Υγεία, κ@ύλα και επανάσταση για όλους

Γεια σου, πιτσιρίκο.
25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ένα στατιστικό μου έκανε εντύπωση: 85% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν υποστεί σεξoυαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, 6% (!) το κατήγγειλαν.

Ειδικά στον τουρισμό, 22% των γυναικών έχουν υπάρξει θύμα σεξoυαλικής επίθεσης ή βιασμoύ· μια στις πέντε, στην Ελλάδα, του 2020.

Και φυσικά, η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο σεξoυαλική, είναι και ψυχολογική, είναι και καθαρά σωματική, είναι και δολοφονική (γυναικοκτονία λέγεται)· ειδικά το lockdown βάζει πολλούς σκελετούς σε ντουλάπες.

Ας πάμε όμως και στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Η Σκωτία χθες έγινε η πρώτη χώρα -έθνος προς το παρόν, ανεξάρτητη χώρα σε λίγα χρονάκια- που νομοθέτησε την παροχή δωρεάν προϊόντων περιόδου καθολικά, δηλαδή για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες.

Ομολογώ πως μου έκανε αρκετή εντύπωση, όπως με παραξένευε όταν στο πανεπιστήμιο ή σε pubs έβλεπα στις τουαλέτες ανοιχτά κουτιά με σερβιέτες ή ταμπόν για περίπτωση ανάγκης.

Επίσης, ενδιαφέρον μου φάνηκε ότι αυτής της απόφασης προηγήθηκε κινητοποίηση-ευαισθητοποίηση 4 χρόνων.

Μάλιστα, το SNP, το κυβερνών κόμμα, ήταν αρχικά αντίθετο, αλλά -υπό την πίεση της βάσης- υποχώρησε.

Η Monica Lennon, βουλευτής των Σκωτσέζων Εργατικών που έτρεξε την καμπάνια, λέει χαρακτηριστικά στον Guardian:

“Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που η περίοδος συζητείται στη δημόσια ζωή. Πριν λίγα χρόνια ποτέ δεν υπήρχε ανοιχτή συζήτηση για την έμμηνο ρύση στο Holyrood -το σκωτσέζικο κοινοβούλιο-, ενώ τώρα είναι mainstream.”

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση φαίνεται και από το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η “period poverty” (“φτωχεια περιόδου”), δηλαδή η δυσκολία να πληρώνεις βασικά είδη υγιεινής σε μηνιαία βάση.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον πείραμα στη Σκωτία είναι η C:Card. Το πρώτο C είναι για το Condom, δηλαδή προφυλακτικό. Στο Εδιμβούργο λοιπόν -και την ευρύτερη περιοχή Lothian-, ο καθένας μπορεί να πάρει δωρεάν προφυλακτικά από το δημόσιο σύστημα Υγείας· όσα θέλει, όποτε θέλει, χωρίς ερωτήσεις, στα στέλνουν και στο σπίτι.

Είναι νομίζω προφανές πόσο βοηθάει οικονομικά μια τέτοια υπηρεσία (3 χρόνια τώρα έχω γλιτώσει κυριολεκτικά εκατοντάδες €).

Επίσης, υπάρχουν δύο κάρτες, μια για ηλικίες 13-15 και μια για >16.

Για όσους τυχόν σοκαριστούν με το 13, να θυμίσω ότι πριν λίγα χρόνια η Καθημερινή έγραφε πως “η μέση ηλικία έναρξης σεξoυαλικής ζωής των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου είναι τα 14”.

“Μα έτσι διευκολύνεται το σeξ”, ίσως σκεφτεί κάποιος.

Κατ’ αρχάς, είναι ωραίο το σeξ, άρα καλό είναι και να διευκολύνεται.

Ως προς τα παιδιά, όμως, ας ξαναθυμίσω (από το ίδιο άρθρο της Καθημερινής) ότι το “78% ανέφερε χρήση προφυλακτικού, αλλά μόνο το 42% έκανε σταθερή χρήση”.

Άρα, οι άνθρωποι πάντα έκαναν και θα κάνουν σeξ· το ερώτημα είναι αν θα είναι ασφαλές.

Για να κλείνω, όμως, τα παραπάνω δεν τα γράφω τόσο στην (κάπως επαρχιώτικη) λογική “και τι περιμένεις από την Ψωροκώσταινα”· άλλωστε και οι Σκωτσέζοι αξιαγάπητοι βλαχοσάξωνες είναι.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάποια πράγματα είναι τόσο έξω από ό,τι έχουμε συνηθίσει, ώστε, ακόμα και αν προφανώς έπρεπε ήδη να γίνονται, δεν μας περνάνε καν από το μυαλό.

Χαιρετισμούς από το παγωμένο Εδιμβούργο

Δημήτρης

Υ.Γ. Η φωτό είναι από 10 μέρες πριν. Κάτι τέτοια θα έβλεπε ο Bram Stoker και έγραψε τον Δράκουλα· ή η Rowling με τον Χάρι Πότερ.

(Αγαπητέ φίλε, η βία σε βάρος των γυναικών -αλλά και των ανδρών- είναι φρίκη. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα και σήμερα γυναίκες που λένε “με δέρνει αλλά με αγαπάει”. Αυτά είναι για τον ψυχολόγο, εγώ δεν τα καταλαβαίνω. Έχω γράψει πολλές φορές πως αυτός ο κόσμος είναι πολύ αντρικός και πρέπει να γίνει πιο γυναικείος. Πολλή αντρίλα έχει ο πλανήτης, και η πολλή αντρίλα φέρνει πολύ θάνατο και πολλή δυστυχία. Αλλά πρέπει και οι γυναίκες να κάνουν κάτι για αυτό. Η λύση δεν είναι να μιμούνται οι γυναίκες τις συμπεριφορές των ανδρών. Επίσης, θα πρέπει να γίνει κάτι με το εμπόριο γυναικών -και παιδιών και ανδρών- που δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Και βέβαια, οι γυναίκες -αλλά και κάθε συνειδητός και αξιοπρεπής άνθρωπος- θα πρέπει να αντιδράσουν στο πώς παρουσιάζονται οι γυναίκες στα ΜΜΕ. Το σeξ είναι πολύ ωραίο αλλά, όπως όλα τα πράγματα, έχει σημασία ποιος το κάνει. Διαφορετικά, είναι κρέας μπαίνει, κρέας βγαίνει. Κάνουμε έρωτα, όπως είμαστε στη ζωή μας. Δεν μεταμορφωνόμαστε στο κρεβάτι. Όσο για την ηλικία, πριν από κάμποσα χρόνια, είχα διαβάσει πως στην Ελβετία υπήρχαν μηχανήματα με προφυλακτικά για παιδιά 12 ετών. Δεν είναι κακό να κάνεις έρωτα και στα 12. Αρκεί να το επιθυμείς, να είσαι ενημερωμένος και να το κάνεις με κάποιον συνομήλικό σου. Είναι ενοχοποιημένος ο έρωτας -φταίνε οι θρησκείες και ο μικροαστισμός για αυτό- και είναι κρίμα γιατί είναι υπέροχο να κάνεις έρωτα. Στην Ελλάδα υπάρχει υστερία για όλα. Οι Έλληνες τσακώνονται ακόμα για την Παναγία που την γκάστρωσε στα 14 ένα περιστέρι που το είχε στείλει Θεός. Τι να πεις; Αυτά τα επιστημονικά δεν τα κατέχω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Και μακριά από την Ελλάδα. Σκοτώνει. Και τον έρωτα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.