H Γερμανία δεν έχει βάλει καραντίνα με sms, διότι έχει 30 χιλιάδες ΜΕΘ και υποδέχεται και ασθενείς από το εξωτερικό

Πιτσιρίκο, οι μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία οδήγησαν, εξάλλου, σε αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της απαγόρευσης των εκτρώσεων, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν θα περάσει τον νόμο που ουσιαστικά θα απαγορεύει τις αμβλώσεις στο 96% των περιπτώσεων, αλλά μέσω διαλόγου και διαβούλευσης θα προσπαθήσει να βρει μία καλύτερη λύση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Michal Dworczyk.

Όλα άρχισαν μετά τη δικαστική απόφαση που απαγόρευσε τις εκπτώσεις ακόμα στις περιπτώσεις που το έμβρυο θα γεννιόταν με σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.

Μία απόφαση που δεν δημοσιεύτηκε, παρά το γεγονός ότι πέρασε η σχετική προθεσμία για αυτό τη Δευτέρα 2/11.

“Πρόκειται ξεκάθαρα για μία πολιτική απόφαση” ανέφερε η Anna Wojcik από το ινστιτούτο νομικών σπουδών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Οι αποφάσεις πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα χωρίς καθυστέρηση και το γεγονός ότι δεν το έκαναν, συνιστά ένα νομικό τρικ” εξήγησε η ίδια.

Η απόφαση του δικαστηρίου δημιούργησε κύμα οργής κατά του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και κατηγορείται ότι καταστρατηγεί τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η μαζικότητα των διαδηλώσεων αιφνιδίασε το PiS, με το πιο ακροδεξιό κομμάτι του να είναι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, αλλά πολλά πιο μετριοπαθή στελέχη του να διαφωνούν με αυτό.

Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κάλεσε σε διάλογο τους διαδηλωτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος Andrej Duda, που είναι και φίλα προσκείμενος στο PiS έριξε μία νέα πρόταση στο τραπέζι, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπονται οι εκτρώσεις αν κινδυνεύει η ζωή του εμβρύου, αλλά όχι και σε περιπτώσεις που αυτό θα πάσχει από το σύνδρομο Down.

H πρόταση του Duda αναμένεται να επικριθεί τόσο από εκείνους που είναι κατά των εκτρώσεων (ως πολύ ελαστική), όσο και από όσους είναι υπέρ (ως όχι αρκετά ικανοποιητική).

Οι διαδηλωτές αγνόησαν την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των πέντε ατόμων, λόγω κορωνοϊού, με συνέπεια να συγκεντρωθούν πάνω από 100 χιλιάδες στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της επιλογής στην έκτρωση και κατά του κυβερνώντος κόμματος PiS.

Σημειώθηκαν και επεισόδια, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Jarosław Kaczyński, όταν κάλεσε υποστηρικτές του να υπερασπιστούν τις εκκλησίες από τους διαδηλωτές.

Η Καθολική Εκκλησία τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Παρεμπιπτόντως, όπως οι Πολωνοί ακύρωσαν με τις διαδηλώσεις τον νόμο για τις εκτρώσεις, έτσι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς με την καραντίνα.

Δεν χρειάζεται καν να βγούμε στους δρόμους -αφού το απαγορεύει η (Νέα) Δημοκρατία- αλλά απλά να σταματήσουμε να πληρώνουμε όσους θησαυρίζουν από τη δυστυχία μας.

Επίσης, ο δικτάτορας της Τουρκίας, όπως αποκαλούν και όχι άδικα τον Ερντογάν δεν παίρνει σκληρότερα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, παρά τις συστάσεις που γίνονται εκεί, όπως αναφέρει ο Guardian και σε αντίθεση με τον (νεο)δημοκράτη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε ότι θα κλείνουν από τις 22:00 κάθε βράδυ τα κομμωτήρια, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα σινεμά και άλλες επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία.

Ενθαρρύνεται επίσης το ευέλικτο ωράριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -όπου αυτό είναι εφικτό-, ενώ για την ώρα παραμένουν ανοιχτά σχολεία και τζαμιά.

Τα κρούσματα και τα θύματα του ιού στην Τουρκία είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επειδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 2.000 ημερησίως για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, γιατροί και η αντιπολίτευση ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει σκληρότερα μέτρα.

Επίσης, μία παραδοχή του υπουργείου Υγείας ότι στα κρούσματα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασυμπτωματικοί, είχε προκαλέσει γενική κατακραυγή τον Σεπτέμβριο.

(Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά παγκοσμίως σχεδόν όλοι ακολουθούν λανθασμένη στρατηγική με τον κορωνοϊό, τιμωρώντας τους πολίτες για την ανευθυνότητα των κρατών να μην έχουν αξιόλογα συστήματα υγείας).

Οι γιατροί και οι εμπειρογνώμονες υγείας της Τουρκίας υποστηρίζουν, παρεμπιπτόντως, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά, ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan απειλεί να τους κλείσει τον Ιατρικό Σύλλογο, κατηγορώντας τους για προδοσία.

Η χρήση μάσκας σε (δημόσιους) χώρους εργασίας είναι υποχρεωτική, ενώ σε τοπικό επίπεδο έχουν επιβληθεί lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας για όσους είναι άνω των 65 ετών.

Οι αρχές ζητούν επίσης από τα 17 εκ. κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, όπου καταγράφεται το 40% των συνολικών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Τουρκίας, να μην μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές, διότι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς και να διασπείρουν τον κορωνοϊό.

Ο σεισμός που έπληξε τη Σμύρνη, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία της, καθώς 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.

Καλύτερα να μην σκεφτόμαστε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν ο μη γένοιτο είχαμε μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία και από κάποιον άλλον λόγο πλην του κορωνοϊού.

Αλυσοδεμένους θα μας είχαν στα σπίτια μας.

Μέχρι να καταλάβουμε ότι το μόνο που έχουμε να χάσουμε αν αντιδράσουμε είναι οι αλυσίδες μας.

Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης μας είπε ότι αυτή τη φορά η καραντίνα θα είναι διαφορετική γιατί θα λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία.

Υποτιμώντας για άλλη μία φορά τη νοημοσύνη μας, όπως και όταν είπε ότι το lockdown γίνεται τώρα για να έχουμε έναν πιο ήσυχο Δεκέμβριο και να κάνουμε γιορτές, ενώ όποιος έχει έστω μία μικρή και πικρή εμπειρία από νοσοκομεία -κάτι που συνέβη και σε μένα πέρσι με τον πατέρα μου- καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατον να μειωθεί η πίεση στο έτσι κι αλλιώς απαξιωμένο και μισοδιαλυμένο σύστημα υγείας τον χειμώνα.

Η πιο τρανή απόδειξη ότι δεν είναι ο ιός το πρόβλημα, αλλά το ανύπαρκτο σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι ότι η Γερμανία δεν έχει βάλει ποτέ καραντίνα με sms (ούτε την άνοιξη), διότι έχει 30 χιλιάδες ΜΕΘ και υποδέχεται και ασθενείς από το εξωτερικό.

Πρέπει να επισημανθεί αυτό για τη Γερμανία ότι ποτέ δεν έχει απαγορεύσει τη μετακίνηση στους πολίτες της -παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει πολλές προσφυγές για υποχρεωτικά λουκέτα σε επιχειρήσεις- διότι τα ξεπουλημένα ΜΜΕ λένε γενικά και αόριστα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν lockdown, ενώ τα μέτρα είναι πολύ διαφορετικά από τη μία στην άλλη.

Η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο επέβαλαν καραντίνα, η Ιταλία βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά υπάρχουν και οι σκανδιναβικές χώρες με πολύ χαλαρά μέτρα και οι βαλκανικές που το παλεύουν επίσης χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, που όταν πήγε να εφαρμοστεί μόνο για ένα ΣΚ στο Βελιγράδι οι μαζικές διαδηλώσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

Αντίθετα, στην Ελλάδα θα πηγαίνουμε από τη μία καραντίνα στην άλλη μέχρι το καλοκαίρι, καθώς θα συνεχίζεται η ενδοοικογενειακή και ενδονοσοκομειακή μετάδοση και με τα συνεχόμενα lockdown υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιμήκυνσης της πανδημίας.

Φρούδες ελπίδες πούλησε και ο Τσιόδρας κάνοντας και πάλι τον πλασιέ εμβολίων, καθώς όταν φτάσει η μέρα που τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα είναι διαθέσιμα στον γενικό πληθυσμό, λογικά αυτή η δεύτερη καραντίνα θα έχει τελειώσει.

Πόσοι θα έχουν απομείνει όρθιοι, εξαιτίας της πείνας, της φτώχειας, της κατάθλιψης, των ψυχικών και σωματικών ασθενειών θα φέρει η καραντίνα δεν μας είπαν Μητσοτάκης και Τσιόδρας.

Αλλά μόνο τα θύματα του κορωνοϊού απασχολούν κυβερνώντες και λοιμωξιολόγους, που συνεχίζουν να είναι προκλητικοί εισπράττοντας τους παχυλούς μισθούς τους για να φτωχαίνουν τον κόσμο και να θεωρούν ότι έχει νοημοσύνη χταποδιού.

Αν και δεν αποκλείεται τα χταπόδια, που έχουν υψηλή νοημοσύνη να είναι πιο έξυπνα από αρκετούς “επιστήμονες” και “πολιτικούς”.

Ειδικά από επιστήμονες που κάνουν μικροπολιτική και από πολιτικούς που κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από την επιστήμη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν πρόκειται να αντιδράσουν ποτέ και σε τίποτα οι Έλληνες. Τους αρέσουν αυτά που κάνει η κυβέρνηση και τους αρέσει να γκρινιάζουν. Μετά το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη παρέα με τον Τσιόδρα -όπου ουσιαστικά ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε την ανικανότητά του-, αυτό που πείραξε την αντιπολίτευση ήταν πως ο Μητσοτάκης αποκαλούσε τον Τσιόδρα “Σωτήρη”. Δηλαδή σε μια χώρα και σε μια κοινωνία που πάνε στον διάολο, την αντιπολίτευση την πείραξε πως ο Μητσοτάκης δεν μιλούσε στο συνεργάτη του, Τσιόδρα, στον πληθυντικό. Βγάλτε συμπέρασμα. Πάντως, είναι ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.