Αριστερά και ακροδεξιά ενώνονται κατά του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Πιτσιρίκο, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία αποφάσισαν κοινή κάθοδο στις εκλογές του 2022 κόντρα στον Victor Orban, που κυβερνά δέκα χρόνια συνεχόμενα τη χώρα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου συνασπισμό, καθώς σε αυτόν θα συμμετέχουν κόμματα της αριστεράς, αλλά και το αντισημιτικό και αντί Ρομά της άκρας δεξιάς, τα οποία υπέγραψαν ένα κείμενο 13 σημείων με τίτλο “Εγγυήσεις για μία αλλαγή εποχής”, ελπίζοντας να νικήσουν στις εκλογές το υπερεθνικιστικό κόμμα Fidesz του Victor Orban.

Εκμεταλλευόμενος τον εκλογικό νόμο που ευνοεί το πρώτο κόμμα και τον διχασμό της αντιπολίτευσης, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επικράτησε με άνεση στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 2010, το 2014 και το 2018, αλλά τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που θα επιλέξουν το 2021 τον δικό τους κοινό υποψήφιο για το ανώτερο πολιτικό αξίωμα, θεωρούν ότι αυτή τη φορά θα κερδίσουν τα 2/3 των εδρών του κοινοβουλίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχουν την ευχέρεια να αλλάξουν το Σύνταγμα, διοργανώνοντας και δημοψήφισμα για τη σύνταξη του.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει τη στροφή προς μία ελεύθερη δημόσια τηλεόραση στη θέση του προπαγανδιστικού οργάνου ψεύτικων ειδήσεων και μίσους, αλλά και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Τα έξι κόμματα θα αλλάξουν επίσης τον εκλογικό νόμο, προωθώντας την απλή αναλογική, αλλά και την εκλογή του προέδρου μέσω της λαϊκής ψήφου.

Το πρόγραμμά τους θα ανακοινωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες.

Με αυτή τη συμμαχία, η αντιπολίτευση ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία των δημοτικών εκλογών του 2019, όταν επικράτησε σε πολλές περιφέρειες των υποψηφίων του Orban, έστω κι αν χρειάστηκε να στηρίξει σε κάποιες περιπτώσεις το αντισημιτικό και αντί Ρομά κόμμα Jobbik για να τα καταφέρει.

Και από τον Victor Orban να περάσουμε στον Donald Trump, καθώς κατά το τελευταίο έτος της θητείας του μειώθηκαν κατά 27% και συγκεκριμένα από 143 χιλιάδες το 2019 σε 104 χιλιάδες το 2020 οι συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ, αν και αυτό οφείλεται και στον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως εξηγεί το Reuters.

Mειώθηκαν επίσης κατά 30% οι απελάσεις και συγκεκριμένα σε 186 χιλιάδες, παρά το γεγονός ότι ο Trump έκανε την καταστολή τόσο της νόμιμης, όσο και της παράνομης μετανάστευσης επίκεντρο της πολιτικής του.

Ωστόσο, η επιβολή του νόμου χαλάρωσε από τη στιγμή που λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν λόγω πανδημίας τα σύνορα και στις 18 Δεκεμβρίου βρίσκονταν 16 χιλιάδες σε κέντρα κράτησης, έναντι 50 χιλιάδων την ίδια μέρα το 2019.

Ο Joe Biden που αναλαμβάνει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου έχει δεσμευτεί να σταματήσει όλες τις απελάσεις και να αυξήσει τις εναλλακτικές μεθόδους έναντι της κράτησης, βοηθώντας παράλληλα τους μετανάστες να προσαρμοστούν στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί πιέσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την καταστολή, με μερικούς να ζητούν να καταργήσει και τα κέντρα κράτησης ή να χρησιμοποιούνται μόνο για όσους έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.

Η Michell Barne διεθύντρια της Επιτροπής για τις Γυναίκες Πρόσφυγες υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Biden οφείλει να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που τίθενται υπό κράτηση και λόγω του κινδύνου να κολλήσουν κορωνοϊό όταν είναι όλοι μαζί σε πολύ περιορισμένους και κλειστούς χώρους.

Παρεμπιπτόντως, ο καιρός θα προσφέρεται τα Χριστούγεννα για να βρεθεί και να φάει ο κόσμος στις αυλές, τα μπαλκόνια ή έστω με ανοιχτά παράθυρα.

Η λιακάδα και η μπονάτσα ήρθαν, μάλιστα, μία μέρα νωρίτερα, καθώς πραγματικά μύρισε καλοκαίρι την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μελανούρια κολυμπούσαν κοντά στην επιφάνεια μαζί με τις καλόγριες, κάτι που κάνουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είδα και φωτογράφισα ξανά και τη μέδουσα πελαγία στα κρυστάλλινα νερά.


Μάλλον ήταν η ίδια με την προηγούμενη φορά, ενώ διακρίνονται οι μακριές και δηλητηριώδεις νηματοκύστεις της ακόμα πιο καλά.

Λίγο πριν τη βουτιά απαθανάτισα κι έναν βασιλικό κάβουρα πιτσιρικά.


Ο καημένος είχε μία δαγκάνα, αλλά λένε ότι ξαναφυτρώνει, όμως του έλειπαν και δύο πόδια από εκείνη την πλευρά.

Οπότε καλύτερα να επισυνάψω και μία μουρμούρα που φωτογράφισα από πολύ κοντά.

Την έχουν ονομάσει έτσι, επειδή όπως σκάβει τον πυθμένα και μετά ανοιγοκλείνει το στόμα της για να φιλτράρει τους μικροοργανισμούς από τους κόκκους της άμμου είναι σαν να μουρμουράει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, χρόνια πολλά και καλή λευτεριά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.