καραντίνα στην άλλη λόγω του κορωνοϊού, όπως και η Αγγλία, όπου μετά το τρίμηνο lockdown την περασμένη άνοιξη, ο κόσμος καλείται και πάλι να μείνει σπίτι για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

“Μείνετε ασφαλείς και υπακούστε στους κανόνες” είπε και η διοικητής της μητροπολιτικής αστυνομίας Jane Connors.

Ανάλογες αστυνομικές εντολές θα ακούμε και τους επόμενους μήνες, αφού ακόμα δεν άρχισε η χουντική καραντίνα στην Ελλάδα και άρχισαν οι συζητήσεις για την επέκτασή της και μετά τον Νοέμβριο.

Μετά θα πουν ότι θα πάει και τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και πάει λέγοντας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισε πρώιμα και ο χειμώνας.

Το πρώτο κρύο με ανάλογες συνθήκες – βοριά και παχιά συννεφιά – το είχε κάνει πέρσι στις 4 Δεκεμβρίου 2019 και αντίστοιχα στις 30 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου το 2018.

Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο μπορεί να ήταν ηλιόλουστα και καλά, αλλά στην ανατολική Ελλάδα και την Αττική έκανε πολύ κρύο με τα 7 beaufort βοριά και τη βροχή.

Η πρόγνωση έλεγε για μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά επειδή όσοι ασχολούνται με τη μετεωρολογία γουστάρουν τις ψυχρές εισβολές, τα χιόνια και τις βροχές, περιμένουν να πέσει κοντά στο 0 η θερμοκρασία για να πουν ότι κάνει κρύο.

Στο Θυμάρι η αισθητή θερμοκρασία θα πρέπει να ήταν 10 βαθμοί (+17 η ονομαστική της τιμή) με τον βοριά και τη βροχή.

Από τους 20 που ήταν με τη λιακάδα την Πέμπτη έκανε ουσιαστικά βουτιά δέκα βαθμών την Παρασκευή.

Aν και η θάλασσα ήταν ζεστή – άλλωστε, στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι – έκανε πολύ κρύο έξω στην αγαπημένη μου ακτή.

Η πρώτη μέρα του χειμώνα, που τον γουστάρουν αρκετοί.

Αλλά εδώ υπάρχει κόσμος που γουστάρει την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας -αφού δεν καταλαβαίνει ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή- δεν θα υπάρχουν αρκετοί που να τους αρέσει ο χειμώνας;

Έχει ο καιρός γυρίσματα, όμως, όπως λένε και οι ειδικοί. Και εκεί κατά τις 17 Νοέμβρη μπορεί να έρθει καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εδώ έχει μια πολύ ωραία μέρα. Ιδανική μέρα για μπάνιο. Και αυτή τη φορά δεν απαγορεύεται το μπάνιο στην θάλασσα στην διάρκεια της καραντίνας. Αλλά και να απαγορευόταν, εγώ πάλι θα πήγαινα. Γιατί μου αρέσει να παρανομώ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.