Στη Βρετανία ανεργία, επεισόδια στη Γαλλία, στην Ελλάδα έκλεισαν 17 νοσοκομεία σε μία δεκαετία

Νέα αύξηση της ανεργίας στο 4,8% από 4,5% σημειώθηκε, Πιτσιρίκο, στη Βρετανία και άλλες 243 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, όπως μεταδίδει το BBC.

Εξ αυτών οι 174 χιλιάδες είναι ηλικίας 16-24 ετών και συνολικά 3,52 εκ. δεν εργάζονται.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εργαζομένων σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στέλνουν υπαλλήλους τους στην ανεργία -οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 314 χιλιάδες στο τρίμηνο-, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα επιδότησης μισθών που ήταν να τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου, επιμηκύνθηκε ως τις 31 Μαρτίου.

Η απόφαση για παράταση λήφθηκε, όμως, αργά και δεν απέτρεψε τις απολύσεις.

Επίσης, υπάρχουν ακόμα 2,5 εκ. εργαζόμενοι με επιδότηση μισθού, που ζουν μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον, διότι το πρόγραμμα τους προστατεύει βραχυπρόθεσμα και αν οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην έχουν έσοδα, θα προχωρήσουν σε νέες απολύσεις στο μέλλον.

Ο ειδικός αναλυτής του ΒΒC αναφέρει, ωστόσο, σε άρθρο του ότι το ποσοστό της ανεργίας (4,8% γενικά, 14,6% στους νέους) είναι χαμηλό, τηρουμένων των αναλογιών και το ίδιο θα ισχύει ακόμα κι αν φτάσει τελικά το 7% με 8%, όπως λένε οι εκτιμήσεις.

Ο Andy Verity παραδέχεται, βέβαια, ότι αυτό δεν λέει τίποτα για τις 314 χιλιάδες που απολύθηκαν και τα 1,62 εκ. που είναι άνεργοι.

Ανάμεσά τους και ο νεαρός ναυαγοσώστης Justin Miller, που απολύθηκε τον Ιούλιο του 2020 και, αν και έχει κάνει έκτοτε 100 αιτήσεις για δουλειά, δεν τον κάλεσαν ούτε σε μία συνέντευξη.

Ο υπουργός Οικονονομικών, Rihsi Sunak, μίλησε για δύσκολες ώρες για αυτούς που απολύθηκαν και στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για την αποτυχία να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά εργασίας, απάντησε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα επιδότησης μισθών και διέθεσε και 2 δισ. στερλίνες για να βοηθήσει ειδικά τους νέους.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Γαλλία, όπου η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 12% την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας, έναντι -4% τον Οκτώβριο και -31% τον Απρίλιο του 2020, ολόκληρο τον μήνα του lockdown, όμως τότε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πριν το δεύτερο κύμα, η ύφεση στη Γαλλία ήταν λιγότερο από 9%, αλλά πλέον εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το -10%.

Από τη γαλλική καραντίνα αναμένεται να πληγούν περισσότερο οι υπηρεσίες που προϋποθέτουν επαφή με τον πελάτη, καθώς η δραστηριότητά τους θα μειωθεί κατά 40%. Αυτές είναι το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι μεταφορές, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Αντίθετα η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών αναμένεται να υποχωρήσει μόνο κατά 7% και 8% αντίστοιχα.

Παρεμπιπτόντως, στη Γαλλία μαθητές αναποδογύρισαν και κατέστρεψαν ένα περιπολικό στο βόρειο Παρίσι, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης και έγιναν τέσσερις συλλήψεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι μαθητές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι, ενώ ολόκληρη η Γαλλία είναι σε καραντίνα, εκείνοι πηγαίνουν στα σχολεία με κίνδυνο να κολλήσουν τον κορωνοϊό, αφού στις τάξεις επικρατεί συνωστισμός.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία είχε ψεκάσει και με σπρέι πιπεριού μαθητές, καθώς οι κινητοποιήσεις τους είναι καθημερινές, ενώ διαδηλώσεις και απεργίες κάνουν και οι καθηγητές.

Στην Ελλάδα το μόνο που αγρίεψε πάλι την Τετάρτη ήταν ο βοριάς, αλλά με αποζημίωσαν με τις πόζες τους κυρίως οι μουρμούρες – είχε και ούγαινες και τσιπούρες – κι ένας κάβουρας βασιλικός, που όπως φαίνεται από τα σχέδια στο κάτω μέρος του είναι και θηλυκός.


Κατά τα άλλα, όλα πάνε καλά, όπως μας διαβεβαιώνουν, άλλωστε, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ τα καθεστωτικά.

Αλλά και οι λοιμωξιολόγοι που βλέπουν ότι τα μέτρα που εισηγούνται αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο, ωστόσο, ούτε ένας έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι ακατάλληλος για τη λήψη αποφάσεων, που επηρεάζουν και καταστρέφουν τη ζωή 10 εκ. ανθρώπων.

Eπιστημονική επιτροπή και κυβερνώντες είναι άνθρωποι χωρίς το ειδικό βάρος και την προσωπικότητα να διαχειριστούν μία πανδημία, οι αποφάσεις τους κυριαρχούνται από τον πανικό και όχι την ψυχραιμία, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τις αλλάζουν κάθε 2-3 μέρες.

Στην Ελλάδα, που όπως είπε χθες Έλληνας επιστήμονας από τη Νάπολι, έκλεισαν 17 νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία -και στην Ιταλία επίσης μειώθηκαν κατά 37 δισ. ευρώ οι δαπάνες για την υγεία στο ίδιο διάστημα- προσπαθούμε τώρα να ανακόψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού με απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Με μέτρα που παραπέμπουν σε χούντα. Να μην λέω μεγάλα λόγια, διότι δεν είχα γεννηθεί κιόλας στα χρόνια της δικτατορίας, αλλά πόσο χειρότερα να ήταν για κάποιον που δεν ήταν κομμουνιστής τουλάχιστον.

Οι ίδιοι άνθρωποι που σε λίγο μπορεί να μας απαγορεύσουν όχι απλά να κυκλοφορούμε, αλλά ακόμα και να αναπνέουμε -μην ξεχνάμε ότι ο ιός μεταδίδεται και με την αναπνοή- σε λίγες μέρες θα βγάζουν λόγους για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Για εκείνους, δηλαδή, που κάποτε αψήφησαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι, αν δεν ήταν η καραντίνα που ανέκοψε το πρώτο κύμα, αλλά η ίδια η συμπεριφορά του ιού που εξελίσσεται με κύματα, τα οποία έχουν κορυφές και κοιλάδες και το γεγονός ότι καλοκαίριαζε εκείνη την εποχή, τότε ο χειμώνας θα είναι πραγματικά πολύ σκληρός.

Το ότι στην πρώτη φάση μάλλον μας έσωσε το καλοκαίρι που ερχόταν τότε, αποδεικνύεται από το ότι στη Γαλλία είναι σε καραντίνα σχεδόν δύο εβδομάδες και τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται, αφού, ό,τι και να κλείσεις, η ενδοοικογενειακή και ενδονοσοκομειακή μετάδοση στα ανύπαρκτα – πλην γερμανικού – συστήματα υγείας της Ευρώπης συνεχίζονται.

Παρεμπιπτόντως, στη Γερμανία, την Ελβετία, τις σκανδιναβικές και λοιπές βαλκανικές χώρες, στην Ιβηρική, την Ιταλία, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου που δεν εφαρμόζουν αυτή την απάνθρωπη καραντίνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι χαζοί οι άνθρωποι εκεί και είμαστε οι έξυπνοι εδώ;

Το γεγονός ότι χειμωνιάζει παίζει πιθανότατα τον σημαντικότερο ρόλο για την δραματική έξαρση στη Θεσσαλονίκη.

Και ο χειμώνας θα έρθει αργά ή γρήγορα και στην Αττική, άλλωστε, τα πρώτα σημάδια του δείχνουν ότι στην ανατολική Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Στη νοτιοδυτική Ελλάδα που βρίσκεσαι, Πιτσιρίκο, μάλλον θα είναι ήπιος. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Και αυτή είναι η ευκαιρία να κάνεις σερί μπάνια όλο τον χρόνο.

Κάπως έτσι κατάφερα κάποτε κι εγώ να γίνω χειμερινός κολυμβητής. Mια χρονιά, που ο χειμώνας δεν ήρθε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι Έλληνες έχουν κάνει τις επιλογές τους τις τελευταίες δεκαετίας και είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας. Εγώ επιλέγω να πάω για μπάνιο και σήμερα. Καλές βουτιές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.