Σημαντικό να βγαίνεις έξω στην καραντίνα όσο μπορείς πιο πολύ – Το λέει και το BBC

Πιτσιρίκο, τα επίπεδα κατάθλιψης αυξήθηκαν με την καραντίνα και, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων η τηλεργασία κάνει τους ανθρώπους πιο αγχωμένους, το ΒΒC εξηγεί πως αυτή θα γίνει πιο χαλαρή.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, θα είμαστε, λοιπόν, πιο χαρούμενοι αν αφήσουμε το φως του ήλιου να μπει στο σπίτι, διότι βοηθάει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει την ορμόνη σεροτονίνη και τους ανθρώπους να είναι πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι και να έχουν λιγότερο άγχος.

Μπορούν, λοιπόν, οι άνθρωποι να εργάζονται κοντά σε ένα παράθυρο που θα το βλέπει ο ήλιος και να το καθαρίζουν για να μην μειώνεται με τη σκόνη το φως ή να βάλουν καθρέφτες που θα αντανακλούν το ηλιακό φως μέσα στο δωμάτιο που βρίσκονται ή να το βάψουν άσπρο για τον ίδιο λόγο.

Μπορούν, επίσης, να κλείνουν τα παράθυρα ή να έχουν πιο χοντρά χαλιά και βαριές κουρτίνες ή να ενισχύσουν τη μόνωση, ακόμα και να βάλουν ωτοασπίδες -για να μην ακούνε τους εξωτερικούς θορύβους που συχνά αυξάνουν το στρες- και να έχουν λουλούδια και φυτά στο σπίτι.

Σημαντικό είναι ακόμα οι άνθρωποι να κάνουν δουλειές μέσα στο σπίτι, διότι η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει πολύ τα επίπεδα κορτιζόλης, οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και διαταραχές στον ύπνο.

Η σωματική άσκηση και γενικά να είναι όρθιοι για αρκετή ώρα μέσα στο σπίτι -ακόμα και όταν εργάζονται μπροστά σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γραφείο- είναι επίσης σημαντική, διότι η έλλειψη άσκησης μπορεί να έχει επιπτώσεις.

Μπορούν, επίσης, να κάνουν και ένα διάλειμμα από τη δουλειά και να πάνε έναν περίπατο και ακόμα κι αν είναι δύσκολο να συναντηθούν εν μέσω καραντίνας με φίλους και γνωστούς για φαγητό και για να κοινωνικοποιηθούν, είναι εφικτή η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με άλλο ένα άτομο.

Το 80% με 90% των κοινωνικών επαφών γινόταν στους χώρους εργασίας και τώρα που αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της καραντίνας, η επαφή μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή δεν είναι αρκετή.

Η επαφή με τον εξωτερικό και φυσικό κόσμο μειώνει την πίεση (του αίματος), το άγχος, το στρες και τις εμμονές.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο βρετανικό μέσο, το Skynews, που αναφέρει ότι θα καταργηθούν τα πρόστιμα των 10 χιλ. στερλινών για παράβαση των μέτρων αναχαίτισης του κορωνοϊού, επειδή μπορεί να ακυρωθούν με προσφυγές στα δικαστήρια.

Αυτά τα πολύ βαριά πρόστιμα είχαν στόχο να αποθαρρύνουν τη διεξαγωγή πάρτι και άλλων μαζικών συναθροίσεων που συχνά εξελίσσονται ως γεγονότα υπερμετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, αν κάποιος προσφύγει στο δικαστήριο, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία να τα πληρώσει με βάση το εισόδημά του, μάλλον θα ακυρώνονται και αυτός είναι ο λόγος που οδεύουν προς κατάργηση.

Άλλωστε, ούτε τα πρόστιμα, ούτε η καραντίνα και τα άλλα περιοριστικά μέτρα δεν αναχαιτίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και το καλοκαίρι, που όπως αποδείχτηκε τον φρενάρει, είναι ακόμα μακριά.

Οπότε η μόνη λύση, όπως μου έγραψες την προηγούμενη φορά, Πιτσιρίκο, είναι οι εμβολιασμοί να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά.

Και η Pfizer ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διανομή του εμβολίου που παρασκεύασε η BioNTech πιλοτικά σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Ροντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νιου Μέξικο και το Τενεσσί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις τέσσερις αυτές αμερικάνικες πολιτείες δεν θα γίνουν οι εμβολιασμοί νωρίτερα από τις υπόλοιπες, απλά η Pfizer θέλει να δει αν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση που συνιστά η φύλαξη και η διανομή του εμβολίου της, που μπορεί να είναι κατά 90% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

Πολύ χαμηλότερη, δηλαδή, από τις θερμοκρασίες 2 ως 8 βαθμών που αποθηκεύονται συνήθως τα εμβόλια.

Η εταιρία περιμένει, επίσης, περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολίου της, προκειμένου να κάνει στη συνέχεια αίτηση για την έγκριση του.

Pfizer και BioNTech έχουν υπογράψει συμβόλαιο 1,95 δισ. δολ. για τη διάθεση 100 εκ. εμβολίων στις ΗΠΑ, με την προοπτική για άλλες 500 εκ. δόσεις.

Η Moderna που ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% -με βάση εσωτερικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές της μεγάλης κλίμακας- αύξησε τις ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορεί να είναι διαθέσιμα πολύ σύντομα.

Μακάρι, διότι αυξήθηκαν κατά 15% τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, δηλαδή, ενώ είναι σε ισχύ η δεύτερη καραντίνα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στην πρώτη καραντίνα, όταν είχαν πενταπλασιαστεί.

Η σχετική πλατφόρμα της αστυνομίας στη γαλλική πόλη Ρεν έχει διαχειριστεί, εξάλλου, 20 χιλιάδες τέτοια περιστατικά τα δύο τελευταία χρόνια.

Από τη στιγμή που επιβλήθηκε η δεύτερη καραντίνα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί επί 24ωρου βάσης και κάθε μέρα της βδομάδας με 30 αστυνομικούς -εκ των οποίων οι 12 επιστρατεύτηκαν τώρα- να συζητούν διαδικτυακά με θύματα οικογενειακής βίας.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες δεν χρειάζονται βεβαίωση για να βγουν από το σπίτι και μπορούν να απευθυνθούν και στην τηλεφωνική γραμμή 3919 για βοήθεια.

Με τον αρχιφασίστα Μακρόν που έχουν μπλέξει, βέβαια, στη Γαλλία -και ο οποίος θα φυλακίζει όσους βιντεοσκοπούν αστυνομικούς “επί τω έργω”-, έρχονται δυστυχώς πολύ σκοτεινές εποχές. Να δούμε αν θα τον ακολουθήσει και πάλι ο μίμος Μητσοτάκης.

Αποτελεί, επίσης, μύθο ότι ο Μακρόν είναι το μικρότερο κακό σε σύγκριση με τη Λε Πεν.

Κι αυτό διότι ο Μακρόν -πρώην υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος- είναι ένας δούλος των ολιγαρχών και όπως έχουν γράψει πολλά παιδιά, αλλά και εσύ Πιτσιρίκο, ο φασισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού.

Είναι το σύμπτωμα που εκδηλώνεται όταν αυτή η αρρώστια που λέγεται καπιταλισμός έχει πια προχωρήσει.

Δυστυχώς, υπάρχει κι άλλο στάδιο μετά τον φασισμό και αυτό είναι ο πόλεμος. Μακάρι η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα πρώτα σημάδια της φύσης για τον επερχόμενο χειμώνα δείχνουν ότι στην ανατολική Ελλάδα και την Αττική θα είναι πολύ βαρύς.

Ακόμα θυμάμαι για παράδειγμα τι ωραία μέρα είχε κάνει στις 18 Νοέμβρη 2015 -δηλαδή, λίγο πριν τον ήπιο χειμώνα του 2016- όταν είχαμε βουτήξει με μία φίλη στο Πέρανι Σαλαμίνας.

Στις 18 Νοέμβρη 2020 πια, βούτηξα με απόλυτη συννεφιά και έναν βοριά, που όλο και δυνάμωνε στη σχεδόν άδεια δαντελένια ακρογιαλιά.

Τουλάχιστον πρόλαβα το ψιλόβροχο και φωτογράφισα έναν αρσενικό, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το κέλυφος του δεν έχει σκούρα σχέδια στο κάτω μέρος του, βασιλικό κάβουρα, πριν διανύσω την απόσταση την κλασική ως τη μεγάλη αμμουδιά από την αγαπημένη μου ακτή.


Από εδώ και πέρα θα είναι πολύ δύσκολο να κολυμπήσεις μία τέτοια απόσταση 200 μέτρων – ουσιαστικά 400 με την επιστροφή – μπορεί και 500, καθώς συχνά παρεκκλίνεις φωτογραφίζοντας σαργουδάκια, μουρμούρες, σάλπες, κακαρέλους, μελανουράκια, καλόγριες και μπαρμπουνάκια στη διαδρομή.

Δεν είναι μόνο ότι θα έχει κρύο με τους βοριάδες να ξεπερνούν τα 7 beaufoft πια, αλλά θα τους έχεις και κόντρα στα κρυστάλλινα νερά.

Για άλλη μία χρονιά -όπως και το 2015, το 2017, το 2019, το 2020- το κύριο χαρακτηριστικό του χειμώνα θα είναι ο καιρός βορείου ρεύματος με πολλές παγωνιές στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Κι αυτό διότι το κύριο χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής είναι η εμμονή, όπως βλέπουμε με τις συνεχείς βροχές στην Κρήτη – ενώ αλλού δεν πέφτει σταγόνα – αλλά και τους αλλεπάλληλους παγωμένους βοριάδες στην Αττική και γενικά σε όλα τα ανατολικά προσήνεμα.

Αντίθετα, η νοτιοδυτική Ελλάδα, που δεν επηρεάζεται από τον καιρό βορείου ρεύματος, θα έχει μάλλον έναν ήπιο χειμώνα.

Οι νοτιάδες που θα μαλάκωναν τον χειμώνα και στην ανατολική Ελλάδα, δυστυχώς αγνοούνται. Είναι το δεύτερο φθινόπωρο σερί, που δεν είχαμε ούτε έναν σοβαρό νοτιά.

Κορωνοϊός, καραντίνα, αφραγκιά και βαρυχειμωνιά. Τι άλλο να ζητήσεις.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο, ένας φίλος γιατρός μου είπε να φροντίσω να κάθομαι 15 με 20 λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα που έχει λιακάδα. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, να μου το πει, γιατί εγώ δεν ζω χωρίς τον ήλιο. Και τώρα που σας γράφω, με λούζει ο ήλιος μέσα σε έναν κήπο και, βέβαια, ετοιμάζομαι να πάω για μπάνιο στην θάλασσα. Θα δίνω βιταμίνη D και στους άλλους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.