Μόνη σας ελπίδα το εμβόλιο και η Μεγαλόχαρη

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Δεν χρειάζεται να σε λένε …Σωτήρη για να καταλάβεις ότι η Ελλάδα από «υπόδειγμα» διαχείρισης της πανδημίας στο «πρώτο» κύμα, μετατράπηκε ήδη σε παράδειγμα προς αποφυγή.

Και ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία του ιού μέσα στην κοινωνία, δεν είναι δύσκολο να υποθέσεις ότι, αν το ΕΣΥ κατέρρευσε με 5.000 νοσηλευόμενους -σχεδόν 1000 διασωληνωμένοι ή σε ΜΕΘ-, τότε πολύ απλά θα γίνει μακελειό. Ήδη γίνεται.

Ούτε θέλει ιδιαίτερη ανάλυση τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Δεν χρειάζεται καν να δεις τα όποια γραφήματα -προσωπικά βαρέθηκα με τους αριθμούς εδώ και μήνες-, που απλά αποδεικνύουν αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο, ενώ δεν ήταν δα και πυρηνική φυσική πως τα Βαλκάνια ήταν το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας. Και η Ελλάδα το ξεχνάει, αλλά ανήκει στα Βαλκάνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες δικαιολογίες της θλιβερής -και αυτοδύναμης για να μην ξεχνιόμαστε- κυβέρνησης της χώρας πήγαν περίπατο, ενώ πέρασαν 8 ολόκληροι μήνες χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα αν κολλάει με το κουταλάκι ή όχι, οπότε τώρα ισχύει το να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται.

Τσάμπα τα lockdowns, τσάμπα οι ανόητες υποδείξεις, τσάμπα η χούντα από τα Lidl, τσάμπα οι διακοπές στο Μπάντεν-Μπάντεν· αυτό που οι Έλληνες ψηφίζουν τους ίδιους πλούσιους καριόληδες και ζωοκλέφτες 200 χρόνια, και μετά νοιώθουν ότι αδικούνται, πραγματικά δεν βρίσκεις λόγια να το περιγράψεις.

Αλλά τι να κάνουν, δεν το φανταζόντουσαν στη ΝουΔούλα, όταν ανέλαβαν τα ηνία της χώρας μετά την εκπληκτική θητεία του νέου ΠΑΣΟΚ, ότι θα τους τύχαιναν τόσα απίθανα πράγματα -φαντάζομαι τα πρόσωπά τους όταν συνειδητοποίησαν ότι τους έκατσε πανδημία- και που ‘ναι ακόμα, έρχονται τουλάχιστον άλλα τόσα.

Αλλά, αυτό που κάπως με εξοργίζει είναι που κάποιοι συνειδητοποιούν τώρα -εμείς το ξέραμε από πριν- ότι οι πολιτικές τους ηγεσίες είναι κάπως ανίκανες και για τα τσουρέκια.

Δεν ξέρω τι περιμένουν οι Έλληνες στωικά. Να πάει το χρέος στο 1821%;

Αν θέλετε σ’ αυτό το σημείο να προσποιηθούμε ότι όλο αυτό ήταν αναπάντεχο και αναπόφευκτο, πως κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μωυσής-Μητσοτάκης θα τα έκανε πoυτάνα, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα να προετοιμάσει τη χώρα -αφού όλα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ τον αποθεώνανε καθημερινά-, τότε δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε.

Ειδικά, αν ανήκετε και σε εκείνους που πιστεύουν πως αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα είναι μια άλλη, πιο καλή και …ικανή -στην υποτέλεια μάλλον- κυβέρνηση.

Αυτό γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερους παπάδες και μπάτσους από γιατρούς, οπότε τώρα μπορείτε να πάτε να προσευχηθείτε, αφού το μόνο που λείπει στη χώρα είναι ένας Έλληνας Ορμπάν -ο Κούλης είναι υπερβολικά ηλίθιος για το ρόλο- και να μεταφερθεί το Πατριαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.

Είναι όλα πλέον προδιαγεγραμμένα και στο θέμα της πανδημίας, και στην κοινωνία.

Εδώ δεν βλέπω καν το λόγο να κλείσουν οι εκκλησίες. Υπάρχει κάτι άλλο στη χώρα; Αφήστε τις ανοιχτές μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Ξεχείλισε και η οργή στην κοινωνία για την προνομιακή μεταχείριση του Αρχιεπισκόπου -ο οποίος ενημερωτικά νοσηλεύεται σε ΜΑΦ 12 κλινών, μόνος του, με το Θεό στο πλευρό του (sic)- και ένα νευρικό γέλιο ακούστηκε κάπου ανάμεσα στο πλήθος.

Πολύ μου αρέσει που όλοι υποκρίνονται πως δεν υπάρχουν ανισότητες και ότι στα μάτια του νόμου, του …Ιπποκράτη ή οποιουδήποτε άλλου, «είμαστε όλοι ίσοι».

Εντάξει, όλοι είμαστε ίσοι, απλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

Τι να πω τώρα; Ότι έχουν άδικο; Δεν έχουν. Αλλά αργά το θυμηθήκανε. Πολύ αργά.

Γιατί κάπου θυμάμαι, αμυδρά, κάτι έρευνες για τα κοινωνικά προβλήματα και πόσο «ψηλά» ήταν η Υγεία και η Δικαιοσύνη στην ατζέντα των πολιτών, οπότε καλύτερα να μην πω αυτό που σκέφτομαι.

Ή μάλλον θα το πω. Τώρα που τα χρειάζονται οι Έλληνες ανακάλυψαν ότι μάλλον δεν έχουν αρκετά νοσοκομεία και ότι οι πλούσιοι δεν μπαίνουν σε λίστες αναμονής.

Τώρα, λοιπόν, που παίζεται η ζωή τους κορώνα-γράμματα, τους έπιασε όλους ο πόνος για τα ανύπαρκτα ελληνικά νοσοκομεία και τις λιγοστές τους ΜΕΘ, οι οποίες αρκούσε μια καραμπόλα στην εθνική για να γεμίσουν.

Και απορούν που εν μέσω της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση μοιράζει 120 εκατομμύρια στην Aegean, «εθνικοποιεί» την Τράπεζα Πειραιώς για να την χαρίσει αργότερα σε κανέναν ναρκέμπορο, που σκέφτεται να δώσει πάλι στα ΜΜΕ χαρτζιλικάκι, ενώ στους πολίτες άφησε έναν κουμπαρά να βάζουν τις πενταρούλες τους.

Μιλάμε για μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα στελεχωμένα με όλους αυτούς που διέλυσαν την Υγεία και έκλεισαν δεκάδες νοσοκομεία, που χρεοκόπησαν τη χώρα, και οι Έλληνες εκεί να περιμένουν να τους σώσουν αυτοί που τους κατέστρεψαν.

Αν και καλύτερα να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τη συνέχεια. Ε, τι να πω, αν οι Έλληνες το δεχθούν παθητικά όλο αυτό όπως τα προηγούμενα, ειλικρινά μην ξαναβγάλουν άχνα. Ήδη το παραξήλωσαν.

Ο Βάρναλης το έλεγε πολύ πριν και πολύ καλύτερα, ότι αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη που φτασμένος στα όρια της απελπισιάς παραδίνεται στους νόμους των κλεφτών και στο έλεος του Θεού.

Αλλά καλύτερα να το σταματήσω εδώ γιατί αρκετά απ’ αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, ο κορονοϊός είναι η κουκούλα μιας νέας συστημικής κρίσης που σαρώνει τον πλανήτη.

Είπαμε, σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες την πατήσανε άσχημα, ανεξαιρέτως τι θα γίνει με τις εκκλησίες, αφού ζούνε σε μια χρεοκοπημένη χώρα με ανύπαρκτες υποδομές και χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας -μάλιστα γι’ αυτό δεν υπάρχει απ’ ό,τι φαίνεται κάποιο …θαυματουργό εμβόλιο-, ενώ όλες οι κυρίαρχες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τον τελευταίο, είχαν να κάνουν με πάμπολλα …success stories (δηλαδή κλείσιμο νοσοκομείων κτλ), οπότε καταλαβαίνει και ο πιο άσχετος πόσο καλά θα πάει αυτό.

Ήδη σας το λένε, μόνη σας ελπίδα το εμβόλιο. Και η Μεγαλόχαρη.

Και κάθεστε και τους κοιτάτε. Ακόμα.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Σε πανό στη Γουατεμάλα έγραφε: «Καλύτερα να πεθάνω εξεγερμένος, παρά να ζήσω ως δούλος». Δηλαδή «ελευθερία ή θάνατος». Δεν σχολιάζω άλλο, θα το χαλάσω.

Υ.Γ.2 Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι έρχονται περισσότερα «δημοσιονομικά» μέτρα και απ’ όσο ξέρω δεν έχει νόημα να σώζονται οι άνθρωποι από τον κορονοϊό για να πεθάνουν λίγες εβδομάδες μετά από την πείνα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα εν έτει 2020. Πάντως, 2016 γράφτηκε αυτό. Απλά λέω: «Όταν έλεγε ο Χατζιδάκις “περισσότερο κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούν”, μάλλον δεν θα φανταζόταν πόσο ελάχιστη απήχηση θα είχε αυτή του η σκέψη μετά από χρόνια. Τα επόμενα έξι (χρόνια) πάντως θα κάνουν τα προηγούμενα να μοιάζουν με χάδι. Μου έχει μείνει και ένα σύνθημα σε τοίχο, να το θυμάμαι: “Φτώχυνες αρκετά ή θες και Αντώνη Σαμαρά;”. Και αυτός ο τοίχος κάθε τρεις και λίγο να τον παιδεύουν. Μετά λογικά θα πήγε κάποιος να το διορθώσει και έγινε: “Φτώχυνες αρκετά ή θες και Αλέξη Τσίπρα;”. Και αν δεν άλλαξε πάλι, τότε σύντομα θα γίνει: “Φτώχυνες αρκετά ή θες και Κυριάκο Μητσοτάκη;”». Τι προφήτης. Ή απλά ξέραμε όλοι ποιος θα κυβερνήσει στην Ελλάδα 4 χρόνια μετά που το έμαθαν και οι υπόλοιποι. Τι συναρπαστικό. Ακόμα πιο συναρπαστική η εικόνα απ’ την τηλεοπτική εμφάνιση του παλιάτσου που υποδύεται τον σημερινό πρωθυπουργό, ενώ όλοι ξέρουν πως κυβερνούν οι δανειστές, στο …παλιό MEGA.
Από τότε, μέχρι τώρα, το χρέος όντως διπλασιάστηκε. Και χωρίς δραχμή. Φοβερό; Και επειδή οι άνθρωποι στηρίζονται στην οικονομία, όπως και να το κάνουμε, καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει. Ούτε νομίζω πως ξαφνικά θα επιδείξουν ανθρωπιά όλα αυτά τα κτήνη. Σηκώστε τα μανίκια, γιατί έρχονται χειρότερα. Θέλετε τώρα να σας πω και τον επόμενο πρωθυπουργό;

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, εσύ ζεις σε άλλη χώρα -σε λίγο δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να γράφει στο μπλογκ ή να το διαβάζει και να ζει στην Ελλάδα- αλλά κι εγώ τα παρακολουθώ όλα αυτά σαν να ζω σε άλλη χώρα. Αν τα δεις έτσι, έχουν και πλάκα. Οι Έλληνες δεν πρόκειται να αντιδράσουν ποτέ και σε τίποτα. Οπότε πάνε για φούντο. Για την ακρίβεια, είναι σε φούντο αλλά περιμένουν να τελειώσει η καραντίνα -που μπορεί να μην τελειώσει και ποτέ- για να το πάρουν χαμπάρι. Άρη, δεν είναι οι πολιτικοί το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες. Και οι Έλληνες συστηματικά -και επί δεκαετίες- ψηφίζουν κατσαπλιάδες. Αυτό τα λέει όλα για τους Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος Έλληνας θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια, φεύγει από την Ελλάδα. Αν και είναι ωραία να ζεις στην Ελλάδα. Αρκεί να μην παίρνεις τίποτα και κανέναν στα σοβαρά. Να είσαι καλά, Άρη. Θα έγραφα κι άλλα, αλλά κάνουμε ένα μικρό πάρτι απόψε -με μόνο 25 ανθρώπους-, οπότε πρέπει να ψήσω τώρα και να διαλέξω και τις μουσικές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.