Ανισότητες και με τα εμβόλια – Η Γερμανία πήρε 150 χιλιάδες δόσεις και οι άλλες χώρες της ΕΕ από 10 χιλιάδες έκαστη

Πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό είναι, Πιτσιρίκο, όσοι ζουν πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια, σύμφωνα με έρευνα του Health Foundation, που δημοσιεύει ο Guardian.

Kι αυτό διότι, διαμένοντας σε περιορισμένο χώρο, ρισκάρουν περισσότερο να εκτεθούν στον ιό, αλλά και να νοσήσουν πιο σοβαρά.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι φτωχότεροι και οι μειονότητες επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία.

To Health Foundation επισημαίνει ότι από τον Μάρτιο που όλοι περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, η ποιότητα μίας κατοικίας μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Όσοι ζουν σε ευρύχωρα σπίτια με κήπους, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όσους περιορίζονται σε μικρά σπίτια με μη ασφαλείς συνθήκες.

Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό, οπότε τον μεταδίδει και πιο εύκολα σε όσους συγκατοικούν μαζί του.

Και τα στοιχεία για την περίοδο 2019-2020 έδειξαν ότι ήταν 830 χιλιάδες τα σπίτια στην Αγγλία, όπου ζούσαν πολλοί άνθρωποι μαζί λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και 200 χιλιάδες περισσότερα σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν.

Κι ενώ οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, τελικά σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό γυρίζει μπούμερανγκ, διότι συμβαίνει ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Το 8% των Βρετανών με χαμηλά εισοδήματα ζουν πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια, έναντι του 1% όσων κερδίζουν περισσότερα.

Κάτι που παρατηρείται κατά πέντε φορές περισσότερο και στα νοικοκυριά των μειονοτήτων σε σχέση με αυτά των λευκών.

Επίσης, όσοι μένουν πολλοί μαζί σε ένα μικρό σπίτι είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα, κάτι που αποδείχτηκε, άλλωστε, και στην πράξη.

Συγκεκριμένα, το 39% όσων ζούσαν πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια παρουσίασαν ψυχικές διαταραχές τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή, κατά την καραντίνα, έναντι του 29% εκείνων που έμεναν σε πιο ευρύχωρες κατοικίες.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν επίσης στις μετακινήσεις, επιδείνωσαν το αίσθημα της μοναξιάς, με το Health Foundation να συστήνει να μην γίνουν περικοπές στο επίδομα στέγασης και να επεκταθεί η κοινωνική στέγαση για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κακής ποιότητας των σπιτιών στην υγεία των ανθρώπων.

Ανισότητες υπάρχουν, όμως, και όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ και Ιταλοί πολιτικοί κατήγγειλαν ότι η Γερμανία, όπου εδρεύει η BioNTech, πήρε 150 χιλιάδες δόσεις κατά την αποστολή της πρώτης παρτίδας, ενώ οι υπόλοιπες χώρες από 10 χιλιάδες δόσεις έκαστη.

Το Reuters επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι σε κάθε ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας διανεμήθηκαν από 10 χιλιάδες δόσεις, δηλαδή, 160 χιλιάδες συνολικά.

Ωστόσο, αξιωματούχος από το γερμανικό υπουργείο Υγείας διευκρίνισε πως το Βερολίνο έχει κάνει μονομερή συμφωνία για 30 εκ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Δεν έλειψαν, πάντως, και τα ευτράπελα στη βόρεια Γερμανία, καθώς σε οκτώ εργαζόμενους σε γηροκομείο χορηγήθηκε κατά λάθος πενταπλάσια δόση του εμβολίου -δηλαδή, όλο το φιαλίδιο- και οι τέσσερις νοσηλεύονται.

Στη νότια Γερμανία επιστράφηκαν 1.000 δόσεις του εμβολίου που είχαν μεταφερθεί σε ψυγειάκια για πικ νικ.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών και αν και είναι δυνατή η απόψυξη του λίγες μέρες πριν τη χορήγηση του και πάλι θα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες 2 με 8 βαθμούς.

Κάποια προβλήματα με την ψύξη παρατηρήθηκαν και στην Ισπανία, ωστόσο, ο πραγματικός προβληματισμός έγκειται στο ότι οι δόσεις δεν θα είναι αρκετές ούτε σε βάθος χρόνου και η ΕΕ μάλλον θα κινηθεί γρήγορα για να εγκρίνει και άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων της Moderna και της ΑstraZeneca που είναι και η πιο εύκολη η μεταφορά και η φύλαξη τους.

Η συμφωνία για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προβλέπει την παραλαβή 12,5 εκ. δόσεων ως το τέλος του έτους και άλλων 200 εκ. ως τον Σεπτέμβριο του 2021, με την προοπτική αγοράς ακόμα 100 εκ.

Ούτε στις ΗΠΑ φαίνεται, εξάλλου, εφικτός ο στόχος των 20 εκ. εμβολιασμών ως το τέλος του 2020, λόγω αδυναμίας των υποδομών.

Για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, λόγω προβλήματος στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, γράφει, εξάλλου, η Le Monde στην ενότητα της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε μετά από σχετική ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Υγείας, χωρίς να διευκρινιστεί ποιες είναι οι άλλες εφτά χώρες στις οποίες σημειώνονται καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Οι εμβολιασμοί, πάντως, συνεχίζονται κανονικά στα κράτη μέλη της ΕΕ από το περασμένο Σαββατοκύριακο (26-27/12), με τη Γερμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία να κάνουν την αρχή το Σάββατο, μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη των εμβολιασμών.

Οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, όπου μία 78χρονη εμβολιάστηκε πρώτη, ακολούθησαν την Κυριακή 27/12.

Προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ εμβολιάζονται και αρκετοί πολιτικοί.

Παρεμπιπτόντως, κακώς έπεσαν από τα σύννεφα κάποιοι επειδή εμβολιάστηκαν πρώτα πολιτικοί και όχι γιατροί.

Αυτή ήταν πάντα η νοοτροπία των κυβερνώντων στην Ελλάδα: Τα “δικά τους” παιδιά.

Τουλάχιστον υπάρχει και κάτι θετικό. Ότι το εμβόλιο μάλλον είναι καλό.

Αλλά τα έγραψες καλύτερα για όλα αυτά και με χιούμορ, όπως πάντα, στο τελευταίο σου κείμενο, Πιτσιρίκο.

Πάρα πολλοί ήταν, εξάλλου, αυτοί που την Τρίτη έσπευσαν να θωρακίσουν την υγεία τους, εκμεταλλευόμενοι την ευεργετική επίδραση του ήλιου σε αυτή.

Πραγματικά, βούλιαξε η παραλιακή.

Μάλιστα, παρά το swell κύμα (αυτό που συνεχίζεται ενώ έχει σταματήσει η αιτία που αρχικά το προκάλεσε, δηλαδή ο νοτιάς, που είχε εξασθενήσει) στο Φάληρο βούτηξαν αρκετοί.

Aν ανοιγόσουν, βέβαια, λίγο ήταν καλά, και κολυμπούσες μαζί με τους γλάρους στη φουσκοθαλασσιά.

Κι ύστερα ήρθαν οι μέδουσες.

Είδα καμιά 25αριά συνολικά μέδουσες πελαγία στα ανακατεμένα νερά.

Μάλλον ήταν πεθαμένες οι καημένες, αφού τις σφυροκοπούσε το κύμα όλες αυτές τις μέρες.

Και χωρίς να είναι ζωντανή μπορεί να σε τσιμπήσει η μέδουσα πελαγία, αλλά, παρά τη θολούρα που δεν μου επέτρεπε να τις δω και όλες, στάθηκα τυχερός.

Αντίθετα, πριν δύο χρόνια, με πεντακάθαρα νερά στο Θυμάρι, με είχαν κάνει κόσκινο οι νηματοκύστεις μίας άλλης μέδουσας, που είχαν ξεκολλήσει από το κυρίως σώμα της και κυριολεκτικά τυλίχθηκαν στο χέρι μου, καθώς αναδυόμουν από τον βυθό.

Αλλά έβαλα λίγη αμμωνία -βασικά αυτό το στικ που κάνει για όλα, κουνούπια, μέλισσες, μέδουσες, σφήκες- οπότε μικρό το κακό.

Έχω πάντα μαζί μου στην τσάντα θαλάσσης, στην οποία γυρίζοντας σπίτι βρήκα και δύο φρέσκες -ακόμα- κουτσουλιές, αλλά τουλάχιστον δεν τις έφαγα εγώ.

Το μόνο που παραπέμπει εξάλλου, σε καραντίνα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Αθήνα φοράμε μάσκες πια. Τις συνηθίσαμε για τα καλά.

Όλη αυτή η ιστορία μου θυμίζει τα αγαπημένα μου σκυλιά.

Τη Λίζα και την Κανέλα, αλλά και τη Λάρα που είχαμε πιο παλιά.

Επειδή όλα τα βρήκαμε στον δρόμο, δεν ήθελαν με τίποτα τα λουριά.

Τα συνήθισαν, όμως, σταδιακά.

Τόσο πολύ, που καμιά φορά, όταν τα πάμε βόλτα χωρίς λουρί, είναι διστακτικά.

Καλά, μία φορά είχα βάλει λουράκι και στην ατίθαση γατούλα τη Ζουζού.

Κόντεψε να πετάξει η καημένη και το μετάνιωσα.

Γενικά, στις γάτες δεν πρέπει να βάζουμε ούτε περιλαίμιο, διότι επειδή σκαρφαλώνουν από εδώ κι από εκεί, μπορεί να κρεμαστούν σε κάποια άτυχη στιγμή.

Τον χειμώνα, βέβαια, για μεγάλα διαστήματα κοιμούνται του καλού καιρού το Μαμούνι κι η Ζουζού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλα ήταν περισσότερα -και όχι μόνο τα εμβόλια- για την Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έγινε γερμανική ένωση, οπότε η Βρετανία σηκώθηκε κι έφυγε. Επίσης, δεν χρειάζεται ο κορωνοϊός, για να είναι η ζωή και η υγεία πολύ χειρότερη για τους φτωχούς. Πάντα έτσι είναι. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι το αποδέχονται. Δικαίωμά τους. Έχει μια πολύ όμορφη μέρα σήμερα, ιδανική για μπάνιο. Μπάνιο λοιπόν. Τι να κάνουμε; Ας αποδεχτούμε τη ζωή όπως έρχεται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.