Fresh – air life: Τhe Nordic way
Πιτσιρίκο, η βρετανική αστυνομία προειδοποιεί ότι η κοινωνική απομόνωση λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό θα πολλαπλασιάσει τους νέους που θα ριζοσπαστικοποιηθούν και ίσως γίνουν και τρομοκράτες, όπως μεταδίδει το Reuters.
To επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία αναβαθμίστηκε σε “σοβαρό”, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία. Αυτή η αναβάθμιση σημαίνει ότι μία επίθεση θεωρείται πλέον αρκετά πιθανή.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, είχαν συλληφθεί 17 παιδιά σε 18 μήνες με κατηγορίες για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων και 14χρονων.
Υπάρχει μία αύξηση σε εξτρεμιστικό υλικό στο διαδίκτυο μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και η κοινωνική απομόνωση -με αφορμή την Covid 19- οδηγεί ευάλωτους ανθρώπους να περνούν περισσότερη ώρα μόνοι τους μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, χωρίς την προστασία που μπορούν να τους δώσουν το σχολείο, η δουλειά, οι φίλοι, η οικογένεια.
“Έρχεται η τέλεια καταιγίδα, κατά την οποία δεν θα μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις της τα επόμενα χρόνια” κατέληξε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής του Ηνωμένου Βασιλείου Neil Basu.
Η γερμανική αστυνομία, από την άλλη, έριξε νερό και σπρέι πιπεριού σε διαδηλωτές που πετούσαν μπουκάλια και διαμαρτύρονταν, επειδή τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού θα γίνουν πιο αυστηρά και θα απειλήσουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Όταν λέμε πιο αυστηρά, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ θα απαγορευτεί η πώληση αλκοόλ και θα κλείσουν κάποια μαγαζιά.
Δηλαδή, τα μέτρα θα είναι και πάλι από τα πιο χαλαρά στην Ευρώπη κι ας τα παρομοίασε το ακροδεξιό AfD με τη Νομοθετική Πράξη του 1933, που άνοιξε τον δρόμο στον Χίτλερ.
Στα επεισόδια που έγιναν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, συνελήφθησαν 190 άτομα και τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn ξεκαθάρισε ότι θα είναι προαιρετικός.
Σε κάθε περίπτωση, έρχεται βαρυχειμωνιά.
Άλλωστε, ήρθαν κυριολεκτικά βροχές, αλλά κυρίως κρύο στην ανατολική Ελλάδα, λόγω του βοριά, που άρχισε πάλι να φυσά, φτάνοντας για πλάκα ως συνήθως τα τελευταία χρόνια τα 7-8 beaufort στη δαντελένια ακρογιαλιά.
Όταν έβγαινε ο ήλιος ήταν καλά, αλλά όταν τον έκρυβαν τα σύννεφα και έπεφταν και ψεκάδες (έτσι λένε τη βροχή που είναι σαν να ψεκάζεις και ξεκινά και σταματά ξανά και ξανά και η οποία προκαλείται από τα παχιά ομοιόμορφα στρατόμορφα νέφη stratus) επικρατούσε παγωνιά.
Τουλάχιστον, φωτογράφισα αρκετά καλά έναν σαργό, ενώ κι ένα μελανούρι βγήκε συμπαθητικό στα κρυστάλλινα νερά.
Η θερμοκρασία τους ήταν το μόνο που θύμιζε ότι έχουμε Νοέμβριο, γιατί έξω στην αγαπημένη μου ακτή ήταν σαν Ιανουάριος.
Σαν χιονιάς Ιανουαρίου, μάλιστα, και όχι όπως όταν έχει αλκυονίδες μέρες για παράδειγμα.
Βίοι αντίθετοι με τη Νέα Ζηλανδία, που βιώνει έναν θαλάσσιο καύσωνα με θερμοκρασίες στα παράκτια νερά του Βόρειου Νησιού ως και δύο βαθμούς (1,6 για την ακρίβεια) πάνω από τον μέσο όρο, όπως μας πληροφορεί ο Guardian.
Σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας η θερμή ανωμαλία κυμαίνεται από +0,7 ως +1,1 βαθμό, κι ενώ ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους πιο ζεστούς στην Ωκεανία.
Να δούμε πότε θα κάνει έναν ζεστό χειμώνα και στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες της θάλασσας δεν απέχουν, πάντως, και πολύ από τους 18-21 βαθμούς που είναι στο αρχιπέλαγος της Νέας Ζηλανδίας αυτή τη στιγμή.
Τέτοιες υψηλές θαλάσσιες θερμοκρασίες παρατηρούνται μία φορά στις δέκα στη νησιωτική χώρα και οι ειδικοί προβλέπουν ένα μακρύ και ξηρό καλοκαίρι, με τις υψηλές πιέσεις που επικράτησαν ήδη από τον Οκτώβριο να έχουν φέρει πολλή ηλιοφάνεια και λίγους ανέμους.
Η Νέα Ζηλανδία που με το φαινόμενο Λα Νίνια το οποίο εξελίσσεται φέτος έχει πάντα πιο ζεστές θάλασσες, είχε βιώσει το θερμότερο καλοκαίρι της το 2018, όταν η θερμοκρασία της θάλασσας τον Ιανουάριο ήταν κατά μέσο όρο 20,3 Κελσίου, δηλαδή, τρεις βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο.
Οι θερμές θάλασσες της Νέας Ζηλανδίας είχαν ως συνέπεια να εμφανιστούν στα νερά της τροπικά είδη ψαριών, όπως ο ροφός του Κουίνσλαντ που συνήθως ζει στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας.
Εντοπίστηκαν επίσης και κάτι ψάρια σαν τα δικά μας μαγιάτικα -που γράφω συχνά πυκνά ότι όπως και οι ζαργάνες είναι “καλοκαιρινά”-, είδη χελιών, ψάρια λοχίες -από τους χαρακτηριστικότερους εκπρόσωπους των τροπικών νερών – και βατραχόψαρα, αλλά και βασιλικές μέδουσες μέσα στο λιμάνι της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον.
Ο θαλάσσιος καύσωνας του 2018 είχε οδηγήσει στην αύξηση και χερσαίων ζώων, όπως τα τρωκτικά και, αν επικρατήσει και φέτος, θα είναι ο τρίτος σε τέσσερα χρόνια στη Νέα Ζηλανδία.
Μάλιστα, οι εφτά στους δέκα θερμότερους χειμώνες στη νησιωτική χώρα καταγράφηκαν μετά το 2000, με τον φετινό να έχει θετική θερμοκρασιακή απόκλιση +1,14 βαθμούς από τον μέσο όρο.
Δεν μπορούμε να έχουμε επιτέλους και στην Ελλάδα έναν καυτό χειμώνα με 2-3 βαθμούς πάνω από το κανονικό;
Έναν χειμώνα χωρίς κρύο, σαν το 2014, το 2016 και το 2018;
Όπως φαίνεται, όμως, θα έχουμε άλλον έναν ψυχρό χειμώνα, όπως το 2015, το 2017, το 2019 και το 2020, τουλάχιστον στα ανατολικά προσήνεμα.
Παρηγοριά αποτελεί, ωστόσο, το βιντεάκι που είδα στο BBC για το πώς οι Σκανδιναβοί αντιμετωπίζουν τον βαρύ χειμώνα, βγαίνοντας έξω και έχοντας ως σύνθημά τους τη λέξη Friluftsliv, που σημαίνει fresh-air life.
Παρά το δριμύ ψύχος, αυτός ο τρόπος ζωής μπήκε στην κουλτούρα τους χάρη σε ένα ποίημα που έγραψε τον 19ο αιώνα ο Νορβηγός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν και έκτοτε οι Σκανδιναβοί περνούν πολλή ώρα στην ύπαιθρο τον χειμώνα, κάνοντας ποδήλατο, πεζοπορία, τρέξιμο, κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες στη φύση και τον καθαρό αέρα με φίλους και αγαπημένα τους πρόσωπα.
Εντυπωσίασε ειδικά μία κοπέλα μισή Σουηδή μισή Νορβηγίδα -που είναι και χειμερινή κολυμβήτρια- και έπεσε με απευθείας βουτιά στη θάλασσα ή σε ποτάμι ή λίμνη δεν κατάλαβα, αλλά σίγουρα σε παγωμένα νερά (κάτι που είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ακόμα και στον πολύ πιο θερμό Σαρωνικό, αν πρώτα δεν βρέξεις λίγο το κεφάλι, τον λαιμό (σβέρκο), το αριστερό χέρι και την καρδιά).
Η ίδια είπε ότι ήταν πολύ αναζωογονητικό και ότι με τον αέρα έξω κρύωνε περισσότερο από ό,τι μέσα στο νερό.
Respect σε κάθε περίπτωση.
Εφτά στους δέκα Σκανδιναβούς κάνουν εξωτερικές δραστηριότητες τα Σαββατοκύριακα, ακόμα και στους -10 βαθμούς, ενώ ένας στους δέκα είναι γραμμένος και σε κάποιον σχετικό σύλλογο.
Τώρα συνειδητοποίησα και γιατί ήταν αδύνατο να κλείσουν αυτούς τους ανθρώπους μέσα σε καραντίνα, όταν συχνά έχουν πολύ λίγες ώρες μέσα στη μέρα για να δουν το ηλιακό φως, ενώ κάποιες φορές οι θερμοκρασίες βυθίζονται και στους -30 βαθμούς τοπικά.
Πάντως, στην Αττική ο καιρός δεν διέφερε και πολύ από τη Σουηδία την Παρασκευή.
Τουλάχιστον, το ξημέρωμα που παχιά στρατόμορφα νέφη stratus (στρώματα) κάλυπταν τον ουρανό και τον ήλιο και κατά διαστήματα είχαμε και drizzle (ψιλόβροχο που ξεκινάει και σταματάει ξανά και ξανά), αλλά και θυελλώδη για άλλη μία μέρα βοριά.
Τα στρατόμορφα νέφη προκαλούν συνήθως ασθενείς βροχές, ενώ τα σωρειτόμορφα – οι σωρείτες (cumulus) και οι σωρειτομελανίες (cumulonimbus) που μοιάζουν με κουνουπίδια – τις καταιγίδες.
Τα καλύτερα είναι οι θύσανοι (cirrus), τα σύννεφα που βρίσκονται πολύ ψηλά και δεν μας κρύβουν από τον ήλιο, που στην Αττική έχει γίνει τόσο ακριβιθώρητος πια.
Άλλωστε, εξελίσσεται ήδη η δεύτερη σοβαρή ψυχρή εισβολή, κι ενώ ακόμα δεν μπήκαμε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Ο χειμώνας ήρθε νωρίς, αν φύγει και αργά όπως πέρσι, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να σαρώνει, αφού η καραντίνα δεν πρόκειται να τον αναχαιτίσει χειμωνιάτικα, όσους αστυνομικούς κι αν στείλει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν έχει γιατρούς.
Και δεν έχει γιατρούς, διότι πάρα πολλοί έφυγαν έξω με την κρίση, καθώς έπαιρναν 700 ευρώ μηνιαίο μισθό.
Η μόνη ελπίδα είναι η άνοιξη και η καλοκαιρία για να φρενάρει η πανδημία.
Η άνοιξη που φαντάζει τώρα τόσο μακριά, αλλά κάποια μέρα θα έρθει ξανά.
Όπως είχε πει, άλλωστε, και ο Πάμπλο Νερούντα: “Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει”.
https://www.bbc.com/reel/video/p08wwmfc/the-scandinavian-way-to-tackle-winter
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, έχει μια πολύ όμορφη μέρα σήμερα εδώ και, φυσικά, θα πάω για μπάνιο. Τα φετινά Χριστούγεννα θα με βρουν σε φόρμα και ηλιοκαμένο. Όπως και κάτι Σουηδούς που φέτος αποφάσισαν να μην αφήσουν το σπίτι τους στο νησί, για να πάνε στη Σουηδία να βουτάνε στα παγωμένα νερά. Η Μεσόγειος είναι κάπως καλύτερη τον χειμώνα -και το καλοκαίρι- από τη Σουηδία. Είναι χιλιάδες οι Ευρωπαίοι που έχουν σπίτια στα νησιά μας και προτίμησαν να μείνουν αυτόν τον χειμώνα εδώ. Γιατί τα νησιά μας είναι ασφαλή και πολύ όμορφα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.