Τράβα και ψόφα!

Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο! Έκανες την κίνηση ματ λίγες βδομάδες πριν και έφυγες απο την Αθήνα για το Τζάντε, οπότε σήμερα βρίσκεσαι στην καλύτερη θέση από όλους μας, παρακολουθώντας από μακρια -σαν τον βασιλιά Ξέρξη πάνω στον θρόνο του- την εξέλιξη της κορονο-ναυμαχίας.

Εδώ, στην μαρτυρική Ελβετία, μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, όμως η ζωή συνεχίζεται κανονικά χωρίς πανικούς και υστερίες, ούτε από την πολιτεία ούτε από τους πολίτες.

Το γράφω αυτό γιατί σήμερα το πρωί που μίλησα με την μητέρα μου στο τηλέφωνο, την άκουσα πολύ αναστατωμένη με τα όσα μετέδωσαν τα κανάλια των Αλαφούζων και των Μαρινάκηδων σχετικά με την “δραματική” κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελβετία.

Εξήγησα λοιπόν στην μανούλα ότι οι δραματοποιήσεις των καταστάσεων από τους υπαλλήλους των ολιγαρχών και της κυβέρνησης έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να παρουσιάσουν την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα σήμερα ως ανάλογη άλλων προηγμένων κρατών και σχεδόν νομοτελειακή και αναπόφευκτη.

Να πουν δηλαδή ότι δεν φταίνε ούτε οι πολιτικοί που για δεκαετίες δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας, ούτε οι παπάδες που ζουν ακόμα στον μεσαίωνα, ούτε η ιατρική κοινότητα που νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για το πώς θα μεγαλώσει την κωλάρα της· όπως και κάθε άλλη επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, άλλωστε.

Όσο πιο χονδροειδής είναι η τακτική τους -προκειμένου να αθωώσουν το σύστημα από τις ευθύνες του-, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι προσπάθειες που κάνουν.

Το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, αφού πρώτον ξέρουν ποιους έχουν στο pay-roll και δεύτερον γνωρίζουν καλά σε τι ζώα απευθύνουν την προπαγάνδα τους.

Στην Ελλάδα λοιπόν είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο πλούτος αποτελεί ιδιοκτησία ολίγων “τσιφλικάδων”, “κοτζαμπάσηδων” και “δοσίλογων”.

Αυτή είναι η Ελλάδα, όπως πολύ εύστοχα είπε -απολογούμενος χρόνια πριν- ο Κινέζος “εκσυγχρονιστής”.

Σήμερα μάθαμε ότι και η πανδημία έχει ιδιοκτήτη στην Ελλάδα. Τον ΕΟΔΥΥ και τον πολιτικό του προϊστάμενο.

Τα στοιχεία που συλλέγονται -ή μήπως δεν συλλέγονται;- και αφορούν την πανδημία, κρατούνται ως επτασφράγιστυο μυστικό μακριά από τους επιστήμονες και την κοινωνία.

Υποθέτω ότι ο Σωτηράκης έχει καλύτερη ενημέρωση από τον υπόλοιπο κόσμο, όμως ο Σωτηράκης είναι στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όχι ανεξάρτητος επιστήμονας.

Επίσης, ο Σωτηράκης είναι “ιδέα”! Προσεύχονται οι Έλληνες στον Σωτήρη, όπως προσεύχονται και στην Παναγία. Κλαίει ο Σωτήρης, κλαίει και η Παναγία ένα πράμα.

Ο Σωτήρης, επίσης, μπορεί να αποδεχτεί ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Μητσοτάκη όσο αφορά την έγκαιρη προμήθεια 2-3 δισεκατομμυρίων εμβολίων, αφού έχει το know-how από την προηγούμενη θητεία του ως σύμβουλος στο γαλάζιο υπουργείο Υγείας.

Ας τον αφήσουμε, όμως, τον Σωτηράκη στην ησυχία του κι ας επανέλθουμε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των στοιχείων για την πανδημία.

Ποιος αντιδρά απέναντι σε αυτή την πέρα για πέρα τριτοκοσμική κατάσταση;

Ποιος διαμαρτύρεται για την μη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής για την διαχείριση της κρίσης;

Οι δημοσιογράφοι; Η επιστημονική-ιατρική κοινότητα; Ο περιούσιος λαός που ψοφάει σαν το σκυλί όχι μόνο ή κυρίως από τον covid-19 αλλά από άλλες παθήσεις -καρκίνους, αυτοάνοσα, καρδιολογικά νοσήματα, κλπ- που έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα εκτός κι αν έχεις φράγκα να σκάσεις στα ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Στην Μεγάλη Βρετανία -που και υπάρχουν και δημοσιοποιούνται τα στατιστικά στοιχεία- διαπιστώθηκε μια μη αναμενόμενη αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων -35%!-, κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη.

Ήταν η απουσία διαθέσιμων ραντεβού στις δομές του NHS; Ήταν ο φόβος των ασθενών να μην κολλήσουν την “κακιά” αρρώστια (Covid-19 στην περίπτωση μας!);

Ήταν ο αποπροσανατολισμός των γιατρών;

Ήταν όλα αυτά μαζί. Και πολλά άλλα.

Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών των νεκρών ήταν πολύ κάτω από τα 80 έτη των νεκρών της πανδημίας. Ενδιαφέρεται κανείς για αυτό;

Ποια σημασία έχει η αποδεδειγμένα πολύ χαμηλή θνητότητα για τους νοσούντες από covid-19 στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 65 ετών και τι μηνύματα μας στέλνει σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

Πώς μεταφράζουν τα στοιχεία αυτά -στις χώρες που γίνονται γνωστά τα στοιχεία αυτά- οι φωστήρες και οι ειδικοί;

Χρειάζεται γενικευμένο lockdown ή εστιασμένα μέτρα υποστήριξης και φροντίδας των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Οι ειδικοί δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και δεν ενημερώνουν τους κυβερνώντες;

Λοιπόν οι ειδικοί και αντιλαμβάνονται, και γνωρίζουν, και ενημερώνουν κατά το πώς πρέπει τους υπεύθυνους της πολιτείας.

Ας μην είμαστε τόσο αφελείς ώστε να τους θεωρούμε σπουδασμένους τρόμπες.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε στην αντίληψη της κατάστασης ούτε στην απουσία λογικών και ουσιαστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή της.

Το πρόβλημα είναι στην χρηματοδότηση των προτεινόμενων λύσεων, στην αδιαφορία -τόσο των ειδικών όσο και των κυβερνώντων- για την ανθρώπινη ζωή, ιδίως όταν δεν είναι σε παραγωγική ηλικία, παιδιά δηλαδή και γέροι, και στην προσπάθεια του καπιταλιστικού κράτους να έχει παράπλευρα οφέλη από την κρίση, συντρίβοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Περισσεύετε κυρίες και κύριες. Και ενοχλείτε όταν διαμαρτύρεστε.

Αυτό είναι το σύστημα. Σου αρέσει δεν σου αρέσει, τράβα και ψόφα.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Το ακριβοπληρωμένο μπιμπελό της “δημοκρατίας” μας, η κυρία πρόεδρος ήθελα να πω, εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις 10 νοσηλεύτριες που οικειοθελώς μεταβαίνουν από Κρήτη και Γιάννενα στην Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στις εκεί ΜΕΘ. Προς το ακριβό μας μπιμπελό: θα ήταν πιο χρήσιμο να βρίσκατε μια λέξη σχετικά με τις παλινωδίες και τις αστοχίες της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε προέχει η ενότητα του συναφιού σας. Προς τις καλές μας νοσηλεύτριες, μια γνωστή και χρήσιμη παροιμία: “Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ”. Εύχομαι να είστε υγιείς και σιδερένιες, αν όμως κάτι πάει στραβά ο “δεκάρικος” της κυρίας προέδρου δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα για τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Δεν σας υπολογίζουν, όπως δεν υπολογίζουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους σας. Όχι μονάχα στην Ελλάδα μα πουθενά αλλού στον καπιταλιστικό κόσμο.

Υ.Γ.2 Διαβάζω: “90χρονη μητέρα και ο 60χρονος γιος της με κινητικά και νοητικά προβλήματα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό και τους έστειλαν σπίτι να μείνουν σε καραντίνα. Η 90χρονη πέθανε κι ο γιος έμεινε δίπλα της για 2 μέρες. Ελπίζω θα γίνει έρευνα για εγκληματικές ευθύνες εδώ”. Να κλάψω; Να γελάσω; Να ουρλιάξω; Να τα κάνω όλα αυτά μαζί;

(Φίλε Ηλία, ήταν που ήταν τοξική και πανηλίθια η ελληνική κοινωνία, με τον κορωνοϊό έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ της. Οπότε, την έκανα για τη Ζάκυνθο μέχρι να κοπάσει κάπως η βλακεία. Ηλία, εγώ δεν θα σχολιάσω τίποτα από αυτά που έγραψες. Θα σου πω κάτι που έγινε σήμερα. Έχω πάει μια μεγαλειώδη βόλτα μέχρι την θάλασσα, επιστρέφω στο σπίτι, ανοίγω τον υπολογιστή και το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι ένας πρώην υπουργός Παιδείας -αυτός που το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου διασκέδαζε στα μπουζούκια- να λέει πως το γεγονός ότι η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί με τίποτα ενώ τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν τέλεια, αποδεικνύει την ανωτερότητα του ιδιωτικού τομέα. Ηλία, δεν φταίω εγώ για τους καθυστερημένους που ψηφίζουν οι Έλληνες. Καλά να πάθουν. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.