Μετακομίσαμε!

Αγαπητέ μας blogger
Πάει καιρός που δεν ανταλλάξαμε νέα αλλά δεν έπαψα να παρακολουθώ τα γραφόμενα στο blog και τον εμπλουτισμό του με αξιόλογους νέους αναγνώστες. Κλέβοντας μια αποστροφή του Γιάννη Σκαρίμπα, θα έλεγα πως “είναι το άλας τούτης της γής”.

Φυσικά, διαβάζω κι εσένα -όταν αποφασίσεις να βγάλεις τα πόδια από τη θάλασσα-, που έχεις κάνει το blog περίπου franchise στους αναγνώστες του. Πάντα μπροστά ο ιδρυτής του!

Δεν μένω πλέον στο Cove Bay, κι εκείνη η άτιμη η μετακόμιση -μαζί με την ανακαίνιση που αναγκαστικά έκανα- μου διέκοψε τις λίγες καλές επικοινωνίες που είχα.

Επειδή δεν ξέρουμε πότε θα αποφασιστεί να “απολείπειν ο Θεός Κωνσταντίνον”, είπαμε να μαζέψουμε τα υπάρχοντά μας και να μετακομίσουμε σε λίγο πιο ήσυχα μέρη. Δηλαδή, ακόμα πιο ήσυχα, γιατί και στο Aberdeen -που ήμασταν- ήσυχα ήταν αλλά, πώς να το πω, μου φαίνεται πως η ασχήμια μίας δυστοπικής κοινωνίας απλώνεται αργά μα σταθερά παντού, σαν την αμοιβάδα.

Εδώ που εγκατασταθήκαμε, είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, στις βόρειες ακτές της Σκωτίας, με κάπου 7.000 κατοίκους. Ο οικισμός που μένουμε βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα πιο έξω, κι είναι μια σειρά από σπίτια φάτσα στη θάλασσα.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι μεταξύ 79 και 82. Ήταν πιο πάνω γιατί στην άλλη άκρη του οικισμού μένει ένας Σκωτσέζος 101 ετών που έχει γονατίσει το συνταξιοδοτικό του ταμείο με τη σύνταξη που παίρνει τα τελευταία …35 χρόνια, αλλά τους ανθρώπους τους αλλοιώσαμε τη σύνθεση με το πού ήρθαμε (67 εγώ, 63 η κυρα-Φιόνα).

Αρκεί να σου πω πως, όταν ρώτησαν τον γείτονα στο ακριβώς δίπλα σπίτι πώς κατάφερε να διορθώσει τον φεγγίτη της στέγης, είπε το αμίμητο “Με βοήθησε ο …νεαρός”, εννοώντας εμένα!

Όπως καταλαβαίνεις, ο οικισμός θεωρητικά είναι ο παράδεισος του κορονοϊού και το τοπικό φαρμακείο είναι σκέτο εκθετήριο για κάθε είδους φάρμακα για “υποκείμενο νόσημα”.

Προφανώς, έχει κι εδώ καραντίνα και ελέγχους, αλλά σε εμάς η αστυνομία δεν έρχεται για να δει μήπως κάνουμε party για “pour-agers” αλλά για να βεβαιωθεί πως εξακολουθούμε να είμαστε ζωντανοί.

Για κρούσματα και θανάτους δεν χρειάζεται να πω ότι είμαστε όλοι καθαροί. Εδώ, άλλωστε, δεν πλησιάζει άνθρωπος γιατί ένας να κολλήσει θα ακολουθήσει κορονο-καύτωμα, και θα γίνει ο οικισμός σαν τη νεκροπολιτεία του Μυστρά.

Διαβάζω με θλίψη για την κατρακύλα της ελληνικής κοινωνίας που μοιάζει να μην τελειώνει. Θ

υμάμαι πάντα τη μεγάλη αλήθεια που γράφτηκε κάποτε στο blog, πως οι άνθρωποι παίρνουν, τελικά, αυτό που επιλέγουν αλλά δεν παύει να με λυπεί. Όχι γι’αυτούς που έτσι διάλεξαν, μα για “τα λίγα κι αξιόλογα χλωρά που καίγονται με τα ξερά”.

Διαβάζω και τις δικαιολογημένες απορίες ορισμένων -μάλλον νέων και σίγουρα πολύ μικρότερων από μένα- αναγνωστών του blog, για το τί φταίει κι έχουμε πάρει την κάτω βόλτα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια βέβαιη απάντηση και μόνον να εικάζω μπορώ.

Φέρνω συχνά στον νου τα συμπεράσματα του Stanley Milgram, από το γνωστό πείραμά του για την ανυπακοή, αλλά και τα πολύ χειρότερα αποτελέσματα που έδωσε η επανάληψή του, σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση.

Ίσως, τελικά, να γεννιόμαστε περίπου σαν τα πιο άγρια από τα ζώα, και να χρειάζεται μια διαρκής κούρσα με τον χρόνο, ώστε να εξανθρωπίσουμε τους εαυτούς μας μέσα από τη γνώση, την καλλιέργεια, τον πνευματικό και συναισθηματικό πλούτο, και πολλά άλλα που τόσο εύκολα και ξεδιάντροπα επλειστηρίασε ο μετακαπιταλισμός, για χάρη των “φράγκων”. Κι επειδή με τα φράγκα δεν αγοράζεις ψυχή και συναισθήματα, μάλλον θα μείνουμε πλούσιοι σκατάδες.

Μου φαίνεται πως το βάρυνα το κλίμα, οπότε λέω να σταματήσω εδώ. Σου έχω και μια πρόταση για το blog. Αν δεν το κάνεις κανονικό franchise (για να ασχοληθείς απερίσπαστος με τα μπάνια, τις κρουαζιέρες και τα παγωτά), τουλάχιστον κάνε ενα segmentation. Παράρτημα για ανταποκρίσεις εξωτερικού, παράρτημα για καλλιτεχνικά δρώμενα, για κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις, κι ό,τι άλλο σκεφτείς. Παράρτημα για τρίτη ηλικία μη βάλεις γιατί μπορεί να ψυχοπλακωθεί το κοινό του blog!!

Με τις ευχές μας σε όλους

Κωνσταντίνος

Thurso – Scotland

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το παράθυρό μας.

(Αγαπητέ φίλε, να το χαρείτε το νέο σας σπίτι. Θάλασσα βλέπει, οπότε είναι ιδανικό. Είναι πολύ ωραία που είστε οι νεότεροι εκεί και σας θεωρούν παιδιά. Επίσης, είναι πολύ όμορφο πως έχετε το πιο ωραίο χαρακτηριστικό που έχουν οι Βρετανοί: το χιούμορ. Ευχαριστώ για τις συμβουλές αλλά το μπλογκ πάει μόνο του. Και πάει όπου θέλει. Πολύ μου αρέσει αυτό. Για να δούμε, πού αλλού θα μας πάει. Περιμένω πάντα τις ανταποκρίσεις σας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Και στην Φιόνα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.