Μεγαλύτερη η ψυχική επιβάρυνση στη δεύτερη καραντίνα και στο +300% οι κλήσεις για βοήθεια

Πιτσιρίκο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ το 2019 ήταν 7.314, δηλαδή, τα περισσότερα από σε ένα έτος από το 2008, όταν είχαν καταγραφεί 7.783, όπως αναφέρει η Le Monde.

Επίσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ξεπέρασαν τις 7.100.

Τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο επιθέσεις, αλλά και βίαιες πράξεις, για παράδειγμα βανδαλισμούς.

Μεταξύ, άλλων, διπλασιάστηκαν οι δολοφονίες με κίνητρο το μίσος σε 51 το 2019, από 24 το 2018.

Σε αυτό συνετέλεσε και το μακελειό με 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο πάρκινγκ ενός Walmart στο Ελ Πάσο του Τέξας τον Αύγουστο του 2019, με τον ακροδεξιό δράστη να δηλώνει τότε ότι ήθελε να βάλει τέλος στην εισβολή Ισπανόφωνων.

Γενικότερα, τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα αντιπροσωπεύουν το 57,6% των συνολικών, με 1930 μαύρους Αφροαμερικανούς να πέφτουν θύματα το 2019, έναντι 1943 το 2018. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν τα θύματα μεταξύ των Ισπανόφωνων, από 485 σε 527.

Θρησκευτικό ήταν το κίνητρο σε ποσοστό 20,1% επί των συνολικών εγκλημάτων, με το 60% των θυμάτων σε αυτή την περίπτωση να είναι Εβραίοι και το 13,2% μουσουλμάνοι.

Ένα 18% των εγκλημάτων μίσους έγινε σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο από το 2013.

Τέλος, το 52% των θυμάτων ήταν λευκοί και το 48% μαύροι.

Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι, πάντως, και υποτιμημένα και οι πραγματικοί αριθμοί πολύ μεγαλύτεροι, φτάνοντας τις 250 χιλιάδες ετησίως.

Άλλωστε, κάθε χρόνο 18 χιλιάδες υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια.

Το 2019 θεωρείται, εξάλλου, η πιο φονική χρονιά, όσον αφορά τον λευκό εξτρεμισμό σε αμερικάνικο έδαφος, μετά το 1995, όταν είχε σημειωθεί τότε η επίθεση στην Οκλαχόμα από τον Timothy McVeigh, ο οποίος ανατίναξε κτίριο, σκοτώνοντας 168 ανθρώπους και τραυματίζοντας 680.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και το 2020, καθώς η προεκλογική εκστρατεία αύξησε την αστυνομική και ρατσιστική βία, ειδικά μετά τη δολοφονία του George Floyd, ενώ ακόμα και ο κορωνοϊός, που ο Trump χαρακτήριζε “κινέζικο ιό” είχε ως συνέπεια να μπουν στο στόχαστρο άτομα με ασιατική καταγωγή και άλλες μειονότητες.

Τον Οκτώβριο, μάλιστα, ο Biden είχε κατηγορήσει τον Trump ότι ρίχνει λάδι στη ρατσιστική φωτιά από το 2016 κιόλας, όταν είχε καταφερθεί κατά των “κλεφτών Μεξικάνων” και ήθελε να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους από πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες να περάσουμε, όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι πιθανό να αρχίσουν οι εμβολιασμοί από το NHS τον Δεκέμβριο, κάτι που θα συμβεί εφόσον κάποιο από τα εμβόλια πάρει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας (MHRA), όπως επισημαίνει το Skynews.

Mάλιστα, η BioNTech, που παρασκεύασε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 95% και η Pfizer που έχει αναλάβει να το διανείμει, ζήτησαν έγκριση, προκειμένου να αρχίσουν οι αποστολές εκατομμυρίων δόσεων και να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

O CEO της Pfizer Alberto Boula χαρακτήρισε την υποβολή αίτησης για έγκριση του εμβολίου ως μία “ιστορική μέρα για την επιστήμη”.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Matt Hancock αποκάλυψε ότι οι δύο εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν στοιχεία στη ρυθμιστική αρχή MHRA και θα τα έχουν καταθέσει όλα τις επόμενες μέρες.

“Αν το εμβόλιο εγκριθεί, τότε θα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας)” συμπλήρωσε ο Hancock.

O ίδιος υποστήριξε ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τον Δεκέμβριο, με τον κύριο όγκο τους να γίνεται με το νέο έτος.

Ωστόσο, ο καθηγητής Jonathan Van Tam ξεκαθάρισε ότι “η παράδοση των εμβολίων δεν είναι μία τόσο απλή διαδικασία” και προειδοποίησε ότι “αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν ή ο κόσμος δεν τους τηρεί, τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι και δεν θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα”.

Η Αγγλία έχει μπει σε lockdown σχεδόν για ένα μήνα, με αντάλλαγμα την άρση του πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Μαζί με τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, ο στόχος είναι να υπάρξει μία κοινή προσέγγιση στο Ηνωμένο Βασίλειο με πιο χαλαρά μέτρα για τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock δεν είναι, πάντως, σε θέση να πει τι μέτρα θα αντικαταστήσουν το lockdown που λήγει στις 2 Δεκεμβρίου.

Θεωρεί, πάντως, ότι “η Βρετανία θα είναι πιο κοντά σε μία κανονική ζωή την άνοιξη”.

Τα κρούσματα, πάντως, μειώνονται σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία με τον ρυθμό αναπαραγωγής (R) του κορωνοϊού να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,1.

Μακάρι, Πιτσιρίκο, να γίνει ένα θαύμα και να έρθουν τα εμβόλια νωρίτερα, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να καταλαγιάσει κάπως η έξαρση της πανδημίας και να βγούμε από αυτή την καταθλιπτική καραντίνα.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ψυχική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη στη δεύτερη καραντίνα και έχουν αυξηθεί κατά 300% οι κλήσεις για βοήθεια, διότι υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση από τα συνεχόμενα μέτρα στην κοινωνία.

Έχουν επίσης αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 3.

Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και ψυχολόγοι στην επιτροπή των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση;

Αλλά έχουν μικροβιολόγους και επίκουρους καθηγητές και δεν έχουν ψυχολόγους και κοινωνιολόγους.

Με συνέπεια να μην προσμετράται – όπως φαίνεται – το ψυχολογικό κόστος από όλα αυτά τα αντισυνταγματικά έτσι κι αλλιώς μέτρα που εισηγείται η επιτροπή με μοναδικό μέλημα να μειώσει τα κρούσματα με κάθε τρόπο και κάθε κόστος.

Δυστυχώς, κοιτάζουν μόνο τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, όπως έκαναν και οι τεχνοκράτες το 2010.

Επίσης αν αυτοί οι λοιμωξιολόγοι, μικροβιολόγοι, επίκουροι καθηγητές και παθολόγοι -που όσα υποστήριζαν για lockdown, θνητότητα και αποτελεσματικότητα ρεμδεσιβίρης ακυρώθηκαν από τον ΠΟΥ, ο οποίος δικαίωσε τον καθηγητή Ιωαννίδη και στα τρία- είναι λαμπροί και μεγάλοι επιστήμονες, εγώ είμαι ο Κουστώ.

Κι ας βούτηξα το Σάββατο στου Φαλήρου τον βυθό.

Άλλωστε, από μία παραλία δίπλα στο λιμάνι της Μασσαλίας ξεκίνησε κάποτε τα μεγάλα υποβρύχια ταξίδια του και ο Κουστώ.

Οπότε τιμής ένεκεν, επισυνάπτω -εκτός από τις σάλπες τις τροφαντές- και έναν κοκοβιό, που ήταν και η πρώτη υποβρύχια φωτογραφία που είχα βγάλει τον Μάρτη του 2013, τον τόσο πια μακρινό.

Εκείνος ο κοκοβιός ήταν μαύρος, αυτός είναι άσπρος. Black and White.

Σαν μία πεταλούδα που έκανα επίσης διάσημη, αν και δεν ήταν ακριβώς ασπρόμαυρη, το ανοιχτό της χρώμα ήταν στην πραγματικότητα ώχρα.

Το θετικό ήταν ότι είδα και μυρμήγκια ακόμα και στην πόλη και από τη στιγμή που δεν έχουν αποσυρθεί, σημαίνει ότι ο χειμώνας ακόμα αργεί και μακάρι καθόλου να μη ‘ρθει.

Παρεμπιπτόντως, είναι χαώδης -όπως έχεις γράψει πολλάκις Πιτσιρίκο και να ξέρεις πολλοί σε διάβασαν και την έκαναν- η διαφορά της καραντίνας στην πόλη από την εξοχή.

Μου θυμίζει έναν μύθο -του Αισώπου νομίζω- με το ποντίκι της πόλης και τον ξάδερφο του τον αρουραίο του αγρού.

“Τι κάθεσαι στα χωράφια και τρως όλο σπόρους, έλα στην πόλη να γευτείς λιχουδιές” είπε ο πρωτευουσιάνος στον επαρχιώτη ποντικό.

Ξεκινάει, λοιπόν, ο δεύτερος για την πόλη, όπου βρίσκει το ξαδερφάκι του στο κελάρι ενός σπιτιού και τρώνε και το γάλα του πουλιού.

Σε κάποια φάση, όμως, τους την πέφτει η γάτα και γλιτώνουν στο τσακ.

Όταν τα ποντικάκια βγαίνουν από την κρυψώνα μετά από ώρα, παραλίγο να τα ξεκάνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με τη σκούπα και το φαράσι.

Και το κακό τρίτωσε με τη φάκα που παραλίγο να πιαστούν και έκανε τον αρουραίο να το πάρει απόφαση και να γυρίσει στον αγρό.

Για να μάθει ότι ποντίκι της πόλης πιάστηκε τελικά στη φάκα μετά από λίγο καιρό.

Σε μία ποντικοπαγίδα, που όπως λες κι εσύ Πιτσιρίκο, μοιάζει η Αθήνα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα καταστροφικά αποτελέσματα του lockdown στην υγεία και στις ζωές των ανθρώπων θα φανούν σε ένα με δυο χρόνια από σήμερα. Με την προσοχή όλων στον κορωνοϊό, τα κράτη και οι κυβερνήσεις ξέχασαν όλα τα υπόλοιπα. Όταν τα αποτελέσματα γίνουν γνωστά, θα σοκάρουν πολλούς ανθρώπους, που θα αναρωτιούνται τότε πώς δεν τα είχαν σκεφτεί όλα αυτά. Όταν η υστερία και η εμμονή παίρνουν την θέση της ψυχραιμίας, τα αποτελέσματα είναι πάντα πολύ άσχημα. Όσο για τον φετινό χειμώνα, όποιος μπορούσε έπρεπε να φύγει από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αυτό που προέχει είναι να σώσουμε τις ψυχές μας και να ζούμε σαν άνθρωποι, όχι σαν πειραματόζωα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.