Να σου πω τη μοίρα σου, να σου πω το ριζικό σου;

Γεια σου Πιτσιρίκο μου.
Όσο καλά τα πάει η Κίνα στον κορονοϊό, ακόμα καλύτερα τα πηγαίνει στην καταπάτηση των ελάχιστων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στην ρημάδα την χώρα τους.

Το σενάριο είναι δυστοπικό και ακούγεται λες και έχει βγει από ταινία, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό.

Στην Κίνα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ξεκίνησε το 2009 ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση ονομάζεται Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης (ΣΚΠ).

Βάσει του ΣΚΠ, κάθε άνθρωπος που ζει στην Κίνα έχει ένα ατομικό σκορ και το σκορ αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσο σωστή είναι η κοινωνική του συμπεριφορά· βάσει των ορισμών που θέτει το ΚΚΚ πάντα.

Οι πόντοι αυτοί συλλέγονται με διάφορα μέσα, όπως με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) -κυρίως από κάμερες και αναγνώριση προσώπου-, όσο και από καταγγελίες που δέχεται κάποιο άλλο άτομο ή υπηρεσία ή οργανισμό.

Έτσι, θετικό σκορ αποκτά κανείς όταν είναι συνεπής στα χρέη του, είναι αιμοδότης, προσφέρει εθελοντική κοινωνική εργασία, δίνει χρήματα σε φιλανθρωπίες, είναι ενεργός στο ΚΚΚ κ.λ.π.

Αρνητικό σκορ αποκτά κάποιος όταν μιλάει αρνητικά για την κυβέρνηση, διασπείρει fake news -βάση του ΚΚΚ-, κάνει παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. -πχ περνάει σαν πεζός με κόκκινο φανάρι-, καπνίζει σε δημόσιο χώρο, βλέπει σελίδες στο ίντερνετ που δεν εγκρίνει το ΚΚΚ, δεν ξεχωρίζει σωστά τα σκουπίδια του στην ανακύκλωση, κάνει κράτηση σε ένα εστιατόριο και δεν εμφανίζεται, κάνει παρέα με ανθρώπους που έχουν χαμηλό κοινωνικό σκορ -και ας μην έχει ο ίδιος-, και άλλα πολλά.

Καταλαβαίνετε πού πάει το πράγμα με το αρνητικό σκορ, οπότε μην γράφω και άλλα. Απλά, κρατήστε ότι ελάχιστα το αυξάνουν και πάρα πολλά το μειώνουν.

Οι τιμωρίες είναι διάφορες, όπως ότι κάποιος με κακό σκορ δεν μπορεί να ταξιδέψει με τρένο, αεροπλάνο, δεν μπορεί να έχει ίντερνετ κ.λ.π., απομονώνεται κοινωνικά γιατί όποιος τον κάνει παρέα έχει επίπτωση στο σκορ του και, τελικά, όλα καταλήγουν στο να μην μπορεί κάποιος με αρνητικό σκορ να κουνηθεί.

Δηλαδή, κάποιος με αρνητικό σκορ θα ζει μια άτυπη φυλακή μέσα στην κοινωνία, αφού θα είναι περιορισμένος από τους υπόλοιπους γύρω του. Άρα, λιγότερα έξοδα για το κράτος, αφού δεν θα χρειάζονται περισσότερες φυλακές.

Ούτε η μάνα δεν θα μπορεί να πλησιάζει το παιδί της χωρίς να έχει επιπτώσεις, αν το παιδί της έχει αρνητικό σκορ.

Όλα αυτά συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και ένα -άγνωστο στο κοινό- μοντέλο ΤΝ αναλαμβάνει να κάνει τους υπολογισμούς και να βγάζει αποτελέσματα. Δηλαδή, δεν φτάνει που το σενάριο από μόνο του είναι δυστοπικό, δεν είναι γνωστές ούτε οι λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί.

Εδώ είναι σημαντικό να σας πω ότι η Κίνα είναι πρωτοπόρος στην εξέλιξη της ΤΝ και υπάρχουν πάρα πολλά ακαδημαϊκά και τεχνικά συγγράμματα (papers) τα οποία βγαίνουν από εκεί. Μάλιστα, είναι κάποια ονόματα τα οποία προσωπικά τα συναντώ πολύ συχνά.

Επίσης, τα χρήματα που έχει ρίξει το ΚΚΚ στην ανάπτυξη της ΤΝ είναι πάρα πολλά και, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, μόνο ελάχιστα πράγματα από αυτά που κάνουν μαθαίνουμε πραγματικά, καθώς όλα περνάνε από έλεγχο πριν δημοσιοποιηθούν.

Φυσικά, όποιον Κινέζο ρωτήσεις αν υποστηρίζει το ΣΚΠ θα συμφωνήσει ένθερμα, εκτός φυσικά από αυτούς που έχουν αρνητικό σκορ, αλλά αυτούς μην τους εμπιστεύεστε.

Αν θέλει κάποιος Κινέζος να κατηγορήσει το ΣΚΠ, ας το κάνει φυσικά, ελεύθερος είναι…

Τέλος πάντων, αν θέλει κάποιος, μπορεί να ψάξει και να βρει περισσότερες πληροφορίες, γιατί ένα ποστ δεν είναι αρκετό για να αναλύσει κανείς τα πάντα γύρω από το ΣΚΠ.

Οπότε, Πιτσιρίκο μου, όπως έγραψες σε ένα άλλο ποστ, ο Κυριάκος έχει ονειρώξεις με την Κίνα και το ΚΚΚ.

Αντί να τα φέρει αυτά τα μέτρα το ΚΚΕ, θα τα φέρει η ΝΔ, γιατί οι δεξιοί είναι οι πραγματικοί Κομμουνιστές στις μέρες μας.

Και ας πιστεύει ο κόσμος ότι θέλει.

Μια προσωρινή λύση θα είναι να πάρουμε τα βουνά και να αποφύγουμε τα αστικά κέντρα, γιατί τα μέτρα αυτά θα αργήσουν πολύ να φτάσουν σε απομονωμένα μέρη και μπορεί να πάρουν και δεκαετίες, καθώς το κόστος παρακολούθησης που χρειάζεται είναι πολύ μεγάλο.

Αυτό είναι ένα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους για το ΣΚΠ.

Κάποιοι γελάνε με αυτά τα βίντεο με τις “θεωρίες συνομωσίας” και τους ψεκασμένους, αλλά κι εγώ γελάω με αυτούς που το κάνουν και δεν έχουν ιδέα από ΤΝ και ότι τους συμβαίνει ήδη.

Απορία μου βασικά είναι αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα.

Δηλαδή, απορώ αν αυτά που ζούμε σήμερα είναι παλιές “θεωρίες συνωμοσίας” από “ψεκασμένους” που κάποιοι σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν να τις υλοποιήσουν. Ή τελικά αυτοί οι “ψεκασμένοι” έβλεπαν τόσο μπροστά δεκαετίες πριν.

Πάντως, ο άνθρωπος σαν το πιο αυτοκαταστροφικό είδος στον πλανήτη -ίσως και στο σύμπαν- κατάφερε ένα τόσο όμορφο, σωτήριο και δημιουργικό πράγμα, όπως η τεχνολογία και η ΤΝ, να το κάνει όπλο ενάντια στον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Δυστυχώς, παρότι υπάρχει τόση ομορφιά σε αυτόν τον κόσμο και μέσα σε αρκετούς ανθρώπους, υπερτερεί το μίσος και η αυτοκαταστροφή.

Και αυτό θα είναι και το τέλος μας. Το τέλος του ανθρώπου δεν θα είναι κάποιος κομήτης που αφάνισε τους δεινόσαυρους, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος.

Πφφφ.. Άντε τώρα να τελειώσω αυτό το ποστ με μια θετική νότα… H πιο “θετική νότα” στην μουσική είναι η Σι, οπότε θα κλείσω με αυτή, γιατί δεν μου έρχεται κάτι άλλο.

Φιλιά πολλά από το Βερολίνο.

Σι!

(Αγαπητέ φίλε, τι ωραία που είναι όλα αυτά. Θυμάμαι που, πριν από δέκα περίπου χρόνια, μου έλεγε ο Άρης Χατζηστεφάνου πως η πρόθεση των δυτικών ελίτ είναι η κινεζοποίηση των δυτικών κοινωνιών και του είχα πει πως το βρίσκω κάπως υπερβολικό. Δεν το βρίσκω καθόλου υπερβολικό τώρα πια. Σκέφτομαι πως η λύση είναι να αντιδράσουν οι Κινέζοι πολίτες αλλά δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανό αυτό. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.