Ο ΠΟΥ δικαιώνει ξανά και ξανά τον καθηγητή Ιωαννίδη

Πιτσιρίκο, ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας σκότωσαν 39 πολίτες στο Αφγανιστάν μεταξύ 2005 και 2016, σύμφωνα με αναφορά, που έδωσε στη δημοσιότητα το Skynews.

H αποκάλυψη έγινε μετά από έρευνες ενός έτους από την Αμυντική Δύναμη Αυστραλίας, που εξέτασε 57 περιστατικά, πήρε καταθέσεις από εκατοντάδες μάρτυρες και μελέτησε 20 χιλιάδες έγγραφα.

Ο συνταγματάρχης Angus John Campbell, μιλώντας στην αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα, έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου, ενώ κάποιοι από τους 25 κομάντο που εμπλέκονται στις 39 δολοφονίες, υπηρετούν ακόμα.

Τα θύματα ήταν φυλακισμένοι, αγρότες και άλλοι πολίτες και σίγουρα άοπλοι άνθρωποι που δεν αποτελούσαν απειλή και αυτό ισχύει και για κάποιους που ήταν κάποτε μαχητές, αλλά, όταν σκοτώθηκαν, είχαν αιχμαλωτιστεί.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Scott Morrison, απολογήθηκε στον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani και τον διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η Αυστραλία έχει στρατό στο Αφγανιστάν από το 2002 ως μέρος της αμερικάνικης αποστολής για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Μιας και ο λόγος για πολέμους, ο στρατός της Αιθιοπίας κατηγορεί τον επικεφαλής του ΠΟΥ Terdos Adhanom Ghebreyesus ότι προμηθεύει όπλα και παρέχει διπλωματική στήριξη στους αντάρτες της επαρχίας Tigray, όπως μεταδίδει το Reuters.

“O ίδιος είναι μέλος της οργάνωσης και ένας εγκληματίας” ήταν οι βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε προς το αφεντικό του ΠΟΥ ο Birhanu Jula, αρχηγός του στρατού της Αιθιοπίας που μάχεται κατά των ανταρτών Tigray στον εμφύλιο που μαίνεται στην αφρικανική χώρα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ΠΟΥ είναι υπό πίεση, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες σταμάτησαν να τον χρηματοδοτούν με απόφαση Trump, υποστηρίζοντας ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια προς το συμφέρον της Κίνας.

Ο ίδιος ο Τedros είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας μεταξύ 2005 και 2016 σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, που ο πιο ισχυρός εταίρος ήταν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της επαρχίας Tigray, το οποίο ήταν στην εξουσία για δεκαετίες, πριν αναλάβει τα ηνία της αφρικανικής χώρας ο νυν πρωθυπουργός Abiy Ahmed το 2018.

Ο Abiy δεν κατάφερε, όμως, να επιβληθεί στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Tigray, όπως έκανε με τα άλλα κόμματα της Αιθιοπίας.

Ο συνταγματάρχης Birhanu κατηγορεί τον Tedros ότι εκμεταλλευόμενος το διεθνές του πόστο “κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου, διευκολύνοντας τους να εξασφαλίσουν όπλα και ζητώντας από γειτονικές χώρες να τους βοηθήσουν”, κάτι που το αφεντικό του ΠΟΥ αρνείται.

Από τη στιγμή, βέβαια, που αυτές οι κατηγορίες δεν αποδεικνύονται, δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης από τον ΠΟΥ του Tedros, o οποίος δήλωσε ότι “είμαι απλά υπέρ της ειρήνης”.

Ο Tedros αρνείται και τις κατηγορίες του Trump ότι ο ΠΟΥ προσπάθησε σε συνεργασία με την Κίνα να συγκαλύψει την πανδημία στο αρχικό της στάδιο.

Παρεμπιπτόντως, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Hans Kluge τάχθηκε κατά των lockdown που εφαρμόζουν πολλές χώρες στη γηραιά ήπειρο, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να αποφευχθούν αν γίνεται χρήση μάσκας σε ποσοστό 95% από τον γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρει ο Guardian.

Yπερθεματίζοντας, είπε ότι τα lockdown πρέπει να είναι η έσχατη λύση, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, διότι το κλείσιμό τους είναι αναποτελεσματικό και τα παιδιά δεν μεταδίδουν ιδιαίτερα τον κορωνοϊό.

Ουσιαστικά, ο ΠΟΥ ευθυγραμμίζεται με τον καθηγητή Ιωαννίδη, τον μεγαλύτερο πολέμιο των lockdown.

Aς περάσουμε, όμως, σε έναν από τους υπέρμαχους της αναποτελεσματικής καραντίνας, τον Emmanuel Macron, τον οποίο εγκαλεί η Liberation, γράφοντας ότι “οι ελευθερίες θολώνουν” στο πρωτοσέλιδο της.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα ο νέος νόμος για την “καθολική ασφάλεια”, που απαγορεύει την έκθεση (μέσω φωτογραφιών ή βίντεο) στη δημοσιότητα των προσώπων των αστυνομικών είναι το αποκορύφωμα μίας καταπιεστικής μετατόπισης (του Macron), που υπονομεύει τα δικαιώματα της ενημέρωσης, της διαδήλωσης ή της κυκλοφορίας.

Η Liberation λέει, δηλαδή, κομψά ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι φασίστας.

Να επανέλθω, όμως, στον ΠΟΥ που ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει να χορηγείται η ρεμδεμσιβίρη σε ασθενείς με Covid 19 -ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασης τους- διότι δεν μειώνει ούτε τη θνητότητα, ούτε την πιθανότητα να διασωληνωθούν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δικαιώνεται, δηλαδή -όπως και με τα ποσοστά θνητότητας- για άλλη μία φορά ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε υποστηρίξει ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει κανένα αποτέλεσμα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Κρήτη ΤV, όταν είχε συστήσει σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μην συρρέουν στα νοσοκομεία, διότι δεν έχουν φάρμακο ή θεραπεία να τους προσφέρουν, πέρα από τη χορήγηση οξυγόνου.

Ρεμδεσιβίρη είχε λάβει και ο Donald Trump, επειδή παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μειώνει τη διάρκεια της νόσησης από Covid 19, αλλά μία μεγάλη έρευνα υπό τον ΠΟΥ βρήκε ότι έχει ελάχιστη επίδραση στη θνητότητα και στον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Η Gilead που παρασκευάζει τη ρεμδεσιβίρη αμφισβητεί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και δηλώνει απογοητευμένη από τη νέα οδηγία του ΠΟΥ, ο οποίος, όμως, υποστηρίζει ότι επέλεξε τυχαία 7.000 ασθενείς με Covid 19 και έφτασε στα παραπάνω συμπεράσματα.

Το ότι η ρεμδεσβιβίρη δεν θα πρέπει να χορηγείται για τη θεραπεία της Covid 19 σε όσους είναι σε ΜΕΘ, υποστηρίζει και ο παγκόσμιος σύνδεσμος εντατικολόγων.

Η σύσταση του ΠΟΥ -αν και δεν είναι δεσμευτική- βάζει πλέον ένα μεγάλο ερωτηματικό στο αν η ΕΕ χρειάζεται τις 500 χιλιάδες δόσεις ρεμδεσιβίρης, που παρήγγειλε έναντι 1 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ δεν θα ανακαλέσει για την ώρα τη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με Covid 19, περιμένοντας περισσότερες έρευνες.

Ωστόσο, και η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA είχε διαπιστώσει τη μηδαμινή επίδραση της ρεμδεσιβίρης στη θεραπεία του κορωνοϊού.

Και ο Βρετανός καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση για τη ρεμδεσιβίρη, που επειδή χορηγείται επί 5 ως 10 μέρες και είναι και σχετικά ακριβή, έχει και μεγάλο κόστος για τα συστήματα υγείας.

“Δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο θα θέλαμε” είπε από την πλευρά του ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική του Χάρβανρτ και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης Rajesh Ghandi.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Πραγματική ψυχρολουσία την Παρασκευή στην αγαπημένη μου ακτή. Κυρίως επειδή ήταν η δεύτερη μέρα με θυελλώδη βοριά σερί. Αλλά και διότι μου έκατσε το διάστημα με τη συννεφιά – και όχι αυτό του ήλιου – όταν κατέβηκα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Πήγαινα γυρεύοντας κι εγώ, βγάζοντας σέλφι με έναν κάβουρα βασιλικό.

Και καθυστερώντας εκτεθειμένος στον παγωμένο αέρα, στα πιο ζεστά νερά της θάλασσας να μπω. Χρειάστηκα πέντε λεπτά καυτό ντους για να επανέλθω μετά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήταν και τα πλάνα με τις καλόγριες, τις μουρμούρες, τους σαργούς, τα μελανούρια, τους κακαρέλους και τις “χειμερινές” μένουλες (ένα ψαράκι που μοιάζει λίγο με τη μαρίδα) μακρινά.

Όσον αφορά τον χειμώνα, τέλος, διάβασα σε μετεωρολογικό σάιτ ότι από το 2017 έχει αλλάξει το μοτίβο και δεν έχουμε καθόλου νοτιοδυτική κυκλοφορία, αλλά αυτούς τους θυελλώδεις βοριάδες που κάνουν ψυχρότερο τον καιρό στη νοτιοανατολική Ελλάδα. Απλά, δεν ήταν σίγουρος ο μετεωρολόγος αν αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή απλά σε μία εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Αν και η κλιματική αλλαγή από την εμμονή χαρακτηρίζεται. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πάντα τα ίδια, αυτό που θα αλλάξει θα είναι η συχνότητα εκδήλωσης τους και ότι θα χτυπούν ξανά και ξανά τις ίδιες περιοχές (βλέπε βροχές Κρήτη, βοριάδες νοτιοανατολική Αττική κ.λ.π.).

Y.Γ.2 Αν και η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τα αυστηρότερα μέτρα στον πλανήτη, λοιμωξιολόγος, από αυτούς που έχουν πιάσει στα κανάλια στασίδι, ζήτησε καραντίνα τύπου Γουχάν, δηλαδή, να βγαίνει ένα άτομο από κάθε οικογένεια μία φορά τη βδομάδα έξω και μόνο για να πάει στο σούπερ μάρκετ. Παρέλειψε, όμως, να πει ότι στη Γουχάν έχτισαν ένα νοσοκομείο με 10 χιλιάδες κλίνες σε μία βδομάδα και μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος πήγαιναν κάθε έξι ώρες πόρτα, πόρτα σε κάθε σπίτι, ρωτώντας τον κόσμο αν χρειάζεται τρόφιμα ή άλλα αγαθά. Επίσης, αυτή η καραντίνα επιβλήθηκε μόνο στην πόλη Γουχάν και όχι σε ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πόλεων και περιφερειών της Κίνας έχουν να δουν lockdown από τις αρχές της άνοιξης. Και εμείς την άνοιξη θα βγούμε ξανά έξω. Του 2021, όμως. Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε, που λέει και το τραγούδι.

Υ.Γ.3 Ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της μίας από τις δύο τρύπες του Καραμανλή, η οποία είχε πρόβλημα και η σήραγγα διπλής κατεύθυνσης παραδόθηκε στην κυκλοφορία και με φρέσκια ασφαλτόστρωση ως την Αγία Μαρίνα. Σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή (13/11), τα μπλόκα ήταν πιο πολλά τη φορά αυτή (20/11). Είδα ένα στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της Αλίμου και τέσσερα στο ρεύμα προς Σούνιο και συγκεκριμένα στη Βάρκιζα, τη Γλυφάδα, στο ύψος της Αμφιθέας και στο Τροκαντερό στο Π. Φάληρο, όπου ο καιρός είναι τουλάχιστον πολύ πιο ήπιος από το πάντα ανεμοδαρμένο και τόσο συχνά συννεφιασμένο Θυμάρι.

(Αγαπητέ φίλε, σε μερικούς μήνες θα γίνονται τα εμβόλια -κάποιο από αυτά θα είναι αποτελεσματικό- και θα τελειώσει αυτή η θλιβερή ιστορία. Όσο για τους επιστήμονες, εγώ δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο. Αυτό που βλέπω είναι πως οι επιστήμονες ακόμα ψάχνονται για τον κορωνοϊό. Και αυτό μου φαίνεται λογικό. Εμείς εδώ στο νησί έχουμε αποφασίσει να μη μας απασχολεί ο κορωνοϊός -πέρα από τις όποιες ειδήσεις δεν μπορείς να αποφύγεις-, αφενός γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό και αφετέρου επειδή όλο αυτό το πολύμηνο μπαράζ θανάτων και ειδήσεων δημιουργεί πολύ άγχος. Και το άγχος σκοτώνει σίγουρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.