Τα (κορωνο)κέρδη της Κίνας, ο μετριοπαθής σοσιαλισμός της Βολιβίας και οι Γάλλοι που αψηφούν την καραντίνα

Πιτσιρίκο, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 19 μήνες και +11,4% σε σχέση με πέρσι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ξεπέρασαν, μάλιστα, κάθε προσδοκία, καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 9,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, ενώ τον Σεπτέμβριο η αύξηση ήταν 9,9%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε 58,44 δισ. δολ. τον Οκτώβριο του 2020, έναντι πρόβλεψης για 46 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν 37 δισ. δολ.

Η ψαλίδα ανάμεσα στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας και των ΗΠΑ διευρύνθηκε επίσης στα 31,37 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, έναντι 30,75 δισ. δολ. που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές της Κίνας παραμένουν ανθεκτικές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ιατρικό υλικό και εξοπλισμό, αλλά έχει μειωθεί η παραγωγή τους σε άλλες χώρες.

Οι εξαγωγές της Κίνας θα γνωρίσουν άνθιση και στο υπόλοιπο του 2020, καθώς, καθώς οι εταιρίες της χώρας συνεχίζουν την παραγωγή τους με ταχύτερους ρυθμούς από ανταγωνιστές στο εξωτερικό και πωλούν περισσότερα αγαθά που σχετίζονται με την Covid 19, όπως για παράδειγμα προστατευτικές μάσκες.

Παρ’ όλα αυτά, μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κινέζικες εξαγωγές μπορεί να δεχτούν καθοδικές πιέσεις τους επόμενους μήνες, καθώς η Γαλλία και η Βρετανία μπήκαν και πάλι σε καραντίνα, ενώ μερικό lockdown εφαρμόζει και η Γερμανία.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα επιταχύνθηκε επίσης τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία στην Κίνα, αν και υπάρχει διχογνωμία στα στοιχεία μεταξύ μίας ιδιωτικής και της κρατικής εταιρίας που έκαναν σχετικές έρευνες.

Οι εισαγωγές τον Οκτώβριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 4,7% στην Κίνα, δηλαδή, λιγότερο σε σχέση με την αλματώδη άνοδο του 13,2% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση του Οκτωβρίου ήταν χαμηλότερη και από την εκτίμηση για 9,5% του Reuters.

H Kίνα ανέστειλε κάποιες παραδόσεις αεροσκαφών, υπό τον φόβο να κολλήσουν τον ιό μέλη των πληρωμάτων και του προσωπικού.

Εν κατακλείδι, η κινέζικη οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, αλλά η ανάπτυξή της συνολικά στο τρέχον έτος είναι 2%, η μικρότερη που έχει καταγράψει εδώ και τρεις δεκαετίες, όμως και πάλι μεγαλύτερη από τις ανταγωνιστικές της χώρες.

Η Κίνα έχει μία καλύτερη ανάκαμψη και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που μπορεί να είναι, όμως, προσωρινό, ακόμα κι αν κρατήσει ως το τέλος του 2020.

Γιατί μετά τι θα γίνει; Θα αναστηθούν οι “πεθαμένοι”; Όπου “πεθαμένοι” βάλτε Ευρώπη και Αμερική. Και μπορείτε να βγάλετε και τα εισαγωγικά.

Η Κίνα όχι μόνο νίκησε με περίπατο τον κορωνοϊό, αλλά βγάζει και κέρδος πλέον από αυτόν, ακριβώς επειδή ο ιός σαρώνει τις άλλες χώρες.

Κανένας “ειδικός” μπορεί να μας εξηγήσει τι συμβαίνει;

Παρεμπιπτόντως, να δούμε τι θα συμβεί στη Βολιβία, όπου στη σκιά του Evo Morales, ο νέος πρόεδρος Luis Arce, οικονομολόγος και θαυμαστής του Μαρξ, υπόσχεται έναν μετριοπαθή σοσιαλισμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Arce ήταν για πάνω από μία δεκαετία υπουργός Οικονομικών του Morales, o οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία μετά τις μαζικές περσινές διαδηλώσεις.

Ο 57χρονος Arce που θεωρείται μετριοπαθής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις που παραμένουν στη χώρα, αλλά και μία πιθανή επιστροφή ακόμα και την επόμενη βδομάδα του Morales, που έζησε σχεδόν ένα χρόνο εξόριστος στην Αργεντινή.

Η σκιά του Evo πλανάται ακόμα πάνω από τη Βολιβία και διχάζει πολλούς.

Στην ορκωμοσία του Arce την Κυριακή 8/11 είναι προσκεκλημένοι οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Παραγουάης Alberto Fernandez και Mario Abdo αντίστοιχα, ο ηγέτης του Ιράν Hassan Rouhani, o βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος και ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Delcy Rodriguez.

“Από τότε που ήμουν 14 χρονών και άρχισα να διαβάζω τον Καρλ Μαρξ, δεν άλλαξα ποτέ ιδεολογία και ούτε τώρα πρόκειται να το κάνω” είχε δηλώσει ο Arce τον Οκτώβριο.

Οι υποστηρικτές του Luis Arce του πιστώνουν την οικονομική ανάπτυξη θαύμα της δεκαετίας του 2000, που έβγαλε πολλούς κατοίκους της Βολιβίας από τη φτώχεια.

Ως υπουργός Οικονομικών, προώθησε την κρατικοποίηση πολλών τομέων, κάτι που είχε ως συνέπεια να έρθει σε σύγκρουση με πολλούς επενδυτές, αλλά και να οδηγήσει τη λατινοαμερικάνικη χώρα σε ανάπτυξη 4,6%.

Χάρη και στο οικονομικό πλάνο του Arce, o Morales κυβέρνησε για 14 χρόνια τη Βολιβία (2005-2019), ωστόσο, όταν η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, η αντιπολίτευση δεν επέτρεψε στον Evo να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία.

Σε αντίθεση με τον προερχόμενο από οικογένεια χωρικών Morales, o Arce μεγάλωσε σε ένα νοικοκυριό της μεσαίας τάξης στην πρωτεύουσα Λα Παζ και είναι γνωστός για τον ήπιο λόγο του και για το ότι είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Σπούδασε οικονομικά στη Βολιβία, δεν είναι αυτό που λέμε “ισχυρός άνδρας”, ούτε ένας “κοινωνικός μαχητής” και “ηγέτης”, κάτι που ίσως τον βοηθήσει να αποφύγει τον διχασμό στη Βολιβία.

Είναι αυτό που δεν κατάφερε ο Morales, επειδή δεν είχε όρια, αλλά ακόμα και τώρα τυγχάνει μεγάλης αποδοχής.

Ο Arce έχει ήδη κρατήσει αποστάσεις από τον Morales, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα έχει κάποιον ρόλο στη νέα κυβέρνηση, πέρα από την επιρροή που ασκεί ως ο φυσικός ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος.

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μικρή αναφορά υπάρχει -τουλάχιστον από αφίσες κ.λ.π.- στον Morales, κι ενώ ο Arce αναμένεται να κληρονομήσει μία ύφεση 6% και λόγω της πανδημίας το 2020.

Και νωρίτερα, ωστόσο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου και τα συναλλαγματικά αποθεματικά είχαν αρχίσει να μειώνονται.

Ο Arce υποσχέθηκε να μην κάνει περικοπές δημόσιων δαπανών, αν και κάποια μέτρα λιτότητας είναι αναπόφευκτα.

Αλλά παραμένει πεπεισμένος ότι το βολιβιανό θαύμα δεν έχει τελειώσει.

Άλλωστε, γίνονται και θαύματα.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αποδέχεται να ζει με ένα πενιχρό εισόδημα, να πληρώνει υπέρογκους φόρους και λογαριασμούς και να είναι και σε καραντίνα τώρα, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξουν.

Οι άνθρωποι δημιούργησαν αυτόν τον ψεύτικο και άδικο κόσμο και, αν έχουν τη βούληση, μπορούν να τον αλλάξουν.

Δεν είναι φυσικό φαινόμενο ο καπιταλισμός, που μας κατέστρεψε, είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Φυσικά φαινόμενα είναι ο βοριάς και η συννεφιά που ήταν και το Σάββατο απειλητικά πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

“Ο ήλιος κρυβόταν”, όπως λέει και το τραγούδι του Στάθη Δρογώση.

Εννοείται ότι προτιμώ τον επόμενο στίχο του: “Εσύ δυνατή, γελούσες, ο χειμώνας δεν θα ‘ρθει”.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Οι Γάλλοι μετακινούνται δύο και τρεις φορές πιο πολύ σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, ενώ η δεύτερη είναι και πιο χαλαρή, όπως γράφει Le Monde. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 30% μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου, ενώ η αντίστοιχη μείωσή τους τον Απρίλιο του 2020 ήταν 80% με 90%. Πιο αναλυτικά, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και με μέσα μεταφοράς έχουν μειωθεί κατά 38% και 45% αντίστοιχα, ενώ αυτές με τα πόδια κατά 55%. Κατά την πρώτη καραντίνα, η μείωση ήταν 80% τόσο με οχήματα, όσο και με τα πόδια. Επίσης στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 30% τον Νοέμβριο, έναντι 80% τον Απρίλιο του 2020.

Αντίστοιχα, μέσα στο Παρίσι η μείωση της κυκλοφορίας είναι 29%, έναντι 70% την περασμένη άνοιξη, ενώ η συχνότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχώρησε στο 30% με 50% (όσο είναι και ο παγκόσμιος μέσος όρος 40%), ενώ είχε πέσει στο 5% με 10% στην πρώτη καραντίνα. Στο 1/3 έπεσε και η κίνηση των τρένων και στο 15% των TGV (τρένα υψηλής ταχύτητας που διασχίζουν όλη τη Γαλλία), η οποία είχε βυθιστεί στο 1% την άνοιξη. Μειώθηκε, πάντως, σε 150 χιλιάδες το φθινόπωρο, από 400 χιλιάδες την άνοιξη ο αριθμός των Παριζιάνων που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, ίσως και επειδή τα σχολεία και κάποιες υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτά. Πάντως, αν οι Γάλλοι αψηφούν την καραντίνα από τις πρώτες μέρες της, θα την καταργήσουν στην πράξη αργά ή γρήγορα. Άντε και στα δικά μας.

Υ.Γ.2 Η παθολόγος Εύη Κιαγιά κατήγγειλε στον Focus Fm 106,3 ότι η τρομοκρατία κυβέρνησης και ΜΜΕ έχει αυξήσει τις επισκέψεις ανθρώπων σε ψυχιάτρους, αλλά και γιατρούς, στους οποίους λένε κλαίγοντας ότι φοβούνται πως θα πεθάνουν. Μίλησε και για απειλές με ΕΔΕ σε γιατρούς και για ψυχοσωματικά προβλήματα που αναπτύσσουν πολλοί άνθρωποι.

Υ.Γ.3 Στην Δανία θα θανατώσουν 15 με 17 εκ. βιζόν, επειδή θεωρείται ότι μετέδωσαν μία μετάλλαξη του κορωνοϊού σε 12 ανθρώπους, όπως αναφέρει η Liberation. Πρόκειται για το σύνολο των άτυχων και συγγενικών με τις νυφίτσες και τα κουνάβια ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους στη σκανδιναβική χώρα. Τουλάχιστον, στην Ελλάδα απαγορεύτηκαν το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα, ενώ επιτρέπεται αυτή τη φορά η κολύμβηση, όπως έγραψες, Πιτσιρίκο. Ναι στα χόμπι που δεν συνεπάγονται τον θάνατο κάποιας άλλης ύπαρξης. Ναι στο κολύμπι. Με ένα κοπάδι ζαργάνες να με αποζημιώνει για το κρύο που βίωσα και το Σάββατο με τον θυελλώδη βοριά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Ήταν ο χειμώνας 2017-18, όταν οι κατεξοχήν “καλοκαιρινές” ζαργάνες είχαν εμφανιστεί και πάλι τον Νοέμβρη – και τον Δεκέμβρη – στα αγαπημένα μας τα μέρη. Τότε ο χειμώνας ήταν ήπιος, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις τώρα αναμένεται να αγριέψει μετά τα μέσα Νοέμβρη.

(Αγαπητέ φίλε, τέλεια μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.