Οδηγός επιβίωσης για τη Μάλτα (ο Greco Maltese τα περνάει φίνα)

Γεια σου πιτσιρίκο
Με αφορμή τα podcast και τα κείμενα σχετικά με την μετανάστευση στη Γερμανία που έστειλαν ο Δημήτρης και ο Γιώργος, σκέφτηκα να γράψω κι εγώ έναν οδηγό επιβίωσης για τη Μάλτα.

Ήρθα εδώ εντελώς τυχαία, μετά από πρόσκληση φίλου, αν και ήταν να πάω Ισπανία και, τελικά, αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.

Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που θα ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα αλλά διστάζουν έχοντας ως μια δικαιολογία τον κακό και μουντό καιρό της Βόρειας Ευρώπης, κάτι που μου φαίνεται φυσιολογικό αλλά η Μάλτα δεν έχει τέτοιο θέμα, ο καιρός είναι σχεδόν πάντα καλός με υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και τον χειμώνα.

Είναι νησί στη Μεσόγειο, που σημαίνει θάλασσα και μπάνια από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα που σου γράφω, και αυτό μετράει πάρα πολύ, αφού η θάλασσα είναι μια ανάσα μακριά όπου κι αν μένεις.

Το καλοκαίρι, οι περισσότερες εταιρείες κλείνουν το μεσημέρι για να μπορείς να πας για μπάνιο, με λίγα λόγια δεν σου λείπει καθόλου το κλίμα της Ελλάδας.

Η διαδικασία για κάποιον που θα θελήσει να έρθει μόνιμα εδώ είναι πιο απλή σε σύγκριση με την Γερμανία γιατί χρειάζεται να ξέρεις τα βασικά αγγλικά, μιας και είναι επίσημη γλώσσα μετά τα πολύ δύσκολα μαλτέζικα, και μπορείς να ενοικιάσεις σπίτι χωρίς να έχεις συμβόλαιο από εταιρεία.

Όταν βρεις σπίτι και δουλειά, παίρνεις τα συμβόλαια και τα καταθέτεις στην υπηρεσία ταυτοτήτων, και σε λίγες μέρες έχεις την ταυτότητα μόνιμου κάτοικου.

Έχοντας λοιπόν κάποια χρήματα για αρχή, ας πούμε 2.000 ευρώ αν είσαι μόνος και περίπου 3.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, είσαι καλυμμένος.

Τα χρόνια προ covid το να βρεις σπίτι ήταν μια δύσκολη υπόθεση γιατί είναι ακριβά και δυσεύρετα αλλά πολύς κόσμος έφυγε μετά τον Μάρτιο και τώρα βρίσκεις πιο εύκολα.

Οι τιμές για ένα αξιοπρεπές σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο αρχίζουν από 500 ως 700 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το πόσα υπνοδωμάτια θέλεις, και, φυσικά, την περιοχή.

Τώρα, όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο τομέας που δύσκολα βρίσκεις δουλειά είναι η εστίαση λόγω covid αν και σταδιακά η κίνηση ανεβαίνει και ο κόσμος είναι έξω όλη την ώρα,δεν έχει χούντα εδώ και lockdown.

Στους υπόλοιπους τομείς θα βρεις δουλειά ακόμη και σαν ανειδίκευτος, ως οδηγός βρήκα δουλειά την τρίτη μέρα που ήρθα και παίρνω τουλάχιστον 5 email καθημερινά από εταιρείες που ζητούν οδηγούς, αποθηκάριους, πωλητές κτλ.

Ένας κλάδος που απασχολεί πολύ κόσμο είναι οι εταιρείες iGaming με καλές αποδοχές,πολλά προνόμια και δεν χρειάζεται να έχεις προυπηρεσία αφού παρέχουν training.

Υπάρχει πολλή ζήτηση σε λογιστές, προγραμματιστές και γενικότερα ό,τι αφορά χρήμα και υπολογιστές.

Ο βασικός μισθός είναι 770 ευρώ αλλά πουθενά δεν θα πάρεις τόσα, ξεκινάς από 1.000 και πάνω.

Οι τιμές στο super market είναι στα επίπεδα της Ελλάδας,τα καύσιμα είναι φθηνότερα και τα καφέ-εστιατόρια λίγο πιο ακριβά, αυτά είναι δικά μου συμπεράσματα μετά από δύο χρόνια εδώ.

Ρεύμα και νερό πληρώνουμε 60 ευρώ το μήνα, και μαζί με το ενοίκιο φτάνουμε τα 680-700 ευρώ, συν το μηνιαίο super market 300 ευρώ, σύνολο 1.000 περίπου.

Έξοδα αυτοκινήτου δεν έχω μιας και έχω εταιρικό.

Ζω με την σύντροφό μου και συνολικά έχουμε 2700 ευρώ έσοδα, αφαιρώντας τα 1000+- ευρώ που είναι τα έξοδα μένουν 1600-1700 ευρώ καθαρά και με αυτά τα χρήματα ζεις κάτι παραπάνω από καλά, και βάζεις και στην άκρη για διακοπές.

Σημαντική λεπτομέρεια, δεν έχουμε παιδιά.

Αν είσαι μόνος με 1.000 ευρώ ίσως ζοριστείς οικονομικά γιατί ακόμη και τα shared apartments είναι ακριβά,εκτός αν έχεις εξειδίκευση και βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου, πράγμα εύκολο, τότε θα φτάσεις εύκολα τα 2.000 ευρώ και πάνω.

Το σίγουρο είναι ότι έχει ευκαιρίες και θα βρεις την άκρη αν θες και έχεις λίγο πείσμα.

Στα θετικά, δεν υπάρχει άγχος πράγμα πολύ σημαντικό γιατί εδώ οι εταιρείες σε χρειάζονται, όχι εσύ αυτές, όσο περίεργο κι αν φαίνεται.

Εδώ δεν σου λένε “άμα σου αρέσει, αν δεν σου αρέσει περιμένουν κι άλλοι”, όπως στην Ελλάδα, εδώ το λες εσύ στις εταιρείες.

Τελειώνεις την συνήθως αστεία δουλειά σου, σε σύγκριση με την κατάσταση και τις συνθήκες στην Ελλάδα, και σου λένε ευχαριστώ πολύ κάθε μέρα.

Για παράδειγμα,είμαι ένα αθεράπευτο τεμπελόσκυλο και πάντα σιχαινόμουν την δουλεία, κι εδώ με έβγαλαν employee of the month -να γελάνε και οι πέτρες-, και αυτό γιατί απλά πάω για δουλειά στην ώρα μου, χωρίς να λείπω τις μισές μέρες του μήνα όπως κάνουν σχεδόν όλοι.

Έχει πολλά μαγαζιά για διασκέδαση, μπορείς να βγαίνεις όλη την ώρα και να πίνεις τις πολύ φθηνές μπύρες σου, ο καιρός βοηθάει να είσαι αραχτός δίπλα στη θάλασσα και να αμπελοφιλοσοφείς με τις ώρες.

Είναι όμορφο νησί και έχει πολλά να κάνεις και να δεις ειδικά από την άνοιξη και μετά που ο καιρός είναι τέλειος, και σίγουρα θα κάνεις φίλους εδώ και το σπίτι θα σε βλέπει μόνο για ύπνο.

Δεν μπορώ να παραλείψω τις πολύ καλές σχολές που έχει, οι περισσότερες δωρεάν ή επιδοτούμενες, και η παιδεία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και το δωρεάν πολύ καλό σύστημα υγείας.

Πρόσφατα, χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο και το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι.

Στα αρνητικά, το νησί είναι μικρό και προσωπικά νιώθω εγκλωβισμένος γιατί πρέπει να πάρω καράβι για να φύγω, αφού αποφεύγω τα αεροπλάνα, αλλά, για κάποιον που δεν έχει θέμα, οι πτήσεις από εδώ είναι πολύ φθηνές για πολλούς προορισμούς, έτσι μπορείς να φεύγεις πολύ συχνά και είναι κάτι που το κάνουν όλοι.

Οι Μαλτέζοι είναι αγενείς και αλαζόνες όσο δεν πάει, γενικά είναι αντιπαθητικός και αγέλαστος λαός, οι περισσότεροι τουλάχιστον.

Εδώ ζουν το παλιό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο, η κατάσταση θυμίζει πολύ 80’s και 90’s στην Ελλάδα, όλο το πακέτο όμως.

Η κίνηση στους δρόμους είναι για πολύ γερά νεύρα, και δεν θα ήμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι τις καθημερινές τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο.

Στο νησί ζουν 2.000 Έλληνες περίπου, και προσπαθώ να τους αποφεύγω.

Όσους γνώρισα μιλούσαν για Παπαδόπουλους, για χούντες, για Θεούς και Παναγίες και για το πόσο μεγάλη ζημιά έχουν κάνει οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, και δυστυχώς είναι νέοι άνθρωποι.

Τελευταία, αναφέρονται στο πόσο υπεργαμάτος είναι ο Κούλης αλλά, όταν τους λες γιατί δεν πάτε πίσω αφού είναι τόσο ωραία, σφυράνε αδιάφορα.

Δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι εννοείται, αλλά γνώρισα πολύ λίγες εξαιρέσεις.

Συνοπτικά, η Μάλτα είναι ιδανική γιατί δεν σου λείπει το κλίμα της Ελλάδας και μπορεί να σου δώσει ένα καλό βιοτικό επίπεδο χωρίς άγχος, παράλληλα μπορείς να βάζεις αρκετά χρήματα στην άκρη και μετά από κάποια χρόνια να φύγεις γιατί δεν είναι να μείνεις πάνω από 4-5 χρόνια, είναι πολύ μικρό και πυκνοκατοικημένο μέρος και μετά από κάποιο διάστημα αρχίζει και σε κουράζει.

Σε βοηθάει να βελτιώσεις το βιογραφικό σου και να αποκτήσεις εμπειρία σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πράγμα που θα σου φανεί χρήσιμο, αν θελήσεις να αλλάξεις χώρα.

Έχει όπως προανέφερα πολύ καλές σχολές, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτείς όταν είσαι εδώ.

Όλα όσα έγραψα είναι ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα και δεν περιλαμβάνει οικογένεια και παιδιά, σε αυτό το θέμα δεν έχω άποψη.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό αλλά έχουν οικογένεια ή άλλους λόγους που τους κάνουν να διστάζουν, σε αυτό δεν μπορώ να πω και πολλά αφού εγώ είχα μόνο τον πατέρα μου πίσω, κι όταν έφυγε από τη ζωή τα μάζεψα κι εγώ και όπου γης και πατρίς στα 39 μου, αλλά όσοι μπορείτε φύγετε, το πρώτο βήμα είναι το δύσκολο το δεύτερο αλαφραίνει.

Τον Ιανουάριο πήγαμε διακοπές στην Ελλάδα και μετά από 15 μέρες, όταν έπρεπε να φύγουμε, ένιωσα ανακούφιση που φεύγω· ακόμη και στην επαρχιακή πόλη που ζούσα ο αέρας και όλη αυτή η μιζέρια με έπνιγε.

Κοντεύει σχεδόν χρόνος που δεν έχω πάει και όλο αυτό το διάστημα του covid χαιρόμουν πραγματικά που είμαι εδώ και όχι στην Ελλάδα που γύρισε δεκαετίες πίσω.

Και ο Κούλης καλεί τους Έλληνες του εξωτερικού πίσω, πόσο τραγικά αστείος, μάλλον γελοίος.

Πολλά έγραψα και συγγνώμη αν κούρασα πιτσιρίκο

Φιλιά από την εξωτική Μάλτα

Greco Maltese

Υ.Γ. Κώστα από το Άμστερνταμ
Mπούλη Μπούλη
Σταματίνα
Άρη
Αναστασία
Μαρία από τη Βαρκελώνη
Δημήτρη από το Βερολίνο
Ηλία
Χρήστο
Πάμελα και Νινί
Σοφία, το ανερχόμενο αστέρι
Και όλα τα πιτσιρίκια του blog
Σας αγαπώ.
Αυτό.

(Αγαπητέ φίλε, ιδανική ακούγεται η Μάλτα. Πασοκονήσι. Όχι, γιατί κάποιοι λένε πως η Ελλάδα δεν παράγει και δεν εξάγει πολιτισμό. Η Ελλάδα εξάγει ολόκληρο τρόπο ζωής. Πολύ όμορφο το κείμενό σου. Ωραία είναι τώρα εδώ στο μπλογκ με τόσους καλούς ανθρώπους. Σε ευχαριστώ και να περνάς όμορφα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.