“La dictature en marche” στη Γαλλία, καραντίνα τέλος από 2/12 στην Αγγλία

Πιτσιρίκο, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λιλ, τη Ρεν, το Μονπελιέ, to Μπορντώ, τη Νίκαια, τη Λοριάν και το Σεντ Ετιέν, για να διαμαρτυρηθούν για το άρθρο 24 του νόμου για την “καθολική ασφάλεια” που προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45 χιλ. ευρώ για όσους φωτογραφίζουν αστυνομικούς ή στρατιωτικούς σε διαδηλώσεις, όπως αναφέρει η Le Monde.

Στο Παρίσι έγιναν και επεισόδια με τους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα στους αστυνομικούς και να τραυματίζουν έναν εξ αυτών.

Η αστυνομία απάντησε με ρίψεις νερού από το ειδικό κανονάκι και προχώρησε σε 23 συλλήψεις, ενώ σε πριν λίγες μέρες είχαν τεθεί υπό κράτηση και δύο δημοσιογράφοι στη γαλλική πρωτεύουσα.

“Καθολική ασφάλεια, ελάχιστες ελευθερίες” έγραφε ένα πανό στη Λιλ, ενώ ευρηματικό ήταν και ένα άλλο στη Ρεν με το μήνυμα ότι “η φωτογραφική μηχανή δεν σκότωσε ποτέ κανέναν – αφήστε τα όπλα να αφήσουμε τα τηλέφωνα”.

“La dictature en marche (η δικτατορία μπροστά)” ήταν μία επίσης έξυπνη παράφραση του ονόματος που έχει το κόμμα του Emmanuel Macron “La republique en marche (η δημοκρατία μπροστά) σε ένα ακόμα πανό στη Λιλ.

“Η αστυνομία χωρίς έλεγχο, η κοινωνία υπό έλεγχο” έγραψαν, τέλος, διαδηλωτές σε ένα πλακάτ στο Μονπελιέ και “δεν θα βάλετε σε καραντίνα την οργή μας” μπορούσε να διαβάσει κανείς σε ένα άλλο πανό στο Μπορντώ, ενώ υπήρχαν αναφορές και στα κίτρινα γιλέκα.

“Για διολίσθηση της κοινωνίας, καθώς η κυβέρνηση χειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με αστυνομική εποπτεία” έκανε λόγο ο Michel Philibert, μέλος του γραφείου της Λίγκας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο δημοσιογράφος Frank Bazin ανέφερε από την πλευρά του ότι “αυτός ο νόμος περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και ενθαρρύνει τη συγκάλυψη της αστυνομικής βίας”.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerard Darmanin προσπάθησε να διασκεδάζει τις εντυπώσεις -κι ενώ ο νόμος ψηφίστηκε παρουσία του 1/3 των βουλευτών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση-, διευκρινίζοντας ότι “ένας πολίτης ή ένας δημοσιογράφος μπορεί να κινηματογραφεί ή να φωτογραφίζει μία επιχείρηση της αστυνομίας και αυτό που απαγορεύεται είναι να συνοδεύει τις φωτογραφίες ή τα βίντεο με κάλεσμα σε βία ή να δημοσιοποιεί τα ονόματα και τις διευθύνσεις των σπιτιών των αστυνομικών”.

Το επιχείρημά του, ωστόσο, δεν διέλυσε τους φόβους ότι το άρθρο 24 απαγορεύει ουσιαστικά στους πολίτες να ασκήσουν θεμελιώδη δικαιώματά τους, ενώ επιτρέπει να γίνονται ανεξέλεγκτα συλλήψεις και προσαγωγές από την αστυνομία.

Καμιά 40αριά γαλλικά έντυπα, μεταξύ των οποίων και η Le Monde, κατηγορούν το υπουργείο Εσωτερικών ότι θέλει να υπονομεύσει ελευθερία του τύπου.

Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισήμαναν τον κίνδυνο να συλλαμβάνουν πλέον οι αστυνομικοί όποιον δημοσιογράφο τους βιντεοσκοπεί ή τους φωτογραφίζει, εμποδίζοντας έτσι το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Υπάρχει, όμως, κι ένα καλό νέο, καθώς σταματάει η καταθλιπτική καραντίνα από τις 2 Δεκεμβρίου στην Αγγλία και θα αντικατασταθεί από αυστηρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δηλαδή, εκεί βάζουν τέλος σε ένα πιο χαλαρό lockdown από της Ελλάδας, όπου έχουμε τον κάθε μικροβιολόγο -που η δουλειά του είναι να αναλύει δείγματα αίματος- να προτείνει καραντίνα τύπου Γουχάν, καταδικάζοντας σε πείνα και κατάθλιψη εκατομμύρια Έλληνες, αφού θα βγαίνουν έξω μία φορά τη βδομάδα, ενώ εκείνος θα παίρνει κανονικά τον παχυλό μισθό του από το κράτος.

Ο κάθε μικροβιολόγος μπορεί και βγαίνει και τα λέει, βέβαια, αυτά, επειδή δεν υπάρχει δυστυχώς καμία αντίδραση από την πεθαμένη ελληνική κοινωνία.

Αντίθετα, στην Αγγλία, υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις μετά την απόφαση του Boris Johnson για lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, όχι μόνο από επιχειρηματίες, αλλά και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως και στην Ελλάδα, τα κρούσματα στην Αγγλία μειώνονται -αφού ανεξάρτητα από την καραντίνα ο κορωνοϊός έχει και μόνος του εξάρσεις και υφέσεις- ωστόσο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα εισηγηθούν αυτή τη φορά να είναι αυστηρότερα τα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Έτσι ώστε να μην πιεστεί το NHS και να μην χρειαστεί ένα ακόμα εθνικό lockdown.

Πριν από το πρόσφατο lockdown, η Αγγλία είχε χωριστεί σε τρία επίπεδα επικινδυνότητας με βάση τη διασπορά του ιού, και τα σκληρότερα μέτρα είχαν ληφθεί στα βόρεια της χώρας, όπου είχε περιοριστεί η κυκλοφορία και είχαν κλείσει οι παμπ, εκτός κι αν διένειμαν βασικά τρόφιμα.

Πλέον, ο Boris Johnson θα θέσει σε εφαρμογή ένα χειμωνιάτικο πλάνο για την Covid 19, σύμφωνα με το οποίο περισσότερες περιοχές θα έχουν αυστηρά μέτρα.

Το συγκεκριμένο πλάνο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και θα περιλαμβάνει και λεπτομέρειες για το πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα.

Οι υπουργοί θα ανακοινώσουν το επίπεδο επικινδυνότητας κάθε περιοχής την Πέμπτη, ενώ οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν αυτό το κλιμακωτό σύστημα περιορισμών για να εφαρμοστεί.

Η επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής θα επαναξιολογείται και θα είναι δυνατό να αλλάζει επίπεδο.

Και αυτή η κίνηση αναμένεται να προκαλέσει, ωστόσο, αντιδράσεις, καθώς πολλοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμένει με κλειστά μαγαζιά και χωρίς εστίαση, τη στιγμή που η ανεργία αυξάνεται και το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η κυβέρνηση απαντά ότι εξαιτίας του ιού γεμίζουν τα νοσοκομεία και η οικονομία θα δεχτεί πλήγμα και αν αυτός αφεθεί ανεξέλεγκτος.

Πακέτο βοήθειας για όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ζητούν οι Εργατικοί, ενώ τοπικά περιοριστικά μέτρα λαμβάνουν και η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή, δεν είναι όλη η Βρετανία σε καραντίνα, ούτε τώρα.

Πάντως, ακόμα και ο Emmanuel Macron θα ανακοινώσει την Τρίτη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με το lockdown της 30ης Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει σε άλλο ρεπορτάζ του το Reuters, αν και ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Journal du Dimanche ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση άρσης της καραντίνας, καθώς η διασπορά του ιού παραμένει στο ίδιο επίπεδο που ήταν την περίοδο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το γεγονός ότι η απαγόρευση μετακινήσεων -χωρίς σοβαρό λόγο- θα συνεχιστεί επιβεβαίωσε στη γαλλική εφημερίδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Attal, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των περιορισμών θα γίνει σε τρία στάδια, το πρώτο την 1/12, το δεύτερο στο τέλος του 2020 και το τρίτο τον Ιανουάριο του 2021, αλλά και πως η Γαλλία έχει υπογράψει τρεις συμβάσεις για να παραλάβει 30 εκ. εμβόλια.

Ωστόσο, τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα στη Γαλλία και έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 20 χιλιάδες ημερησίως.

Μείωση σημειώνεται και στους θανάτους, αλλά και στις νοσηλείες σε ΜΕΘ που είναι πλέον λιγότερες από 4.500.

Ο κλάδος της λιανικής ελπίζει να επιτραπεί η λειτουργία μαγαζιών που πωλούν μη αναγκαία αγαθά (π.χ. ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια) και ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει σε μερικές μέρες, αλλά όχι και για τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, Πιτσιρίκο -κι επειδή ο Μητσοτάκης μιμείται τον Μακρόν- και στην Ελλάδα ίσως ανοίξουν κάποια μαγαζιά από 1/12, αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχιστεί.

Αυτό είναι μάλλον σίγουρο, αφού αναλογικά τα πάμε χειρότερα πλέον και από τη Γαλλία και από τη Βρετανία, αλλά και από την Ιταλία.

Τουλάχιστον παραμένουν ελεύθερα τα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης.

Τα χελιδόνια της θάλασσας – αυτοί οι μικρόσωμοι χειμωνιάτικοι γλάροι – που πετούν στον ουρανό.

Και οι κέφαλοι, οι σάλπες, τα μελανούρια, μια τσιπούρα, μια μουρμούρα, κακαρέλοι, μαυρολίτσες, καλόγριες και σαργοί, που κολυμπούσαν την Κυριακή στον βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι Έλληνες δεν αντιδρούν πια σε τίποτα. Είναι κλινικά νεκροί. Και μετράνε πτώματα. Οι νεκροί μετράνε τα πτώματα. Εμένα μου αρέσει που σχεδόν όλοι οι Έλληνες νομίζουν πως είναι μοναδικοί και γαμάτοι. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην Ελλάδα σήμερα είναι πως υπάρχουν πολλά νησιά -όπως αυτό που είμαι εγώ τώρα-, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα. Δηλαδή, δεν υπάρχει λόγος να είναι σε lockdown. Αυτά τα νησιά είναι σε lockdown μόνο και μόνο για να μη ζηλέψουν οι Αθηναίοι. Θέλω να δω πώς θα πείσουν τους κατοίκους των νησιών πως θα πρέπει να μείνουν σε lockdown μέχρι την άνοιξη, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Αν και η αλήθεια είναι πως την περνάμε φίνα στα νησιά, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει lockdown. Ψωνίζουμε ό,τι θέλουμε, και το αγοράζουμε και φτηνότερα, αφού τα καταστήματα υποτίθεται πως είναι κλειστά. Βέβαια, πολύ θα ήθελα να πιω πάλι τον καφέ μου στον Κόκκινο Βράχο. Σε άλλα νέα, σήμερα έχει πολύ ωραία μέρα και θα πάω για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.